Friday, April 11, 2014

A lesson for me..

Hari ni I EL setengah hari. Emir ade chess. Selalunya kalau tgh hari husband I akan ambil Emir dan akan lunch sama dgn Emir.. tapi hari ni ade urusan rumah kami dekat balakong dan Emir ade chess kelas. Jadi takpelah saya volunteer untuk lari sekejap pergi sekolah Emir..

It was luxury for me to have lunch together with Emir. Selalunya Papa dia saje. Emir pun nampak terkejut sebab I yg muncul. Sungguh-sungguh dia layan I makan. Volunteer belikan milo ais kurang ais untuk maknyer.

Sementara tunggu chess class.. sempatlah saya main chess dgn Emir. Papa selalu pesan emir dah improve a lot. I tak pernah lagi main chess dengan Emir bila dia dah pandai main. Sebelum ni setakat layan  macam dam haji je dengan dia.

Mase I main ramai lah jugak yg tengok. Naik segan jugak. But seriously im proud bila Emir keep introducing me to his friends "this is my mother"..

And wah lah serioussss susahh main dengan dia.. last last I give up cos its taking too long n I pun nak kalah dah n paling utama I kene rush balik office balik.

Call taxi.  Semua taxi tak nk ambik.mase tu dah 2.45pm last last atas sebab tak dpt dielakkan I decided to go n EL. Good enuff hujan turun selebat-lebatnya.

I masuk kelas Emir. Check semua buku-buku Emir. Ye lah hari tu dia cuti 2minggu kan sebab chicken pox. Mase darjah satu I sentiase check buku emir. Maksud check buku ialah I compare buku Emir dengan buku2 kawan Emir. Tapi masuk darjah 2 I jarang buat sebab ye lah dia darjah dua.. so I tot he should be fine. Lagipun keje rumah dia bawak balik..

Tapi bila I check terlaluuu banyak keje dia tak buat. Ade yg tak mark lagi. Honestly I dah upset.. salahkan diri sendiri.. so I kutip semua buku yang dia tak buat dan bawak balik. Mahu sejam juga I duduk kelas Emir.

Mase I tunggu husband I datang, terserempak dgn cikgu kelas Emir dan saya terus ambik kesempatan discuss dgn cikgu. Rupenyer Emir suke tinggal buku dekat rumah jadi dia banyak terlepas buat. I told teacher sebenarnya semua buku ada dalam beg dia mungkin dia tak check betul-betul. It was a fruitful discussion n I appreciate his teacher's time.dah la lepas waktu pejabat kan..

Balik rumah I drill buat mathematics dgn Emir. Sekarang ni dia dah belajar division. Dulu division adalah bende paling payah untuk I. Tapi Alhamdulillah emir takde masalah untuk bahagi dan darab...

Cumaaa ya Allah.. emir ade masalah besar dlm tolak mcm 456-299.. dan sewaktu dengannya.. dia buat semua salah. He couldnt accept my way of teaching dan berlakulah aksi nangis2 dari Emir.

Puas I pujuk dia.. ye lah homework banyak lagi kan akhirnya dia buat juga.. but still salah..

I tak kisah dia salah..I tak upset dia tak dapat buat. Cuma I upset dengan diri I. Macam I tak jadi mak yang baik. How could I didnt know his homework..how could I didnt know his difficulties and how could I  didnt know to teach him at his comfort level.. haishhh..I knw he can do it .. it just that he needs to understand the concept which he refused to learn it from me.. 

I discuss dgn papa Emir. Papa Emir adalah lecturer. Belajar iqra' belajar bace semua papa yang initiate .. I sambung bile Emir dah pandai aka paham concept hehe.. harap lepas ni bila papa ajar Emir.  Emir mudah faham..

InsyaAllah...


7 comments:

Nad MamaZN said...

sebaknya rasa...
jgn la salahkan diri sangat mira...
takpe, dah tau kesalahan kita cuba la utk ubah utk jd lebih baek...
emir anak yg baek..

mommy nazeef said...

come on emir!! u can do it!

Mama Zharfan said...

i paham...zharfan pun kdg2 ada prob/tak paham certain2 concept..maths ect...memang feel bad sgt sbb nak sgt dia paham sbgaimana kita paham and rasa senang jer benda tu..

Ezna said...

ibu memang nak yang terbaik buat anak dier. Moga Emir boleh buat nanti yer....

err chess? i tau dam haji je u...hehe

AyuArjuna BiGoshh said...

beb...
cara emir macam akid...

i susah nak tackle dier...
esp klu time belajar...
bila org lain buat homework..die kata dah seiap..even die tak check pun beg dier..

n die selalu mengharap i tolong bagi jwpn...

mcm kaedah pscho i buat..
kdg memang mencabar i juga...

kdg2 jadi ibu yang berkejaya inilah ujiannya

aimi said...

Mira, anak sy yg kecik pun sama. Sbb sll betul (pre-school kan mudah je), so kalo ada yg xbetul ckit sy ajar kdg2 smp nangis jgk diorg ckp diorg dh betul n nk tny dgn teacher sndr.

Sll rasa sedih. I tny my parents sbb dua2 penah mengajar, dia ckp anak2 usia smp sekolah rendah, cikgu mereka adalah org yg plg mereka percaya psl pelajaran. So jgn rasa upset. Sabar n terus je ajar. N ingat apa yg dia xfhm/salah tu, kalo xleh solve, i terus inform teacher diorg heeeee. Tp ni kisah budak2 la. Just dr pandangan sy yg sll jgk emo bab2 cmni :)

Wan Amira Wan Salleh said...

Thanks for all ur support mummies :)

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez