Sunday, April 24, 2016

Emir dan Karatedo || Makan durian

Rasa lain pula bila nak update cerita Emir bukan pasal chess.

Ibu masih ingat lagi masa Emir menyatakan minat nak masuk Karatedo awal tahun lepas. Flashback walaupun kisah ni sebenarnya tak best untuk diceritakan semula. Masa ibu borak-borak dengan Emir, Emir cerita Emir kene buli. Buli mulut ibu tak kisah, rupanya Emir kene buli fizikal dengan seorang budak di nursery. Ibu tak salahkan pun cikgu dekat situ, rupanya dipendekkan cerita budak tu baru je daftar sehari di situ, dan selepas kejadian tu, Alhamdulillah budak tu cuma ada sehari saja di sana. 

Tapi Emir bagi tahu ibu lambat. Rasanya lepas dua minggu lepas kejadian. Baru terhegeh Papa tanya Cikgu (sebab Papa yang pergi dan ambil Emir). Emir kata, itulah pertama kali dalam seumur hidup Emir betul-betul belajar pertahankan diri. Ibu faham sebab Emir tak de teman bergaduh, jadi Emir memang tak biasa. 

Ibu mula-mula suggest masuk Taekwando, tapi Emir tak nak. Emir kate, its too late for you to start, sebab kawan-kawan Emir dah masuk dari darjah satu. Which is true, ibu pun tak nak Emir rasa tak selesa. Kebetulan pula, masa awal tahun karatedo baru dibuka di sekolah Emir, jadinya semua yang masuk semua bermula dari tali pinggang putih.

Ok, dipendekkan cerita, Emir jarang ponteng, tapi bila Emir mula aktif di chess mulai akhir tahun lepas, memang banyak kelas juga lah Emir miss. Tahun lepas, tournament ni pun Emir miss. Tahun ni, Alhamdulillah Emir berkesempatan.. 

Pertandingan diadakan di Kompleks Sukan 3K Subang Jaya.

Ini masa registration.


Ini pula masa sesi latihan sebelum pertandingan diadakan. Banyak juga sekolah yang masuk bertanding.. 



Ibu tak ambil gambar masa pertandingan sedang berlangsung, ibu ambil video. Ambik masa pula nak upload di Youtube.

Alhamdulillah, sekolah Emir berjaya dapat nombor 3 (acara pun ibu tak sure ahahaha) 



Emir seronok betul, ye lah selalu medal chess je, kali ni medal dari karate do.



Emir tak masuk bahagian kumute, Sensei Karate tak bagi (sebab selalu ponteng), belum cukup bersedia nak sparring sparring orang ni :D



Muka tu senyum sikit nak... grrr



Lepas balik dari Subang, Emir nak hantar buku yang dipinjam di SS2, tapi dah tutup pulak.. Jadinya kami singgah jap join makan durian di SS2.






Papa pilih Udang Merah... Rm30 sekilo, pergh mahal sungguh, durian yang kami makan ni 2 kilo.. adalah kejadian tak diingini berlaku selepas tu.. 



Apa pun, Emir dah bagi tahu dekat ibu yang Emir dah tak nak masuk Karate lagi. Cuma setakat ni, papa masih tak bagi. Papa kata biarlah dikekalkan dulu. 

Untuk rekod Emir, pertandingan ini dijalankan pada 24 April 2016.

Friday, April 15, 2016

Chess peringkat Zone

Sorry lah, rasa dah jadi macam blog chess untuk Emir. Semua ibu buat entry ni untuk kenangan Emir, untuk kenangan ibu jugak. Seronok juga bila Emir aktif bab-bab chess, sebab ibu pun berpeluang untuk singgah dekat tempat yang ibu tak pergi. 

Ini adalah kejohanan chess peringkat Zon. Emir ada dalam Zon Bangsar. Kalau dalam chess, zon Bangsar orang kata macam killer zone, sebab banyak good player yang sekolah di dalam zon bangsar. Nama yang mewakili sekolah pun, ibu sendiri familiar, sebab selalu jumpe. Paling best bila ibu datang sini, ada je budak-budak sekolah lain (yang familiar), datang dekat papa and ibu tanya Emir dah score berapa..

Kali ni pertandingan diadakan di Sekolah Jalan Hang Tuah. Ini adalah barisan mak mak dan cikgu-cikgu yang menunggu anak.


Alhamdulillah juga buat dekat Jalan Hang Tuah sebab dekat dengan office ibu. Boleh la ibu lari-lari. Pertandingan berlangsung selama seminggu. Hari Pertama dan Hari Kedua adalah peringkat berpasukan. Emir di antara 4 orang pemain yang terpilih untuk mewakili pasukan sekolah. Jadi dari hari Isnin lagi Emir dah ponteng sekolah.

Acara individu bermula dari hari Rabu. Sekali lagi Emir pun masuk bertanding dalam kategori individu bawah 10 tahun. 

Sekolah ni kantin dia comel (kecil) saje, tapi ibu suka makanan  dia, murah betul! 


Tak semua pagi, ibu dan papa dapat hantar Emir ke sekolah Jalan Hang Tuah. Ada hari Emir akan ikut team sekolah, ada hari ibu dan papa yang hantar. Gambar bawah ni masa kami hantar Emir dan kawan-kawan Emir ke sekolah tu. Seronok and terhibur ibu dengar you all borak.. Bila suruh cakap melayu, semua terkebil-kebil nak cakap (haishhh..).. sekolah Emir ni kelakar, yang Melayu tak tau cakap Melayu, yang Cina tak tau cakap Cina, yang India tak tau cakap India.. (bukan tak tau cakap Melayu, tahu.. tapi maksudnya, u all ni lambat respon, agaknya depa ni kene buat karangan dulu dalam kepala baru cakap)


Pertandingan bermula seawal pukul 8.30 pagi. Selalunya ibu akan ada di sekolah Hang Tuah sampai pukul 8.30 lepas tu ibu ajak Papa teman ibu ke Star LRT yang berdekatan untuk ibu naik train ke KLCC. Tengah hari ibu akan sampai dan akan duduk dengan Emir sampai pukul 1 lebih. Macam tu lah rutin ibu seminggu tu. Cuma hari Rabu pagi, ibu decide untuk ambik EL morning teman Emir sebab Papa tak dapat nak datang sebab ada kelas.. 


For a record, Atok dan Cik yah pun ada datang jengok Emir hari Khamis. Tapi masa atok datang, Emir nangis sebab Emir kalah dengan lawan yang sama yang sampai setakat ni Emir masih lagi tak dapat nak kalahkan. Senang je ibu pujuk Emir, lepas habis pertandingan tu, ibu ajak atok, papa dan Cikyah makan sushi dekat KLCC. Dapat je sushi teruslahhhhhhh back to normal. 


Alhamdulillah, all in all, u have lucky no 2. Pasukan sekolah berjaya mendapat tempat kedua pertandingan dan acara individu Emir dapat no 2 keseluruhan acara individu, dan akan bertanding di peringkat KL. Kalau ada rezeki boleh lah mewakili KL ke peringkat kebangsaan. Peringkat KL akan diadakan lepas raya.. so lama lagi lah.




Dan hari Isnin minggu berikutnya di adakan penyampaian hadiah di sekolah Emir semasa waktu perhimpunan.. Tengoklah berapa kali Emir naik pentas. Hadiah ni termasuklah ketika di SK Bukit Jelutong dan National Age Group di UTP Tronoh, Perak






Love you Emir!

Sunday, April 10, 2016

Chess di Kuantan

Kenangan untuk Emir bagaimana ibu dan papa are giving you full support for things that you love.

Fyi, papa has enrolled you for a chess tournament in kuantan pahang from 2-3 apr 2016. It was a hectic week for you because the last weekend you were competing at sk bukit jelutong and the whole week (from mon to friday), you were representing your school for chess tournament.

Right after my working hours, papa drove us to kuantan. We arrived quite late and for yourself, ibu rasa emir penat, jadi emir tidur sepanjang perjalanan.

Since the event was held at ms garden, so papa booked a hotel at ms garden.


My oh my, the room is so spacious for just three of us. But ya that night i dont think you even realised how big was the room. Emir sambung tido je..


Rase datang sini bawak segerombolan family kite pun ade tempat lapang lagi.


The next day, you were so fresh and all ready for the game to start. The opening ceremony took place at the hotel itself and it was formally opened by Tengku Mahkota Pahang. Ok, Emir was excited when i told him "emir, he is the real prince" 


Sempatlah Tengku Mahkota menyinggah tengok anak-anak main. Dipendekkan cerita, sebenarnya kejohanan ni ade kategori untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Jangan tak tau, Papa pun join jugak


Satu game sampai 60 minit untuk setiap pemain, jadi ada harapan la satu game akan berlanjutan sehingga dua jam. Hari Sabtu sebanyak 4 games diadakan. Jadi lepas habis game pukul 5 petang, Emir kate dinner nak makan seafood. Bila google, tanjung lumpur ni setakat 9 minit dari hotel. Kami pergi Ana Ikan bakar, paling famous dekat sini sebab nampak banyak cawangan di kawasan sekitar.


Sebelum tu kami adalah berjalan sikit dekat area kuantan ni. Tapi tak ambik gambar sebab ralik dengar papa dan emir bercerita pasal game masing-masing. Yelah selalunya kalau lepas habis game, papa ada je, tapi ni sebab lambat habis, lambatlah emir nak cerita pasal game dia. Cuma this time around, tak habis habis Emir dok bebel dekat bapak dia sebab bapak dia offered a draw when he was in winning position.

Macam macam kami order. Emir sekarang memang suke makan seafood. Yang ni kami order udang masak 3 rase favorite emir dan sotong goreng tepung. Nasib kami tak baik, ikan yang kami order tak sampai-sampai sampailah nak balik, barulah sampai ikannya. Sebab tak sempat sangat, ikan tu kami bungkus bawak balik hotel. Tapi bila ikan dah bungkus, feelnya lain la kan.


Papa makan pulut mangga. By the way, sebab nama pun Ana Ikan bakar petai, memang sambal ikan tu sambal petai. Sape yang suka petai oklah, tapi sape yg tak boleh makan petai mungkin tak gemar kot ikan bakarnya. Nasib ada Papa tolong habiskan dekat hotel


Kami makan dua lauk je, seen here is air kelapa (emir punya) and coconut shake. This coconut shake same rase dengan batu berendam, so untuk i memang sedaplah...


Kami habis makan agak lewat sebab makanan sampai lambat, jadi Emir tak sempat nak mandi terus masuk dewan untuk lawan dengan budak ini. First time ade perlawanan pukul 8 malam. Game ni Emir kalah.. 


Paling best bila game setempat dengan hotel, senang nak uruskan diri. Ibu ni paranoid sikit nak masuk public toilet.. Emir pun tahu.. Nak solat punnn senang..


Di kejohanan ni ibu rase Emir dah sampai maksimum kepenatan. You didnt perform well in the tournament. Bila result keluar, tengok sampai no 21. Hadiah medal sampai no 20. So ibu bagi tau papa tak payah lah kite buang masa tunggu upacara penutup (nak nak bile tau Menteri Besar yang dijemput). Ye lah bukan ape, kami ni nak bertolak ke KL dan masa tu pun dah nak dekat pukul 5 and we have yet to eat lunch. 

Teruslah kami cari kedai dan makan di sini Sara Thai Kitchen...


Sedap wooo sini. Seriouss... Especially sotong telur masin i tu, emir pun balun suka udang.. Tomyam pun ok. Yang tak ok sebab ibu lupa papa kalau nak driving jauh tak makan banyak, jadinya ibu nak tak nak terpaksalah jadi tong sampah habiskan lauk huhu


Selfie post selingan sikit


Rupanya final result Emir dapat no 20 dan qualify untuk penyampaian hadiah. Tapi sebab kita pun dah balik, coach Emir yang tolong ambikkan medal. 

Papa kalah, no 37 hehe. Medal ibu tak ambik gambar. Nanti ibu upload untuk kenangan.. Tahniah Emir.










Sunday, April 03, 2016

Chess di Shah Alam

Sedikit kenangan untuk Emir...

Dua minggu lepas, sekolah Emir menghantar satu pasukan untuk bertanding di SK Bukit Jelutong. Sekolah yang masuk tak salah saya semua sekolah Berprestasi Tinggi di seluruh Malaysia.

Sekolah Emir menghantar 8 orang dalam satu pasukan.


Selingan, sebab game mula pukul 8.30 dan Papa risau takut terlambat jadi kami decide tido Shah Alam saje. Mula-mula cari juga hotel di Bukit Jelutong. Rupanya dekat sana pusing punya pusing ade satu hotel je hotel dan penuh. Tak book awal sebab tak terpikir pun nak tido sini. Last last yang terdekat ade di Seksyen 13. Jadi bersantailah kami di sini. Its a cheap hotel RM90 semalam, tidurlah kami di sini untuk dua malam.


Pertandingan berlangsung selama dua hari, hari Sabtu dan Ahad. Budak budak ni bagus, dok prektis prektis dan prektis.. 


Satu perkara yang saya suka bila anak anak ni pergi mewakili sekolah ialah derang ni meluaskan network. Nak nak ramai je muka familiar yang ada... Tak kisah pun, sape melekat kat team sape.&


Alhamdulillah Emir berjaya mendapat tempat ke 8 acara individu lelaki bawah 12 tahun.


Dan juga berjaya membantu pasukan sekolah untuk mendapat tempat ketiga kejohanan.


Malam sebelumnya tu kami ke AEON Shah Alam. Sebab habis je game dan lepas kami singgah rumah pakcik dan decide untuk dinner di sini. Uish ramai betul orang orang Shah Alam berkumpul di sini.


Gambar ni ambik konon-konon nak masuk instagram contest tapi kemenangan berdasarkan most likes. Sebab tu gambar biase biase je. Kalau sape rajin boleh lah tolong vote kt instagram eh walaupun kemenangan adalah tipis .


Lepas habis je pertandingan kat skbj tu kami minum kopi Zawara. Masa dekat Bangi dulu nampak ramai juga orang tapi malas nak masuk. 


Pemandangan dalam cafe, banyak juga menunya dan harga standard coffee house yang lain.


Emir seperti biase akan ambik caramel latte. I tau setengah parents tak benarkan anak minum kopi. Ingat lagi masa kami di Perak, Emir opted to drink coffee. Masa dia bawak kopi dekat meja, kawan kawan dia amaze sebab i benarkan Emir minum. Well, to me, im ok. Emir minum pun memang tersangatlah jarang kopi ni. Sekali sekala tekak dia nak merasa..


Saturday, March 26, 2016

Keliling seri iskandar tronoh perak

Tempat jauh lagikan dikenang. I belajar di utp dari tahun 2000 ke 2004. Inside utp itself memang takde apa sangat pun, lagi pun masa tu kampus utp combine dengan kampus usm. Cuma bila tahun akhir barulah bangunan baru siap. Itupun ade antara kawan-kawan kami yang tak sempat nak nikmati kecantikan utp. 

Ok tak nak cerita lebih pasal utp sebab dah pernah cerita sebelum ni. Baru baru ni masa datang ke utp, oklah dekat utp tu memang saya dah sedia maklum tentang development dalam utp. Ini mate saya terbeliak tengok pembangunan ekonomi di sekeliling bandar seri iskandar.

Paling best masa papa nak book hotel, i tengok agoda dan terkejut (i ni terkejut manjang) tengok ada hotel di tronoh ni yang ada swimming pool.

Teringat masa zaman dulu. Saya mula bawa kerete ke utp pada tahun ketiga pengajian. Masa tu kene pandai calculate minyak sebab kalau minyak habis, paling dekat nak top up minyak adalah di Pusing. Lebih kurang 20 minit dari utp. Nak beli barang keperluan harian, adalah satu deretan kedai yang kami selalu pergi di taman maju. Tapi bila ingat balik best juga, sebab nak "hiburan" kami memang rajin meneroka kawasan kampung di situ.

Ini adalah hotel. Nama hotel ini adalah D Hotel Seri Iskandar. Saya ambil dari jarak jauh. Hotel ini attach together dengan Billion. Kira kalau pikir pasal makan memang tak susah langsung sebab keliling hotel ni pun penuh dengan deretan kedai.


Dalam bilik hotel. Ok not bad. Tempat tinggal kami selama 5 hari. Kami sampai hari Jumaat malam, tournament Emir dari Sabtu sehingga Isnin tapi kami extend lagi sehari.

Nasib book awal sebab masa kami sampai ade sign besar besar kata no more available room.


Dari luar bilik hotel. Best jugak duduk sini nak tau sbb ape.. Kene scroll down sampai bawah 


Masa kami tinggal di hotel ni, hotel ni penuh dengan peserta yang masuk chess. Jadi petang tu ramai lah anak anak yang terjun pool termasuk lah anak saya...


Cantik juga deko deko nya..


Buffet breakfast. datang lambat,  makanan habis hehe


Kawasan kecik ni pun ada tesco, ada billion dan kate orang local sekarang ni yang dalam pembinaan adalah econsave. Terfikir juga bandar kecik ni pun hypermarket dah masuk, ya bagus untuk pembeli tapi kesian juga dengan peniaga kecil.


Did i tell you segala mala fast food di sini. Kfc, mcD, pizza hut, dominos


Sebenarnya pembangunan macam ni bagus untuk masyarakat setempat sebab dapat banyak bagi peluang pekerjaan.. 


Husband saya cakap cukup cukup la bangga dengan tronoh ni.. Dia tak belajar sini masa zaman tak de ape lain lerrrrrr perasaannyaaaa


Nak tahu ape yang best dekat hotel ni. Tadikan i cakp sebelah hotel ni billion. Dalam billion ada movie.. So adalah satu hari tu kami tengok Kungfu Panda. Lepas je habis movie, ade turun satu lif, tak sampai dua minit terus dapat masuk bilik hotel... Bestt tak yah nak kalut2. 


 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez