Sunday, February 15, 2015

A mother says..

"You can say anything about me, i can still be your friends, but if your hurt my child i can be your enemy"

yerp ada betulnya. i setuju dengan kata-kata tersebut. I berharap apa yang i nak katakan ini adalah pendapat jujur dari i, dari pengalaman dalam membesarkan anak i. Harapnya tiada yang terasa, sama-sama kita ambil iktibar.

Anak i, Emir, dalam meniti usia 9 tahun, waktu inilah di mana proses perkembangan interpersonal skill akan di develop. I have shared with you before how reserved my son is, but slowly, with the exposure of co-curriculum activities as well as his appoitment as class monitor, i might say, he changed a bit. Alhamdulillah.

Sometimes its true, ok let me put it this way.. It is good not to be always on the top. Sebabnya, kalau kita selalu berada di atas, kita akan mula under estimate kemampuan orang di bawah. Perkara ni bukan saje berlaku kepada orang dewasa tapi kanak-kanak juga.

I agree, each parent wanna strive the best for their own child and in return, we always pray that our child can excel in whatever they do. Tapi percayalah, dalam kita mengharapkan anak kita untuk menjadi apa yang kita mahu, dalam kita menghantar anak kita di tempat yang terbaik terbagus.. we should spend some time to watch on how they mingle around with their friends.

Saya rasa sangat perlu untuk kite pandang anak kita dari jauh apa yang dia lakukan. apa yang dia buat, bagaimana dia berkawan. Kalau berkesempatan, ambillah peluang untuk bertanya khabar dari Cikgu.

I? I agak limited untuk bertanya dengan Cikgu, tapi agaknya i agak lucky sebab Encik Husband ada peluang untuk berada dengan Emir. Tapi as i said before, mata ibu memang tak sama dengan mata bapa. Impian sama, cara berbeza. Cuma banyaklah perkara yang i miss akan disampaikan oleh husband saya.

Kadang-kadang kite tak sedar anak kita suka hati menyakitkan kawan yang lain. Bukan secara physical, tapi mental. MasyaAllah, i yang dengar pun boleh naik geram. In front of me, this kid did not let the other kid to play with others. Macam nilah, derang main kejar-kejar, among them, one become the mastermind.. yang mastermind ni i perasan, semua perkara kene ikut cakap dia, and it was agreed by other parents around. tapi ye lah, kite ni ibu bapa let them handled among themselves and i perasan all the kids dah biarkan dia be in control.

But dalam banyak-banyak budak, sorang tak dibenarkan main. At first i tanya budak ni, i ingat dia sendiri tak nak join, sekali dia kata "they dont let me play".. so when i asked other boys, someone stood up and said "this Boy A (mastermind) dont let him play because he said Boy B is annoying"

how could u said that? and what drives this boy to freely say that?

-- FYI, Emir memang tak kuat lari. Jadinya bila dia kejar orang, seronok la orang berlari suka hati ke sana sini..

and the moment he said "Emir... you are so slow"

How do you feel as the mother?

Yerp, i didn't interfere. I realized this boy purposely letting Emir to be the tukang kejar.. and Emir did not say anything la kan.. kesian anak i, terlari-lari dia kejar.

Before this, Emir told me that this boy keep saying that Emir is a bookworm, so Emir tak dibenarkan main with other boys... Tapi ye lah bende tu tak berlaku depan mata i kan.. so i dont have the proof. Lagipun book worm tu i cakap Emir bagus dari nak sakitkan hati budak lain..

Ok perhaps perasaan menulis ni datang dari seorang ibu yang sangat frustrated. I dont have any intention to inform the mum, but to the readers, please stay closer to your child. and observe how he acted with his friends.

I tak kata i jaga anak i dengan baik, tapi i selalu cuba jadi yang terbaik. pengalaman ni betul-betul buka mata i. i terus cakap dekat Emir, sometimes it doesnt matter how good u are academically, its ok to get C sometimes rather than A all the time.. or its good to be the slowest runner rather than fastest runner all the time sebab dari situ you akan belajar untuk jadi humble.

and humble is important in life.

2 comments:

Ezna said...

Kalau i geram jugak......hmmm.....kalau bookworm tu macam nerd la bagi budak tu agaknya. Takpe Emir ada kelebihan yang lain....

aimi said...

Faham sgt perasaan ni. Sbb pernah lalui jgk. Adam pernah ckp kt sekolah kawan xnk kawan dgn adam sbb teacher ckp ada ni very good. Pandai buat coloring. Ada tegur kwn yg color muka org warna hijau la biru la, pastu dh kawan xnk tegur. Budak2 kan sll naive. Nampak yg xbetul dia cakap nk betul kan. Tp dpn anak i pujuk je n suh kwn dgn yg lain, tp dlm hati mmg geram jgk la.... Sy penah ckp pd nizar, sy jarang nk marah2 n bkn jenis baran, xpandai nak gaduh2 etc tp kalo org sakitkan hati anak2, hati kita sgt mudah sakit dan karektor pun leh btukar hehe. So, dont mess with my kids hahahaha

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez