Tuesday, November 25, 2014

His obsession for Wimpy Kid

Setiap hari Papa Emir akan ambil Emir dari sekolah sebelum dihantar ke nursery. Tapi selalu sebelum ke nursery, ikut keadaan, Papa akan bawa Emir pergi lunch ke, terus hantar ke nursery ke, takpun pergi library.

One fine day, Emir bawa balik buku The Wimpy Kid and he started to borrow the books and read it over and over again. 

I did asked him what so special about the book, but of course it kind of a difficult question for him.

Disebabkan dia sangat obses dengan buku-buku the Wimpy kid dan tak semua buku ada di library. Papa pun mengvolunteerkan diri beli terus the whole set of the Diary of a Wimpy Kid for him.

MasyaAllah, sangat berbaloi beli buku Wimpy Kid untuk Emir. Emir baca dari kulit ke kulit, setiap isi kandungan buku dia ingat. Siap masuk dekat the Wimpy Kids website and joined this quiz.. and yerp, he answered all the questions correctly. Kalau lah ada the real contest for Wimpy Kid, Emir boleh jadi winner ni.. 


Bila i kata ke mana saje dia bace buku, i mean it ke mana saja.. Kalau i kate tak boleh main laptop, tak boleh tengok youtube, memang dia akan capai the Wimpy Kids tu. Though the Wimpy Kids book is not so on educating the children, (well, it just a story of a sixth grade boy), but the side effect of reading this book is, it nurtures the reading and writing in Emir. Yes, Emir does read book previously before the Wimpy Kids, but he has not shown any interest on "focus" reading. 


Recently, the Wimpy Kids launched their 9th edition and Emir was so happy to be one of the earliest readers for this book. Siap habiskan dalam few hours, tolak tv, tolak youtube, tolak game sebab nak habiskan siri ni.. 


I dah bace dah buku ni. memang best.. gaya penulisan yang sangat bersahaja, santai dan kite rasa bila kite bace buku ni macam kite cakap dengan Roderick. dan i tinggalkan gambar Emir dengan bapaknyer :) cute sebab dua-dua duduk gaya yang sama :)



2 comments:

Ezna said...

Dania pun suka membaca :) sama la ngan anak aunty Yer emir....

aimi said...

Bagusnya... Minat membaca dr kecik :)

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez