Tuesday, March 03, 2015

Emir Karate Do

Ada cerita kenapa Emir memilih untuk masuk Karate Do. Sebelum ni masa Emir Darjah Satu, ibu ada tanya sama ada Emir berminat untuk masuk Tae Kwan Do ke tidak, tapi dia tak  nak.  

Cuma masa cuti sekolah yang lepas, Emir cerita dia dibuli dekat tempat nursery. Budak tu baru datang sehari saje tapi dah buli and Emir perhaps was the easiest target. Ini bukan setakat mulut atau sikit-sikit pukul, ini tumbuk tendang bagai.. Masa tu Cikgu takde, dan Alhamdulillah dapat dileraikan sebab Cikgu datang. Alhamdulillah. Emir cakap that was his first experienced using all his strength to defense himself.

Sejak pada itu, Emir bagi tau saya dia nak belajar Martial Arts, at least dapat tahu macam mana nak bertahan,.. tak usah cakaplah betapa sakitnya hati i sebagai seorang mak kan bile dengar macam tu. Don't worry i dont blame the teachers.. dan budak tu pun dah tak de dah.. Alhamdulillah jugak. Kalau ada, of cos saya dah jumpe mak dia. Terima kasih Cikgu (tak sure Cikgu ada ke tak dekat sini).. i tak tau apa cerite yang sebetulnya cuma i tau, by the time i sibuk nak cari sape mak budak ni, budak ni dah tak de dah.


Saya ada cakap hati ke hati dengan Emir. Emir kata dia tak nak masuk Taekwando sebab Taekwando kawan-kawan semua dah ada color belt, dia baru color putih, so dia rasa tak syiok. Saya pun carilah alternatif lain jugak di sekitar KL ni..

Sekali secara kebetulan, sekolah Emir baru nak menubuhkan Karate-do. dan Alhamdulillah.. begitulah ceritanya.. Kira semuanya bermula sama-sama dan sama-sama belt putih dan Emir pun seronok. Yelah sama-sama bermula dari  bawah.


Sebab baru ditubuhkan, cuma ada dalam 15-20 orang murid je. Ok tu. Ibu pernah tengok macam mana Emir kene train.. tapi jawapan Emir

"Sunday is the most calories burn for me"

Jangan tak tau si kecik ni dok kire calories je lately..



Memang iyer pun, push-up ada, lari maunyer 20 round dewan tu, belum lagi star jump apa bagai.. Kalau ibu memang pancit lah.. Apapun, i dont really care how long Emir at certain belt, and so does Emir. yang penting Emir ada sedikit pengetahuan tentang martial art..




Monday, March 02, 2015

Boys Birthday party

Emir dan kawan-kawan di peringkat yang 

"having girls around is no fun"

sabar je lah kan.. padahal girls ok je kalau boys ada during their party. Tapi boys ni berapa kali dah saya attend party yang memang jemput boys je..

so ini adalah salah satu party tu.. 


Tapi as usual bila mula-mula tu jadi macam party untuk diri sendiri sebab semua sibuk dengan gadget


Cantik kan rumah ni , concept macam resort. Tapi tuan rumah kata, jaranggg sangat orang swim..


Ini tempat party before i balik tinggalkan Emir di sini.


dan ini masa depa main kejar-kejar seblum party started yang i really learnt about why you should observe your kids ....


Emir bila dia nampak makanan mule-mule dia relax je.... sekali..............

"ibu ada sushi!!" 

seronok tahap gaban dia bila nampak sushi...


i asyik suke betul tempat ni.. siap ada mini library and paling best low density..



Sunday, March 01, 2015

Legoland Stamp untuk lucky draw

Sedikit extra tips untuk mereka yang akan pergi ke Legoland sebab ramai yang tak tahu. Saya tahu pun secara tak sengaja. Masa first saya datang, masa hero-hero saya sibuk shopping dekat outlet yang paling besar (near to the entrance) saya ternampak box untuk masukkan lucky draw form. 

Nampak je lucky draw haruslah mata terbeliak kan..

Rupenyer, kene minta Form tu sama ada di service counter or ticket counter. The staff wont offer to you instead you need to request from them. 

All you  need to do is, after you have completed any activities, please proceed to request for stamp the staff. kalau ikut T&C dia kata, kalau lagi banyak stamp chances lagi tinggi. Tapi macam Emir ade certain stamp tu memang sah sah la tak dapat ambil sebab terlebih umur macam Junior Driving School.

So, lucky draw tu kalau kita lucky terpulang lah kan. Kalau menang dapat one night stay di Legoland Hotel... 

Mana tahu rezeki kita ada di situ...

Nanti try ok. sebab lucky draw ni ada setiap bulan..


Thursday, February 26, 2015

Hotel Nusa CT Gelang Patah - dekat dengan Legoland - near to Legoland

Dear Mama Zakwan and Nayli

This entry is for you.. :) 

Ok, seperti yang dimaklumkan, kami ke Legoland secara tibe-tibe. Balik Melaka, Papa terus cakap "jom ke Legoland"

lepas tu ada perkataan..... "tapi...."

Tapinya tu adalah "Kite bayar annual ticket Legoland, ibu bayar hotel je"

Sebab ibu bayar hotel je, makanya cari hotel murah sudah :p

Papa kata, hotel yang paling dekat dengan Legoland adalah kawasan Gelang Patah, Papa memang mengelak untuk ke JB sebab jauh sikit.

I cari hotel pun masa dalam kerete dan sudah tentulah i choose Agoda.. 

Browse punya browse i pilih Hotel Nusa CT sebab harga yang murah + breakfast disediakan + WiFi... (wifi untuk keluarga kecil Encik Emran adalah sangat penting).. 


Memang hotel ni tak jauh dari Legoland, ada dalam 10 minit kalau tak silap. Hotel ni sebenarnya adalah dari rumah kedai yang telah direnovate. Kira untuk saya dalam 3 star. Hotel sangat bersih dan staff sangat peramah.

Biliknya adalah sederhana dan selesa untuk kami bertiga. Satu malam termasuk tax dekat Agoda berharga RM122. Its just basic but I'm satisfied. Lagipun kalau berjalan kite ni nak tidur aje.. Breakfast i lupe ambil gambar tapi ada basic breakfast which is ok :)


If you ask me, kalau i datang Johor dan nak duduk hotel, i dont mind to stay in this hotel again..


Tapi bila ke Legoland of cos lah nak tengok dengan mata kasar macam mana rupa Legoland Hotel. Emir siap berangan "i want to work hard, get a lot of money, stay in Legoland hotel with my wife and kids, do nothing for one year"

of cos the mother was like "wife....? kids....? that far....?"

dan bawah ini adalah lif Legoland Hotel. Setiap lif ada different design..



This is hotel lobby... memang menarik lah hotel ni.. InsyaAllah, mana tau ibu ada rezeki contest or ada rezeki lebih, insyaAllah kite ke sini..


about RM1,200++ per night.. kene fikir betul-betul :)


Wednesday, February 25, 2015

Lego MindStorm - Interesting!

I tak pernah dengar perkataan MindStorm... pendek kata  i know nothing of MindStorm.. Masa mula-mula masuk entrance lagi Papa dah sibuk borak dengan Emir pasal MindStorm.. Tapi i buat tak layan je lah.. Rupanya MindStorm adalah salah satu attraction dekat Lego Academy.. 

Sebab Mind Storm inilah Papa agreed untuk memanjangkan visit dekat Legoland. Rupanya untuk masuk Mind Storm kene daftar dulu dan kelas diadakan selama 45 minit. 

Sementara menanti tu, Emir mainlah lego di situ. Seperti biasa memang dah di- expecte dia akan buat creation yan ada Star Wars. Gambar ni pun Emir yang ambil sendiri.. Oh, his Star Wars cap memang purposely dia tayang dekat situ.


Emir juga ke kawasan ini. Kawasan main kerete. Dekat sini terutamanya boys akan minat tempat ni. What they can do is - ask for the wheels from Legoland staff and from there, they can start to be creative to build a car. You can test the speed of your car with other kids. Seriously when i was observing Emir, I could see not only Emir but other kids -- they really put their thought on how to "drive" the car faster than the other "racer". Ada yang panjang kan itulah, inilah, pendek kan itulah, inilah..


I sangat kagum. Bukan dengan Emir je, dengan semua budak. Sebab budak-budak ni adalah anugerah yang paling kreatif. 


Bila tibanya 3.45pm inilah masa Emir untuk ke kelas. Papa takda, jadi cuma saya dan Emir. Sebab saya tak daftar dan i pun malas, i decided untuk tunggu di luar saje. Satu kelas tak salah saya ada 7 pasangan. Emir satu-satunya peserta tunggal, orang lain siap masuk dengan mak pak lagi..


Bila dia masuk i cuma perhatikan saja. Pada jauh macam "kesiannya anak aku". Jujur masa ni i tak paham pun kelas ni untuk apa, dan saya tak rasa saya boleh contribute pun untuk Emir. I tengok Emir here and there angkat tangan, ke sana ke mari tengok robot dia.. 


Timbul rasa kesian pulak. Ye lah kan macam survivor dalam tu, padahal mak dia dekat luar je.. Lepas tu i ketuk pintu dan minta izin untuk join Emir.. tapi bila i masuk

"come and see me how i do"

ler.. sikit pun dia tak heran..


I was so proud proud proud. Rupenye Mind Storm ni adalah macam mana from the computer kite nak mengarahkan robot tu mendenar arahan. Arahan adalah disampaikan oleh staff Legoland. From there, budak-budak kene kreatif untuk imagine how they want to operate the robot. I was like "Wow!!"

I macam "Emir, why you grow up so fast!" rasa sedih pun ada rasa bangga pun ada, rasa happy pun ada.. sebab untuk i, i rasa bende ni susah juga.. walaupun Emir sikit pun tak nak dengar apa ibu cakap. We both like "quarrel" sebab Emir tak nak dengar arahan i. Untuk dia kalau Lego, papa adalah hero.. ibu knows zero huhu


Dalam dia buat sorang-sorang tu, he managed to complete his task within time dan orang kedua dalam group yang dapat siapkan task tersebut dan cuma 4 group saja yang dapat habiskan


Dan ini adalah staff Legoland yang bernama Amirah.. Emir kata MindStorm is the best activity in Legoland!


Ibu proud of you son!


Tuesday, February 24, 2015

Legoland Park Malaysia Part 2


Sambung dari Part 1 

Sebenarnya kalau ikutkan turutan saya ni berubah-rubah... :D tapi yang penting semuanya ada...

14. Dino Island

Ini adalah tempat favorite Emir. mula-mula tu sebab nak bagi dia biasa, terpaksalah saya yang teman kan dia.. Papanya bagi alasan nak ambik gambar.. 

Mula-mula nak naik tu menarik... tak ada apa-apa yang berlaku.. Relax je...


Tapi sebenarnya bila dah naik atas ni of cos lah boleh agak tahap ketakutan i macam amna.. Saya dan Emir duduk di bahagian belakang sekali..

Bila dah turun....BASAH!!

sapa yang sayang baju dipersilakan pakai baju hujan ok..


Sebenarnya i naik sekali, Emir naik tak tahu lah berapa kali sampai i kene bagi tau dekat Staff "boleh tak lepas ni suruh anak akak turun dari boat tu".. disebabkan tak ramai orang, Emir tak payah pun nak bangun keluar bangun keluar, hanya duduk dalam boat tu berulang-ulang..



Emir memang basah lenjun, sebab dah basah sangat jadi kami pun pakai lah body dryer ni.. Sekali pakai RM10 tak silap..


Walaupun dah pakai, badan still basah lagi...


Ini kami sampai di kawasan the Lego Kingdom..


15. The Dragon

Masa Papa suruh i teman Emir naik The Dragon ni i sampai rasa Papa ni tak kesian langsung dekat bini dia.. Dah la bini dia ni ada phobia sikit, tapi sebab dia menggunakan alasan lepas ni nak drive balik KL, jadi i terpaksalah menyerah diri teman Emir..

dan I rasa inilah ride yang paling kejam untuk i di Legoland.... 


Can you spot me? I memang all the way pejam mata dan tundukkan kepala .. Emir siap angkat tangan lagi .. 

My intan dan payung... 


16. Dragon's Apprentice

Sudahlah kene paksa teman Emir naik The Dragon kan.. Lepas tu i dikerah untuk teman Emir naik Dragon's Apprentice.. So boleh bayangkan lah muke tension i dan muka tarik 44 kan .. geram sungguh.. 

Tapi hakikatnya Dragon's Apprentice ni tak de bende pun haha.. ok lah.. the first one tu takut-takut la jugak.. lepas tu OK.. sebab The Dragon tu i dah cukup jerit dah..


Nak jadikan cerita sebab takde orang kot.. Dua round staff ni tak berhentikan...Emir sukalah, i on the other hand nak berhenti cepat...


17. Star Wars

Ini adalah bende baru di sini. Hari pertama memang kami dah jenguk dah sebab tu boleh tengok Emir dalam dua baju sebab hari lain-lain. Dalam Star Wars ni tiada apa-apa cuma menikmati characters Star Wars yang diperbuat daripada Lego dan ada juga butang interactive. Besar jugak dalam Star Wars ni..




Di akhir Star Wars ada kedai Lego yang menjual barang Star Wars. Lama sungguh Emir belek dalam kedai ni.. Hari kedua kami tak masuk sebab ramai orang, nasib kami paksa diri masuk jugak hari pertama.. 

Emir siap bawah lightsaber Pasar Malam bawak dalam ni sebab nak ambik gambar macam ni dengan Darth Vader.. (betul ke).. i ada tengok lightsaber dekat Toys R Us.. gile mahal, batang panjang tu depa jual RM120..


18. Project X

Dua - dua hari dinaiki oleh Emir dan Papa.. Ibu maintain cun dekat bawah :D  Gambar tak de sebab jauh sangat dan tinggi, lepas tu i terlepas tekan. semua gambar goyang .. Manalah laki i tak buat alasan paksa i naik teman Emir.. sebab kalau i yang kat bawah ambik gambar, sure gambar tak jadi..


Ada lagi activities lain yang kami naik tapi tak sempat nak snap pictures. Dalam ni tak salah saya ada 21 activities, Emir tak dapat buat satu sahaja, bukan sebab ramai orang atau dia tak nak, tapi age limit. Umur Emir dah melebihi dari yang sepatutnya.. Tempat tu adalah 

19. Junior Driving School

yang lain yang saya ingat-ingat lupa adalah 20. Technic Twister dan terakhir adalah 21. Kids Power Tower. Masa tu Papa takde, jadi tak de sapa nak ambik gambar dan Power Tower ni memang memerlukan kekuatan tangan orang besar, kalau Emir sorang memang tak lepas lah.. Sebab tu lah saya tak de gambarnya.. 

Apa pun pengalaman ni amat menyeronokkan. Biarlah berapa kali datang pun.. Im sure Emir will like it..

Akan bersambung 1 -2 entry lagi berkenaan dengan Legoland :)

Monday, February 23, 2015

Legoland Park Malaysia Part 1

Sehari selepas kami ke Legoland Waterpark, makanya untuk keesokkan harinya kami ke Legoland Theme Park. Hari tu hari Selasa dan keesokannya sekolah, sudahlah tiada dalam list kata nak ke Legoland kan. Pagi tu kami berkira-kira banyak kali sama ada nak checkout sekarang atau checkout pukul 1, last last sebab tak nak susahkan diri bekejar sana sini, jadinya kami terus checkout lepas habis sarapan.

Cadangan pertama adalah untuk duduk di Legoland hanya sampai pukul 1pm.. 

Bila dah sampai 1pm, Emir pun baru separuh jalan main segala rides...

Jadinya dari pukul 1pm kami decide nak keluar Legoland pukul 3 pm..

Last - last, keluar Legoland pukul 7pm :D sampai KL pukul 1am, imagine lah macam mana penatnye kami keesokan harinya dan aktiviti berjalan seperti biasa.

Ini adalah kali kedua ke sini. Semasa kali pertama saya ada coretkan Tips untuk ke Legoland..

tips ke Legoland - http://www.emmira.com/2012/11/tips-ke-legoland-malaysia-tips-to.html

dan inilah cerita Legoland Park kami yang kedua

***************************************************************

Kami terjumpe mascot ni masa mula-mula sampai..

i dalam hati, kalau lah ada anak kecik, birthday party nye sure i akan buat Lego theme party sebab sangat colorful. Tapi sebab Emir dah besar, theme party Lego ni dia rasa macam untuk budak kecik je..



Mind you this is the only family photo the three of us..



Jom explore apa yang ada dalam Legoland ni..

1. Aquazone Wave Racer.

Note: kalau main ni confirm baju ada basah sebab di keliling ride ada button yang budak-budak akan rajin tekan dan button tu adalah water bomb.. orang tekan pun basah orang yang main Aquazone pun akan basah..



2. Observation Tower

Walaupun tower ni bergerak kura kura pun boleh menang, tapi ada height limit, kiranya kalau ada baby pun tak boleh naik..Ini adalah observation tower yang kita dapat tengok keliling Legoland dan menikmati pemandangan sekitar Legoland. Jangan risau, duduk lah keliling mana pun kita akan dapat tengok kesemuanya sebab Observation Tower ni akan berpusing secara perlahan



3. Royal Joust

Not sure of the name.. inilah ride yang Emir tunjuk muka boring, sangat sesuai untuk anak-anak alam tadika.. Emir cukup tua untuk ini.. Cuma naik kuda dan kuda akan keliling kawasan yang kecil. Emir naik ni sebab nak complete kan stamp di Legoland. Kalau ada anak yang takut-takut, sure menangis sebab anak akan sorang-sorang saja. Sebabnya ada budak depan Emir dalam umur 4 tahun menangis sekuat hati..




Semasa kami datang, Legoland tengah sibuk buat preparation sempena  Chinese New Year.. dan saya rasa ni tak siap lagi ni



Kind of fun.. :)


4. Duplo Express

Sesuai untuk baby-baby tersayang. Kalau ada anak umur 6 tahun ke bawah, parents kene teman.. Emir dah terlebih umur, jadi naik sorang la yer.. -- tak de orang pun masa ni.. 



5. Merlin's Challenge

Kami berdua aja lagi.. Masa ni Papa takde jumpe kawan dia.. so i main lah dengan Emir... Kira high speed carousel lah, 




6. Driving's School

Sebenarnya ini adalah ride pertama yang kami terjah dan untuk hari itu, ini lah yang paling lama kami tunggu. Kira dalam 3 kali round baru lah turn Emir.. adalan dalam 35 minit.. Dekat sini setiap budak diberikan code dan lepas habis Driving School ni anak-anak boleh dapatkan lesen --- tapi kene bayar..  RM20 kalau tak silap.. but we are not interested haha..





7. Boating School

Masa our last visit, ini adalah yang paling kami tunggu sebab visitors had a full control of the boat. So mereka-mereka akan bawak dengan agak laaa slow.. So selepas Emir ke Driving School kami ke sini.. tapi tak lama pun tunggu, boat pun macam makin banyak... :) tapi kami kat dalam boat tu lama la jugak, sebab Papa dekat depan kami dekat belakang, jadinyaa.. sibuk bergambar haha











8. Legoland Express

A must!! bila naik ni boleh tengok and target nak naik apa di Legoland.. Sebab express ni akan lalu keliling Legoland.. :)





9. Lego City Stage

Masa kami datang, staff Legoland kata tak de performance untuk hari tu, instead dia bagi kanak-kanak suruh buat Lego Sheep dan Orange yang akan digunakan sebagai props untuk Chinese New Year preparation.. Emir suke lah di sini, i pun suke sebab dalam theater ni sejuk haha.. masa tu panas kot.. 



10. Rescue Academy 

Family berebut-rebut untuk padamkan api. Gambar tak banyak sebab bapaknya pun bersungguh-sungguh nak jadi fireman ..Papa nya lagi lah keje kuat kan.. tapi kalah jugak haha.. dapat lah no 3 kot dari 4 kete :p





11. Legoland City Airport

Papa suruh Ibu untuk teman Emir.. i ok lah sebab tak tinggi pun.. kalau ni pun  i takut memang melampau la kan..





12. Lost Kingdom

Tempat inilah yang palingggggg Emir suka sekali.. 

Bapaknya pun boleh tahan jugak..

Kami ulang 5 kali kot :p

Mula-mula Emir dapat main satu pistol je..

So dia mintak nak main pakai dua pistol pulak.


Lepas tu bapak dia pulak dah naik sheh..

Tengoklah markah bapaknya berapa.. i 4000 je 







Lepas tu bapaknya dapat 64000.. highest score dekat Legoland 96000... ikutkan hati bapaknya tu nak main lagi, i cakap udah-udah la tu..  balik ke pangkal jalan sikit

Emir pun boleh tahan 12000



13. Beetle Bounce

Emir ada post video dalam instagram dia naik ini.. Suke dia.. ada jugak kot dia naik 3 kali.. :)

Ye ye, masa kami datang tak de orang.. so main suke hati lah kan..







Ok... akan disambung lagi.. cukup lah 12 aktiviti ni kan.. 
 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez