Thursday, October 30, 2014

My Uni-mates - my true friends

orang selalu kata, orang yang akan you kenang adalah orang yang masih belum kenal siapa you. Maksudnya, orang yang kenal kita masa kite masih belum ada ape-ape. I memang appreciate kawan sekolah i, kawan uni mate i. They know me from a young girl who loves Tigger and Pooh to bits until she herself now almost like that tiger.. Oh not to forget, i have few true friends at workplace. 

and so after almost 8-9 years, finally one of us setup a WA group. Masa i dekat utp dulu, kami duduk satu rumah (hostel), dalam rumah tu ada 6 bilik, setiap bilik ada 2 orang. We are one of the few houses yang duduk berbilang kaum, Chinese, Malay and Indian and yes we lived in peace and harmony and i am so glad to have them to be part of me.

After we graduated, kami-kami ni duduk bersepah-sepah, utara selatan timur barat, and in fact i have yet to meet my roommate after graduation.. ifa.. dia dah nak masuk anak empat dah, sekarng duduk dekat kelantan. jadi kami memang susah nak jumpe. of cos lah, i ada jugak jumpe sorang dua sebab duduk dekat kl.

one fine day, in between our busy schedule, we finally managed to set a date. A dinner.. A place suggested by yours truly (errr.. not because dekat dengan rumah i :p) at Publika. Tapi dalam 12 orang, hanya 5 orang saje yang boleh datang. 3 tengah sarat mengandung, the balance tak duduk dekat KL.

Let me introduce you to them..


Standing from left: Ain (tudung kuning), she is now a PTD officer at Putrajaya. Soft spoken, but has a strong will. Sekarang ni gile masuk marathon. A mother of 3 (ada kembar lagi). Husband i lagi banyak jumpe dia (atas urusan beli belian), last sekali i jumpe Ain masa birthday Emir in 2008 tak silap I. Masa dekat U dulu, Ain selalu jadi drebar kiterang sebab dia je yang paling confident bawak kerete, tak kirelah manual ke auto.. 

Next: Ujie (tudung merah). Now she is an English Teacher at MRSM. tak payah cakap lah MRSM mane kan.. kang glamer pulak, datang kl sebab ada training. A mother of 1. Ade dia, ributt... Ujie paling rapat dengan I masa dekat U dulu probably we shared the same interest. Masa tu both of us gile shopping, though datang ramai-ramai, nanti cepat je kiterang hilang dari kelompok ramai-ramai tu buat hal sendiri..

Duduk: Wei Nee (the sweet Chinese lady)

She is now a top Analyst Programmer dekat Unisys. The only person among us yang graduate IT yang memang buat IT stuff, the rest semua suke hati ambik IT degree untuk dapatkan segulung sijil kertas a4 tu je. Masa dekat U, she used to call me Mama, ye lah i kan macam mak-mak sikit. Manja ya ampun dia ni.... manja-manja pun otak dia.. grrrr

and the last one Naja. Dia tak ambik IT, ambik engineering, working in the same company with me under Risk Department tak silap I. Naja memag pandai gile bercerite, story teller gitu, kalau dia start cerite, semua orang sibuk nak dengar, very famous of her monyet story at her boarding school, sekolah Mozek. 


Actually masa dekat Publika, kami ada dua session. Satu makan heavy meal dekat Ben's then pergi dessert dekat Mad About Coco. We had unpleasant experienced dekat Ben's so tak berapa banyak gambar diambil. Naja and Ain yang sekarang very careful with their meals dah sibuk count calories. Yelah, both of them really do workouts. Banyak dah masuk lari-lari ni..but well, they have to sacrifice that night :p


Imagine-lah berapa tahun punya cerita nak cramp in one night. Wei Nee having difficult time speaking in Malay. Giler teruk BM dia minah ni haha.. Kiterang dah siap pesan, tak payah susah-susah cakap BM, English pun kiterang faham je.. but still berusaha jugak dia .. Congrats!! 

Sempat jugak lah tegur menegur

"mira, ko still pakai seat belt macam tu"
"ujie, ko ni asal still kalut ni" 

It was so much fun..banyak gelak-gelak-gelak. We didn't realize we are mak-mak orang, bini-bini orang. Thank you lelaki-lelaki kami membenarkan kami keluar jadi macam muda remaja sekejap.. Kami balik dalam pukul 12 malam lebih.. once a while apa salah nyerkan..



Hopefully, harapnya adalah session macam ni lagi di lain hari...

I miss them..

4 comments:

Norliza Othman said...

best nya jumpa geng-geng lama..
dan best nye husband korang sporting je :)

tak silap aku loko tengah arrange utk gathering jasinians kan.. tapi tak pastilah boleh join ke tak :)

Ezna said...

Lewat balik tu tapi yg penting dkt ngan umah u...

Mama Zharfan said...

memang besh bila dpt jumpa kwn2 uni..ari tu i missed my uni reunion sbb tak sihat and pyh nak usung razeen jugak..hrp2 dpt join next reunion session with 'em ;)

zety said...

wpon sesi tu xdela smpi berejam2 or berhari2 tp sgt3 rase release kan..rindu pon terlerai gituu

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez