Tuesday, January 13, 2015

2015 - Emir darjah tiga... || a history to share..

Alhamdulillah sesi persekolah 2015 telah bermula dan hari ni je i senyum ke telinga tengok newsfeed, instagram ramai anak kawan-kawan yang anak mereka dah masuk sekolah. tak kira lah masuk darjah satu ataupun tadika.. bila kate masuk sekolah je, bende pertama yang kite pikir -- kene bangun awal.. 

ok fine.. thats what came across my mind when we talk about first day of school. Emir selama sebulan ni dia dah terbiasa tido lambat dan bangun pun lambat. lambat erti kata.. "please wake me up when it is lunch time". cam gitu lah.. 

Malam semalam pulak, i pun as usual seronok bulak jahit badge dan seperti biasa tengok TV dan tido agak lambat sebab Isnin i bercuti.. 

Emir tido awal, sekali dalam pukul 2 tu Emir keluar bilik dan terus cakap dekat i "I feel so energetic now".. and sungguh, sampai pukul 3 lebih kot dia tak boleh tido..

i pulak pukul 3 lebih baru lah tertido..

Okeh.... 

inilah alkisahnya.. 

MasyaAllah i terbangun lambat, dalam erti kata lain terbangun lambat yang memang tak boleh meet 7.30 am.. (jarak rumah ke sekolah adalah dalam 15 minit).. memang masa kiterang bangun terlompat lah.. ok, can i blame the alarm huhu.. Papa siap cakap, tak payah pergi lah.. i pulak terus kataa... Better late than never..

Dan ini lah Emir.. kami keluar rumah pukul 8 am :((


Sampai je sekolah, udah la mak bapak ramai, i cakap dengan Emir, tak pe, ibu akan teman Emir sampai masuk kelas..  Masa masuk dalam sekolah, semua lah mak bapak pandang kan.. macam selambe je datang sekolah pukul 8 lebih.. 

Dalam dok  nak menyorokkan diri, adalah pulak parents yang memang i kenal, yang duduk satu group pulak, tetiba panggil. "hi Emir... happy new yearr" huhuhu lagii laaa adeehhh...

Alhamdulillah, lepas cari kelas Emir, masa tu tak de orang pun dalam kelas sebab semua kene pergi dewan.. I siap cakap dekat Emir "just pretend that you just came back from toilet" lol

Tapikan bila masuk dewan tu, dah satu hal nak cari kelas.. so nak tak nak memang nampak lah kan datang lambat sebab terpaksa mintak tolong pengawas cari kelas Emir 

Sorry sayang, bukan ibu sengaja :D tapi whatever hiccups that morning, everything went smoothly.. semua ok je.. ye lah kan first day..


Ibu kalau ada masa memang akan teman Emir. Nasib Emir ni jenis yang kalau mak datang ke sekolah dia akan duduk sebelah kite. Masa rehat, belum sempat saya jumpe Emir, kawan-kawan Emir datang report dekat i dan husband I

"aunty, emir is our class monitor"
"uncle, emir becomes our class president, he has 13 votes"

detailed habis budak-budak ni report. Hari ni sebab lambat i bungkus nasi lemak je..


ada orang kata, darjah tiga nak tengok apa.. to me, masing-masing ada cara masing-masing. Kerjaya i memang tak berpeluang unuk suka hati nak tengok anak pergi balik dari sekolah. kerjaya i juga susah untuk i isi masa i untuk berada di sekolah. Sebab tu, bila ada peluang macam ni i akan gunakan masa yang ada.. deep in Emir's heart, i know he is happy when i am around.. 


InsyaAllah i will do the same thing selagi ia tidak dianggap awkward. ye la kan, takkan lah dah Form Four i nak jenguk tepi kelas kan :)

p/s History nyer sebab bangun lambat je bahaha

4 comments:

Mama Zharfan said...

hehhehe cute plak bangun lambat tp relax jer ;)

Nad MamaZN said...

tahniah emir! jadi ketua kelas :)

aimi said...

Sweetnya... Hrp2 i pun ada peluang nk teman anak mcmni. Hari penting mereka. Ameen

Ezna said...

First day ok lagi...hehehe....

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez