Wednesday, April 16, 2014

Winning entry: Enchanteur Perfume

Alhamdulillah saya menang semua ini dari 8TV's Quickie - OneFC Contest FB contest. .. Banyak hadiahnya.. Hadiah batch 1, saya dah collect last year, boleh tengok entry saya dekat sini..  dan masa itu Enchanteur di bawah ini tak available, jadi baru dapat diredeem tahun ni..

Banyakkan hadiahnya.. as I just love cash, so Im selling all this :D




Enchanteur 50ml EDT Perfume - all availale except Adore dah terjual. selling at RM20 each inclusive postage

Update:


Kalau sapa nak beli lagi dua ni, just buzz saya yer.. bagi special price punya.. 2 for RM30 inclusive postage..




Lotion above all I sold at RM25   (sebab sold -- dah dijual)



Semua dekat atas ini pulak saya jual RM60 - dah dijual



yang atas ni pulak saya jual at RM20

Alhamdulillah banyak telah selamat dijadikan cash.. :) tinggal nak habiskan perfume saja..

Kalau ada yang nak perfume just tinggalkan komen yer..

Tuesday, April 15, 2014

Harta dunia..

Masa zaman i baru kahwin, masa tu in 2005, harga rumah elok dan molek lagi.. maksudnya masih di tahap munasabah.. Masa zaman tu jugak laki i hobi dia adalah tengok property. Segala mala property dekat Malaysia dia tahu.

Dan Alhamdulillah berkat kami kawin awal, dapatlah kami beli rumah sendiri dengan harga yang sangat munasabah. Masa tu jujur we were not looking at landed property, my mindset, kalau landed property mesti semiD terus. yes we found one, but at that time, baru keje tak sampai setahun, rumah harga RM300k++ memang terasa mahalnya. 

and to be honest, we booked 5 houses, 5 dah bayar deposit, tapi 2 je diteruskan, lagi 3 deposit forfeit.;. husband was not really happy, but at that time, my thinking was.. buat ape lah nak rumah banyak kan.. but if you ask me now, dalam 3 rumah yang ditolak tu, satu yang i rasa sayangnya :) 

Dua rumah yang tinggal itu adalah rumah yang kami duduki sekarang ni dan satu lagi adalah rumah ini di Balakong, kondo jugak. Dari dulu memang kami sewakan rumah ni. Alhamdulillah kawasan ni tak jadi masalah langsung untuk cari penyewa.. tak sempat nak publish dekat Mudah memang dah dapat cari penyewa.

Baru-baru ni tenant lama dah balik Iran. By the way, kondo ni dah jadi macam kampung orang Iran. Susah nak nampak orang kita Malaysia. in fact, tenant-tenant kami pun adalah orang Iran.. yang  nak masuk ni pun orang Iran.. 


Gambar-gambar ni sebelum dicat. Husband tanya kalau nak upah orang, dia akan mintak RM600 untuk satu rumah tak termasuk  bahan mentah. Last-last husband willingly painted the whole house..  Jimat kos.. Thanks Papa :)


View condo kami yang ini adalah pool view.. i think that is one of the reason cepat je orang nak grab..



Bilik-bilik lain husband dah cat dah warna biru menggunakan cat Seamaster yang penat beratur panjang 4 tahun lepas (ya ya.. baru nak gune :)) -at least dah jimat kos sangat-sangat dah tu :D

Gambar-gamabr ni belum cat lagi ye 



Tilam ni tenant lama punya.. belum buang lagi.. Sementara Papa sibuk cat, i temankan Emir mandi swimming pool.. :)


Level 2 itulah rumah kami :)


Emir mandi-mandi, tak plan pun nak swim. Tak  bawak baju apa pun, but shoulnt be a problem kan.. masuk je lah dengan apa yang ada .. lets get wet!!



Latest update: Tenant nak masuk sangat-sangat dah, tapi husband tengah nak habiskan cat 2 layer.. satu rumah buat sorang-sorang, memang slow slow la kan :)

Inilah aset kami. I siap cakap dekat Emir, in case Emir dah besar esok, decided to stay here.. boleh aje.. 

For the next house? memang ada hati kadang tu nak landed property.. tapi ye lah keluarga i kecik je dan im considering more on security issues. InsyaAllah ada rezeki mana tahu kan.. tapi buat masa sekarang memang tak simpan duit lagi untuk mana-mana rumah baru.. :) 

Friday, April 11, 2014

A lesson for me..

Hari ni I EL setengah hari. Emir ade chess. Selalunya kalau tgh hari husband I akan ambil Emir dan akan lunch sama dgn Emir.. tapi hari ni ade urusan rumah kami dekat balakong dan Emir ade chess kelas. Jadi takpelah saya volunteer untuk lari sekejap pergi sekolah Emir..

It was luxury for me to have lunch together with Emir. Selalunya Papa dia saje. Emir pun nampak terkejut sebab I yg muncul. Sungguh-sungguh dia layan I makan. Volunteer belikan milo ais kurang ais untuk maknyer.

Sementara tunggu chess class.. sempatlah saya main chess dgn Emir. Papa selalu pesan emir dah improve a lot. I tak pernah lagi main chess dengan Emir bila dia dah pandai main. Sebelum ni setakat layan  macam dam haji je dengan dia.

Mase I main ramai lah jugak yg tengok. Naik segan jugak. But seriously im proud bila Emir keep introducing me to his friends "this is my mother"..

And wah lah serioussss susahh main dengan dia.. last last I give up cos its taking too long n I pun nak kalah dah n paling utama I kene rush balik office balik.

Call taxi.  Semua taxi tak nk ambik.mase tu dah 2.45pm last last atas sebab tak dpt dielakkan I decided to go n EL. Good enuff hujan turun selebat-lebatnya.

I masuk kelas Emir. Check semua buku-buku Emir. Ye lah hari tu dia cuti 2minggu kan sebab chicken pox. Mase darjah satu I sentiase check buku emir. Maksud check buku ialah I compare buku Emir dengan buku2 kawan Emir. Tapi masuk darjah 2 I jarang buat sebab ye lah dia darjah dua.. so I tot he should be fine. Lagipun keje rumah dia bawak balik..

Tapi bila I check terlaluuu banyak keje dia tak buat. Ade yg tak mark lagi. Honestly I dah upset.. salahkan diri sendiri.. so I kutip semua buku yang dia tak buat dan bawak balik. Mahu sejam juga I duduk kelas Emir.

Mase I tunggu husband I datang, terserempak dgn cikgu kelas Emir dan saya terus ambik kesempatan discuss dgn cikgu. Rupenyer Emir suke tinggal buku dekat rumah jadi dia banyak terlepas buat. I told teacher sebenarnya semua buku ada dalam beg dia mungkin dia tak check betul-betul. It was a fruitful discussion n I appreciate his teacher's time.dah la lepas waktu pejabat kan..

Balik rumah I drill buat mathematics dgn Emir. Sekarang ni dia dah belajar division. Dulu division adalah bende paling payah untuk I. Tapi Alhamdulillah emir takde masalah untuk bahagi dan darab...

Cumaaa ya Allah.. emir ade masalah besar dlm tolak mcm 456-299.. dan sewaktu dengannya.. dia buat semua salah. He couldnt accept my way of teaching dan berlakulah aksi nangis2 dari Emir.

Puas I pujuk dia.. ye lah homework banyak lagi kan akhirnya dia buat juga.. but still salah..

I tak kisah dia salah..I tak upset dia tak dapat buat. Cuma I upset dengan diri I. Macam I tak jadi mak yang baik. How could I didnt know his homework..how could I didnt know his difficulties and how could I  didnt know to teach him at his comfort level.. haishhh..I knw he can do it .. it just that he needs to understand the concept which he refused to learn it from me.. 

I discuss dgn papa Emir. Papa Emir adalah lecturer. Belajar iqra' belajar bace semua papa yang initiate .. I sambung bile Emir dah pandai aka paham concept hehe.. harap lepas ni bila papa ajar Emir.  Emir mudah faham..

InsyaAllah...


Thursday, April 10, 2014

Something that i want to let go.. Clearance

Ini adalah barang-barang yang saya nak let go. Semua masih tak digunakan. Brand new. Nak jual murah-murah aje..



Asience (made for Asian hair) inner rich treatment for dry hair and Asience inner rich hair mask.
Selling price: RM30 inclusive postage. 

Trust me, I did not really check the retail price, but trust me, Asience Hair in Amazon pun dah SGD19++ :)


Enchanteur body mist and deodorant. Selling all at RM23 inclusive postage
SOLD


Enchanteur 50ml EDT. Selling at RM20 each inclusive postage. Enchanteur Adore SOLD.. tiga lagi masih available 


Hoyu Beuatylabo hair color - Milk Caramelise. Selling at RM16 inclusive postage.

Feel free to Whatsapp me at 012-3556063 :)

Thanks 
Amira





Wednesday, April 09, 2014

Hobi terbaru husband saya: Watercolor painting


Semua orang tahu hobi husband saya ni berubah-rubah.. macam cinta dia terhadap satu bende cepat je beralih arah.. dari satu ke satu, tapi yang pasti hobi hobi nya berbalik kepada hasil seni, dari photography, calligraphy lah now painting.. dan yang saya tahu, apa bende yang hobi yang dilakukan oleh laki saya semua nya adalah over the moon. Dia jenis kalau buat, buat sampai bagus..

Dan sekarang hobi dia adalah melukis.. seronok jugak tengok.. dan saya pun tak tahu berapa lama hobi ni akan bertahan.. yang pasti dia kata, semua lukisan dia adalah sedia untuk dijual.. harga berapa itu kene discuss kemudian sebab kiterang pun tak reti nak letak.

Ok ini sebahagian dari hasil seni husband saya. Sorry gambar tak cantik, ada yang saya ambik direct dari Instagram. Jadi gambar tak berapa cantik, the rest semua dari my humble handphone saje without any editing.


Gambar atas ni gambar yang paling saya suke..  Tenang je rasa


Ini dekat Mabul Island


Ni saya tak tau


Ini di  bandar Sungai Lembing, Pahang


Ini pun saya suke



Ini gambar mak mertua saya. Husband saya ada juga buat potrait.. kalau u all boleh kenal muka-muka dekat bawah ni, maknanya gambar nyer menjadi lah.. :)


Untuk tidak dilabel sebagai menyokong mana-mana parti.. laki i ni dia lukis terus gambar kedua-dua tokoh ni :D



In case tak berapa cam. Gambar atas: Dato' Siti Nurhaliza, kemudian Tun Mahathir kemudian YB Dato' Bentara Setia Haji Nik Aziz.

I sokong apa-apa yang laki saya buat, cuma satu je lah, makin ada hobinya, makin bertambah sarat barang dekat rumah i :D

Monday, April 07, 2014

Emir demam campak: Ibu amalkan petua

Hari Khamis sebulan lepas, masa tu saya balik lambat. Rasa saya makan dalam pukul 8 lebih macam tu. Saya tengok Emir.. badan dia ada bintik2. Sebelum tu, husband i call i kate Emir tak nak pergi chess class sebab dia kata pening. I tak syak apa-apalah.

Bila tengok muke dia merah, i decided terus jumpe doktor (without bukak baju dia). Yeah, i macam tu, asal nampak Emir lain macam sikit terus rasa nak jumpe doktor. 

Dalam kerete sebab gelap, so i tak perasan sangat. Bila jumpe doktor, doktor bukak baju dia, terbelalak biji mata i tengok badan dia dah tumbuh red spot.

and the doctor said

"ini dah dua tiga hari ni"

Bad mum i am :( I harap Emir tak menjangkitkan kawan-kawan dia sepanjang 2-3 hari tu. Doktor kata, pening kepala adalah simtom nak kene chicken pox.

So bermula lah episod Emir cuti sekolah selama dua minggu.

Hari pertama and hari kedua, i cuma pakai ubat yang doktor bagi. calamine, cuma sapu seluruh badan. Bila malam, i memang control Emir tak bagi Emir garu sana garu sini. Tapi malam pertama and kedua tu dasyat jugak Emir nak menggaru seluruh badan.

Then, i called my mum and my mum asked to take daun bambu. Mama dah pergi ambik dah. 

Immediately malam tu, i stop pakai Calamine and this is what i did.

1. Letak daun bambu bawah tempat tidur Emir. So i letak satu bawah bantal, satu lagi bawah selimut.


2. I suruh Emir mandi dengan Daun bambu. Ada orang kata jangan mandi, nanti lagi pedih. Tapi Emir ni jenis yang tak boleh badan sticky. Asal sticky je dia akan mandi tak kira lah pukul berapa pun.. sebab Emir ni kalau badan dia panas and sticky, kejap lagi mulalah hidung meleleh berdarah. dari dia kecik sampailah dah umur 8 tahun ni.. so mandi ni kira wajiblah untuk dia. so i just campakkan daun bambu dalam baldi. Emir mandi gune air sejuk je, sekali dua i buat air suam sikit.


3. Ini part yang paling saya suke dan sangat mujarab.. I mean like seriously. Cuma perlu blendkan kunyit hidup, bedak sejuk dan daun bambu. I nak cepat jadi i tak de lah nak tumbuk apa bagai. blend saje :D


I love the smell of this kunyit + daun bambu.. then i sapukan dekat seluruh badan Emir. i tell you.. memang malam tu jugak, dengan guna petua-petua di atas, malam tu Emir amat kurang, sangat kurang menggaru.. dan sangat cepat biji chicken pox tu susut. 


4. At the same time, i bagi Emir minum air kelapa muda dalam 2-3 biji sehari. Kalau nasib baik, dapatlah kami cari air kelapa muda tepi jalan tu, else, i cume beli air kelapa yang jual dekat cold storage tu.. Alhamdulillah Emir ok

5. Makan.. Emir memang pantang, Alhamdulillah dia memang sangat jaga makan dia. I bagi Emir makan ikan cencaru dan sayur-sayur dan jugak makan daging. Orang kata tak boleh makan daging.. tapi Emir makan dan Alhamdulillah tak de pulak gatal-gatal. Cuma saya terlepas sekali bila mana Emir makan kicap. Kicap adalah big no-no dalam berpantang, termasuklah telur semua.

6. Emir ponteng sekolah dalam 2 minggu. Actually hari yang ke-7 tu looks like Emir dah ok, tapi orang kate hari-hari terakhir demam adalah hari yang senang kuman tu jangkit orang. I memang tak nak anak orang lain kene.. kalau besar Emir, ok lagi.. kalau budak kecik - kesian :(.. Emir memang ronggeng la dapat ponteng dua minggu

7. To be honest, i amat berterima kasih dekat laki i sebab sudi jaga Emir masa Emir tak pergi sekolah. Duduk lepak dengan Emir masa dua minggu tu. I rasa itulah kelebihan kalau ada suami atau isteri yang keje lecturer :D kalau dua-dua keje pejabat pening jugak pikir mana nak letak anak kan.. 

8. dan bila Emir dah habis chicken pox nyer.. saya sapukan Emir dengan aloe vera concentrate gel, and i chose Amway aloe vera.. sebab bende alah ni mahai.. i tak de lah lulur satu badan kan :D so i sapu dekat bahagian yang boleh nampak dulu macam tangan kaki and muka .. memang berkesan.. tak de bekas pun


Kalau sapa nak Aloe Care ni boleh contact i yer.

By the way, ramai orang tanye, Emir tak cucuk ke masa kecik dulu. Yes, dia cucuk, tapi mungkin bila Emir kene chicken pox i think it is not as bad as kalau tak cucuk.. 



Thursday, April 03, 2014

Where am I?

Alive n kicking.. :) 

Alhamdulillah. 

Apart March is my born month, but it did not serve me that well.

So April, please be good to me. 

At least, I want to win something good.

Please, let my Mom First Step increases in sales. Alhamdulillah the first month not that bad. At least, orang Pos Malaysia dah kenal muka i. 

Please let Mr. Husband applies for a passport. I wont ask him anymore. Lagi tanya lagi sedih.

and please show some improvement on my dad's condition. 

Tolong ya Allah.

Regards
Amira 
 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez