Sunday, December 23, 2012

Survived - Team building.. at Felda Hotspring Sungai Kelah Perak

Obviously I am not that fit.  dari dulu sampai besar, memang i kurang fit, tak cukup stamina. So bila department kata nak buat teambuilding, i dah menggeletar sebab i rasa boss besar i yang umur dah 50++ tak de problem, i yang umur 30 ada problem.

source: http://1malaysiaads.com

But it's good in a certain way because at least I allocate sometime to workout few weeks before. Harapnya continue juga lah lepas ni.

and it was fun, since Alhamdulillah our department,  the position gap is not that stringent, so we can easily mix around with each other. 

Unfortunately, due to some policy in the Company, I couldn't post the picture of us doing such activities.. 

By the way, we did bamboo rafting (this is the one I like most) and jungle trekking. 

Gambar hiasan

Bamboo rafting - we were given few bamboo sticks and floats. The instructor showed us the way to tie the bamboo with the floats .. Lepas tu bawaklah rakit tu menyusuri Sungai Kelah. Air sejuk, air bersih, keindahan alam semula jadi, memang I enjoyed every moment. Gambar atas tu sebijik macam yang i buat..

Then we had jungle trekking. Ini I nak pengsan sebab memang i tak fit langsung nak panjat-panjat bukit walaupun hakikatnya menyusuri banjaran Titiwangsa bukanlah bukit sangat pun, tapi sungguh la i tak fit. Macam memaksa diri nak bagi habis, setiap langkah asyik cakap bila lah nak sampai, mau dekat 2 jam jugaklah panjat dan turun bukit. 

Along the way, we had river crossing. Again i love it, sebab masuk dalam sungai yang air sangat bersih dan segar. Dan akhirnya i dapat gigitan pacat yang pertama seumur hidup i.. itu pun i sedar bila i nak mandi (lepas dah balun dekat kolam air panas + swimming pool bagai) :) 

The best part, Felda Sungai  klah terkenal dengan kolam air panas. Kolam air panas kalau ikut kate orang lama Sungai Klah ni, di sini terdapat kolam air panas yang tercanggih di dunia sebabnya ada kandungan sulfur yang rendah. Ok, im  not a geologist so I couldnt really explain why. Tapi kalau ada ahli keluarga yang sakit-sakit badan, eloklah berendam dalam kolam air panas. Untuk yang nak kurus pun boleh juga sebab memang macam sauna terus. Lagipun kawasan kolam air panas ni memang banyak i tengok anak-anak bawak orang tua berendam di sini..


ok yang ni baru gambar dari kamera i :).. so kami ramai-ramai ni macam cacing kepanasan, kalau tak de aktiviti, terus terjun dalam ni. lepas tu berendam beramai-ramai. cuma, kalau berendam tak boleh lebih dari 15 minit. Lepas 15 minit kene keluar dari kolam for blood circulation. Tips: keringkan badan dulu, jangan terus kenekan dengan air sejuk lepas berendam di air panas.

Seeloknya ke kolam air sejuk dahulu. this is really macam kanak-kanak riang jumpa slide. I never did this before for such god knows how many years. buat ramai-ramai dengan kawan-kawan yang tak ingat anak and laki kat rumah memang sangat exciting. i tak ingat berape kali lah i naik turun slide ni :p 


I cuma stop bila i bawak kawan anak i turun sekali (yes ramai juga colleague i bawak family datang sekali), anak kawan i ni baru 4 tahun, sekali bila i bawak anak kawan i turun dari slide, i terbuat anak kawan i ni tenggelam :p yang paling kesian, masa turun tu, kepala dia terhantok pulak dekat slide .. aiyoo memang bersalah sungguh..

dekat sini juga ada banyak alga yang baik untuk kulit. u boleh ambik alga semula jadi dan sapu ke seluruh bahagian muka you or tangan u, memang immediately you will feel the softness. alga ada banyak dikelililing kolam ni.

ada juga kawasan untuk rebus telur. ni kalau bawak anak memang im sure they are excited to watch the eggs boil in the hot water. 


Cuma i rasa hotel agak overrated sikit, kawan i kate peak season satu malam rm250.. quite expensive kan, tapi the facilities in the hotel , personally i think it is not worth RM250 ..


tapi, insyaAllah satu hari nanti i teringin nak bawak keluarga I termasuk mak ayah I ke sini.. sebab ada kelainan dari percutian yang lain.. 

6 comments:

Ezna said...

cantiknya mira kat sini :-) tenang + best!!!

Mama Zharfan284 said...

naper u tak bwk emir & emran?

Jojoe said...

I pun minat nak bwk parents ke sini.. is it the same dgn felda hot spring sungkai? malas google :P

my fren pi mmg x brape happy dgn room..

Wan Amira said...

jojoe.. same :)anyway, yes, the room was major disappointment. i myself experienced smelly blanket, kawan i, wardrobe's door tak boleh bukak. toilet kotor, no shower gel, (yang lain2 tak ade)(im ok but since it costs RM250 per night, it is essential to provide it kan) :)

Jojoe said...

toilet kotor? alamak.. x bestnyer..

malam2 how? ok tak? got crowd? ke major creepy?.. i understand it is inside plantation ..

food there ok? bnyk lak tanya hihi

AyuArjuna BiGoshh said...

i dah pergi sini 2 kali..

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez