Friday, December 18, 2015

2015 Singapore: Day 1 (17 Dec)

Salam semua

Kali ni memang teruja sangat nak bercerita. 

Yes, we are in Singapore


Thanks to my support system who finally agreed to renew his passport. I think those who has been reading my blog surely couldnt understand why mr husband refused to renew his passport. I pun tak paham. I pujuk i merajuk semua cukup tapi tak lut langsung.. Sikit pun dia tak nak beranjak keputusan dia... Sampai  i putus harapan nak tengok en suami ada passport balik. 5 good years of waiting.. 

Sampai lah satu hari bile i dah tak ingat langsung pasal pasport sebab banyak bende lain nak fikir. Tak sempat nak merajuk. Alih alih tak de ribut takde angin, tau-tau passport dah siap... 

U cant never imagine how happy i was. Mcm budak kecik dapat permainan idaman.. Macam tu lah.. Terus i peluk laki i dan dan tu jugak.. 

Apa lagi tanpa buang masa i terus la cari tempat yang sesuai dengan budget and keperlun anak..


And thats why we chose Singapore. The last time we travel as a family was way back in 2010 masa pergi phuket. So it is fair for Emir to have fun first.

And yes he would like to visit the best science centre. Emir ni musim suke segala pasal sains.. 

I tempah hotel di Jurong. Jurong ni agak jauh dari bandar..  I pilih Jurong (Genting Hotel) sebab berdekatan dengan  science centre dan ade free shuttle to Sentosa. Boleh lah jimat sikit. Lepas tu ada banyak mall berdekatan untuk cari makan.

Dari Changi Airport kami naik MRT untuk ke sini. We try to keep our transportation as minimal as it is. Ye la kn dah tourist kenalah banyak jalan.. Nak jadikan cerita i tertinggal buku nota i yang memang serba lengkap dengan jadual dan harga untuk kami di sini. So masa dekat Changi Airport kami naik mrt turun di Tanah Merah. Dan tersesat sekejap tapi sampai lah juga di Jurong East dalam pukul 12tgh.  

Sampai Jurong East rase lege sebab dari mrt dah nampak hotel. Kalau ikut jarak kami adalah dalam 10 minit nak berjalan ke hotel tu.  So kami terus decide nak makan lunch sebab dah lapar, lagipun mall tu dah connected to the mrt..

Cari kedai halal dan terjumpa Hajjah Mariam Cafe yang terletak di B2 Westgate Mall. Memang ramai orang yang ke cafe ni. Rasenya kat b2, kedai ni paling banyak pelanggan. Cafe terkenal dengan nasi Ambang. Saya ambil nasi ambang ayam.. husband daging n emir just nasi putih dan ayam goreng. Satu nasi ambang harganya sgd8. Dan sangatttt banyakkkk.. Boleh share dua orang sebenarnya.. Gambar terlupe nak ambik sebab lapar..


Lepas dah makan.. Boleh pulak la emir dan papa nak tengok star wars.. Maklumlah star wars keluar hari ni (17 dec) mule tengok harge dekat imax jcube. Tapi mahalnyalah hai satu tiket (sgd22) seorang + seat pun tinggal depan2. So kami pergi cathay cineplax dekat jurong east mall. 


Maka dengan luggage apa bagai.. Kami angkut sekali tengok.. Seronok tengok dua beranak ni bercerita pasal star wars. I bukan peminat star wars so takde perasaan. Tapi dua beranak ni punyalah tak puas hati kenapa star wars tu ceritenya macam tu..


Ticket dekat cathay ni sgd7. So mcm kelakar pulak tengok wayang dekat negara orang. 


Dah habis movie barulah kami berjalan ke hotel.. Saya tempah dekat sini sebab dapat harga reasonable. Bolehlah dengan budget kami. Kalau ikut i.. I nak pakai airbnb - sewa bilik je.. Hubby tak mau, katenye leceh nak sewa bilik orang ni unless satu rumah kite ambik terus.. Which is true la kan..

Genting Jurong ni hotel baru. I dapat harga yang paling murah dari Hotelopia.com. I pun first time jugak dengar hotelopia ni, papa siap cakap betui ke tak. Mcm tak yakin... Alhamdulillah semua ok.. Harga dapat kurang rm400 murah dari agoda ;)


On the way nak ke hotel sempatlah ambik gambar dulu. 


Hotel singapore ni memang bilik comel lote. Nak solat pun nak kene squeeze cari ruang. Punyala sempit. Dulu masa pergi singapore duduk dekat bay hotel mcm tu jugak. Genting pun samalah cenonet biliknya.. 

Tapi cukuplah untuk kami tumpang tidur di sini. Hotel baru of coslah bersihkan.. I have no complaint on the hotel..


To maximise our stay.. I ajak emir pergi swimming. I teman je takdelah swimming pun.. 


So bayangkanlah anak saya bangun pukul 430 dengan jalan kaki ape bagai satu hari memang penat

Pool sini ok. 1.2 meter .. takde pool untuk budak kecik..


Bile i tengok beanbag ni dalam hati cantiknya la hai kalau buat photoshoot masuk contest


Lepas dah berehat rehat.. Malam tu i dah start pening.. Emir memang nampak keletihan.. Tapi hubby ajak juga ke bugis nak ke arab street untuk dinner. Isteri yang taat dan anak yang soleh kami ikut jer.. Tapi tengoklah mcm mana penatnya si emir ni. Ye lah dari jurong east ke bugis mrt ada dalam 12 stesyen.. 


Sebab emir bebetul mengantuk. Hari ni hari emir bermula dari pukul 430 pagi.. Kami jalan jalan dan berhenti dinner di sini betul2 berhadapan dengan masjid di arab street.. 


Kami order nasi briyani. Satu harga sgd6.50 andddddd kalau nasi ambang tadi boleh kongsi dua orang.. Briyani ni 3 orang.. Punyalahhh banyakkkkk


Nampak tak muke emir yang kepenatan. Dia merengek tapi ok. Faham dia penat.. Tapi lama2 emir pun faham sesekali ke negara orang.. 


Arab street yang dah lengang pukul 10 malam.. 


Itulah cerita kami di hari pertama.. Untuk catatan saya. Terima kasih kalau ade yang sudi baca hingga ke titisan terakhir.












2 comments:

Mama Zharfan said...

u senang nak menapak jauh2 sbb emir dh besar and boleh lah pujuk2 wpun penat jalan kaki byk2 kan
me..anak kecik2..so memang kena minimize part2 menapak...
anyway seronok baca ur singapore trip
touching plak when u wrote psl ur other half tiba2 terbukak ati buat passport tu
me tumpang hepi ;)

aimi said...

Betul... Touching plk psl your husband buat passport. Emir nampak sgt sgt hepi. N sgt sgt la baik sbb boleh je follow sana sini dlm penat2 :)

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez