Tuesday, March 03, 2015

Emir Karate Do

Ada cerita kenapa Emir memilih untuk masuk Karate Do. Sebelum ni masa Emir Darjah Satu, ibu ada tanya sama ada Emir berminat untuk masuk Tae Kwan Do ke tidak, tapi dia tak  nak.  

Cuma masa cuti sekolah yang lepas, Emir cerita dia dibuli dekat tempat nursery. Budak tu baru datang sehari saje tapi dah buli and Emir perhaps was the easiest target. Ini bukan setakat mulut atau sikit-sikit pukul, ini tumbuk tendang bagai.. Masa tu Cikgu takde, dan Alhamdulillah dapat dileraikan sebab Cikgu datang. Alhamdulillah. Emir cakap that was his first experienced using all his strength to defense himself.

Sejak pada itu, Emir bagi tau saya dia nak belajar Martial Arts, at least dapat tahu macam mana nak bertahan,.. tak usah cakaplah betapa sakitnya hati i sebagai seorang mak kan bile dengar macam tu. Don't worry i dont blame the teachers.. dan budak tu pun dah tak de dah.. Alhamdulillah jugak. Kalau ada, of cos saya dah jumpe mak dia. Terima kasih Cikgu (tak sure Cikgu ada ke tak dekat sini).. i tak tau apa cerite yang sebetulnya cuma i tau, by the time i sibuk nak cari sape mak budak ni, budak ni dah tak de dah.


Saya ada cakap hati ke hati dengan Emir. Emir kata dia tak nak masuk Taekwando sebab Taekwando kawan-kawan semua dah ada color belt, dia baru color putih, so dia rasa tak syiok. Saya pun carilah alternatif lain jugak di sekitar KL ni..

Sekali secara kebetulan, sekolah Emir baru nak menubuhkan Karate-do. dan Alhamdulillah.. begitulah ceritanya.. Kira semuanya bermula sama-sama dan sama-sama belt putih dan Emir pun seronok. Yelah sama-sama bermula dari  bawah.


Sebab baru ditubuhkan, cuma ada dalam 15-20 orang murid je. Ok tu. Ibu pernah tengok macam mana Emir kene train.. tapi jawapan Emir

"Sunday is the most calories burn for me"

Jangan tak tau si kecik ni dok kire calories je lately..



Memang iyer pun, push-up ada, lari maunyer 20 round dewan tu, belum lagi star jump apa bagai.. Kalau ibu memang pancit lah.. Apapun, i dont really care how long Emir at certain belt, and so does Emir. yang penting Emir ada sedikit pengetahuan tentang martial art..




7 comments:

Ezna said...

Best juga karate ni. Dania pulak tak minat martial arts ni....Kalau Dania join pun ummi suka jugak....

Eliss Mie said...

anak saya join taekwando tp dia sebenarnya tak minat sebab dia kan mcm perempuan melayu terakhir lemah gemalai. hahaha.tapi kitorang harap dia boleh protect diri dia kalau apa2 jadi.

aimi said...

Mmg tgh plan nk enroll anak masuk martial art. Tp diorg xde mcm minat sgt haish. Selain tahu nk pertahankan diri, sbnarnya nk bg mereka byk ckit aktivit fizikal.

kehidupan sihat said...

bagus ye :)

semoga emir dapat pelajari dengan baik ..

salam kenal & jemput ke blog nana

Mama Zharfan said...

bagus masuk martial arts..my zharfan join half way jer taekwondo hhehe

teacher baker said...

Mira.. my open blog.private still ada lg.

AyuArjuna BiGoshh said...

blh join ngan my afiq..

afiq sekarang coklat stage 3 :)

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez