Friday, June 10, 2016

Mama's cooking

Alhamdulillah and selamat berpuasa untuk semua.

Bersyukur kerana masih dipertemukan lagi dengan bulan Ramadhan yang mulia. Seminggu sebelum puasa, saya dimasukkan ke hospital, Alhamdulillah segalanya baik saja.

Memandangkan cuti sekolah, kami decide untuk tinggal saja di rumah mak saya di Kemensah. Mana taknya, tahun ni kira tahun bonus berpuasa di Kemensah sebab Mama sudah pencen (ya mama pencen 31 May lalu), jadi ada banyak sikilah masa mama di rumah. FYI, mama masih lagi pergi ke officenyer tapi tidaklah “sehebat” zaman dia bekerja.

By the way, lepas I keluar hospital, terus I decide nak jalan-jalan.. sebenarnya kalau diikutkan plannya saya nak ke Singapore pada Jumaat pagi (on assumption saya discharge hari Khamis), tapi ditakdirkan saya terpaksa sehari extra tinggal di hospital , dan discharge pula dalam pukul 5 petang hari Jumaat, maknanya terpaksalah cancel kan hasrat nak ke Singapore L ..

Jadi sebab gian meroyan nak jalan sangat, apa lagi, kami pergilah tempat favorite kami di Kuala Selangor :p

Ok entry di Kuala Selangor untuk percutian kali ni nanti saya ada masa saya update.. Sebenarnya saya nak cerita macam mana saya boleh sampai ke Pasar Pasir Penambang :p

Sebab lepas ke Pasir Penambang, terus balik Kemensah, jadi maknanya berpesta lauk pauk seafood yang fresh di Kemensah..

Duduk dengan mak ni nikmat betul sebenarnya.. Walaupun kesian juga dekat mama kita, tapi you know, bila ada mama, automatic jadi pemalas :p Malam sebelum puasa tu punyalah meriah mama masak, I lupe ambik gambar, mama kata ni makan sebelum puasa.

Hari pertama, saya balik kerja macam biasa..

Balik je dari keje, mama dah 80% done cooking.. nikmat betul hidup.. lepas tu bila tengok lauk pauknya.. perghhh mengalahkan buffet..

Belum campur lagi kami kami ni beli makanan di bazar ni..


Alhamdulillah dengan nikmat Allah..


video

Terlebih rajin nak buat video. Honestly semua ni I upload dalam Instagram, Cuma bila transfer dari phone ke laptop, tak tau mana yang mana, so ada video yang caca-marba tak edit .. tengok je lah yer.. yang penting nampak lauk pauknya..

Mama memang suka masak. Mana ntah dia dapat kekuatan masak padahal diri dia pun bukannya 100% fit.. itulah jadi mak kan.. samalah dengan kite, bile I kat rumah, memang keletung keletang dekat dapur masa bulan Ramadhan.. kalau banyak-banyak bulan, ikutkan Ramadhan lah paling senang penat sekali, nak nak takde maid kan.. semua kene buat sendiri dari memasak sampailah mengemas..  

Sebab mama ada, tidaklah buta-buta tak masak langsung.. setakat menyumbang satu lauk je .. hari pertama I tak masak apa-apa (ok rebus petai kire masak ke :p), sebab balik keje mama dah settle semua.. hari kedua, hubby requested nak makan  sambal udang petang.. so I masaklah yang itu.. hari ketiga, I buat sambal kerang dan hari keempat menu paling simple, ayam goreng kunyit.. ayam kunyit ni lebih pada buat untuk Emir.. Emir ni lauk dia simple sangat, pulak tu, lauk lain tak mo terima.. haihhh..

video

Mama tak usah cakaplah, ada dua tangan tapi semuaaaaaaaaaa bende dia buat.. kagum dengan mama.. dia suruh kita makan dulu, dia makan paling last sekali, pulak tu masa sahur pun masak lagi.. masa mama keje pun dia masak jugak, tapi selalunya dia keje kan, balik lambat, jadi lauknya lebih kurang yang campak-campak saja lah.. weekend je baru dapat lauk kebabom sikit.. tapi kali ni, mama ada masa sikit… boleh gemuk duduk rumah ni..

Jangan tak tau, setiap hari akan ada satu meja khas untuk dessert, selalunya dessert ni kami makan lepas tarawikh .. sebab masa buka puasa selalu orang kenyang dengan nasi.. baru I perasan setakat ni belum ada lagi I ambik gambar “dessert table” kami..

Selagi mama masih ada, memang seronok dapat merasa tangan mama.. Emir kalau balik Kemensah, keje dia “mengorderrr” je makanan .. ada sekali tu, dia suruh mama masak sup untuk dia untuk sahur.. mama pun bangunnnnlahh untuk cucu dia buat sup huhu..

Terima kasih mama, truly appreciate it..

video


2 comments:

mama tisya said...

Dok ngan mak.. Smua best sbb mak masak kn...kita ngan mertua pn sama tp slalu nye 1 lauk kita masak tp thn ni hubby rajin nk Google resepi so die masak lebih skit dr wife hehe lgpn ramadhan kalini Mil kena operation so mmg kami je la masak

aimi said...

Kenapa mira masuk hospital? Semoga semua baik2 blake.

Bestkan masakan ibu. Sanggup ulang alik jauh mana pun janji dpt makan masakan ibu. Cuma kesian kat ma pun ada. Haish. Masakan ibu sll yg terbaik dan plg sedap kan :)

P/s : chup, nape sy xleh bkk video ye. Cm ada gambar je.

Selamat berpuasa mira

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez