Tuesday, April 13, 2010

TIPS: Mengisi Borang BE / e-BE (Unit Amanah) - (Unit Trust)

Update as at 21 February 2014: After 4 years, now I am happy to answer your question, however, a minimal fee will be charged first for every question or if you would like me to assist you in 2014 tax filing, please email me at mummymer@gmail.com for further discussion.

Saya berbesar hati untuk menjawab soalan anda, tetapi saya akan mengenakan sedikit minimum service charge untuk setiap soalan yang ingin saya jawab. Anda juga boleh hubungi saya di mummymer@gmail.com jika anda mahu mendapatkan perkhidmatan untuk membantu anda menghantar borang cukai 2014.

First of all, tak sangke pulak banyak feedback orang nak tengok tutorial ala ala Mira ni :), the traffic seems overwhelming, rasa macam berbaloi tido pukul 2.30 pagi semalam. Ini adalah khidmat percuma dari Amira. Sekian terima kasih. Kalau nak tau tutorial sebelum ni, click here.  http://emmira.blogspot.com/2010/04/tips-untuk-mengisi-borang-cukai-e-be-be.html 

kalau nak tau, macam mane nak dapat faedah pelepasan RM10,000 untuk pinjaman perumahan, click sini..

http://emmira.blogspot.com/2010/04/tips-mengisi-borang-cukai-borang-e.html

Terima satu email dari Azhar, kawan Jasin dulu merangkap kawan kat UTP. Bini dia Noorina rajin singgah kat blog ni. Ok, Azhar tanye, macam mane kalau ade Unit Trust.. Ok, Encik Azhar.. ni dia

Katekanlah you ade Unit Trust macam ni..

No 1 : Taxable Income = RM64.63
No 2 : Malaysian Tax = RM16.80
No 3 : Payment Date = 14 Feb 2009
No 4 : Nombor Voucher = ABC12345

Ni je bende-bende penting nak tengok untuk tax, yang lain boleh ignore

Nanti kalau buat e-Filing, you need to fill in HK-6.. Macam mane nak isi


Nampak tak??
Kod mesti 7, kod 7 KHAS untuk Unit Trust
then name pembayar tu, tau la kan.,,
Pendapatan kasar adalah you punyer Taxable Income = RM64.63
Cukai dipotong is your Malaysian Tax = RM16.80

Kalau kat bawah2 tu, kalau gune eFiling automatic, kalau gune manual rujuk gambar tu.. So now macam mane nak transfer ker Form eBE / B.. Ok tengok sini


Nampak tak Apa-apa perolehan atau keuntungan lain.. Letak situ RM65 (bundarkan, takde sen sen).. sorryla bukan RM69.. silap.. hehehe mata dah ngantuk..

Then mane nak letak,  Malaysian tax tu...


Cari lah bahagian Tolakan Cukai Seksyen 110, lepas Rebate (antara rebate is Zakat) -- letak lah RM16.80 (yang ni letak lah sen tu), ok thats all. the rest remains the same..

Ok Azhar, hope that suffice your needs..





   

4 comments:

rina said...

tetiba plak jadi glamer..huhu.
thanks kak mira. tp tahun depan la kot baru start declare, tahun ni punye dah terhantar awal2.

danial17 said...

thanks very much, sangat informative utk org2 yg average macam kami :P

ibu emir said...

Rina: bagusnyer dah hantar awal2, Kak Mira sendiri pun tak hantar lagi haha

Azhar: glad u understand ;)

justmy2cents said...

salam.. kalau e-filing Unit Trust kena isi kat bahagian mana?

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez