Thursday, September 17, 2015

Chess - Polgar Chess Competition

16 Sept 2015 

Ok dah jadi diary ibu update pasal perkembangan chess Emir. Ok hari ni hari Malaysia. memang plan asalnya ibu nak qadak tidor sebab dua hari ibu tido lambat.. sekali malam semalam papa kata

"esok Emir ada chess competition"

tak pe lah. pagi banyak berkat

Pertandingan diadakan di Polgar Training Centre di Sri Hartamas. Ada dua kategori saja, satu bawah 14, satu lagi bawah 9. Nasib rumah dekat, jadi pukul 9.20 baru gerak dari rumah, kalau ikut tentative program 9.30 dah start.

Tak ramai pun yang masuk kali ni, mungkin sebab public holiday kan.. lagi pun tempatnya kecil saja. Game cuma ada 5. Sukalah ibu, tak de menapak lama sangat. Ikut plan memang ibu nak balik rumah, tapi sebab tengok it went smoothly, dan nampak cepat habis, ibu pun tak sedar ibu tunggu sampai habis.

Ini adalah aktiviti in between games. Biasalah, main bende alah ni..


Gambar awal-awal ibu tak ambil. Ini gambar bila game yang kelima. tak sangka ibu, Emir played very well today. hingga game yang ke 4, Emir still menang with the straight point. Dan ini adalah opponent Emir yang terakhir, only two of you yang ada straight 4 marks.

This is just for your records, at the beginning, (based on Papa), you almost win, but when you aggressively focusing to checkmate your opponent, you forgot about your Queen, and the rest is the history. You lost the game. Papa cakap Emir jalan laju sangat without fikir dulu what would be the next step. but its ok, you learnt something kan today.

and you know, i know you are disappointed. Tak banyak game yang Emir akan nangis and frustrated, and this is one of the game. Yes, so near yet so far. Dont worry Emir, you still have a long way to go. Takpe kalah..


Walau macam mana pun, inilah pencapaian Emir yang terbaik setakat ni. Dapat no 2. Alhamdulillah. Ini majlis penyampaian hadiah... 


Yes boy.. ;) 


With all the winners under 9. Ada 10 orang pemenang kesemuanya


dan ini adalah coach Emir, Coach Ailin,orang Philippines. For your information, orang Filipino ada banyak pemain chess terbaik di dunia.. 


Semoga perkembangan Emir dalam chess bertambah baik dari semasa ke semasa


2 comments:

aimi said...

Tahniah emir :)

Ezna Ahmad Khalili said...

Macam muka uncle dia u.....Tahniah Emir!!!!

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez