Wednesday, January 28, 2015

Lost World of Tambun || Part 7 || Dulang Tea House

Masa train bawa lalu keliling Lost World tu, mata i dah tertarik dah tengok restoren dalam gua.. Actually ada dua tempat, satu lagi near to the Haunted House tapi gua tu gelap sangat so im not interested.. tapi yang ni , i betul2 lah interested.


Lepas habis Tiger Show yang kedua, kami pun berjalan kaki ke sini.. tak jauh dari tempat mendulang dan juga teambuilding


Menu di sini ala kopitiam. simple aja menu nyer.. Hubby order roti tumbuk, first time dengar tapi i lupe pulak nak ambil gambar, i cume order roti bakar saje.. 


Menarik kan.. sesuai buat photoshoot, tapi camera we all dah habis bateri. Ini pun dari  kamera phone ajer.


Yang kelakarnya masa dekat sini tak tau la kenapa Emir berkenan betul dengan patung harimau ni.. Masa mula-mula duduk, Emir kata "that tiger is rollings his eyes" takutt tak.. dia kata tiger tu hidup.. sampai dia sendiri takut nak dekat.. jenuh la i cakap that is only his imagination.. lama-lama baru dia ok dan berani nak sentuh tiger ni.. 


Trylah ke sini.. makanan tak mahal pun.. 

Tuesday, January 27, 2015

Lost World of Tambun || Part 6 || Petting Zoo

Sebenarnya untuk ke sini kami berkira-kira jugak. Emir macam tak interested, papa pun tak berapa interested. Ibu je interested. :p.. Lepas ke tempat mendulang tu, kami ingat MC masa Tiger Show tu bagi tahu, kalau nak jalan dari tempat kami adalah dalam 10 minit.. Lagipun masa tu dah pukul 5.15 dan Petting Zoo tutup pukul 6 pm. 

Tapi memandangkan kami pun dah tak de bende untuk buat, jadi kami pun naiklah train untuk ke sini.. 



Sebenarnya banyak untuk ditengok, tapi masa tu kami ni running out-of time.. jadi kami ikut je rentak Emir.. 

Emir ke sini. Di sini disediakan net kecil untuk visitors cuba untuk tangkap ikan.. I tell you, it was not an easy job. Emir sampai frust lah.. dalam "longkang" ni ada banyak ikan guppy dan ikan kecik-kecik lain. Kalau dari segi luaran, memang nampak senang lah nak tangkap ikan.. Mana taknya, "longkang" bukan lah besar, ikan banyak pulak tu, dah la banyak , air pun jernih..


Tapi percayalah, selama saya duduk dekat situ dalan 15 minit, tak de sorang pun visitors termasuk Emir yang berjaya tangkap ikan tu.. Susah betul.. Sebab nya ikan - ikan tu cekap betul berlari.. Sebab tu lah i rasa Lost World memang letak banyak net dekat situ sebab they already know mesti ramai tak dapat tangkap, so ikan - ikan di sini akan selamat.. 


Dan di sini lah tempat paling lama kami "beristirehat". Emir dan burung-burung. Staff di sini sangat peramah.. siap ajak visitors burung apa yang sesuai untuk kita.. Emir seronok betul dapat bermanja-manja dengan burung-burung dekat sini..



Menarik kan.. :) u should bring your kids and visit this petting zoo. Very interactive for the kids. Tapi dengan syarat anak u all tak boleh laa cepat panik macam i haha.. percayalah i duduk sebatu dari mereka mereka hahaha, so can you imagine having a cat in the house is one successful story for yours truly.. i memang sangat penakut dengan segala mala binatang..



A proud kid.. dapat bagi makan dua burung sekali..


Sebab tu Emir cakap, kalau lah Lost World ni ada slide macam dekat Sunway Lagoon, he will place Lost World as the best.. (untuk dia ada slide tu memang cukup bermakna lah percutian dia hehe)..



Monday, January 26, 2015

Lost World of Tambun || Part 5 || Mari mendulang

Saya rasa the three of us really explore apa yang ada dekat Lost World. Kalau ikutkan badan dah penat.. (especially i - lah).. Tapi sebab nak datang balik tau tau bila, jadinya kami pun berjalan lah di kawasan sekitar.

So kami ke area ni. Dekat sini adalah kawasan kalau ada Company nak buat teambuilding. Masa kami datang ada dua Company yang buat teambuilding. Ikutkan teringin la nak naik bot, RM5 je pun sorang, tapi tak dapat sebab masa tu staff-staff sibuk menguruskan teambuilding. 


Untuk sampai ke kawasan ni, you all boleh naik train.. nak jalan pun boleh jugak.. :) I tak kuasalah nak jalan banyak kan dengan selipar hotel tu :) sakittt..



Jadinya Emir ambil gambar di sini.. banyak jugak lah dia posing atas gajah ni sampai lah ada orang lain nak ambil gambar.


Yang paling menarik adalah sesi di mana Emir belajar mendulang. Secara kebetulan memang ada staff jaga di situ, ok i tak pasti kebetulan atau memang ada staff yang jaga, jadi staff tu ajar Emir dan beberapa orang budak untuk mendulang.. dan i personally rasa sangat interesting..


Semua gambar di sini adalah dari phone Emir. boleh tahan jugak kualiti gambar Asus ni.. :) camera papa masa ni dah habis bateri


Lama juga Emir mendulang dekat kawasan ni..  Sementara tu i pergilah toilet yang berdekatan.. Sebenarnya nak bagi tau.. scary sebab toilet tu belakangnya hutan.. huhu


Emir nampak macam dah biasa mendulang :D dia sendiri kata best pulak belajar mendulang..



So jadinya kalau Encik Encik Puan Puan nak bawa anak, sila lah sampai ke kawasan ni yer. Menarik kan.. btw Emir suruh ambil gambar dekat bawah ni sebab dia nak suruh masuk Instagram.. 




Sunday, January 25, 2015

The first of 2015.

Im sick..

Been sneezing from yesterday but it doesnt get better.

To that..

Leave you with my blanket..

N yours truly is hiding under the blanket....

Saturday, January 24, 2015

Emir is 8 - Foodie food di Chill*X

Perkara pertama saya belajar, kalau nak hidang orang makan mesti tip top. :) I will make sure that my guests are full once they leave my house / event. Mak saya lah tu ajar.. mak saya tak pernah biarkan tetamu keluar dengan makan ringan-ringan.. so not her.. kalau 10 orang datang, kalau 10 kali dia kene masak, dia masaklah..

Tapi i idok ler masak :p

Chill*X di TGV ni adalah satu-satunya cafe dalam TGV. Saya dapat hall je, food kene bayau sendiri.. 



Ini antara menu-menu yang saya pilih. Saya pilih Chicken Meatball Spaghetti with Tomato Sauce, pilih chicken sebab ada kawan Emir non-Muslim yang tak boleh makan beef. 


Mini sausages


Deep fried fish fingers



Lemongrass Samosa

Fruit tartlets


Mesti ada yang perasan mak ayah saya tak datang. Yes, mereka tak datang. Baba malas nak tengok wayang :) which i understood la kan, kat rumah pun baba n mama tak tengok TV.. Tapi Mama pagi-pagi dah masakkan nasi goreng dan suruh saya hidang untuk tetamu.. 


Ini adalah staff staff di situ.


dan ini adalah Chef yang baik hati dan sangat supportive. Makanan semua sedap dan i sangat puas hati.. Alhamdulillah.. 


Untuk rujukan, harga per pax RM30, minimum kene 40 orang.. exclusive tax

Friday, January 23, 2015

Silly me

Well, I see myself as quiet and serious... ;) so if you wanna see a silly me.. u can scroll down or checking my gallery and you will find out "eh budak ni boleh pulak dia buat macam ni"

And yes.. if only it comes with one force..

C.O.N.T.E.S.T

Remember I used to perform on stage at e-Curve and it all worth it when I won a ticket to Los Angeles..

But not to forget.. there are thousands of pictures where I didnt win anything...
For example..

Lol..

Thursday, January 22, 2015

Lost World of Tambun || Part 4 || Tiger Show

First of all, boring tak cerite pasal Lost World je.. i understand ramai yang tak de gambar bile dekat sini sebab semua masuk dalam locker.. same to me kalau tak de waterproof camera.. and i ni jenis yang malas juga nak mengusung barang-barang kalau keluar masuk air.. hubby i yang rajin

and so.. this is one of the attraction in Lost World. The tiger show.. actually the tiger tu tak buat ape pun.. The tiger show ni cuma ada pada pukul 3 dan 4 petang.. we all tak tahu pun jadual ni, secara kebetulan masa kiterang lalu lalang show baru nak start..



Ada podium, tapi masa pukul 3 punya show ramai nyer orang.. bila kiterang cari tempat duduk, adalah satu row tak de orang duduk.. i dengan emir duduk lah, rupenya patut la tak de orang duduk, panas kene direct.. tapi takpelah sabar je..



Hubby berdiri sepanjang show ni.. tempat duduk i dengan Emir ni is in the middle, jadi semua nampak, senang.. dalam cage ni ada dua tiger, seekor umur 9 tahun seekor lagi umur 10 tahun.. nama nya i lupe..



Sebenarnya tiger show nyer sebenarnya tiger feeding show.. but the tiger is well-trained.. boleh mendengar arahan... Selain tiger show, diselitkan jugak bird show.. gambar nya hubby tak ambik pulak.. i was so impressed tengok burung pandai kire matematik.. 

yang paling best, chicken dance.. with the real chicken :)




Lepas habis tiger show ni, kami ke tempat lain.. bila datang balik lalu kawasan ni sekali lagi Tiger show diadakan.. Masa kami datang, dia mintak volunteer.. boleh pulak Emir tetiba angkat tangan and was chosen untuk pergi ke depan.. Sayang sangat tak de gambar sebab bateri dah habis..

Beraninya anak ibu... 



 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez