Wednesday, March 15, 2017

Hotel Ascott Kuala Lumpur

Selalunya kalau kita ke mana-mana, perkara pertama yang akan terlintas dalam fikiran kita adalah bajet. Dan bajet selalunya merangkumi 60% penginapan dan tiket penerbangan. Bila kita zoom tentang penginapan, banyak yang kita nak ambil kira dari keselesaan dan kemudahan yang terdapat di sekitar penginapan kita.

Bila kita bercakap mengenai keselesaan, terus kita bayangkan hotel 5 star yang semuanya tersedia dan selesa. Tapi nama pun 5 star, kadang-kadang nak tengok harga semalam pun boleh naik bulu roma seram sejuk dibuatnya.

Tapi orang kata kalau tak cuba tak tahu kan. Kalau kita nak book Hotel Ascott Kuala Lumpur ni, memanglah dalam kepala terbayang mahal la, tak mampu lah tapi dalam hati teringin nyer Tuhan je yang tau kan.

Jadi, sebelum kita segan-segan, jom lah kita check dulu..

I ambil la kesempatan untuk jalan di sekitar Hotel Ascott Kuala Lumpur ni. Sebab nak jadi pelancong, kita buatlah cara melancong. Turun di KL Sentral,kite boleh nampak signage Hotel Ascott Kuala Lumpur semasa berjalan menuju ke Nu Sentral (shopping mall), kalau tak jumpa tanya je guard di situ. Stesyen KL Sentral ni seperti sedia maklum boleh terus dari / ke KLIA atau KLIA 2. 


Untuk ke Hotel Ascott Kuala Lumpur ini dari KL Sentral, kene melalui shopping mall yang agak besar iaitu Nu Sentral. Dari Nu Sentral untuk ke Ascott ni cuma 7 minit saja. Bila keluar dari Nu Sentral, pusing kanan, kita dah boleh nampak Hotel Ascott Kuala Lumpur..


Lokasi strategik. Nak cari kedai makan, tak kira bangsa apa pun, petik jari semuanya depan mata saja.. Bila kita sampai depan pintu Hotel Ascott Kuala Lumpur tu, tak perlulah menyorok atau berlagak macam orang kaya sebab staffnya friendly, tak kisah melayan sapa pun..



Hotel ni berkonsepkan exclusive serviced apartment yang bertaraf 4 bintang tau. So, korang akan rasa dilayan seperti orang-orang VVIP. Memang syok! Ia juga terdiri daripada 157 buah apartment yang boleh diklasifikasikan sebagai Studio Executive, Studio Premier, One-bedroom Executive, One-bedroom Premier, Two-bedroom Premier dan Penthouse. 

i Bedroom Executive



i Bedroom Premier



2 Bedroom Premier



Studio Executive


Studio Premier
Paling best ia adalah fully furnished apartment. Fuh, memang korang akan rasa macam duduk dekat rumah sendiri! Semua kelengkapan ada seperti smart TV, peti sejuk, microwave, mesin kopi, rice cooker, cerek elektrik dan banyak lagi. Kalau rasa nak masak-memasak pun boleh, tapi kalau dah bercuti ni tak ada maknanya nak memasak. Keluasannya juga sangat selesa dan kalau korang dapat stay dekat tingkat yang atas-atas bolehlah layan view di sekitar KL Sentral yang cantik ni. Rasa mewah kan .. feeling feeling ala artis gitu.. 
Selain keramahan staf-staf di Ascott Kuala Lumpur ni, Hotel Ascott Kuala Lumpur juga telah menyediakan banyak kemudahan kepada pengunjung seperti pusat penjagaan bayi, perkhidmatan pusat perniagaan, parking, dobi, gymnasium yang serba lengkap, gelanggang tenis, serta kolam renang untuk dewasa dan kanak-kanak. 

Apa yang bagusnya, kemudahan doctor on call dan wake-up service pun ada disediakan juga. Bagus, sebab boleh tolong kejut bangun subuh sekali.. Bersebelahan dengan bangunan apartment ni pula ada sebuah Menara Shell di mana korang boleh menikmati sarapan Eropah secara percuma yang di dipanggil Stesen Meal iaitu restoran rakan kongsi mereka yang terletak di tingkat lima. Makanan percuma kalau tak cuba rasa memang rugilah. Jadi, sambar saja mana yang boleh.
Macam nilah, secara summary, ini kemudahan yang disediakan..


Katelah, kalau u all boring, ambik je pengangkutan Awam dari Uber, Teksi, Bas, Monorel, LRT untuk ke mana-mana tempat perlancongan sekitar Kuala Lumpur. Memang senang sangat ok.. Kalau tengok peta, memang Hotel Ascott ni senang untuk mencapai tempat-tempat menarik di sekitar Kuala Lumpur.

Jadi kalau ada yang nak merasa percutian di ibu kota, boleh la cuba untuk tinggal di Hotel Ascott Kuala Lumpur. Cuti sekolah pun dah dekat kan..Bukan setakat service mereka yang awesome saja malah makanan yang dihidangkan juga sedap-sedap belaka. Memang sangat berbaloilah dengan harga yang kita bayar. Tapi kalau nak lagi berbaloi korang kenalah book Hotel Ascott Kuala Lumpur ni pada hari yang bukan musim cuti. Okay korang, selamat menikmati percutian yang mewah.

Saya dengan Traveloka (www.traveloka.com) memang selalu book especially sebab anak saya Emir jenis yang kene merantau untuk bawak dia main chess. Selalunya saya akan pilih Traveloka sebab harga ditawarkan sangat berbaloi.. dan website dia pun user friendly. dan kalau nak dapatkan harga yang lebih murah, cuma download Apps Traveloka. trust me, and you will be surprised :)

Cuba-lah..

Sunday, March 05, 2017

Hong Kong Day 6 || Citygate Hong Kong

After our disappointment of not getting tickets to Macau, and after fixing our coffee at Starbucks, we then proceed with our unplanned schedule.  Well, again, I am not so sure whether we re-visited the Sham Shui Po after or before our long walked to China Ferry Terminal. 

But anyway, here are some of the pics. 

and as mentioned in our previous post, this is our third time  stopping by at Sham Shui Po hoping to buy good fabrics around this area. Unfortunately, most (read: all) shops were closed due to the Chinese New Year Celebration. 

As we exited the MTR station, immediately you would see rows of traders around this area. Am not too sure whether this is only in conjunction with CNY or this flea market is a day-to-day activity in Sham Shui Po. 


Well, i might say, that this flea market is one of the most local place for Hong Kong residents. Different streets have different category of items, like right after you exit the MTR station, on your right, there will be traders selling only electronic goods while if you go straight up, you can search for china antics items, shoes, shirts, etc.

the price here are pretty reasonable as compared to other two flea markets that i managed to visit (i.e. Temple Night Market & Ladies' Market). We didn't buy anything here except some fruits especially persimmons :)


After the short visit to Sham Shui Po, we then heading towards Tung Chung as a friend told me that never missed this place and she described it as "Shopping Heaven".

Ok, i almosttttt skip this area (Citygate) but since we got nothing to do, so we decided to check out this place.

How to get to Citygate

Citygate shopping mall is located around 10 minutes from the airport. so, you can reach here by taxi (Urban taxi) or by MTR. If you take a taxi, you will arrive here approximately around 8-10 minutes from Airport. Well, actually we did visit for the second time the next day (will update later) after checking in at the airport and it costs me around RM70 in total. (Airport - Citygate - Airport) .

Since we were from Sham Shui Po, so we used MTR to get here.  

the MTR line is the same line that guide you to Disneyland Resort where you need to stop by at Tung Chung station (the last station). So it takes you around 30-40 minutes to reach here from Tsim Sha Tsui / Sham Shui Po to Tung Chung.


After you exit the Tung Chung station, the Citygate is on your left and yes!! the crowd is crazy especially at the famous department. I already targeted to buy sports shoes, and i had no choice but to survey at Adidas and Puma which already demanding some fresh air. Honestly, the price is so damn cheap. When i said damn, yes it is damn cheap. I was truly satisfied with my purchases.

Imagine, with one Adidas sport shoes and 2 adidas sports attire, it only costs me around RM300++ (yes Ringgit Malaysia), I assure you, you would not get that price in Malaysia even in JPO (ya ya im that confident :)) and of cos, it is not the new arrival of Adidas-lah. but who cares rite hehe

and finally, i trusted my friend. She keep telling me that if Im intend to reward myself with something different, she asked me to really pay a visit here. and she is right hehe


As a woman, of cos im not that one impulse buyer when it comes to expensive items. You know, i didnt do shopping that much, but if i think i wanted my item to last longer, I will opt for a good quality brand. At least i spent around 40 minutes to get the right sport shoes. my sister, Cikyah is so nice tailing with me around.

My boys were very supportive, didnt complaint and just waited for me at one place .. and Emir has to do his chess tactics with his father.


You have to Q to enter Kate Spade, Coach and Michael Kors only, which i did for these 3 outlets. Almost to buy another handbag at Michael Kors.. I mean this handbag.. 

Image result for michael kors denim bag

(source: google)

This is not the exact bag, couldnt find the right bag. But the material is the same. I keep telling myself, RM700 is equivalent to Emir's chess activities per month huhu.. So I managed to stop myself BUTTTTT

I regretted!!

RM700 for Michael Kors is cheap..

Cheap..

Cheap..

Yerp, i still regret till today haha..

Next, my visit to Coach.



The bags didnt amuse me that much because the pattern that i like was way above my budget. But right before i left Coach, suddenly i saw lanyards. Telling you, I ve been searching for Coach lanyards around the world everytime my friend went for a vacation. from US to UK to Italy, i even think that Coach is no longer produce the lanyards. So, when i saw this lanyards, this is something big for me...

Only 3 patterns left. 

and the price was only RM140 -- cheapppp riteeeee.. it would be alot cheaper if only if MYR is strong.

But..... when I was already excited to purchase this lanyard, the salesgirl informed that I could only purchase this only if i buy any Coach bags.. 

and nooo... 

No.Bag.For.Me.


What did i do?

Tebal muka tumpang others customers lol.. So, i need to quickly screen my target and i saw this one guy, alone, on the phone and looks very gentleman. He is the person who is wearing spec in the below picture looking to your left, maybe he is a tourist from Arab.

He was already on the line with few bags in hand. and I nicely asked him whether he could assist to purchase this bag, and without hesitation he said OK. yuhuuu..

But, you know .... this one sales girl was giving me a look but ..... well, :D


Yeay, got my lanyard.. sooo happpy!!!


We wanted to explore more outlets, but the time didnt permit me to do so as we have yet to perform our prayers. At first, we wanted to find a space hidden at the outlet, but mr husband decided to find other musollah. But it was already too late, and we just stopped at MTR Mei Foo with no direction.

Told you before right, it is quite a challenge to search for a public toilet in Hong Kong. We were running out of time, rushing and quickly looking for a public toilet, but it was nowhere to be found.. grrr... we ended up here outside a mall near MTR station. with just two bottles of mineral water, we shared among the 4 of us and this is the place we performed our solat. Next to the busy road.. Alhamdulillah, nothing happened to us..So lesson learnt, never ever ever delayed to perform your prayer.. 


This is Mei Foo station. We may not visit the MTR Mei Foo station if it is not because to perform our prayer. and this picture was taken after our prayer lah..


 This is the bus station next to the place where we performed our prayer. I was attracted by this mini bus and decided to just ride on the bus and stopped anywhere.. but the idea was not well accepted haha..


well, until now, im not sure the name of this shopping mall..

till the next entry :)

Thursday, March 02, 2017

Hong Kong Day 6 || Plan to Macau but ..

Hari ke 6 merupakan hari terakhir kami 24 jam di sini sebelum kami berangkat pulang semula ke Malaysia. Kalau ikut tentative plan memang ibu dah kosongkan hari Ahad ni in case ada tempat-tempat lain yang kami nak cover tak sempat cover. Of cos, we always have Ocean Park, tapi rasa macam berat hati nak ke Ocean Park dan spent RM1K at least (which already outside my budget on theme park :D) 

Tetiba dapat satu idea nak ke Macau, tapi once again berkira-kira sebab total expenses senang-senang akan naik rm2k.. tapi lepas dah fikir-fikir dan tak de apa nak buat, kami pun on je lah, tapi honestly hati ada berat sikit.. sebab expenses tu sama je dengan pergi dari Malaysia ke Macau, padahal yang kami nak pergi ni sehari je..

So, dengan rasa masih 50-50, kami pun singgah dulu dekat Sham Shui Po, kot kot lah kedai fabric ni dan bukak. Kalau ikutkan ini kunjungan kami kali ke3 dan seperti yang dijangka kedai masih tutup, jadi tamatlah riwayat untuk mencari good fabrics di sini..




Dari Sham Shui Po, kami turun balik di Tsim Sha Tsui untuk ke terminal Star Harbour (dengan harapan nak cari Ticket ke Macau lah). Yang berbentuk kubah tu adalah Hong Kong Space Museum, malangnya masa kami ke sana, Space Museum ni under renovation..


Ini adalah kunjungan kedua, tapi kami ambil gambar ni agak extensive sikit :D










Cikyah kata jam belakang ni jam famous, kita pun ambik je lah gambar berlatar belakang kan jam ni..


Seterusnya kami pun meneruskan perjalanan untuk cari tiket ke Macau. Kami menuju ke sini sebab di sini lah Star Habour Pier. Dari satu kaunter ke satu kaunter, mencari tiket ke Macau, rupa-rupanya kami found out ini bukan tempat untuk beli tiket ke Macau sebaliknya ini adalah tempat untuk naik feri ke Wan Chai. Harga feri murah sangat, rasa HKD2.50 kalau tak silap. Tapi memandangkan kami nak cari Tiket ke Macau, tidaklah beli tiket ke Wan Chai kan..


Kami tanya banyak orang, katanya kalau nak ke Macau, kene cari China Ferry Terminal. Sekejap ada yang kata tak jauh, sekejap kata jauh. Bila kami tanya, jauh ni masih boleh  berjalan ke.. depa main angguk-angguk, so we take it as possible.


Tak pasti ini Shopping Mall mana, tapi yang pasti shopping mall ni dalam perjalanan kami mencari China Ferry Terminal. 



Pemandangan sini sangat cantik. Untuk hari ni, Papa tak nak onkan data phone, i lagilah takkan on-kan data phone, jadi untuk hari ni memang kami waze-less dan memang bergantung harap kepada orang local untuk tunjuk arah jalan.. Jauh-sejauh-jauhnya untuk sampai ke China Ferry Terminal ni.. ada jugak la kami jalan nak dekat 40 minit.. campur ambik gambar bagai, sejam jugaklah 


Bila sampai di sini, memang banyak lah kaunter tiket nak ke Macau dan Shenzen. Pendek kata, kalau nak keluar dari Hong Kong naik Feri, inilah tempatnya. 

Kami sampai di sini ketika hampir pukul 2.. pulak tu kami memang wajib untuk balik dari Macau hari yang sama juga sebab esoknya dah nak pulang semula ke Kuala Lumpur.

Sekali... hancur berderai hati ni sebab semua tiket habis. Kalau ada tiket pun, tiket pukul 5.45 petang (kalau nak beli tiket dari kaunter yang legal lah).. Tapi kalau nak beli dekat kutu-kutu banyak je..



Papa marah betul sebab tiket kutu yang dijual tu adalah dua kali gandar harga. Kalau tak silap ibu, pergi balik dari Macau kalau harga biasa untuk 4 orang adalah dalam RM1,000, tapi kalau hari tu, satu tiket sehala je dah RM300. Memang betul-betul depa cekik dengan alasan Chinese New Year.



Hero-hero saya buat muka sedih sebab tiket habis, dah lah jalan jauh mencari kaunter tiket kan.. 



Tapi apa adahal, lepas kami tak dapat tiket, sebenarnya kami lepak dekat Starbucks ni adalam dalam sejam lebih sampai wireless free habis haha.. Gambar rupanya tak ambil..



Kalau tak silap bawah ni adalah sekolah di Hong Kong.. 



Belakang tu adalah bangunan Pengakap, itu buat tabik hormat..



Sebenarnya memang sehari sebelum, kami ada google untuk mencari tempat beli tiket, tapi masa tu take for granted, sebab dalam kepala ingat tempat feri tu tempat yang nak ke Wan Chai.

Kami cari juga MTR mana yang berdekatan untuk ke Macau, pun susah nak cari.. rupanya ini dia. kalau nak ke Macau dari Hong Kong, anda boleh naik MTR ke Austin, jalan sikit dan anda terus jumpa China Ferry Terminal. China Ferry Terminal ni macam shopping mall. 



Maybe next time boleh plan untuk ke Macau :)

Sunday, February 26, 2017

Hong Kong Day 5 || AIA The Great European Carnival 2017

Honestly, i almost forgot the day we accidentally came here. Lupe sungguh, ingatkan entry pasal parade on Day 5 tu adalah entry terakhir, sekali bila minta gambar-gambar dari Cik Yah, ada lagi satu tempat yang kami pergi yang saya lupa terus. 

Macam mana boleh lupa.

Macam ni..

Lepas turun dari The Peak, kami decide nak naik bas, sebabnya sepanjang kami di Hong Kong ni, kami masih belum merasa naik bas di Hong Kong. Pengangkutan utama kami di sini adalah MTR. Jadi sebab Ibu dah sejuk di The Peak, memang ibu minta naik bas. Masalahnya masa tu kami pun tak pasti bas tu turun dekat mana, Papa kata redah je kita naik bas, lagipun sesat di Hong Kong ni, MTR di mana-mana..

Bila naik bas, memang kawasan tu kami tak familiar langsung, nak pulak waktu malam, memang tak boleh perasan apa berlaku kiri kanan.. Jadinya kami just decide turun last station.. 

I love when we did all this, pendek kate, i love surprise!

Sekali bila turun (kami je yang turun di last station ni), jalan dan jalan, kami ternampak ada satu Carnival yang besar di kawasan ni..


Kami macam blur-blur tapi mulut masing-masing tak habis-habis "wah, macam mana kita boleh sampai sini".. Tempat ni di central, tempat city of light, dan carnival ni agak besar juga. I tak habis-habis pelik, "bukan ke sekarang ni First day of Chinese New Year, tak celebrate ke depa ni, siap ada carnival lagi ni"


Ini di luar Karnival. banyak lampu-lampu di kawasan luar ni dan banyak jugak kedai makan yang menarik.. paling banyak ice cream lah. tapi sebab sejuk, tidak lah kami sibuk nak makan ice cream..


Rupanya kami turun di tempat AIA The Great European Carnival 2017, macam ada fun fair besar besaran.


Sebab office Ibu guna insurance AIA, konon nak cubalah nasib kot kot boleh masuk carnival ni secara percuma, tapi  of cos lah harapan kan hahaha.. Jadi ambil gambar di luar saja.. Kalau masuk tak silap, satu kepala dalam RM70..



Emir making his funny face.. 


Masa ni-- masa ni lah, kami ingat inilah tempat nak naik feri ke Macau (will update the whole story soon).. konon dah beria inilah tempat yang kami kene pergi kalau nak beli tiket ke Macau. Papa dengan Cik Yah memang dah beria-beria ajak pergi Macau dari awal lagi..


Kemeriahan Carnival, tapi kami di luar je, tak beli tiket pun .. 



Sikitttt lagi tu dah boleh masuk. Papa suruh Cik Yah dan Emir je masuk, kami dating di luar, tapi i tak berapa seronok la kalau terpisah-pisah dengan keadaan telefon tak dapat nak contact kan.. 


Nampak pelbagai juga yang disediakan.. Nasib lah Emir bukan jenis yang paksa-paksa walau dia nampak bende yang dia minat.. 


 Bila tak tau nak buat ape, kami pun dah start mencari MTR, senang je nak mencari, ikut je orang ramai... Nak dijadikan cerita, ibu nak ke toilet, jadi mengagau cari toilet dekat Shopping Mall yang kami singgah ni, malangnya... Hong Kong ni public toilet masalah sikit.. Dia bukan macam toilet di Malaysia merata boleh jumpa. Kami pusing-pusing dekat Shopping mall ingatkan berada di capaian, sekali pusing.. masih tak jumpe, last-last cancel je lah.. dan ini bukan pertama kali kami ada masalah cari public toilet..


Dari tempat carnival untuk ke Shopping Mall tu kene melalui jejantas yang panjang.. Jadi di jejantas ni kami dapat lah lihatlah pertunjukan lampu -lampu. Rasa nya masa kami sampai ni baru je terlepas pertunjukan  lampu dan bunga api.. sebab ada satu bangunan ada buat remarks (thank you for your time...")


Semua bangunan di kawasan sini ada lampu-lampu.. 



Picture of the day .. Love love..



 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez