Sunday, December 27, 2015

Singapore Day 4 - Jurong whereabouts

This will be our last day in Singapore. Sekejap je masa berlalu. Our day started lil bit later, dalam pukul 10 baru semua orang nak bersiap and kami keluar hotel dalam pukul 11 pagi. My intention was to request for late checkout. 

Tapi tengok queue panjang, rupenya dekat hotel ni checkout time is at 11 am. memang about time untuk check out. Jadi kami cuma dapat late checkout sampai pukul 12 saje..

Apa pun bag dah pack. Hari tu dalam plan nak habiskan masa dekat Science Centre area. 

Jadi kami pergi Snow City. Admission fee is SGD18 (tak kire adult ataupun kanak-kanak) dan masa yang dibenarkan cuma sejam saje. Memang agak "kejam" lah. Jadi Papa decided tak masuk sebab dia kate baik lah dia balik hotel uruskan hal-hal nak checkout.

bayaran di atas adalah termasuk winter jacket dan boot (exclude glove), tak salah i sewa glove adalah dalam sg2.


Yang paling kejam kat sini, dia tak bagi kite ambik gambar sebab katanya official photographer dah ada. Ingatkan sebab dah buat strict rules gitu bayaran murah lah sikit kan.. rupenya hampeh la jugak, satu gambar sgd20, tapi kami cuma ambik dua gambar. sebab dua gambar je dia tak bagi soft copy...

i dengan emir dekat dalam ni sekejap jer. like real sekejap. sebab pukul 12 tu kami dah kene bergegas tengok movie di omni theatre sebab papa dah beli tiket. anyway, this is first time i rasa snow. dalam ni katenye -5 darjah celcius. i hidung i tak tahan, rasa nak burst gitu.. anyway, i ni aircond pun tak berapa tahan sangat, apatah lagi sejuk beku macam ni..

dlm snow city ni sangat kecik.. serious kecik.. kalau dekat malaysia ni kawasan dia macam megakidz area, tapi besar sikit sebab ada bende slides bawah ni.. inilah je pun kalau orang besar nak main. kebetulan masa kami datang, ramai la jugak orang jadi emir kene beratur. emir cuma turun sekali je lepas tu kami dah lambat untuk ke omni theatre.

the only picture i ambik curi-curi. merata staff dia ada.. nak ambik pun susah.. ni pun i cepat-cepat snap..

i rasa kami dalam ni tak sampai 30 minit.. gile membazir :p


Di kawasan yang sama, pukul 12, papa beli tiket omni theatre. katanya ada mcm 6d. Satu movie adult sgd15, kids sgd12, kalau convert memang mahal.. cuma movienyer tak de lah extra veganza sangat.. papa kate kalau pusat sains negara murah je masuknya rm2. so kami tengok satu movie saje.. 

tak berbaloi pun iyer jugak sebab mahal. tapi emir suka.. sebab apa i kate tak berbaloi, sebabnya movie tu setakat 30 minit je ..


ini dalam theatre tu. tak ramai pun, memang tak nampak langsung muke2 malaysia , macam semua local je.


Kami lalu juga dekat The Observatory. In my earlier entry, i ada mention yang Science Centre ni ada buat Star Gazing every Friday night. Masa tu i tau, tapi kami sibuk nak pegi Chinatown.. Last last rasa menyesal sebab peluang macam ni bukannya senang dapat plus entrance pun adalah free... 


Lepas kami dah lunch semua dalam pukul 2 kami patah balik ambik luggage dekat hotel. Genting hotel ni berhadapan dengan Jurong public library. Ini gambar Emir masa first day kami sampai. Besar Jurong library ni.. and guess what, kedua-dua hero ku nak habiskan masa dekat sini ..


Ramai orang dekat public library ni. buku pun banyak. seronok tengok.. kami di sini adalah dalam sejam sebelum kami bertolak ke airport..



Alhamdulillah .. kami selamat tiba.. seronok!!

InsyaAllah sebab hubby i dah ada passport, kami pun dah sama-sama semangat nak kumpul duit untuk our next destination. 

Till then.. 

daaa

3 comments:

Mama Zharfan said...

snow city tu nampak beshhhhh

Wan Amira Wan Salleh said...

Suzi: biasa biasa aje. mungkin sebab kami di sni kejap je kot.. tak enjoy sangat

Ezna Ahmad Khalili said...

ok...i tunggu next destination u ok...:-)

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez