Saturday, August 15, 2015

Emir dan chessnya

Susulan dari cerita Emir tentang detik permulaan chess-nya di sini sebenarnya lepas tu memang banyak (banyakkkkk) tournament Emir sertai. Bukan mak bapak dia yang paksa-paksa, tapi chess ni memang Emir minat dan dia tak kisah untuk bangun pagi (Emir sangat liat kalau kene bangun pagi masa weekend) untuk hadir ke tournament chess.

Paling seronok bila i dapat tengok a good teamwork between the father and the son. Memang i tak dapat nafikan papa Emir ni sangat lah bersemangat tengok anak dia suka main chess. Hantar kelas sana sini untuk make sure anak dia makin improve dari sehari ke hari.

I pun dah tak berapa ingat ini tournament mana dan mana.. 


Kalau tak silap gambar ni diambil masa Emir masuk di SK Wangsa Maju R10 tak salah saya. Apa nama pertandingan tu i dah lupe.


Masa ni masih di awal pertandingan, Emir memang masuk untuk gain knowledge. Nak menang memang lah susah..


Dah lepas-lepas tu, dalam bulan 5 Emir ada masuk pertandingan National A*ge G*roup Chess Competition (ok nama betul tak berapa tau), tapi kiranya this is the national level chess competition yang pemenangnya akan dipilih untuk mewakili negara.. Pertangdinan ni dibuat di Olympic Hotel belakang Stadium Merdeka tu selama 3 hari.. Imagine, hotel yang tak berapa popular tu pun masyaAllah - penuh.. so sebab tak nak boring tunggu lama-lama, kiterang cari juga hotel berdekatan. Kiterang pilih Hotel Swiss Inn Garden, betul betul belakang Petaling Street. Comel lote je biliknya.. tapi cukuplah untuk kami tiga beranak tumpang tido.


Paling best masa duduk hotel ni, first time dalam sejarah hidup i, i dapat jalan-jalan Petaling Street. Paling best juga, masa nak duduk sini, Papa decide just tido hotel masa i balik pada keje dan memang tak nak patah rumah (walaupun rumah dekat), apa lagi, malam tu jugak kami pergi Petaling Street borong baju dengan beg-beg sekali heheh..


National level ni memang ramai seramai-ramainya. Almaklumlah kalau chess competition dekat Malaysia, inilah yang paling grand gitu..


Masa ni kalau tak salah, Emir cume dapat 3 point saje dari 7 points. Boleh lah kan, paling dia puas hati dia dapat kalahkan classmatenya Adib (gambar di bawah ni). adib ni Champion dekat sekolah.. Terus emir cakap dia ade confident..


Balik je hotel ataupun masa senggang, memang macam ni lah dua beranak ni, Papa akan terus analyse Emir punya game menggunakan software application and discuss what would be the next strategy.. memang i duduk tepi layan instagram je lah.. 


Kalau tengok budak yang masuk Chess ni, semua sepesen je.. ala-ala skema gitu :)  i understand so long our child is happy, tak pe lah kan.


Macam mane Papa analyze game, nampak tak bebudak ni pegang pen dan pensel, every single move they have to jot down their movement, of cos akan ada yang salah and what not, but at least we know the pattern how they make a move.



Gambar sini lagi hehehe.. i rasa i dah banyak terdelete gambar :p


Oh and this is the only picture yang i ada masa Emir first time mewakili sekolah dekat Jalan Hang Tuah.

dan mulai minggu depan sampai lah bulan 9, Emir memang penuh dengan aktiviti chess competition-nye.. 

and yes.. 

there goes my weekend :D

2 comments:

Ezna Ahmad Khalili said...

As long as he's happy kan......

aimi said...

Emir yg genius :)

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez