Saturday, December 26, 2015

Singapore Day 3 - Sentosa Island - rezeki tak disangka

Gambar agak banyak. Mule ingatkan nak classified ikut tempat-tempat, tapi i rasa kalau buat macam tu surely tak terbuat terus. so i ikut lah sequence apa yang ada dalam kamera i mengikut hari. 

Dan ini adalah cerita hari ketiga.

Hari ketiga plan saya memang saya dah plan untuk ke Sentosa Island. Tapi bukan lah ke Universal Studio, ini adalah untuk bawa Emir ke tempat di mana dia pernah dilatih sebagai Dolphin Trainer selama 4 hari ketika memenangi Hadiah dari Tiger biscuits.

Cerite itu dua tahun sudah berlalu. Kali ini saya bawa Emir untuk ke sini. 

dari Hotel, Genting Hotel ada menyediakan complimentary bus untuk terus ke Sentosa Island. Dari Jurong ke Sentosa mengambil masa selama 20-25 minit. 

Sambil lalu ke sana, terlalu juga di Hotel yang kami duduk dulu - Bay Hotel yang terletak di Teluk Bangah berhadapan dengan Vivo City. 


Sampai sana bila dah masuk, of cos lah berjalan ke Universal Studio dulu. dan kawasan sini lah barulah kami jumpe banyak Malaysian. Masa kami pergi dua hari sebelum ni kire tak banyak muke muke tourist Malaysia pun.. Like seriously i tak bernafsu pun nak tengok Universal Studio tu hehe.. 

Emir memula dia nak juga, tapi sebab kami sampai pun dah lambat, n memang Papa dan Ibu tak masuk budget untuk ke Universal Studio, jadi kami memang tak pergi. InsyaAllah next time.


Kami sampai memang time dah lunch hour. Hubby tanya, bapa lama nak spend masa di Underwaterworld, takut karang bile tiket mahal tapi tak berbaloi.. But i told him UWS tu, sekejapan je dalam tu, tempat nyer sangat kecik. 

Sebab kami ni memang perut tengah kosong, and memang dalam plan saya nak makan Fish & Co di Vivo City. Jadi kami terus ke sana. Masa kami ke Fish & co dulu di Singapore, memang sangat sedap, lain pulak rasanya bile makan Fish & Co dekat Malaysia. Memang Emir and I looking forward nak ke Fish & Co. Dari Sentosa Island ke Vivo City - Habourfront, kene naik train. dan dari Sentosa Island ke sana tiada caj yang dikenakan..


Inilah Fish & Co tu. Vivo City ni masyaAllah ramai giler, seramai-ramainya, i rasa tempat ni front gate tu sentosa yang memang tourist attraction, vivo city yang besar ni pun i rasa padat.. haishh 

masa kami sampai ke sini tempat di dalam penuh, jadi terpaksalah kami makan di luar.


Order pun canggih pakai ipad. My first experience order pakai ipad.. tak sure kalau fish & co di malaysia pakai bende yang sama.


Ini order saya. I tak sempat nak snap makanan yang lain.. sebab perut memang dah lapar haha.. 

Ok memang puas hati. Makan ni sebab dah masuk dalam budget so bile convert memang dah expected. Sakit betul lah hati ni mengenangkan exchange rate.


Dekat VivoCity ni di concourse area ada pulak show pasal Star Wars, apa lagi besar kecik besar kecik lah maa Emir, ini pun dia yang suruh ambil gambar dia (which is bukan senang)


Kami tak beli ape pun di sini.. Saja seronok tengok banyak barang-barang Star wars. Harga murah sikittt je dari Malaysia, itupun sebab currency kite teruk, else memang barang Star Wars dekat Singapore ni jauh lagi murah dari Malaysia kalau currency kite stabil.


Nak jadikan cerita, selepas dah habis makan, kami kenalah patah balik naik Sentosa Express untuk ke Sentosa Island. Hi, luluh betul hati ni bila tengok line panjang berjela.. dah laa masa tu nak dekat pukul 2.  

Tapi orang kata dalam punyalah ramai manusia dalam line, dan punyalah banyak manusia dekat kawasan ticket area, elok je saya masuk barisan.. saya rasa kalau saya beratur tu, mau pukul 2.40 pm dapat ticket.. tiba-tiba ada sorang hamba Allah approach kami..

Dia tanya nak train ticket tak .. and its for FREE..

4 keping ticket lagi dia bagi, katanya dia ada lebih. Kami ambik pun teragak-agak.. ye lah kan, rupe tiket tu pun kami tak pernah tengok. Husband sempat tanya "so nak keluar line ke ni"

I cakap, no harm trying lagipun kami baru je masuk line and line sooo panjang... 

Alhamdulillah rezeki kami.. ticket tu memang valid. Terima kasih Tuan, i know you will never came across my blog, but seriously we truly appreciate it, what more when we can save SGD12 and TIME!!



Sentosa Express, kami akan terus turun di Siloso Beach, dari Siloso Beach, kene naik tram untuk ke Siloso Point. dan i masa tu memang dah check, the show will start at 2pm. UWS nin tak de bende banyak sangat pun nak tengok ,so kalau miss dolphin show memang rugi.. Jadi tiket kami beli memang pukul 2, dari ticket counter seriously, kami bertiga LARI..hahaha, u imagine this big fat woman running hahaha...


The show adalah dalam 25 minit. Masa tengok show tu, memang muka Emir sangat-sangat lain. i as a mother, memang i tau, muke yang dia sangat rindukan moment masa dia jadi dolphin trainer.. Masa show pukul 2 tu, yang jadi host adalah coco (gambar di atas), Emir still cam dia sebab dia one of the trainer dulu. Memang terus Emir mintak sangat untuk jumpe dengan trainer Coco after the show. Sadly, we came to know that Emir main trainer has left UWS.

Oh Dolphin Emir, Young and Splash masih lagi buat show.. :) i tak pasti which is which Dolphin ni.. Kadang-kadang teringin jugak nak menyelami perasaan dolphin-dolphin ni buat bende yang sama bertahun tahun huhu..



Lepas dah habis show tu, kami ke bahagian pameran. the exhibition about Underwaterworld Singapore. Jangan silap, UWS ni bukan yang SEA aquarium. dua bende yang berbeza. I tak pernah masuk SEA tapi what i know UWS ni lama punya. So if you do not have any sentimental value here in UWS i rasa, better pergi SEA sebab tempatnya baru kan.. UWS ni tak banyak bende pun. Pameran dia kalau tak bernafsu, 30 minit dah habis, kalau banyak bende nak buat adalah dalam sejam..


Tiket untuk masuk ke UWS adalah SGD29.90, kids SGD20.60 memang mahal. sebab tu i cakap kalau u miss dolphin show rugi sebab tak de bende nak ditengok di sini. but we just enjoying ourselves. Emir biasalah akan teliti satu persatu dan akan bace.. thats him, so lama jugaklah.





Tempat ni ada beltnya. So kalau nak tengok ikan, boleh berdiri tegak je, tak payah nak jalan-jalan. Kebetulan masa kami di sana, i rasa ada dalam dua tiga bas kot pelancong dari India buat lawatan di sini, jadi agak padat juga. Emir seronok ambik gambar mak paknya sampai duduk macam ni. Papa pun ada jugak duduk sebab penat kan.. I pun teringin jugak nak duduk tapi mestilah kene control ayu.. :p so  i sorang je kaki penat. haha



Lama tak lama pun, pukul 4 habis. So, macam ni, kami sampai dalam pukul 2, show habis 2.30pm, lepas tu tengok the underwater exhibition sampai pukul 4 kire dah habis sangat lah tu.. dan kire cukup lama kami spend, sebab ye lah kami pusing adalah la kot dalam 5 kali.. 



Dophin show kali ni start lambat sikit sebab hujan turun. Ingatkan dah cancel dah, nasib baik la hujan tetiba berhenti mcm 10 minit selepas pukul 4. Terus show berjalan seperti biasa. 

Lepas habis Dolphin show, sebenarnya ada  interactive session. Kebetulan lepas pukul 4 punya show, ada interactive session dengan Dolphin. Emir memang mintak sangat dapat jumpe dolphinnya.

papa kata bagi je sebab muka dia memang mengharap sangat. alkisahnya untuk ambik gambar macam ni kami kene bayar SGD20.. 


Alkisahnya lagi, masa nak ambil gambar, staff UWS bagi tahu, gambar Emir semua mata tutup.. haish masa tu dah frust (and dah naik angin dah) sebab how could they not check, lagi pun kite bayar untuk session ni. i memang frust betul dan dah start bising bising.. Gambar atas ni i ambil and nasib lah mata tutup.

Last-last sebab dah bising sikit, staff kata dia bagi i free next session ambil gambar tapi bukan dengan dolphin, dengan sea lion to compensate the first picture. I pun ok lah.. cuma yang tak ok tu, kene tunggu.. grrr show starts at 5.45 and session dengan sea lion tu after the 545 how..


Sebab dah tak tau nak buat ape dekat UWS tu, kami lepak duduk je dekat stadium ni. sebab tu dapat the best spot, tengah-tengah.. masa tu berdoa lah jugak supaya tak hujan, else rugi lah.. alhamdulillah tak hujan.. Gambar dengan sea lion tu i tak ambik dalam phone i.. tapi puas hati lah.. 

kirenya dengan SGD20 i dapat dua gambar, satu dengan dolphin satu dengan sea lion..


Kami memang dah lambat untuk buat bende lain. sebab keluar dari UWS pun dah pukul 6 lebih. jadi lepak je lah dekat kawasan sini. Memang tempat wajib ambik gambar


Bila dah sampai dekat express train area, emir minta untuk naik Luge ride ni..dulu dia pernah naik, tapi masa tu dia tak pandai untuk kawal luge tu.. I memang tak lah nak naik bende alah ni.. Papa pun macam malas, tapi Emir nak jugak. 

Untuk naik Luge ride, kite kene naik Skyride. Ok i ingat-ingat lupe, tak salah i kalau sekali naik (1 luge ride and satu skyride) harga dia SGD12. Tapi bak kate tag line nyer, 1 is never enough which is true, kami ambik pakej 3 kali luge ride 3 kali skyride untuk Emir. Total tak silap SGD25. Lepas tu sebab orang ramai and i tak nak Emir tunggu-tunggu, kami ambik Express pass untuk Emir, so dia tak payah beratur. Express pass harga SGD 12 untuk seorang.


Masa first naik memang berdebar jugak. ye lah masa pun dah malam lepas tu kene naik skyride lagi. dah la Emir ni takut gelap, and i tak tahu apa keadaan dia kat atas sana tu. Papa memang dah tak senang duduk.. 

Tunggu punya tunggu, ada lah dalam 15-20 minit, heh baru nampak muke dia.. Lepas tu dia turun he was sooo happy and tak sabar nak buat second round. Bile i tanya dia kene beratur tak, and he said no.. Ok worth it.


Emir cakap masa last ride tu ada electric fault masa naik skyride. Dia kata dah la masa tu dia at highest point, gelap lepas tu skyride tak bergerak, Panik juga dia. bila sampai naik Luge ride tu, seronok pula dia sebab ada teenagers ni nak lumbe2 dengan dia which make him so happy. 

Apa pun bak kata Emir, 1 is not enough, 3 is just nice. 


Kemudian kami balik ke Waterfront semua (Universal Studio area) untuk cari makan. Mula-mula ingat nak makan dengan Malaysia Street, sekali bila masuk rasanya tak de yang halal di sana. Pusinglah kami and jumpalah kedai Bali Thai ni.. Sedap juga masakannya. Harga dia lingkungan SGD10++ untuk satu plate. boleh la untuk dinner.




Lepas makan kami nak terus balik, masa tu dah pukul 9.45 malam.. sampai di tempat bas, bas penuh, terpaksalah tunggu next pickup yak ni pukul 10.15 malam. Jadi kami sampai hotel dalam pukul 10.45 malam, itupun Papa ajak nak pergi Chinatown balik tapi i dah penat dah.. balik nak relax untuk final day.. Plus hari ni banyak jalan-jalan walaupun satu tempat saja..


Itulah cerita kami untuk Day 3. :)

4 comments:

Syamsid Dhuha said...

There's alot og activities when we arrived sentosa , for a young like of course first thing I saw especially inside USS is Roller COaster , dare to challenge myslef to the max . Haha .

- Syamsid Blog -
.

Mama Zharfan said...

i baca ur entry with full excitement. menghayati itu
and u are rite..stress bab2 currency conversion bila kita travel abroad...kesian sungguh rakyat Msia sbb RM merudum haishhhh
anyway, i truly can feel that emir was extremely happy masa tgk dolpin tu!!!

aimi said...

Waaaaa bestnya... Emir ni agak adventure orgnya :) berani... Terus rasa nk pegi spore. Sblm ni kalo pegi xpenah amik pakej ni sbb sy nk penakut sikit hehe..

Yup mknan kat bali thai ni agak sedap. Kalo ke pulau sentosa mmg sll mkn kat sini je. Tp tomyam dia xkena ckit dgn sy. Kami pggl "tomyam houston" sbb rasa dia cm tomyam yg kamk makan spjg duk kat US dulu heheheh... Rasa dia plain je n xextreme... Kami suka yg pedasss hehe

Wan Amira Wan Salleh said...

Syamsid Dhuha: Yerp, a lot of activities, either you are adventures or not :)

Aimi: Emir biasa2 je.. kami tak rasa tom yam dekat situ sebab menu wajib emir mesti ayam pandan, dan mak pak mix and match je hehe

Suzi: kan suzi.. ni dengan duit sendiri lagi lah terasa

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez