Wednesday, April 23, 2014

Sharing session..

from the bottom of my heart.. 

well, im not sure whether some of you are aware on the issue where Wardina commented about Ustaz Don. 

honestly speaking, i do not favor any party. Ceteknya ilmu macam mana nak comment dan beri pendapat kan.. 

but what i strongly believe, in Islam there is a softer way to criticize others especially you have to ensure that you still put some respect to the other party. apatah lagi you are a celebrity, whatever remarks you put, it will easily become viral to other viewers.

There is nothing wrong to ask questions, to query on something you are not comfortable with, but remember one my favorite Malay quotes "terlajuk perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya".

I myself have experienced this with Wardina. I was selected as a winner in one of the contest that I participated and due to that i was invited to come over to her house. So, seriously and sincerely, i gave her CocoDamia as a gift to her children (takde niat untuk suruh dia promote, i find CocoDamia's packaging is quite presentable nak bagi dekat orang) on top of some chocolate cakes. Dengan ikhlas ok, dah la sebelum tu i was rushing to go to her house.

and so.. there you go...

few weeks after, i saw she uploaded CocoDamia (yes, she didnt disclose the brand) and gave some remarks. and knowing that she has thousand followers, bertambahlah i terasa kan. I bagi dengan ikhlas, bukan nak menjual. I keluarkan duit bagi dekat dia. kalau dia beli , tak puas hati dengan produk, lain cerita, yang ini i bagi.. to me kalau tak suka barang yang orang bagi, buang, or put aside, jangan sakitkan hati orang yang memberi.

mom said, dun ever publish anything on social media.. sorry mama.. mama kata, i bukan celebrity, dia banyak followers, nanti i yang akan kene hentam teruk.. Mama kata lain kali nak bagi dekat orang,  bagi jelah brand mat salleh, yang dah memang well known dekat market, yang memang orang dah boleh terima.. kalau bagi macam i bagi, kite sendiri sakit hati buat apa.. Mama jugak pesan, biar orang buat kita, jangan kita tak hargai pemberian orang.. :) My mother is so nice.. 

oh btw, whatever remarks that she gave, i already informed the owner Ayu for some improvement. Thank you. C'mon, we are educated, i (kami) boleh terima teguran dengan baik. i rasa begitu juga dengan Ustaz Don.. But when you publicly criticize, people  (ok -- me) do lost some respect to you. :)

sampai sekarang, tak de lagi i terima kemaafan dari dia. i think dia rasa tak salah.. or i bukan nya celebritykan :)

ok that's all.. 

Advert: If you are looking for products during confinement or for your baby, feel free to visit www.momfirststep.lot.my 


Among the products available: Tanamera, Amway, Nona Roguy, Leesa Formula, NUK, and many more

Tuesday, April 22, 2014

Malaysia International Halal Showcase 2014 - MIHAS

which was held from 9 Apr to 12 Apr at KLCC Convention Centre.  Honestly, I was not prepared to visit MIHAS until i came to know that one of my source of income, CocoDamia participated in this exhibition.

Plus, my colleague Naz agreed to accompany me to KLCC Convec. So there you go. 

Understand there were more than 600++ booths inclusive participants from 41 countries to showcase their products where mostly were beverages, processed foods, frozen foods, nuts.

since i love to eat, I did enjoyed visiting all the booths especially you could see the products which very difficult to find in the market.

Naz arranging her stuffs. tak sedar ok beli dah banyak :)


Me at CocoDamia's booth. Since I came during lunch time on Friday, I did not have the chance to meet the owner of CocoDamia as he went for Friday prayer. Currently, CocoDamia is introducing another product, chocolate bar - Krukk Krakk. If you would like to get a taste of Krukk Krakk, you may directly contact and visit http://iqcoklat.blogspot.com/  but of cos, if you would like to have the original package of CocoDamia you can contact me personally :)


and inilah yg i beli except for the Krukk Krakk :) oh i beli lebih, for the purpose of taking the picture, i just showed you one item each.. :) and my top favorite is Jackfruit chips.. sedappp okehh.. this is the product from Lea Frito.

Monday, April 21, 2014

Berikan Nutrisi lengkap dengan PediaSure Complete dengan sistem Elite

Sebagai ibu bapa, kita sememangnya mahu berikan yang terbaik untuk anak-anak. Pendek kata, macam I sendiri, tak shopping tak apa, janji makan pakai lengkap anak cukup. Paling utama, untuk tumbesaran yang sihat, tak ada jalan yang singkat melainkan kita sebagai ibu bapa untuk sediakan makanan yang lengkap..

Tapikan masalahnya.. kalau anak kita memilih, ok untuk the rest of the entry, i will name "anak yang cerewet pasal makan" as "picky eaters" :) how we (parents) handle this situation. Macam saya sendiri, Emir, saya tak meletakkan Emir sebagai picky eaters, sebab selera makan Emir makin lama makin besar... cuma pilihan makanan Emir adalah agak selektif.. Emir akan  makan apa yang dia nak makan sahaja, kalau kita sediakan makanan yang dia tak nak makan, memang dia sanggup berlapar..

Jadi atas isu ini, saya telah dijemput oleh Abbott Nutrition pada 13 April 2014 di Apartment, The Curve untuk mengupas isu ini..


Sesi ini dikendalikan oleh Dr. Shaalani Ramachandran, Medical Director di Abbott Nutrition


dan Doktor Pakar Pediatrician jemputan adalah Dr. Chin Wai Seong, 


Let me try to share what i have learnt from the discussion :-

1. Macam mana kita nak tengok anak kita picky eaters ke tidak

a. Susah nak makan
b. Bila kita ajak makan, anak kita main-main dengan makanan
c. Makan sikit dari sepatutnya
d. Tak suke sayur, tak suke buah, tak suke itu dan ini
e. Demanding
f. Suka makanan tak elok (junk food, fast food)
g. Buat semak atas meja
h. Masa kita ajak makan masa itu jugalah anak kita buat perangai

Ok, berdasarkan dekat atas tu, nak tak nak i terpaksa mengalah Emir ni golongan picky eaters jugaklah.. Picky eaters ni takde age group, tapi lagi besar anak itu, kalau kita tak menolong anak kita sendiri, makin dia akan jadi picky eaters.


2.ImFED

This is something really new for me. Kalau ikutkan, parents have to take a serious note once you identify that you kid is one of the picky eaters. Tapi jujurnya, jarang ibu bapa pergi jumpa doktor untuk mendapatkan konsultasi yang anak adalah picky eaters. Usually picky eaters issue will only be discussed with the doctor as secondary issue. Maksudnya, kita jumpa doktor pasal demam atau sewaktu dengannya, bila dah habis doktor cakap pasal demam, barulah mak bapak akan buka cerita "doktor, actually anak saya ni..."

Sebenarnya, di Malaysia kita ada ImFed - Identification and Management of Feeding Difficulties. Jadi kalau kita pergi Paed, we have to look at this sign if we want to get a consultation on feeding difficulties. This tool allows Paed to accurately diagnose feeding difficulties. 

I ingat Dr Chin cakap, untuk properly measure the picky eaters is not a straight forward issue. A paed needs to carefully track the history, pattern eating and what not.


3. Cara nak memikat anak untuk makan

Semuanya bermula dari ibu dan bapa, tambah pulak dari Ibu. Masa inilah ibu kene jadi terlebih kreatif

a. Menu seimbang
b. Perbanyakkan variasi - macam seminggu tu jangan ulang-ulang menu yang sama kan.. :)
c. Warna makanan - bayangkan kalau oren carrot, hijau brokoli, merah tomato atas pinggan, tak ke cantik.

Paling baik cuba ajak anak kita untuk sama prepare food. yang ini i sendiri rasa susah, nak nak emir dia dah set mind dia, kalau masak keje ibu.. :)


4. Apa ibu bapa patut buat 

a. Kita kene "bagi" anak kita rasa lapar. Sebab bila rasa lapar, anak kita akan cari makanan. Maksud disini kita kene tetapkan jadual waktu anak kita. Jangan bila dia lapar, kita sumbat susu.. they need to learn the word hungry.. :)

b. Beri rasa makanan itu. Contohnya katakan anak kita tak suka makan buah betik. Cuba kita makan betik depan meraka  dengan cara yang sangat best supaya mereka ada sifat ingin tahu.. 

5. Apa ibu bapa tak patut buat

a. Yang ini kadang-kadang i pun terbuat.. So lepas ni i akan elakkan.. Contohnya, kita tahu anak kita tak suke makan, jadi sebab kita nak anak kita makan.. kita akan cakap "kalau makan nasi sampai habis, nanti ibu bagi ice-cream" so this is a big No-No

b. tak pun kita akan cakap macam ni.. "Makan 5 suap, lepas tu boleh main"

This is what Dr. Chin said "It is important for parents to be aware of the repercussions of picky eating to a child's health and the different ways that parents can address these issue to optimise their child's physical and mental development"

6. Bagaimana PediaSure Complete Liquid with Elite System dapat membantu anak anda

Sumber: www.ayuarjuna.blogspot.com

PediaSure Complete adalah nutrisi tambahan lengkap yang direka khas secara saintifik untuk kanak-kanak berumur 1 hingga 10 tahun yang boleh membantu menambahkan kekurangan nutrisi yang mungkin dihadapi oleh anak anda. Ia membantu meningkatkan tumbesaran anak anda yang cerewet memilih makanan.

Emir telah diberi kesempatan untuk mencuba PediaSure ini dan i tell you he really lovessss it!! I will share with you in another entry.. :)

Quoted from Dr Shaalani, she said "Many parents of picky eaters want to ensure their children receive excellent nutrition whether they are at home or aware. PediaSure Complete liquid with Elite Formulation is scientifically-crafted formulation that provides parents with complete reassurance for their picky eaters, anytime, anywhere"


By the way, saya makan ini.. :) Sirloin steak.. macam tak ingat dunia kan hehe.. Emir makan burger, he chose his own menu, but guess what, dia cuma makan daging je.. yang lain semua tak makan..


Paling best, i jumpe blogger ini.. Ayu -- www.ayuarjuna.blogspot.com She came along with her 5 children alone.. i always salute her.. sangat super multi tasking mummy and im proud to be one of her closest friend :D Missing my other partners in crime - Ezna and Suzi

Wednesday, April 16, 2014

Winning entry: Enchanteur Perfume

Alhamdulillah saya menang semua ini dari 8TV's Quickie - OneFC Contest FB contest. .. Banyak hadiahnya.. Hadiah batch 1, saya dah collect last year, boleh tengok entry saya dekat sini..  dan masa itu Enchanteur di bawah ini tak available, jadi baru dapat diredeem tahun ni..

Banyakkan hadiahnya.. as I just love cash, so Im selling all this :D




Enchanteur 50ml EDT Perfume - all availale except Adore dah terjual. selling at RM20 each inclusive postage

Update:



Kalau sapa nak beli lagi dua ni, just buzz saya yer.. bagi special price punya.. 2 for RM30 inclusive postage..

Latest update: ALL Perfume SOLD




Lotion above all I sold at RM25   (sebab sold -- dah dijual)



Semua dekat atas ini pulak saya jual RM60 - dah dijual



yang atas ni pulak saya jual at RM20

Alhamdulillah banyak telah selamat dijadikan cash.. :) tinggal nak habiskan perfume saja..

Kalau ada yang nak perfume just tinggalkan komen yer..

Tuesday, April 15, 2014

Harta dunia..

Masa zaman i baru kahwin, masa tu in 2005, harga rumah elok dan molek lagi.. maksudnya masih di tahap munasabah.. Masa zaman tu jugak laki i hobi dia adalah tengok property. Segala mala property dekat Malaysia dia tahu.

Dan Alhamdulillah berkat kami kawin awal, dapatlah kami beli rumah sendiri dengan harga yang sangat munasabah. Masa tu jujur we were not looking at landed property, my mindset, kalau landed property mesti semiD terus. yes we found one, but at that time, baru keje tak sampai setahun, rumah harga RM300k++ memang terasa mahalnya. 

and to be honest, we booked 5 houses, 5 dah bayar deposit, tapi 2 je diteruskan, lagi 3 deposit forfeit.;. husband was not really happy, but at that time, my thinking was.. buat ape lah nak rumah banyak kan.. but if you ask me now, dalam 3 rumah yang ditolak tu, satu yang i rasa sayangnya :) 

Dua rumah yang tinggal itu adalah rumah yang kami duduki sekarang ni dan satu lagi adalah rumah ini di Balakong, kondo jugak. Dari dulu memang kami sewakan rumah ni. Alhamdulillah kawasan ni tak jadi masalah langsung untuk cari penyewa.. tak sempat nak publish dekat Mudah memang dah dapat cari penyewa.

Baru-baru ni tenant lama dah balik Iran. By the way, kondo ni dah jadi macam kampung orang Iran. Susah nak nampak orang kita Malaysia. in fact, tenant-tenant kami pun adalah orang Iran.. yang  nak masuk ni pun orang Iran.. 


Gambar-gambar ni sebelum dicat. Husband tanya kalau nak upah orang, dia akan mintak RM600 untuk satu rumah tak termasuk  bahan mentah. Last-last husband willingly painted the whole house..  Jimat kos.. Thanks Papa :)


View condo kami yang ini adalah pool view.. i think that is one of the reason cepat je orang nak grab..



Bilik-bilik lain husband dah cat dah warna biru menggunakan cat Seamaster yang penat beratur panjang 4 tahun lepas (ya ya.. baru nak gune :)) -at least dah jimat kos sangat-sangat dah tu :D

Gambar-gamabr ni belum cat lagi ye 



Tilam ni tenant lama punya.. belum buang lagi.. Sementara Papa sibuk cat, i temankan Emir mandi swimming pool.. :)


Level 2 itulah rumah kami :)


Emir mandi-mandi, tak plan pun nak swim. Tak  bawak baju apa pun, but shoulnt be a problem kan.. masuk je lah dengan apa yang ada .. lets get wet!!



Latest update: Tenant nak masuk sangat-sangat dah, tapi husband tengah nak habiskan cat 2 layer.. satu rumah buat sorang-sorang, memang slow slow la kan :)

Inilah aset kami. I siap cakap dekat Emir, in case Emir dah besar esok, decided to stay here.. boleh aje.. 

For the next house? memang ada hati kadang tu nak landed property.. tapi ye lah keluarga i kecik je dan im considering more on security issues. InsyaAllah ada rezeki mana tahu kan.. tapi buat masa sekarang memang tak simpan duit lagi untuk mana-mana rumah baru.. :) 

Friday, April 11, 2014

A lesson for me..

Hari ni I EL setengah hari. Emir ade chess. Selalunya kalau tgh hari husband I akan ambil Emir dan akan lunch sama dgn Emir.. tapi hari ni ade urusan rumah kami dekat balakong dan Emir ade chess kelas. Jadi takpelah saya volunteer untuk lari sekejap pergi sekolah Emir..

It was luxury for me to have lunch together with Emir. Selalunya Papa dia saje. Emir pun nampak terkejut sebab I yg muncul. Sungguh-sungguh dia layan I makan. Volunteer belikan milo ais kurang ais untuk maknyer.

Sementara tunggu chess class.. sempatlah saya main chess dgn Emir. Papa selalu pesan emir dah improve a lot. I tak pernah lagi main chess dengan Emir bila dia dah pandai main. Sebelum ni setakat layan  macam dam haji je dengan dia.

Mase I main ramai lah jugak yg tengok. Naik segan jugak. But seriously im proud bila Emir keep introducing me to his friends "this is my mother"..

And wah lah serioussss susahh main dengan dia.. last last I give up cos its taking too long n I pun nak kalah dah n paling utama I kene rush balik office balik.

Call taxi.  Semua taxi tak nk ambik.mase tu dah 2.45pm last last atas sebab tak dpt dielakkan I decided to go n EL. Good enuff hujan turun selebat-lebatnya.

I masuk kelas Emir. Check semua buku-buku Emir. Ye lah hari tu dia cuti 2minggu kan sebab chicken pox. Mase darjah satu I sentiase check buku emir. Maksud check buku ialah I compare buku Emir dengan buku2 kawan Emir. Tapi masuk darjah 2 I jarang buat sebab ye lah dia darjah dua.. so I tot he should be fine. Lagipun keje rumah dia bawak balik..

Tapi bila I check terlaluuu banyak keje dia tak buat. Ade yg tak mark lagi. Honestly I dah upset.. salahkan diri sendiri.. so I kutip semua buku yang dia tak buat dan bawak balik. Mahu sejam juga I duduk kelas Emir.

Mase I tunggu husband I datang, terserempak dgn cikgu kelas Emir dan saya terus ambik kesempatan discuss dgn cikgu. Rupenyer Emir suke tinggal buku dekat rumah jadi dia banyak terlepas buat. I told teacher sebenarnya semua buku ada dalam beg dia mungkin dia tak check betul-betul. It was a fruitful discussion n I appreciate his teacher's time.dah la lepas waktu pejabat kan..

Balik rumah I drill buat mathematics dgn Emir. Sekarang ni dia dah belajar division. Dulu division adalah bende paling payah untuk I. Tapi Alhamdulillah emir takde masalah untuk bahagi dan darab...

Cumaaa ya Allah.. emir ade masalah besar dlm tolak mcm 456-299.. dan sewaktu dengannya.. dia buat semua salah. He couldnt accept my way of teaching dan berlakulah aksi nangis2 dari Emir.

Puas I pujuk dia.. ye lah homework banyak lagi kan akhirnya dia buat juga.. but still salah..

I tak kisah dia salah..I tak upset dia tak dapat buat. Cuma I upset dengan diri I. Macam I tak jadi mak yang baik. How could I didnt know his homework..how could I didnt know his difficulties and how could I  didnt know to teach him at his comfort level.. haishhh..I knw he can do it .. it just that he needs to understand the concept which he refused to learn it from me.. 

I discuss dgn papa Emir. Papa Emir adalah lecturer. Belajar iqra' belajar bace semua papa yang initiate .. I sambung bile Emir dah pandai aka paham concept hehe.. harap lepas ni bila papa ajar Emir.  Emir mudah faham..

InsyaAllah...


Thursday, April 10, 2014

Something that i want to let go.. Clearance

Ini adalah barang-barang yang saya nak let go. Semua masih tak digunakan. Brand new. Nak jual murah-murah aje..



Asience (made for Asian hair) inner rich treatment for dry hair and Asience inner rich hair mask.
Selling price: RM30 inclusive postage. 

Trust me, I did not really check the retail price, but trust me, Asience Hair in Amazon pun dah SGD19++ :)


Enchanteur body mist and deodorant. Selling all at RM23 inclusive postage
SOLD


Enchanteur 50ml EDT. Selling at RM20 each inclusive postage. Enchanteur Adore SOLD.. tiga lagi masih available 


Hoyu Beuatylabo hair color - Milk Caramelise. Selling at RM16 inclusive postage.

Feel free to Whatsapp me at 012-3556063 :)

Thanks 
Amira





 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez