Sunday, April 10, 2016

Chess di Kuantan

Kenangan untuk Emir bagaimana ibu dan papa are giving you full support for things that you love.

Fyi, papa has enrolled you for a chess tournament in kuantan pahang from 2-3 apr 2016. It was a hectic week for you because the last weekend you were competing at sk bukit jelutong and the whole week (from mon to friday), you were representing your school for chess tournament.

Right after my working hours, papa drove us to kuantan. We arrived quite late and for yourself, ibu rasa emir penat, jadi emir tidur sepanjang perjalanan.

Since the event was held at ms garden, so papa booked a hotel at ms garden.


My oh my, the room is so spacious for just three of us. But ya that night i dont think you even realised how big was the room. Emir sambung tido je..


Rase datang sini bawak segerombolan family kite pun ade tempat lapang lagi.


The next day, you were so fresh and all ready for the game to start. The opening ceremony took place at the hotel itself and it was formally opened by Tengku Mahkota Pahang. Ok, Emir was excited when i told him "emir, he is the real prince" 


Sempatlah Tengku Mahkota menyinggah tengok anak-anak main. Dipendekkan cerita, sebenarnya kejohanan ni ade kategori untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Jangan tak tau, Papa pun join jugak


Satu game sampai 60 minit untuk setiap pemain, jadi ada harapan la satu game akan berlanjutan sehingga dua jam. Hari Sabtu sebanyak 4 games diadakan. Jadi lepas habis game pukul 5 petang, Emir kate dinner nak makan seafood. Bila google, tanjung lumpur ni setakat 9 minit dari hotel. Kami pergi Ana Ikan bakar, paling famous dekat sini sebab nampak banyak cawangan di kawasan sekitar.


Sebelum tu kami adalah berjalan sikit dekat area kuantan ni. Tapi tak ambik gambar sebab ralik dengar papa dan emir bercerita pasal game masing-masing. Yelah selalunya kalau lepas habis game, papa ada je, tapi ni sebab lambat habis, lambatlah emir nak cerita pasal game dia. Cuma this time around, tak habis habis Emir dok bebel dekat bapak dia sebab bapak dia offered a draw when he was in winning position.

Macam macam kami order. Emir sekarang memang suke makan seafood. Yang ni kami order udang masak 3 rase favorite emir dan sotong goreng tepung. Nasib kami tak baik, ikan yang kami order tak sampai-sampai sampailah nak balik, barulah sampai ikannya. Sebab tak sempat sangat, ikan tu kami bungkus bawak balik hotel. Tapi bila ikan dah bungkus, feelnya lain la kan.


Papa makan pulut mangga. By the way, sebab nama pun Ana Ikan bakar petai, memang sambal ikan tu sambal petai. Sape yang suka petai oklah, tapi sape yg tak boleh makan petai mungkin tak gemar kot ikan bakarnya. Nasib ada Papa tolong habiskan dekat hotel


Kami makan dua lauk je, seen here is air kelapa (emir punya) and coconut shake. This coconut shake same rase dengan batu berendam, so untuk i memang sedaplah...


Kami habis makan agak lewat sebab makanan sampai lambat, jadi Emir tak sempat nak mandi terus masuk dewan untuk lawan dengan budak ini. First time ade perlawanan pukul 8 malam. Game ni Emir kalah.. 


Paling best bila game setempat dengan hotel, senang nak uruskan diri. Ibu ni paranoid sikit nak masuk public toilet.. Emir pun tahu.. Nak solat punnn senang..


Di kejohanan ni ibu rase Emir dah sampai maksimum kepenatan. You didnt perform well in the tournament. Bila result keluar, tengok sampai no 21. Hadiah medal sampai no 20. So ibu bagi tau papa tak payah lah kite buang masa tunggu upacara penutup (nak nak bile tau Menteri Besar yang dijemput). Ye lah bukan ape, kami ni nak bertolak ke KL dan masa tu pun dah nak dekat pukul 5 and we have yet to eat lunch. 

Teruslah kami cari kedai dan makan di sini Sara Thai Kitchen...


Sedap wooo sini. Seriouss... Especially sotong telur masin i tu, emir pun balun suka udang.. Tomyam pun ok. Yang tak ok sebab ibu lupa papa kalau nak driving jauh tak makan banyak, jadinya ibu nak tak nak terpaksalah jadi tong sampah habiskan lauk huhu


Selfie post selingan sikit


Rupanya final result Emir dapat no 20 dan qualify untuk penyampaian hadiah. Tapi sebab kita pun dah balik, coach Emir yang tolong ambikkan medal. 

Papa kalah, no 37 hehe. Medal ibu tak ambik gambar. Nanti ibu upload untuk kenangan.. Tahniah Emir.










1 comment:

aimi said...

Wah tahniah emir. Hebatnya.

Yang ana ikan bakar tu boleh minta ikanbakar tAknak petai :)

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez