Thursday, February 23, 2017

Hong Kong Day 5 || Tsim Sha Tsui Chinese New Year Parade

Jadi selepas kita dah "beramah-mesra" dengan cuaca di The Peak, kami pun memang menuju untuk pulang ke rumah. Mana taknya, masing-masing perut dah lapar nasi. Perjalanan dari The Peak untuk balik semula ke Tsim Sha Tsui tak lah lama sangat. 

By the way, masa beratur untuk naik tram turun dari The Peak, memang ada satu tv besar untuk tontonan pengunjung sementara menunggu. Antara iklan dekat TV tu, ditunjukkan Chinese New Year celebration yang diadakan secara besar-besaran bertempat dekat dengan rumah kami di Tsim Sha Tsui. Ia merupakan acara tahunan dan untuk tahun 2017 merupakan kali yang ke 22.

Jadi Papa pun memang dok lah cakap "ruginya tak dapat tengok", nak nak percuma kan.. Memang kalau ikut jadual tak sempat sebab masa kami nak turun dari The Peak pun dah pukul 8.30 malam, belum lagi nak naik train bagai..

Sekali bila kami sampai saja di MTR Tsim Sha Tsui terbelalak bijik mata tengok ramai betul orang. Yang keduanya terkejut sebab malam tu bukan ke hari Chinese New Year, macam tak beraya pulak. Ye lah, budaya kita kalau hari raya pertama masih lagi semua masih bersama family, bukan dekat luar rumah, apatah lagi public area untuk bersuka ria kan ..


Setibanya keluar dari exit Tsim Sha Tsui, terdengar suara bising, polis pun ramai. Papa happy sungguh, sebab ingatkan dah tak sempat nak tengok parade.. Rupanya tak terlambat langsung, cuma masa parade ni ada kami pun tak berapa pasti berapa lama telah bermula..







Update: Cukuplah 3 gambar yer, lama benor ibu nak upload , grrr

Memang penuh dan ramai orang berasak-asak tengok, tapi semua terkawal. Perarakan di adakan di jalan utama di Tsim Sha Tsui iaitu di Kowloon area.Jadi kami dapat spot ini dan adik i sebab nak dapat clear picture sangguplah panjat sampai macam ni..


Tengoklah video nyer ye, lama sungguh nak upload video ni. Sampai ibu menulis ni, video masih belum habis diupload, nak nak internet sembap.. Jadi ibu pun tak tau video ni nanti akan berkeadaan terbalik ke macam mana.. 



Ibu cuma ada dekat sini 10 minit je, lepas tu Ibu dah ajak Cik Yah balik.. sebabnya, first ibu dah tak sabar dah nak ke bilik air.. kedua.. ibu kene cepat masak dinner. Masa balik rumah tu pun ibu ingat lagi pukul 10 lebih dah.. 

Papa dengan Emir pulak tinggal sampai parade tamat.. sempatlah sejam mereka dekat sana.. Jadi sempatlah jugak ibu balik makanan pun tunggu tak lama. Ibu ingat lagi malam tu ibu masak dinner sup daging.. Bayangkan dalam keadaan sejuk macam tu, makan sup panas-panas.. Heavennnn.. hehehe


Kesimpulannya tak rugi untuk datang masa Chinese New Year. Mula tu risau juga sebab takut Hong Kong akan sesak atau kedai tutup.. Tapi jangkaan tu meleset sekali. Kedai tutup pun still tak de impact sangat.. Business as usual je dekat Hong Kong ni, bertuah juga sebab dapat melihat sambutan Chinese New Year di sana.. 

Monday, February 20, 2017

Hong Kong Day 5 || The Peak Part 3 || Sky Terrace 428 || Bye The Peak

Akhirnya Ibu sampai ke entry yang terakhir untuk bahagian The Peak. Dont ask me, Ibu pun tak paham kenapa The Peak ni sampai 3 entry padahal aktiviti tak banyak pun. Disneyland yang banyak aktiviti tu boleh pulak satu entry je kan.

By the way, selepas 2 jam berpeleseran di top roof, akhirnya mereka bertiga nak masuk dalam sebab cuaca pun dah makin sejuk. Ibu apatah lagi, dari mula lagi ibu dah tak tahan sejuk. Orang sentiasa ramai tapi keadaan terkawal. 

Lepas dah masuk Sky Terrace semula, bende pertama semua orang cari adalah Toilet haha. Tapi ibu biasalah hati kebal sebab ibu memang paranoid sikit guna public toilet ni. Akan bertahan selagi mampu :p.

Back to the story, lepas semua dah selesai urusan masing-masing (lama gila derang beratur nak masuk toilet) so akhirnya kami ke sini, tempat tujuan ibu -- Hard Rock Cafe The Peak. Ini macam tempat wajib kami kalau ke mana-mana.. 


Takde lah obses dengan Hard Rock, tapi rasa menarik bila kita ada satu tempat nak tuju untuk setiap negara.. Ada yang pilih Starbucks, ada yang pilih whatever jenama coffee, tapi ibu pilih Hard Rock.. 


Hard Rock ni kecil saja sebab kedai Hard Rock yang utama terletak di city kalau tak silap. Yang tu tak pulak kami jumpa.. Ibu memang dah google Hard Rock sini saja lagipun memang dari asal tujuannya nak ke sini untuk melawat The Peak. So sekali jalan...


Belilah beberapa tshirt.. 


But that is not what im looking for.. 


I am aiming for this, classic Hard Rock Magnet.. Walaupun setiap Hard Rock akan ada unique magnet, but i still go for the classic Hard Rock magnet.. dan magnet ni dah selamat join adik beradik dia yang lain dekat fridge Ibu.. 


Memandangkan ibu dah sejuk tahap tak boleh tahan.. jadi ibu pun request untuk ke Pacific Coffee untuk telan coffee panas.. Emir seperti biasa akan minum Matcha Latte nyer lah. He is sooo obsessed with Matcha, Kitkat suka green tea kitkat, pilih air pun green tea, kek pun nak green tea.. i kurengg sikit green tea ni .. 


Lepas dah selesai semua, jadinya time untuk balik.. Punyalah cari mana tempat nak tunggu naik tram. Rupanya sebelah Pacific Coffee je. Itu tak pe lagi, yang i dah rasa nak nangis bila i nampak kene beratur dekat luar bangunan dengan cuaca yang sejuk macam tu, dengan line panjang sepanjang nye.. Tengoklah muka i.. ada kot beratur dalam sejam kat luar tu.. tapi best dapat special treatment dari Papa and Emir, depa gilir-gilir peluk i haha sebab i dah tak boleh bercakap, hingus dah keluar sbb dah tak tahan sejuk :p.. 


Walaupun hero-hero i ni dok kate "tak sejuk pun" "apalaa" butttttt lepas balik dari The Peak tu, i sorang je sihat walafiat, Papa and Emir dah terbatuk-batuk, Papa terus demam sehari hahaha.. Tulah eksyen lagi kan.. 

Ok, dekat sini boleh juga naik teksi untuk turun ke bawah. Tapi tak berapa sure berapa harganya.. Kita dah beli tiket tram, naik tram lah kan.. Again, acara tolak-menolak berlaku, pandai2 lah kite manage. Tapi tak seteruk macam naik. Kali ni i n papa jaga kawasan bagi Emir naik dulu.. 

Dalam keadaan yang berebut-rebut, kami berjayalah untuk duduk dalam tram. Thats fine. Yang tak berapa fine, ibu duduk dengan Emir.. Ok, tak ada apa yang berlaku. Cik Yah pilih untuk berdiri saja. Papa-lah, Masa Papa naik tram, dia duduk di hadapan kami. Mase dia nak duduk, kebetulan ada satu nenek tua (lebih kurang umur 70 tahun lebih) duduk serentak dengan Papa. Dia suruh Papa bangun untuk bagi family dia duduk (yang dah sedia duduk dah pun dekat kerusi sebelah), cuma dia nak family members dia yang sorang tu duduk sebelah dia. Papa buat tak tau je sebab dia pun cakap bahasa dia. Lagipun agak susah nak bangun berdiri sebab tram dah mula penuh.

Yang buat Papa naik angin tu, nenek ni boleh pulak ada kudrat tolak papa sekuat hati.. Kami kat belakang ni nampaklah dia gunakan tenaga dia sekuat hati untuk tolak Papa.. 

But what to do, Papa tu besar lagi pada ibu, nenek ni pulak kecik pada ibu. Papa dah orang buat macam tu, memang tak give in lah.. So Papa bertahan.. Buat tak tahu je..  Papa cakap memang boleh tahan nenek tu tolak, kuat betul tenaga dia .. Sampai Papa jerit jugaklah baru dia kurangkan tolakan dia tu, tapi still tolak.. Nasib lah tak sampai 5 minit dalam tram tu..

Apa pun, The Peak ni yes sesuai untuk pelancong, tapi Hong Kong's government need to do something about it especially during the peak season. Paling utama, 

(1) boleh tak ada sistem naik tram.. really annoying nak berebut-rebut ni. sangat bahaya untuk semua penumpang
(2) Sediakan tempat beratur yang selesa, bukan dekat tempat open yang pengunjung boleh mengigil kesejukan especially waktu malam 
(3) Kasi la kawasan yang boleh pengunjung panaskan badan sikit dekat the top of the Peak tu.. dah la tak kasi masuk balik bangunan bila kita dah keluar.. Tak semua orang tahan sejuk macam anak saya, ramai lagi yang tak tahan sejuk macam saya.
(4) Buang kutu-kutu dekat situ terutamanya teksi yang sangat melampau naikkan harga.

Ok fine, doubt any of the office reads this, at least my readers can expect what to be expected..But my friends told me, this will not happen during normal season. Still they need to do something right, i just couldnt imagine those with baby..



Friday, February 17, 2017

Hong Kong Day 5 || The Peak Part 2 || At the top of The Peak

Back to Hong Kong stories. Maaf ye semua Ibu nak share di blog ni, sebab ibu rasa blog ni lah tempat kenang-kenangan kita yang selamat . InsyaAllah. 

Untuk naik ke The Peak, kite akan lalu Sky Terrace 428, bertingkat-tingkat Sky Terrace ni..dan sebelum kita naik sehingga ke puncak, akan ada check point yang mana staff The Peak akan check ticket kita. Tiket apa? Tiket yang kita naik tram tadi. Jadi, simpanlah tiket tram tu elok-elok sebab tiket tu akan digunakan untuk naik tram, naik The Peak dan turun tram.


Ibu tak edit pun gambar-gambar ni.. Lighting-nya harap diampunkan, nak nak Papa sekarang bukan lagi pemegang kamera DSLR. jadi nak dapat gambar cantik macam pergi Japan dulu memang tak de la..



Memang pengunjung agak ramai, tapi tak sesak, masih boleh berjalan ke sana ke mari dengan aman. Mungkin masa kami sampai tak de tour group. Kami dekat atas ni pun tiba dalam pukul 4 lebih.. kira agak petang lah..



Gambar bawah ni ambil untuk tunjuk dekat mak saya sebab mak saya asal Taiping :)



Dan yang pastinya atas ni sejuk sesejuknya. Tak pasti berapa degree, yang pasti i mengigil nak nak di atas dan kawasan di bawah ni sebab angin bertiup kuat. Rugi tak bawak Duck , kalau tak boleh mengada buat Duck macam ni.. Papa lah yang beria suruh ibu buat posing macam ni , ibu memang dah tak sanggup nak buat apa dah sebab ibu ni memang tak tahan sejuk. Mana taknya pasang aircond pun 23-25 :p atas ni confirm bawah 10



Gambar Papa ni ibu ambik first few shots, lepas tu ibu dah tak sanggup. Cik yah yang sambung melayan Papa. Ibu dah ke tepi sebab dah mengigil. Ibu pakai baju biasa macam gambar di atas, baju yang sama digunakan pergi office juga kekadang tu, so tak de lah tebal sangat , tapi tak juga nipis. Tapi memang ibu rasa sejuk sampai ke tulang huhu..



Ada bahagian Love di sini. So marilah kita bergambar dulu ..



Masa kita atas Peak ni akan ada bahagian yang mana kita boleh dapatkan headphone dan smartphone seperti di bawah yang bertindak seperti narrator untuk kita di atas sana. Kami semua ambiklah, buat peneman sambil melayan sekitar Hong Kong.


Bila tengok-tengok gambar balik, rupanya takde langsung gambar solo Emir di atas The Peak.. Tak pasti sama ada adik saya ada capture gambar Emir. Sebabnya masa kami di atas, Emir memang layan hal dia sendiri. Dia seronok melayan headphone tu dan sentiasa ke sana ke mari. He loves cold weather.. jadi untuk dia tak ada masalah langsung.. 


Antara gambar yang sempat kami ambik berdua.. 



Dalam sibuk kami nak bercanda berdua, Emir akan muncul dalam kamera secara tiba-tiba.. he just love it.. :D


"adik" dan "kakak". Fakta: anak sedara dan mak sedara




Di belakang tabir, apa yang berlaku, lepas ambik gambar saya akan terus berkelubung.. Sejukkkk... Papa dan Cikyah sakan bergambar. Sebenarnya banyak betul gambar mereka especially Cik Yah.. 
Di atas The Peak ni, sebab dah sejuk sangat saya cuba untuk berlindung dengan masuk balik di kawasan exit (dalam bangunan), tapi sedih, sebab dihalau oleh staff. I sampai berdiri di hujung-hujung cari tempat yang boleh jadi tempat panas sikit,



Sebab dah dekat sunset, kami pun tunggulah alang-alang dah ada atas tu.. Papa sentiasa lah peluk-peluk i ni sebab memang seriousss i sejuk.. 



 Di kawasan ini ada professional photographer. Gambar boleh diambil di setingkat bawah daripada kita keluar Exit.



Keluarga kecil saya...



Berlatar belakangkan pemandangan Hong Kong City..










Budak bucuk ni memang happy betul dekat sini. In total kami di atas kawasan The Peak dalam 2 jam.. 



Gambar kami berempat yang diambil oleh professional photographer tu.. Satu ni saja HKD200 RM114 (grrrr)  - softcopy pun tak dapat.. ambik jugak sebab rasa gambar ni kenangan untuk kami berempat di The Peak



Festival Catur Putrajaya 2017


Antara milestones terbaik Emir dalam chess adalah Festival Catur Putrajaya, to that, I need to record it somewhere for your future reading insyaAllah.

First of all, this Festival Catur Putrajaya was held at Menara Seri Wilayah, Presint 2, Putrajaya. This is by far, the biggest chess event that we have attended and participated. Mana taknya, seramai 1200 orang peserta yang bertanding dan memeriahkan festival ini.


Ini adalah jarang-jarang berlaku, selalunya Emir akan sampai ngam ngam sahaja. Tapi untuk hari ni Emir antara orang yang terawal masuk ke dalam dewan dan bersedia untuk menunggu lawannya. Lagipun, malam sebelumnya kami memang bermalam di Putrajaya, jadi tidaklah kelam kabut untuk tiba di sini..


Penghargaan besar harus diberikan kepada wanita yang tertutup mata ni. (takdak gambar lain haha) Secara peribadi, ibu memang kenal rapat dengan dia. Anaknya ada 3, dan ketiga-tiga anaknya minat chess dan ada rekod yang cemerlang dalam chess. Disebabkan minat anak-anak dia yang mendalam dalam chess, secara tak langsung mendorong Yan dan husbandnya untuk bergiat aktif dalam pembangunan chess..

Mereka adalah orang kuat di belakang tabir Festival Catur Putrajaya. Memang orang kuat. Siang malam berjaga untuk pastikan event ni berjalan dengan lancar. Walaupun nama mereka tak diumumkan sebagai orang kuat, penggerak Festival ini tapi kami orang-orang belakang tahu jerit perit pasangan ini dalam menjayakan Festival Catur ini.

Tahniah (walaupun i tak sure u bace ke tak dekat sini).. Pedulikan mulut orang lain ok, Someone who loves to complaint will always find ways to complaint. so just ignore and continue to be happy alrite :) Sampai sekarang i rasa bersalah tak dapat nak tolong you..


Kali ini ibu tak banyak teman Emir masuk ke dalam dewan. Ibu pun tak pasti gambar di bawah ni masa Emir game yang ke berapa.


Sebabnya ibu bz (ok tak bz - cuma meneman je) teman papa buka booth khat di sini.. Ini kali ketiga Papa buka booth.. Tapi ibu dan Papa takde lah nak promote sangat kali ni.. sebabnya sibuk paying attention untuk game-game Emir yang seterusnya..


Papa bersama anak sulung Yan .. sebaya Emir


Pembeli khat Papa.. 


Susah sikit nak buat promo, sebabnya, ibu dan papa lagi banyak berborak dengan parents lain dan juga ni haa.. melayan bebudak.. 


Dan ini Emir di game terakhir. I tell you, memang berdebar betul ibu tengok Emir main. Emir dan opponentnya untuk game yang terakhir antara yang paling lambat sekali habis, jadi orang pun dah kerumun tengok game Emir. Ibu tak mampu nak ambik gambar sebab dada berdegup kencang tengok anak main.. 


Alhamdulillah in total Emir berjaya mendapat 7.5/8, semua menang kecuali satu game draw. Untuk rekod, ada 8 game kesemua nya dan satu game 20 minit time control. In total, satu game lebih kurang 40 minit.

Alhamdulillah untuk pencapaian kali ini, Emir berjaya mendapat tempat kedua dari 500 ++ keseluruhan peserta yang bertanding untuk kategori Emir - bawah 12 tahun. I'm so proud of you Emir.. 

Hadiah disampaikan oleh Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor..


Emir bergambar bersama pemenang-pemenang hadiah utama setiap kategori.


Dan paling manis, pemenang hadiah pertama juga adalah dari sekolah sama dengan emir..Perempuan pulak tu.. Juara mendapat RM350, Emir mendapat RM200


and it is so difficult to get this shot, banyak sangat dramaa.. haihh


Emir bersama personal Coach nya. Coach yang banyak bantu Emir hingga ke peringkat sekarang..
Coach Emir pun masuk bertanding juga dalam kategori Open..


Oleh kerana peserta-peserta dari sekolah Emir menunjukkan prestasi yang sangat mengkagumkan, mereka juga berjaya menggodol Pasukan Terbaik Sekolah Rendah


Acara tamat pada pukul 840 malam.. Phew.. penat jugalah.. tapi Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah, kejayaan Emir datang di saat emosi saya tak berapa stabil.. Allah itu sebaik-baik perancang.. 


 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez