Wednesday, February 25, 2015

Lego MindStorm - Interesting!

I tak pernah dengar perkataan MindStorm... pendek kata  i know nothing of MindStorm.. Masa mula-mula masuk entrance lagi Papa dah sibuk borak dengan Emir pasal MindStorm.. Tapi i buat tak layan je lah.. Rupanya MindStorm adalah salah satu attraction dekat Lego Academy.. 

Sebab Mind Storm inilah Papa agreed untuk memanjangkan visit dekat Legoland. Rupanya untuk masuk Mind Storm kene daftar dulu dan kelas diadakan selama 45 minit. 

Sementara menanti tu, Emir mainlah lego di situ. Seperti biasa memang dah di- expecte dia akan buat creation yan ada Star Wars. Gambar ni pun Emir yang ambil sendiri.. Oh, his Star Wars cap memang purposely dia tayang dekat situ.


Emir juga ke kawasan ini. Kawasan main kerete. Dekat sini terutamanya boys akan minat tempat ni. What they can do is - ask for the wheels from Legoland staff and from there, they can start to be creative to build a car. You can test the speed of your car with other kids. Seriously when i was observing Emir, I could see not only Emir but other kids -- they really put their thought on how to "drive" the car faster than the other "racer". Ada yang panjang kan itulah, inilah, pendek kan itulah, inilah..


I sangat kagum. Bukan dengan Emir je, dengan semua budak. Sebab budak-budak ni adalah anugerah yang paling kreatif. 


Bila tibanya 3.45pm inilah masa Emir untuk ke kelas. Papa takda, jadi cuma saya dan Emir. Sebab saya tak daftar dan i pun malas, i decided untuk tunggu di luar saje. Satu kelas tak salah saya ada 7 pasangan. Emir satu-satunya peserta tunggal, orang lain siap masuk dengan mak pak lagi..


Bila dia masuk i cuma perhatikan saja. Pada jauh macam "kesiannya anak aku". Jujur masa ni i tak paham pun kelas ni untuk apa, dan saya tak rasa saya boleh contribute pun untuk Emir. I tengok Emir here and there angkat tangan, ke sana ke mari tengok robot dia.. 


Timbul rasa kesian pulak. Ye lah kan macam survivor dalam tu, padahal mak dia dekat luar je.. Lepas tu i ketuk pintu dan minta izin untuk join Emir.. tapi bila i masuk

"come and see me how i do"

ler.. sikit pun dia tak heran..


I was so proud proud proud. Rupenye Mind Storm ni adalah macam mana from the computer kite nak mengarahkan robot tu mendenar arahan. Arahan adalah disampaikan oleh staff Legoland. From there, budak-budak kene kreatif untuk imagine how they want to operate the robot. I was like "Wow!!"

I macam "Emir, why you grow up so fast!" rasa sedih pun ada rasa bangga pun ada, rasa happy pun ada.. sebab untuk i, i rasa bende ni susah juga.. walaupun Emir sikit pun tak nak dengar apa ibu cakap. We both like "quarrel" sebab Emir tak nak dengar arahan i. Untuk dia kalau Lego, papa adalah hero.. ibu knows zero huhu


Dalam dia buat sorang-sorang tu, he managed to complete his task within time dan orang kedua dalam group yang dapat siapkan task tersebut dan cuma 4 group saja yang dapat habiskan


Dan ini adalah staff Legoland yang bernama Amirah.. Emir kata MindStorm is the best activity in Legoland!


Ibu proud of you son!


2 comments:

Nad MamaZN said...

bestnya! rasa cepat je emir membesar.. nape emir? haha! apa2pun, good job! aunty bangga ngan emir

aimi said...

Emir mmg sgt hebat :)

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez