Monday, May 18, 2015

Monday ramblings..

Ramai orang luar tahu, anak saya sorang je (setakat ini) dan Alhamdulillah saya sangat bersyukur dengan kurniaNya, sekurang-kurangnya dapat lah saya beri sikit kasih sayang yang ada pada makhluk Allah yang lain.

Emir masa kecik dan semakin membesar, memang betul lah orang cakap, makin membesar makanya makin mencabar kita nak didik anak kita.. Makin banyak kita kene belajar.

Tapi dalam menganani anak sorang ni its very challenging. Sebabnya saya sendiri datang pada adik-beradik ramai. Sedari saya jalan lagi, saya dah ada kawan untuk dibuat main dan gaduh, dan makin bertambah-tambah sesuai dengan perjalanan usia. Di kala membesar tu, di situlah karektor saya bermula. Kalau compare dengan yang lain, saya ni nampak senang sikit nak campur dengan orang dan senang untuk mendapat kawan juga.. To tell you the truth, i never feel lonely. 

So, bila saya dapat Emir masa umur saya 24 tahun. Honestly i was very young, I do not have any reference. Kawan-kawan majoriti belum berkahwin. Sepupu pun tak ramai, in fact Emir ni kire cucu pertama belah saya dan gap antara Emir dan sepupu-sepupunya yang lain di belah suami saya agak jauh. Jadi pendek kata, memang pada kecik Emir sendiri.

I know we can have playdates. But honestly, i didn't realize the importance of playdates until now.

Jadinya, Emir membesar lebih kepada dunianya sendiri. Orang kata kesian dia sebab tak de kawan, but percayalah, Emir is ok to play on its own, dia dah biasa and he knows how to utilize his time. Of cos lah sometimes with the gadget around him thats what make him occupied. but yes, he is ok. 

Accept that, bile meniti usia sekarang ni, i can see Emir is very reserved. Ye lah, dah terbiasa main sorang-sorang, dia tak kisah kalau tak de kawan. He is ok kalau tak de kawan. Setiap kali i datang rehat tengok dia, setiap kali jugak lah kawan dia bertukar-tukar. Ok yes it is a good thing, mixed around with all. Sorang-sorang pun pernah.. 

About friends, im not worried because Emir knows how to handle. He is ok either to be alone or either to be among his friends.

But what bother me most is his ability. Emir is not a sport person. Yes, looking back at my childhood, i too not a sports person, selalu lari dalam kelas dapat no last sekali.. and its happened to Emir. Main bola pun tak berapa pandai memandangkan Emir sendiri tak berpeluang untuk main bola. Yes, Emir ni.. pendek kata lebih kepada indoor kids. but yes, he is quite good in playing badminton.

So, i just want to share with you. Please teach your boys to play football. Why i said so? Football is the universal language for boys. In fact, football is a general game for boys. So, by learning football, your boys will not left out. Trust me.

Sebab Emir tak tau main bola sangat, and he doesnt have that speed to run, berapa kali jugak he was not allowed to play. Babe, as a mother, tak ke robek hati you? Robek babe.. rasa macam sedih sangat. What more to the small kid. dah la Emir jenis yang soft spoken (his character), tak melawan, kalau orang mengata dia ke ape, he will not reply anything in return.. cuma balik dia akan cerita dekat i.. 

i know makin kite besar, penerimaan makin ok kalau kite tak pandai main sekali pun.. tapi sementara tunggu nak besar ni, kite kenelah motivate anak kite.. and yourself too.. because at Emir's age, kids are too honest.. Kalau tak suke, directly akan cakap tak suke.. tho Emir ni tak pandai main bola, satu sikap dia, dia suka join.. 

Im sharing this as a learning experience. Emir memang sedih, but as a mother, you know your son better and you know how to tackle him. Selalu key word yang i gune, 

"kite bukannya pandai semua bende, ada kite lemah, tapi ada bende yang kite terror.. macam emir, you are not really good in playing soccer, but when it comes to chess, kids will make you as a reference. Football is outdoor, we have 1000 activities outdoors beside football. Don't take it hard when they hurt you. because you have a happier life beside playing football and dont stop to learn. Emir main bola dekat alhidayah dengan orang lain ok je kan.."

Ibu akan sentiasa doakan Emir semoga Emir dipermudahkan segala urusan. Semoga Allah sentiasa melindungi hati Emir. Semoga Allah sentiasa memelihara Emir and the list goes on... 

Thursday, May 14, 2015

Angry Bird Park, Johor Bahru Malaysia

I was searching high and low to find more information about this park in blogs but unfortunately i was quite disappointed as many bloggers are only posted the brief summary of this theme park. 

For your information, this Angry Bird Park has recently opened to public in October 2014 and is marked another new attraction in centre of Johor Bahru, Johor. This park is located at Komtar, JBCC, next to JB City Square. Hubby said the building was refurbished, but honestly i know nothing about the building :p

As an alien to this place, we confidently make our way to JB City Square until i realized there was no Angry Bird signage. By then, only I make an effort to ask the receptionist counter.

First of all, let me show you Emir's excitement.


video

The ticket was priced at RM60 for both adult and children with Mykids, but in total with this the most welcoming GST, ended up i have to pay extra RM8. By the way, if you are holding Maybank Credit Card or Debit card, the entrance fee is reduced to RM56 per ticket. 

By the way, please bring along your socks as socks must be wear at all time in the park.

I might say, this is quite a small theme park approximately a size of Cold Storage (ok, dunno what else to compare with) but the kids must be very excited to see the Angry Bird  comes alive. Thumbs up for the interior design as you can see the exact interpretation of the game.


I didnt take many pictures. At the beginning Emir was quite bogged down to know that two of the activities 1) Lazer Bird Scoot and (2) Space Drop Air Bagare only intended for children age 10++. Well, honestly, i was not satisfied with the age limitation especially talking about riding a scooter? 

I told Emir to pretend that he is 10 years old, i know im bad, but thats the thing. Emir being Emir, he will follow the rules. If the instruction says so, he will diligently follow the instruction, break the rules never in his dictionary. He politely informed the staff that he is 9 and of cos, the staff wont let him to try the activities. 

Yes, for the mother, it was pretty hard to accept. Macam tak logik main basikal pun nak 10 tahun ke atas?, but u you see, i do respect the staff. They were just doing their job rite. 


Im quite disappointed because there is not much activities inside. Another thing, foods and beverages are not allowed inside the park. So, in case you need to fill up your tummy, you can just exit the park anytime you want to in a day. 


We spent almost 2.5 hours in the park as we (at first) were planning to return back to KL on the same day. All in all, nothing much i can say about the park. ?being kids, so long they are surrounded by their loved one, im sure, they are happy.






Tuesday, March 03, 2015

Emir Karate Do

Ada cerita kenapa Emir memilih untuk masuk Karate Do. Sebelum ni masa Emir Darjah Satu, ibu ada tanya sama ada Emir berminat untuk masuk Tae Kwan Do ke tidak, tapi dia tak  nak.  

Cuma masa cuti sekolah yang lepas, Emir cerita dia dibuli dekat tempat nursery. Budak tu baru datang sehari saje tapi dah buli and Emir perhaps was the easiest target. Ini bukan setakat mulut atau sikit-sikit pukul, ini tumbuk tendang bagai.. Masa tu Cikgu takde, dan Alhamdulillah dapat dileraikan sebab Cikgu datang. Alhamdulillah. Emir cakap that was his first experienced using all his strength to defense himself.

Sejak pada itu, Emir bagi tau saya dia nak belajar Martial Arts, at least dapat tahu macam mana nak bertahan,.. tak usah cakaplah betapa sakitnya hati i sebagai seorang mak kan bile dengar macam tu. Don't worry i dont blame the teachers.. dan budak tu pun dah tak de dah.. Alhamdulillah jugak. Kalau ada, of cos saya dah jumpe mak dia. Terima kasih Cikgu (tak sure Cikgu ada ke tak dekat sini).. i tak tau apa cerite yang sebetulnya cuma i tau, by the time i sibuk nak cari sape mak budak ni, budak ni dah tak de dah.


Saya ada cakap hati ke hati dengan Emir. Emir kata dia tak nak masuk Taekwando sebab Taekwando kawan-kawan semua dah ada color belt, dia baru color putih, so dia rasa tak syiok. Saya pun carilah alternatif lain jugak di sekitar KL ni..

Sekali secara kebetulan, sekolah Emir baru nak menubuhkan Karate-do. dan Alhamdulillah.. begitulah ceritanya.. Kira semuanya bermula sama-sama dan sama-sama belt putih dan Emir pun seronok. Yelah sama-sama bermula dari  bawah.


Sebab baru ditubuhkan, cuma ada dalam 15-20 orang murid je. Ok tu. Ibu pernah tengok macam mana Emir kene train.. tapi jawapan Emir

"Sunday is the most calories burn for me"

Jangan tak tau si kecik ni dok kire calories je lately..



Memang iyer pun, push-up ada, lari maunyer 20 round dewan tu, belum lagi star jump apa bagai.. Kalau ibu memang pancit lah.. Apapun, i dont really care how long Emir at certain belt, and so does Emir. yang penting Emir ada sedikit pengetahuan tentang martial art..




Monday, March 02, 2015

Boys Birthday party

Emir dan kawan-kawan di peringkat yang 

"having girls around is no fun"

sabar je lah kan.. padahal girls ok je kalau boys ada during their party. Tapi boys ni berapa kali dah saya attend party yang memang jemput boys je..

so ini adalah salah satu party tu.. 


Tapi as usual bila mula-mula tu jadi macam party untuk diri sendiri sebab semua sibuk dengan gadget


Cantik kan rumah ni , concept macam resort. Tapi tuan rumah kata, jaranggg sangat orang swim..


Ini tempat party before i balik tinggalkan Emir di sini.


dan ini masa depa main kejar-kejar seblum party started yang i really learnt about why you should observe your kids ....


Emir bila dia nampak makanan mule-mule dia relax je.... sekali..............

"ibu ada sushi!!" 

seronok tahap gaban dia bila nampak sushi...


i asyik suke betul tempat ni.. siap ada mini library and paling best low density..



Sunday, March 01, 2015

Legoland Stamp untuk lucky draw

Sedikit extra tips untuk mereka yang akan pergi ke Legoland sebab ramai yang tak tahu. Saya tahu pun secara tak sengaja. Masa first saya datang, masa hero-hero saya sibuk shopping dekat outlet yang paling besar (near to the entrance) saya ternampak box untuk masukkan lucky draw form. 

Nampak je lucky draw haruslah mata terbeliak kan..

Rupenyer, kene minta Form tu sama ada di service counter or ticket counter. The staff wont offer to you instead you need to request from them. 

All you  need to do is, after you have completed any activities, please proceed to request for stamp the staff. kalau ikut T&C dia kata, kalau lagi banyak stamp chances lagi tinggi. Tapi macam Emir ade certain stamp tu memang sah sah la tak dapat ambil sebab terlebih umur macam Junior Driving School.

So, lucky draw tu kalau kita lucky terpulang lah kan. Kalau menang dapat one night stay di Legoland Hotel... 

Mana tahu rezeki kita ada di situ...

Nanti try ok. sebab lucky draw ni ada setiap bulan..


Thursday, February 26, 2015

Hotel Nusa CT Gelang Patah - dekat dengan Legoland - near to Legoland

Dear Mama Zakwan and Nayli

This entry is for you.. :) 

Ok, seperti yang dimaklumkan, kami ke Legoland secara tibe-tibe. Balik Melaka, Papa terus cakap "jom ke Legoland"

lepas tu ada perkataan..... "tapi...."

Tapinya tu adalah "Kite bayar annual ticket Legoland, ibu bayar hotel je"

Sebab ibu bayar hotel je, makanya cari hotel murah sudah :p

Papa kata, hotel yang paling dekat dengan Legoland adalah kawasan Gelang Patah, Papa memang mengelak untuk ke JB sebab jauh sikit.

I cari hotel pun masa dalam kerete dan sudah tentulah i choose Agoda.. 

Browse punya browse i pilih Hotel Nusa CT sebab harga yang murah + breakfast disediakan + WiFi... (wifi untuk keluarga kecil Encik Emran adalah sangat penting).. 


Memang hotel ni tak jauh dari Legoland, ada dalam 10 minit kalau tak silap. Hotel ni sebenarnya adalah dari rumah kedai yang telah direnovate. Kira untuk saya dalam 3 star. Hotel sangat bersih dan staff sangat peramah.

Biliknya adalah sederhana dan selesa untuk kami bertiga. Satu malam termasuk tax dekat Agoda berharga RM122. Its just basic but I'm satisfied. Lagipun kalau berjalan kite ni nak tidur aje.. Breakfast i lupe ambil gambar tapi ada basic breakfast which is ok :)


If you ask me, kalau i datang Johor dan nak duduk hotel, i dont mind to stay in this hotel again..


Tapi bila ke Legoland of cos lah nak tengok dengan mata kasar macam mana rupa Legoland Hotel. Emir siap berangan "i want to work hard, get a lot of money, stay in Legoland hotel with my wife and kids, do nothing for one year"

of cos the mother was like "wife....? kids....? that far....?"

dan bawah ini adalah lif Legoland Hotel. Setiap lif ada different design..



This is hotel lobby... memang menarik lah hotel ni.. InsyaAllah, mana tau ibu ada rezeki contest or ada rezeki lebih, insyaAllah kite ke sini..


about RM1,200++ per night.. kene fikir betul-betul :)


Wednesday, February 25, 2015

Lego MindStorm - Interesting!

I tak pernah dengar perkataan MindStorm... pendek kata  i know nothing of MindStorm.. Masa mula-mula masuk entrance lagi Papa dah sibuk borak dengan Emir pasal MindStorm.. Tapi i buat tak layan je lah.. Rupanya MindStorm adalah salah satu attraction dekat Lego Academy.. 

Sebab Mind Storm inilah Papa agreed untuk memanjangkan visit dekat Legoland. Rupanya untuk masuk Mind Storm kene daftar dulu dan kelas diadakan selama 45 minit. 

Sementara menanti tu, Emir mainlah lego di situ. Seperti biasa memang dah di- expecte dia akan buat creation yan ada Star Wars. Gambar ni pun Emir yang ambil sendiri.. Oh, his Star Wars cap memang purposely dia tayang dekat situ.


Emir juga ke kawasan ini. Kawasan main kerete. Dekat sini terutamanya boys akan minat tempat ni. What they can do is - ask for the wheels from Legoland staff and from there, they can start to be creative to build a car. You can test the speed of your car with other kids. Seriously when i was observing Emir, I could see not only Emir but other kids -- they really put their thought on how to "drive" the car faster than the other "racer". Ada yang panjang kan itulah, inilah, pendek kan itulah, inilah..


I sangat kagum. Bukan dengan Emir je, dengan semua budak. Sebab budak-budak ni adalah anugerah yang paling kreatif. 


Bila tibanya 3.45pm inilah masa Emir untuk ke kelas. Papa takda, jadi cuma saya dan Emir. Sebab saya tak daftar dan i pun malas, i decided untuk tunggu di luar saje. Satu kelas tak salah saya ada 7 pasangan. Emir satu-satunya peserta tunggal, orang lain siap masuk dengan mak pak lagi..


Bila dia masuk i cuma perhatikan saja. Pada jauh macam "kesiannya anak aku". Jujur masa ni i tak paham pun kelas ni untuk apa, dan saya tak rasa saya boleh contribute pun untuk Emir. I tengok Emir here and there angkat tangan, ke sana ke mari tengok robot dia.. 


Timbul rasa kesian pulak. Ye lah kan macam survivor dalam tu, padahal mak dia dekat luar je.. Lepas tu i ketuk pintu dan minta izin untuk join Emir.. tapi bila i masuk

"come and see me how i do"

ler.. sikit pun dia tak heran..


I was so proud proud proud. Rupenye Mind Storm ni adalah macam mana from the computer kite nak mengarahkan robot tu mendenar arahan. Arahan adalah disampaikan oleh staff Legoland. From there, budak-budak kene kreatif untuk imagine how they want to operate the robot. I was like "Wow!!"

I macam "Emir, why you grow up so fast!" rasa sedih pun ada rasa bangga pun ada, rasa happy pun ada.. sebab untuk i, i rasa bende ni susah juga.. walaupun Emir sikit pun tak nak dengar apa ibu cakap. We both like "quarrel" sebab Emir tak nak dengar arahan i. Untuk dia kalau Lego, papa adalah hero.. ibu knows zero huhu


Dalam dia buat sorang-sorang tu, he managed to complete his task within time dan orang kedua dalam group yang dapat siapkan task tersebut dan cuma 4 group saja yang dapat habiskan


Dan ini adalah staff Legoland yang bernama Amirah.. Emir kata MindStorm is the best activity in Legoland!


Ibu proud of you son!


 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez