Tuesday, June 17, 2014

Dad's today



I like the comments above from my BFF Suzie which I certainly agree.

Ok ini pandangan peribadi saya. Pandangan dari seorang yang dah hidup selama 32 tahun.

Memang betul saya perasan sekarang banyak bapa-bapa yang hands on dari segi penjagaan anak. Kirenye banyak bapak dah tak kisah dan ringan tulang untuk bantu isteri ibu di dapur atau uruskan anak sekolah. Sebab keliling saya sendiri memang ramai buat macam tu. Maksud saya yang baya kite lah. I tengok adik ipar I, perghh tip top tu jage adik I yang tengah dalam pantang.

Zaman berubah. Bukan saya mengata, bapa-bapa terdahulu tak berdosa pun. Tapi dari permerhatian saya, bapa-bapa yang berumur 40 tahun ke atas, masih lagi mengamalkan konsep “I want to be served”. Ayah saya, kalau kata nak makan, memang tertib duduk di meja makan adalah perlu.. :) Kalau tolong di dapur adalah amazing. Tapi dulu-lah, tapi sejak baba saya dah pencen, baba lah yang selalu kat dapur. Saya sendiri tengok, mak saya kalau keje-keje rumah memang jarang (macam tak pernah) minta tolong Baba. Arwah nenek I, semua I tengok tak pernah mintak tolong atok I buat kerje rumah.. Kalau I.. errr selalu.. macam I basuh baju. husband I sidai baju.. (sekarang machine rosak, so basuh baju memang solely husband I buat dekat self laundry dengan alasan.. malu laa perempuan asyik pergi dobi layan diri je haha, kalau I kemas rumah, husband I mop lantai.. cam gitu lah).. tapi husband I ok. Walaupun dia rajin menambahkan asset dalam rumah (barang banyak!!), tapi bila dia kemas, perghhh  macam pergi jogging 20 km (maksudnya I nak suruh bayangkan betapa banyaknyer peluh dia yang keluar)… bersih!! :D

Cuma saya nak cakap, Alhamdulillah dalam zaman ke arah pemodenan ni, at least this culture is good. Suami isteri sama-sama ringan tulang. We are really like a team. You buat A, I buat B, I buat A, you pun boleh buat B. Tapi bab-bab nak pasang lampu mentol, paip bocor je lah I still pass the baton to the man in the house (yelah, lampu rosak semua ni bukan keje hari-hari kan).. now we are talking about hari-hari.

And another thing, anak-anak dah jadi macam kawan kite. We share a lot of thing with our children (child for me). This is how we create the bonding among us kan. Betul, cara kite didik anak kita memang tak sama dengan cara mak kite didik kita. Percayalah dulu mak bapak kite garang, tapi sebab garang lah, banyak kite-kite ni jadi orang. I hope with this new approach of raising a child, the outcome is still the same like our parents did. InsyaAllah.

Cuma satu je lah yang zaman sekarang ni I kurang berkenan.. Setengah dari kita protect anak gile-gile sampaikan cikgu marah anak kite, dia punya marah.. alahai.. yang ni I tak suke. For me so long the teacher masih waras, masih reasonable, biarlah tanggungjawab tu kite serah pada cikgu. I don’t mind cikgu marah Emir, denda Emir kalau Emir buat salah. I’ve seen a parent scolded a teacher in front of the school gate. I dunno what had happened, but it was so ridiculous.. rasa nak sekeh je kepala bapak tu. Please lah, if you don’t show so much respect to the teachers, im sure cikgu tu kurang ikhlas ajar anak kita. Bila kurang ikhlas, mulalah ada bias. Nak nak sekarang ni system education kite ni banyak based on assessment. Cikgu pun manusia…


Ok, that’s all for today.. Till then..

1 comment:

AyuArjuna BiGoshh said...

bapa cr die bonding ngan anak...mmg lain sikit cr kita...

mcm i...i mmg selalu spent time with kids...uruskan anak...

tapi my hubby, die sangat rapat dgn anak....even ank di rumah ngan i..,my kids siap blh berFB, bersmsm dan call bapak dier...

n sunday adalah hari bapa n ank...they will plan where to go n what to do

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez