Monday, April 21, 2014

Berikan Nutrisi lengkap dengan PediaSure Complete dengan sistem Elite

Sebagai ibu bapa, kita sememangnya mahu berikan yang terbaik untuk anak-anak. Pendek kata, macam I sendiri, tak shopping tak apa, janji makan pakai lengkap anak cukup. Paling utama, untuk tumbesaran yang sihat, tak ada jalan yang singkat melainkan kita sebagai ibu bapa untuk sediakan makanan yang lengkap..

Tapikan masalahnya.. kalau anak kita memilih, ok untuk the rest of the entry, i will name "anak yang cerewet pasal makan" as "picky eaters" :) how we (parents) handle this situation. Macam saya sendiri, Emir, saya tak meletakkan Emir sebagai picky eaters, sebab selera makan Emir makin lama makin besar... cuma pilihan makanan Emir adalah agak selektif.. Emir akan  makan apa yang dia nak makan sahaja, kalau kita sediakan makanan yang dia tak nak makan, memang dia sanggup berlapar..

Jadi atas isu ini, saya telah dijemput oleh Abbott Nutrition pada 13 April 2014 di Apartment, The Curve untuk mengupas isu ini..


Sesi ini dikendalikan oleh Dr. Shaalani Ramachandran, Medical Director di Abbott Nutrition


dan Doktor Pakar Pediatrician jemputan adalah Dr. Chin Wai Seong, 


Let me try to share what i have learnt from the discussion :-

1. Macam mana kita nak tengok anak kita picky eaters ke tidak

a. Susah nak makan
b. Bila kita ajak makan, anak kita main-main dengan makanan
c. Makan sikit dari sepatutnya
d. Tak suke sayur, tak suke buah, tak suke itu dan ini
e. Demanding
f. Suka makanan tak elok (junk food, fast food)
g. Buat semak atas meja
h. Masa kita ajak makan masa itu jugalah anak kita buat perangai

Ok, berdasarkan dekat atas tu, nak tak nak i terpaksa mengalah Emir ni golongan picky eaters jugaklah.. Picky eaters ni takde age group, tapi lagi besar anak itu, kalau kita tak menolong anak kita sendiri, makin dia akan jadi picky eaters.


2.ImFED

This is something really new for me. Kalau ikutkan, parents have to take a serious note once you identify that you kid is one of the picky eaters. Tapi jujurnya, jarang ibu bapa pergi jumpa doktor untuk mendapatkan konsultasi yang anak adalah picky eaters. Usually picky eaters issue will only be discussed with the doctor as secondary issue. Maksudnya, kita jumpa doktor pasal demam atau sewaktu dengannya, bila dah habis doktor cakap pasal demam, barulah mak bapak akan buka cerita "doktor, actually anak saya ni..."

Sebenarnya, di Malaysia kita ada ImFed - Identification and Management of Feeding Difficulties. Jadi kalau kita pergi Paed, we have to look at this sign if we want to get a consultation on feeding difficulties. This tool allows Paed to accurately diagnose feeding difficulties. 

I ingat Dr Chin cakap, untuk properly measure the picky eaters is not a straight forward issue. A paed needs to carefully track the history, pattern eating and what not.


3. Cara nak memikat anak untuk makan

Semuanya bermula dari ibu dan bapa, tambah pulak dari Ibu. Masa inilah ibu kene jadi terlebih kreatif

a. Menu seimbang
b. Perbanyakkan variasi - macam seminggu tu jangan ulang-ulang menu yang sama kan.. :)
c. Warna makanan - bayangkan kalau oren carrot, hijau brokoli, merah tomato atas pinggan, tak ke cantik.

Paling baik cuba ajak anak kita untuk sama prepare food. yang ini i sendiri rasa susah, nak nak emir dia dah set mind dia, kalau masak keje ibu.. :)


4. Apa ibu bapa patut buat 

a. Kita kene "bagi" anak kita rasa lapar. Sebab bila rasa lapar, anak kita akan cari makanan. Maksud disini kita kene tetapkan jadual waktu anak kita. Jangan bila dia lapar, kita sumbat susu.. they need to learn the word hungry.. :)

b. Beri rasa makanan itu. Contohnya katakan anak kita tak suka makan buah betik. Cuba kita makan betik depan meraka  dengan cara yang sangat best supaya mereka ada sifat ingin tahu.. 

5. Apa ibu bapa tak patut buat

a. Yang ini kadang-kadang i pun terbuat.. So lepas ni i akan elakkan.. Contohnya, kita tahu anak kita tak suke makan, jadi sebab kita nak anak kita makan.. kita akan cakap "kalau makan nasi sampai habis, nanti ibu bagi ice-cream" so this is a big No-No

b. tak pun kita akan cakap macam ni.. "Makan 5 suap, lepas tu boleh main"

This is what Dr. Chin said "It is important for parents to be aware of the repercussions of picky eating to a child's health and the different ways that parents can address these issue to optimise their child's physical and mental development"

6. Bagaimana PediaSure Complete Liquid with Elite System dapat membantu anak anda

Sumber: www.ayuarjuna.blogspot.com

PediaSure Complete adalah nutrisi tambahan lengkap yang direka khas secara saintifik untuk kanak-kanak berumur 1 hingga 10 tahun yang boleh membantu menambahkan kekurangan nutrisi yang mungkin dihadapi oleh anak anda. Ia membantu meningkatkan tumbesaran anak anda yang cerewet memilih makanan.

Emir telah diberi kesempatan untuk mencuba PediaSure ini dan i tell you he really lovessss it!! I will share with you in another entry.. :)

Quoted from Dr Shaalani, she said "Many parents of picky eaters want to ensure their children receive excellent nutrition whether they are at home or aware. PediaSure Complete liquid with Elite Formulation is scientifically-crafted formulation that provides parents with complete reassurance for their picky eaters, anytime, anywhere"


By the way, saya makan ini.. :) Sirloin steak.. macam tak ingat dunia kan hehe.. Emir makan burger, he chose his own menu, but guess what, dia cuma makan daging je.. yang lain semua tak makan..


Paling best, i jumpe blogger ini.. Ayu -- www.ayuarjuna.blogspot.com She came along with her 5 children alone.. i always salute her.. sangat super multi tasking mummy and im proud to be one of her closest friend :D Missing my other partners in crime - Ezna and Suzi

6 comments:

AyuArjuna BiGoshh said...

aal2 gambar selfie jer hahahaha

byk info yg kita dapat kan :)

Mama Zharfan said...

i dh berkurun tak attend apa2 event...windu nak jumpa uolls!!

Ezna said...

amboi steak....ehhh i suka tudung u....sbb bunga sana sini. manis :-)

Nad MamaZN said...

zakwa pun cerewet bab makan huhu

aimi said...

Anak sy irham pun sgt memilih bab mkn. Kesalahan no.5 tu mmg selaluuuu sgt buat haish. Kena berubah. Dulu irham pun tpaksa amik pediasure. Byk info, thanks mira

Mar Mansor said...

anak saya agak memilih sejak akhir2 ni..kena buat variasi kaler2 br selera..memang minum pediasure sekarang ni..

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez