Tuesday, April 15, 2014

Harta dunia..

Masa zaman i baru kahwin, masa tu in 2005, harga rumah elok dan molek lagi.. maksudnya masih di tahap munasabah.. Masa zaman tu jugak laki i hobi dia adalah tengok property. Segala mala property dekat Malaysia dia tahu.

Dan Alhamdulillah berkat kami kawin awal, dapatlah kami beli rumah sendiri dengan harga yang sangat munasabah. Masa tu jujur we were not looking at landed property, my mindset, kalau landed property mesti semiD terus. yes we found one, but at that time, baru keje tak sampai setahun, rumah harga RM300k++ memang terasa mahalnya. 

and to be honest, we booked 5 houses, 5 dah bayar deposit, tapi 2 je diteruskan, lagi 3 deposit forfeit.;. husband was not really happy, but at that time, my thinking was.. buat ape lah nak rumah banyak kan.. but if you ask me now, dalam 3 rumah yang ditolak tu, satu yang i rasa sayangnya :) 

Dua rumah yang tinggal itu adalah rumah yang kami duduki sekarang ni dan satu lagi adalah rumah ini di Balakong, kondo jugak. Dari dulu memang kami sewakan rumah ni. Alhamdulillah kawasan ni tak jadi masalah langsung untuk cari penyewa.. tak sempat nak publish dekat Mudah memang dah dapat cari penyewa.

Baru-baru ni tenant lama dah balik Iran. By the way, kondo ni dah jadi macam kampung orang Iran. Susah nak nampak orang kita Malaysia. in fact, tenant-tenant kami pun adalah orang Iran.. yang  nak masuk ni pun orang Iran.. 


Gambar-gambar ni sebelum dicat. Husband tanya kalau nak upah orang, dia akan mintak RM600 untuk satu rumah tak termasuk  bahan mentah. Last-last husband willingly painted the whole house..  Jimat kos.. Thanks Papa :)


View condo kami yang ini adalah pool view.. i think that is one of the reason cepat je orang nak grab..



Bilik-bilik lain husband dah cat dah warna biru menggunakan cat Seamaster yang penat beratur panjang 4 tahun lepas (ya ya.. baru nak gune :)) -at least dah jimat kos sangat-sangat dah tu :D

Gambar-gamabr ni belum cat lagi ye 



Tilam ni tenant lama punya.. belum buang lagi.. Sementara Papa sibuk cat, i temankan Emir mandi swimming pool.. :)


Level 2 itulah rumah kami :)


Emir mandi-mandi, tak plan pun nak swim. Tak  bawak baju apa pun, but shoulnt be a problem kan.. masuk je lah dengan apa yang ada .. lets get wet!!



Latest update: Tenant nak masuk sangat-sangat dah, tapi husband tengah nak habiskan cat 2 layer.. satu rumah buat sorang-sorang, memang slow slow la kan :)

Inilah aset kami. I siap cakap dekat Emir, in case Emir dah besar esok, decided to stay here.. boleh aje.. 

For the next house? memang ada hati kadang tu nak landed property.. tapi ye lah keluarga i kecik je dan im considering more on security issues. InsyaAllah ada rezeki mana tahu kan.. tapi buat masa sekarang memang tak simpan duit lagi untuk mana-mana rumah baru.. :) 

4 comments:

Mama Zharfan said...

beshnya..emir dh ada umah :) in the future umah akan jd sgt2 mahal kan...

Ezna said...

mira, our 2nd house dah dlm proses nak jual. Lepas tu insyaallah to clear hutang kereta etc so that hidup bebas hutang :-)

wahhhh cantiknya kondo balakong u ni....:-)

Nina @ BabyBoon said...

Alhmdulillah! Mmg untung beli property dulu masa mkt ok lagi. Sekarang ni.. Alahaiii lemah nya tgk harga

aimi said...

Perancangan yg hebat... Well done

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez