Thursday, October 30, 2014

My Uni-mates - my true friends

orang selalu kata, orang yang akan you kenang adalah orang yang masih belum kenal siapa you. Maksudnya, orang yang kenal kita masa kite masih belum ada ape-ape. I memang appreciate kawan sekolah i, kawan uni mate i. They know me from a young girl who loves Tigger and Pooh to bits until she herself now almost like that tiger.. Oh not to forget, i have few true friends at workplace. 

and so after almost 8-9 years, finally one of us setup a WA group. Masa i dekat utp dulu, kami duduk satu rumah (hostel), dalam rumah tu ada 6 bilik, setiap bilik ada 2 orang. We are one of the few houses yang duduk berbilang kaum, Chinese, Malay and Indian and yes we lived in peace and harmony and i am so glad to have them to be part of me.

After we graduated, kami-kami ni duduk bersepah-sepah, utara selatan timur barat, and in fact i have yet to meet my roommate after graduation.. ifa.. dia dah nak masuk anak empat dah, sekarng duduk dekat kelantan. jadi kami memang susah nak jumpe. of cos lah, i ada jugak jumpe sorang dua sebab duduk dekat kl.

one fine day, in between our busy schedule, we finally managed to set a date. A dinner.. A place suggested by yours truly (errr.. not because dekat dengan rumah i :p) at Publika. Tapi dalam 12 orang, hanya 5 orang saje yang boleh datang. 3 tengah sarat mengandung, the balance tak duduk dekat KL.

Let me introduce you to them..


Standing from left: Ain (tudung kuning), she is now a PTD officer at Putrajaya. Soft spoken, but has a strong will. Sekarang ni gile masuk marathon. A mother of 3 (ada kembar lagi). Husband i lagi banyak jumpe dia (atas urusan beli belian), last sekali i jumpe Ain masa birthday Emir in 2008 tak silap I. Masa dekat U dulu, Ain selalu jadi drebar kiterang sebab dia je yang paling confident bawak kerete, tak kirelah manual ke auto.. 

Next: Ujie (tudung merah). Now she is an English Teacher at MRSM. tak payah cakap lah MRSM mane kan.. kang glamer pulak, datang kl sebab ada training. A mother of 1. Ade dia, ributt... Ujie paling rapat dengan I masa dekat U dulu probably we shared the same interest. Masa tu both of us gile shopping, though datang ramai-ramai, nanti cepat je kiterang hilang dari kelompok ramai-ramai tu buat hal sendiri..

Duduk: Wei Nee (the sweet Chinese lady)

She is now a top Analyst Programmer dekat Unisys. The only person among us yang graduate IT yang memang buat IT stuff, the rest semua suke hati ambik IT degree untuk dapatkan segulung sijil kertas a4 tu je. Masa dekat U, she used to call me Mama, ye lah i kan macam mak-mak sikit. Manja ya ampun dia ni.... manja-manja pun otak dia.. grrrr

and the last one Naja. Dia tak ambik IT, ambik engineering, working in the same company with me under Risk Department tak silap I. Naja memag pandai gile bercerite, story teller gitu, kalau dia start cerite, semua orang sibuk nak dengar, very famous of her monyet story at her boarding school, sekolah Mozek. 


Actually masa dekat Publika, kami ada dua session. Satu makan heavy meal dekat Ben's then pergi dessert dekat Mad About Coco. We had unpleasant experienced dekat Ben's so tak berapa banyak gambar diambil. Naja and Ain yang sekarang very careful with their meals dah sibuk count calories. Yelah, both of them really do workouts. Banyak dah masuk lari-lari ni..but well, they have to sacrifice that night :p


Imagine-lah berapa tahun punya cerita nak cramp in one night. Wei Nee having difficult time speaking in Malay. Giler teruk BM dia minah ni haha.. Kiterang dah siap pesan, tak payah susah-susah cakap BM, English pun kiterang faham je.. but still berusaha jugak dia .. Congrats!! 

Sempat jugak lah tegur menegur

"mira, ko still pakai seat belt macam tu"
"ujie, ko ni asal still kalut ni" 

It was so much fun..banyak gelak-gelak-gelak. We didn't realize we are mak-mak orang, bini-bini orang. Thank you lelaki-lelaki kami membenarkan kami keluar jadi macam muda remaja sekejap.. Kami balik dalam pukul 12 malam lebih.. once a while apa salah nyerkan..



Hopefully, harapnya adalah session macam ni lagi di lain hari...

I miss them..

Tuesday, October 28, 2014

Anak sedara saya

Ini cerita pasal anak sedara i. 

Kalau belah Encik Emran, saya ada 8 anak sedara, Emir cucu yang ke 9. Anak sedara pertama sekarang ni tak silap dah berumur 23-24 tahun.. anak sedara yang ke 8 dah berumur 10 tahun. Kirenya, anak-anak sedara saya ni semuanya dah ada masa saya kawin dengan Encik Emran.

Belah saya? Emir jadi satu-satunya cucu tunggal selama 4 tahun sebelum adik i melahirkan anak. Anak dia pandai pilih tarikh. Lahir pada 10.10.10, ni bukan kes dipaksa induce, bukan jugak kes kene planned c-sect, baby tu sendiri cari jalan keluar on that day. Amazing kan.. 

So pada 10.10.14 yang lepas, adalah small celebration meraikan hari lahirnya yang ke 4 dekat rumah mak bapak i..


Anak sedara i ni nama pendeknyer Zubair.

Sangat aktif. He is the ipad-less baby. Memang dah diajar oleh mak ayah dia untuk tidak melekat dengan ipad which is in different world from Emir. Seronok tengok budak-budak yang tak ber-ipad ni.. their surrounding is their playground. they used their imagination when they play. 


Sekarang, Zubair dihantar ke sekolah Tahfiz. Bapak i selalu panggil dia pak lebai sebab dia pandai mengaji, suke kepada lagu-lagu agama dan kalau nak bace doa ke ape memang suke ke depan.. 

Oh ya Zubair dah ada adik. Asmaa name dia.. yang putih melepak tu adik Zubair lah..



First time dapat cucu perempuan, anak sedara perempuan, kegeraman kami-kami untuk cubit pipi Asmaa ni memang tak dapat di elakkan. kerebutan di antara puak-puak kami pun makin ketara. Sebab dia tahu dia perempuan dan comelllsss, kecik-kecik lagi memang dah pandai jual mahal.. makin besar makin mahal senyuman dia


Ini saya dan Asmaa.. Nampak tak perbezaan warna kulit di situ :D



Monday, October 27, 2014

Mom's Time Out Contest: Free Tickets to Kidzania


Emir asked me..

"Ibu kenapa tahun ni ibu tak menang apa-apa"

apa nak buat, rezeki tahun ni tak de. Lagipun tahun ni ibu memang kurang masuk contest. Jadi begitulah, jadilah tugas saya untuk tekan Like bila kawan-kawan upload dekat Facebook "Alhamdulillah, saya menang.. " eh i tumpang gembira you.. (ok jeles tu ada jugak :p) tapi serious bile kawan yang menang i memang tumpang happy, ye lah ada lah modal bile masuk kerete balik keje terus cakap dekat laki i..

"tau tak, suzi menang ...., wan menang...., ayu menang... ezna menang.... " itu adalah usual suspek yang selalu jadi topik utama :p

Jadi adalah jugak rezeki i tahun ni dengan hanya promote Mom's Time Out untuk Saluran 709 (Lifetime) di blog ni. Hadiahnya adalah mendapat 4 tiket ke Kidzania (2 adult tickets and 2 kids tickets). Instruction cume boleh redeem on 4 October 2014 (sehari sebelum Hari Raya Qurban).

Alhamdulillah hari agak baik. I memang rasa hari tu tak ramai orang , mungkin ramai yang dah balik kampung untuk beraya, kite je yang tak sedar diri pergi bersuka ria lagi. sebabnya giliran Raya Haji saya pada kali ini adalah beraya haji di Melaka , i agak sedikit relax , kalau giliran rumah mak i, memang dah kelutung keletang sibuk dekat dapur :)



Emir sebab dia dah ada pengalaman ke Kidzania sebelum ini, jadi Emir memang dah agak well prepared. Though this is his second time, tapi excited nyer sama juga seronoknya. Masa ni papa tengah isi some details and Emir seperti biasa, bukan bace map tu, tapi bace the Wimpy Kids (buku yang dia paling addicted sangat)



Emir memang dah plan apa nak buat dan dia cuba buat bende yang dia tak buat lagi sebelum ini. Dulu Emir ke Kidzania, plan dia adalah sekali keje, sekali belanja duit, tapi kali ni Emir asyik lah bekerja. First pekerjaan yang Emir lakukan adalah menjadi mekanik.




Sebenarnya pekerjaan kedua yang Emir lakukan adalah menjadi tukang penghantar poslaju. Poslaju memang sinonim dengan Emir sebab ye lah, setiap hari ibu dia ke pejabat pos hantar Poslaju dan selalu jugaklah Poslaju datang rumah kami untuk hantar barang. I always told Emir, kalau ibu pergi Poslaju bermakna itulah rezeki untuk Ibu and he really noted on that, to that, he appreciates Poslaju guy :) -- gambar tak ambik, sebab i pun sibuk join jugak :p

Next, ini kelakar, masa Emir sibuk-sibuk cari kerja apa nak buat. I tunjuk dekat dia, tempat doktor ni tak de orang, Emir pun agree je nak masuk. Dalam tempat KPJ ni ada tiga pekerjaan yang boleh dipilih. 

Satu - doktor bedah,
Dua - doktor jantung tak salah i
tiga - nursery

Memandangkan mak pak tak boleh masuk untuk tolong Emir decide, i dah memang rasa Emir akan pilih nursery as a job disebabkan lagi dua kerja tu, term yang digunakan adalah sangah teknikal. sekali yes, betul, memang dia pilih nursery.

Dari jauh, ibu dan papa memang gelakkan Emir, mane taknyer, nursery ni Emir dilatih untuk jaga baby, tukar lampin baby, mandikan baby, kasi makan, kasi tidur dannn Emir kene pakai baju warna pink which is soooooooo not him.. 

Lepas je dia keluar dari selesaikan tugas dalam nursery ni, i terpaksa menadah telinga untuk dengar dia membebel.. :)



Next, Emir ke Seamaster dan jadi tukang penghantar air. Emir buat kerja bersama dengan dua lagi anak-anak yang lagi kecil dari Emir. Kiranya Emir adalah abang dalam task ni. Walaupun semua mak pak untuk tiga-tiga anak-anak ni mengikut je anak maing-masing, alhamdulillah tak de sorang pun menyibuk nak tolong. MAsing-masing biar je tiga orang ni cari sendiri. yang bestnyer, nampak jugaklah budak-budak ni stress nak cari address yang betul. Emir said here, the other boy said there, tapi at the end of the day, all of them did a good job.



Then Emir kate dia nak makan dan yes seperti biasa Sushi King tu memang pilihan dia lah. Sushi is Emir all time favorite food. :) Gambar tiada dalam simpanan. 

In between sempatlah jumpe blogger yang cun yang baru lepas beranak anak ketiga. Zety.. Dia datang sekejap je. I pun sebenarnya hari tu lepas Kidzania kene bergegas balik Melaka -- packing pun belum lagi masa tu.. 



Lepas tu, Emir ke Marrybrown buat burger.. sebab nak makan burger. I pun belilah burger dekat situ. al-mahal, al-terpaksa beli.. 







Yang paling lama Emir tunggu untuk bekerja adalah Airasia, pagi tu tak ramai orang, mase tu dia tak interested lagi.. tapi lepas tu nak pulak , dan masa tu line pun dah agak panjang. Panjang lah kalau dah 45 minit tunggu. Emir sanggup tunggu sebab ada the Wimpy kid sebagai peneman.. 


Ada tiga lagi pekerjaan yang Emir lakukan iaitu di CIMB, di TM dan jadi anggota CSI. Sian Emir ibu tak ambil gambar. dan untuk Emir, ini adalah pekerjaan yang paling best iaitu sebagai newscaster, he is so proud of this job.. 



Tengoklah video ini....



Kami sampai di sana pukul 11 lebih, dan balik dalam pukul 5. Dan dalam masa 6 jam in total Emir dapat cover 10 pekerjaan. Kira banyak jugakkan.

Thursday, October 23, 2014

DugroStar mencari Star

     Ingat tak dulu i pernah post berkenaan dengan Dugro Star . Sekarang program untuk memasuki Dugro Star baru saje tamat dan kini Dugro Star dalam proses mencari siapakah yang paling layak dianugerahkan segai Dugro Star.


      Seramai dua ratus lapan puluh (280) finalis muda akan disenarai pendek untuk peringkat seterusnya yang melibatkan persembahan langsung di tujuh pusat membeli-belah di seluruh Malaysia yang akan diadakan dari 24 Oktober hingga 16 November. Di setiap lokasi, pemenang Hadiah Pertama, Kedua dan Ketiga bagi setiap kategori umur akan memenangi hadiah yang hebat, manakala kesemua finalis akan menerima hadiah menarik sebagai tanda penghargaan di atas hasil usaha mereka!


Venue
Date
KB Mall, Kelantan
24-25 Oktober 2014
Plaza Merdeka, Sarawak
31 Oktober-2 November 2014
Sunway Pyramid, Selangor
31 Oktober-2 November 2014
One Borneo, Sabah
8-9 November 2014
Mahkota Parade, Melaka
7-9 November 2014
KSL Mall, Johor Bahru
7-9 November 2014
Queensbay Mall, Pulau Pinang
14-16 November 2014
·         
  Program di pusat membeli-belah, yang dijadualkan setiap hari 10.00pagi-10.00malam, juga termasuk promosi yang menarik, pelbagai aktiviti-aktiviti seperti Langkah Tarian Dugrostar™, Beat Dugrostar™, dan aktiviti mengambil gambar sekeluarga serta booth video Dugrostar ™ dimana anak anda masih boleh mendaftar untuk menyertai kempen ini dan memenangi hadiah-hadiah menarik yang lain!

·      Jadi, Raikan kualiti bintang kanak-kanak dengan Dugrostar™, iaitu platform seni persembahan mengujakan anjuran Dugro®, jenama susu formula untuk kanak-kanak membesar. Pertandingan ini bertujuan untuk mendorong kanak-kanak mencungkil potensi diri mereka sepenuhnya dan mempamerkan bakat mereka kepada seluruh negara! 


· 
  Untuk maklumat lanjut tentang Dugro® dan Dugrostar™, layari www.dugro.com.my atau hubungi Dumex CareLine di 1-800-38-1038.


Emir pun dah siap sedia untuk nyanyi Dugro Star.. :) Boleh klik youtube ni




Tuesday, October 21, 2014

Gold Coast Morib || Emir dan Flying Fox

Salam 

Ramai tanya kenapa dan mengapa i ni dah makin malas update blog. Kenapa blog dah berhabuk. Kadang-kadang semangat nak update, lepas tu hancus, tak jadi pulak nak update. Macam tak de je cerite menarik nak share. 

On top of that, tak sangke masih ada orang lagi yang sudi jenguk-jenguk ke sini. 

Since banyak gambar dalam phone saye, ok ini cerite masa Cuti Hari Malaysia. Lama dah kan, kire dah sebulan lagi. Masa tu kami ke sini secara impromptu. Mulenyer saya tiba-tiba decide nak ambik cuti dua hari. Hari Malaysia jatuh pada hari Selasa 16 September, hari Isnin tu keje lagi. So masa datang keje, I gatai mintak cuti hari Rabu and Khamis and tadaa-- approved. 

Since dah ambik cuti, hubby mule-lah melingkau nak ajak jalan-jalan. Mulenye dia nak ajak pi Kuantan, tapi kalau setakat sehari je nak pergi Kuantan, memang i penat lah kan.. so rejected. Then Emir ajak pi Sunway Lagoon. Tapi i macam nak tido hotel. Tahu kan feeling orang nak tido hotel ni. 

So i browse lah, masa tu pun budak-budak cuti sekolah.

I mintak cari yang dekat, masa tu pulak pagi 17 the next day, belum packing, belum decide.

Then i terus cadang Gold Coast ni. I tau kalau tengok review dekat Agoda memang ramai yang mengutuk. Cakap kotor lah, aircon tak jalan lah, membazir lah.. but i think its to the person itself. How you treat your vacation, kalau u pergi 3 star hotel dont expect 5 star treatment, and when you know the hotel has high density, jangan lah expect orang sikit je dekat situ. 

Dulu i pernah call tapi depa kate kalau cuti sekolah memang penuh. so i dengan penuh harapan, cuba lah call, then tadaa.. boleh pulak ada bilik kosong lagi and they allowed walk in gitu je. 

We arrived there around 5 pm, dah la dah lambat, lepas tu demand nak beli ngadap pool. Nasib lah permintaan dimakbulkan memandangkan masa check-in tu i cool je sebab orang depan i potong i punye q and ade orang sibuk2 tengah complaint.

Alhamdulillah


ini view dari bilik hotel kami

Masa ni husband i rajin pulak bawak kamera besar dia, and rajin pulak ambik gambar.. tapi as usual alasan yang akan i gunekan adalah i malas nak transfer, so gambar i bersuke ria macam budak kecik naik turun slide dengan emir tak de lah untuk tatapan "peminat" bahaha.. Seronok sebenarnyer naik turun slides ni..

Balik je dari main dekat pool, Emir ni boleh pulak dia sambung balik mandi dekat jacuzzi. Seriously i have nothing to complaint. Yes, ada je hiccups especially masa time breakfast, ya rabbi ramai betul orang.. tapi well, kalau cuti, tak yah nak stress stress kan.. 

Malam pertama tu, husband i tido awal, tinggal lah Emir dengan I, kiterang bantai tengok cerite Krishh.. Both Emir dengan I tergelak-gelak sampai nak pengsan tengok padahal cerite tu tak kelakar pun. Kiterang gelak sebab how tak logik the cerite.. Lompat dari highway sampai ke island lah, this lah Anyway, love the mother and son bonding time. Seriously, we really laughing like mad, sampai Papa pun terjaga and bising suruh kiterang tido :p


Oh before Papa tido, i mintak izin dia nak pergi spa.. Emir masa tu sibuk mandi jacuzzi dia. Spa dekat sini bukak sampai pukul 1 pagi, lepas tu harga nya murah ya ampun.. So hubby bagi subsidy ambik full body massage with oil.

Cuma dekat sini, hmm.. orang yang jage spa tu memang dari Mainland China. cakap Melayu tak tau, orang putih pun tak tau.. I have to stress to them that I nak orang perempuan urut i. lepas tu tempat tutup tu bukan pintu, setakat tutup pakai langsir , i tak setuju betul... Memang masa ni i agak bisinglah. Lepas tu pulak, i bayangkan oil tu campuran this and that ke, bau ala-ala Tanamera punya bau ke.. sekali bile tengok dia punye oil, sekali... Johnson & Johnson jeeeeeee..

and bile dah sejam, ngam ngam sejam, mase tu orang urut tu tengah urut kepala i, baru start je pun, so bile sejam, terus tinggal i hanging macam tu.. siap cakap "1 hour done"..

Haha yes yes im complaining :p


The next day pulak, since kami duduk sehari je, pagi-pagi sibuk pergi breakfast lepas tu mak dengan anak sibuk nak menyibuk dalam pool area pagi-pagi. Papa? itu mat cool. Relaks je dalam bilik, orang dah  nak habis mandi baru nak turun sebab nak suruh i kemas untuk checkout..

Lepas checkout, saje jalan-jalan tengok ape ada and Emir was excited to try this - Flying fox. 

Mule-mule pakcik ni naik cool jer. Sempat la i ambik video sikit.. 




 Emir mempunyai latarbelakang gayat. :D Masa dia naik separuh tangga tu mulut dia dah bising "i dont think i can do this" tapi i still pakse dia naik jugak..

Sekali masa nak berflying fox tu...... oh maiiiiii, dia buat drama dekat atas.. Sebab dia dah menjerit-jerit, melalak-lalak kat atas tu, i pun memang dah lupe la nak ambik gambar ke ape. 

Oh yes, dia melalak-lalak.. last last i cakap dengan guide tu suruh tolak je Emir (i know what a mum haha).. Once dia melayang, terus senyap and terus like "weeee hoooooo"

Serious drama.. lepas dah habis tu, mintak satu round lagi.. haihh... thats why, budak kecik ni sometimes parents need to force them, else they wont experience. Experience will teach them something new.. and im sure Emir will treasure this moment too.. 



Itulah cerita short vacation kami.

Sekian

Thursday, October 02, 2014

Dugro.. Dugrostar.. Raising me up, I've come so far

Dugro dugro star, raising me up, i've come so far, Dugro Dugro Star, i can be so much more, I'm the shining stars.. 

This song really haunting me as Emir and I keep singing morning, night and in between.

Anyway last month we were delighted to be invited as guest blogger for the soft launch of Dugrostar at Kidzania. The show started at 6++ and i managed to rush from KLCC to here.. :) -- talking about precision, guess sometimes i'm the champion :p

Every kid had a chance to get a star make over which of cos was a big no-non for the boys. But lucky for Ibu Emir as Emir was one of the first few kids at the frontline, he didn't have the choice and didn't realize that many boys refused (talking about screaming, crying) to put on make up. Emir dia dah masuk tak boleh kate apelah..

But the girls - they had so much fun (feeling-feeling princess tau).. How i wish one day i have a daughter.. insyaAllah.. 

So, right after he had his makeover, Emir was instructed to pose for the camera and yes, with this over-sized Dato' M Daud Kilau inspired :) (oklah Michael Jackson).. Thereafter, the organizer brought Emir inside the theater where he had to practise dancing. They said the parents are not allowed and I was so obedient to  follow the rules. Not that I know, the parents ok je keluar masuk and I missed to watch Emir practising his dancesteps. 

When he came out from the theater, the first thing he said

"i wish you were inside there to watch me"


The event started with a short speech by Ms. Monique Suryokusumo, the Marketing Director of Danone Dumex.

Dugrostar is the biggest talent campaign nationwide specially brought to you by Dugro. It's a series of talent participation showcasing children aged 3-10  and it celebrates well-rounded talents and  featuring National promotions with irresistible collectible premiums.


Then, they were experts to talk about child's creativity and development.

From left to right were 
Mr Zaid Mohamad, Bestselling Author, Columnist, Certified Parental Coach and CEO of Smartparents.com.my 
Mr Az’farr Baginda, Principal of Blubricks and Judge for Dugrostar™, 
Ms Elaine Yong, Lecturer, Department of Psychology, Sunway University
Ms Ruth Liew, Director of Malaysian Child Resource Institute and Child Developmentalist
Ms Monique Suryokusumo, Marketing Director of Danone Dumex Malaysia,
PIC Dugrostar.


Lepas tu, this is where the parents get excited.. mana taknyer all kids performed!

Again after the performance, Emir cakap "I want to be at the front" it's ok Emir, ibu nampak je



and yes, i'm proud to see him, he is very dedicated to memorize the dance steps at the very short period. I think he inherits from his father, kalau buat satu bende, buat betul-betul.


All of us together with the parents and the experts.


Do you want to register your child?


1. Log on to www.dugrostar.com.my using this Unique Code HH0018

All you have to do  is just following some simple instructions.

Let me paste FAQ for your reference

  1. What categories are offered in Dugrostar?
  2. There are two (2) categories:
    Category 1Children aged 3 to 6 years old, either as an individual or group (who are born between 21 August 2008 to 22 August 2011)  
    Category 2Children aged 6+ to 10 years old, either as an individual or group (who are born between 21 August 2004 to 20 August 2008)
  3. How to join Dugrostar?
  4. Submit your child's video introducing himself/ herself/ themselves and record their singing, dancing, playing musical instruments or a combination of the said talents, either as an individual or group,  not exceeding more than six (6) children.
  5. What methods/ media that can be used to register Dugrostar?
  6. Registration can be made thru 3 methods/ media:
    1) Direct upload your child's video to www.dugro.com.my
    2) Direct record your child's performance at selected Dugrostar roadshow locations; or
    3) Mail your CD/DVD/USB  thumb drive to Dugrostar c/o Ecopia Sdn Bhd No. 27, Jalan 17/47, 46400 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia.
  7. When is the Dugrostar registration period and deadline for mailing of the video?
  8. Registration period is from 22 August to 12 October 2014. Videos sent via post must bear the stamp date not later than 6 October 2014. For online registration, videos must be uploaded to the website not later than 12 October 2014, 12 midnight.
  9. How many minutes maximum is the video allowed?
  10. The child's video presentation should not exceed two (2) minutes (excluding time taken to introduce themselves - optional).

and this is my Dugro Star. He said he wants to sing Radioactive --- his fave song at the moment.. but yes, he prefers dancing rather than singing.. 



Jom Join



Monday, September 29, 2014

The best about my *w*o*r*k - Sabah trip

The moment the coordinator booked our calendar, i honestly became so excited. First thing most, though my department is super busy, very accounting firm oriented but one thing here that i treasure the most is the relationship among the colleagues. We, i might say, a bunch of "young kids" who will easily forget about work, age and position once we went out for outing / tea*m b*uilding and we know how to enjoy ourselves. 

There you go, this year, Kota Kinabalu is our destination for out get together a.k.a tea*m b*uilding. So as usual, this post is quite long outstanding but still, it is worth for this event to have a fair share in this space :)


This year, the team is divided into two airlines, as a precaution, in case something "wrong" with one flight, other team will continue to run the department.. Ok sounds so bad, but thinking about the logic behind this.. ade betulnya.. 


So, my flight was Malindo and i have to be at KLCC as early as 430 am as our flight departed at 8am ++.  My first time visiting KLIA 2 and yes, im quite impressed with the airport -- fact: it is so easy to beat LCCT right :p





wefie before masuk flight. Note tangan belakang is not middle hand yer, 10 kali tuan punya badan pesan.. itu ticket kapai terbang..



This is our hotel for 3 days two nights. seronok betul orang hotel tu terima kami.. Rase macam welcome sungguh.. 

Right after we checked in to our hotel, the organizer has arranged for us to visit Mari-Mari Cultural Village. 

Mari Mari Cultural Village tour is located deep in the countryside about 25 minutes away from the modern and developing Kota Kinabalu city. The village operates as a museum that preserves Borneo ethnic culture. It aims to share the knowledge, history, culture, and tradition of Borneo with you so that it is not forgotten.


Generally, quite interesting to see different cultures in Malaysia and i was so happy to strike off one of my wishlish which was - tryouts Kadazan's dance. Yesza, i volunteered to be a "clown" on the stage and spontaneously dragged one of my colleague to dance with me. Yes, she is mad :p To be honest, i was too shy, being a fat lady somehow, i cant deny, it lowered my self esteem and this is one of it.. takut jatuh gedebuk macam  buah nangka busuk but I took the risk, thicken my face and went for the dance group tryout. and wah-lah with small steps.. it quite easy so long you understand the steps.

But unfortunately, there is no picture of me on the stage :(


Later that night, we had our so called "annual dinner" and the theme for this year is Hawaiian.

Last year, we had our pirates theme party and the organizer had allocated some budgets to reward those who really put an effort to dress up like a pirate. And there you go, my group won the best costumes (for groups). But this year, the organizer cancelled this kind of reward as they think it is unfair for those who don’t have that “appetite” to dress up :p But hey, being us, takde reward pun we dressed up as a group but of cos, we make it simple as we can.

And this is my group “uniform” for that night. Tell ya, I hate wearing like this (tuck in), it really shows that I am currently wearing XXXL size, but yeah, at times, you have to feel confidence about yourself else you don’t enjoy what you do.  So pejam mata buat sajalah.


There were lot of activities that night and this is one of it.


That night ada banyak activities and this is one of it.

But the best activity - where we have to perform flash mob (the whole group) using macarena song.. Best babe though it was really tiring of Day 1 (remember we have to be at KLCC as early as  430 am)


The next day – ok ini I suke.. Island hopping but dekat je lah, Mamuntik and Manukan island, about 10 minutes from the jetty. Though the island is located near to the city, but the water is quite crystal clean, but yes, not as beautiful as Mabul – lah, but still acceptable and you know like “a city girl trying to escape and found paradise” – cam gitulah.. Of cos ade teambuilding activities but later, we managed to squeeze our time for  snorkeling. 


Me with Naz. Naz is a friend of mine sejak zaman audit firm. dari E**Y to D**el**oitte and now in the same department doing the same thing :) and when the picture was taken below, it was the day when she turned 3* years old.


Snorkeling .. buahaha.. guess what, that was the first time I know the correct way to wear the snorkeling mask. For the first 40 minutes, I was struggling to understand why I couldn’t breathe under the water unlike my colleagues yang relax aje, then only I realized I did it the wrong way. And there you go, I wasted 40 minutes not enjoying the moment when once I knew the concept, all my colleagues already swimming towards the shore. Frustrated jugaklah tapi sempat nampak ikan buntal.. how I wish, Emir is with me since he too loves water activities.


Bawah ni setting for our lunch buffet. by the beach.. berangan macam ada orang propose dekat sini haha


Later that night, we had our dinner at Nelayan Restaurant KK and yes.. the food were so yummylicious and I agree, if you refuse to experience bad dinner, please do visit Nelayan Restaurant and err.. of cos, there is a price to pay for quality food service :p. As a proof, there are  many foreigners rather than the locals.. so boleh tahu la kan :D 


And I tasted this.. not bad not bad.. but I only able to swallow at least 5..


The next day was the last day we were in KK and since my flight was scheduled at 5 ++ pm,  so yesza yesza, ada time nak shopping.. yours truly spent a lot. Yes, I mean a lot.. from pearls, to seafood, to kerepek, and I constantly reminded myself – “once a while” tho the damaged is quite “hurt”.

And I just got to know that KK has its own Hard Rock shop. A small cabin corner near the famous hotel (ok dah lupe name) as usual I only bought that classic Hard Rock magnet. 



But yes, honestly, this is the best t*ea*mbu*ild*ing trip ever! Light and easy..

Of cos the best part is this goodie bag :D not in the pictures are few iSetan vouchers  



gambar ni gambar Naz.. i punye color biru


 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez