Friday, March 07, 2014

The day I want to write about Liyana Manan

Sesungguhnya i sendiri tak suke untuk bercerita rumah tangga orang dalam blog yang lebih kepada parenting dan cerita hal sendiri. Tapi i macam terpanggil untuk berkongsi rasa marah terhadap apa yang terjadi. Rasa macam dunia dah terbalik. 

Apalagi kisah terhangat minggu ni.. Hanez Suraya and the man. apalah agaknya hati seorang isteri bila sorang laki yang sah menjadi suami boleh datang in public dan membela perempuan yang belum sah miliknya. Hancur betul hati seorang wanita.

Liyana Manan, she is no body, semua orang tak kenal dia, tapi dia tiba-tiba mendapat simpati dari seluruh rakyat Malaysia. Dia sama macam wanita-wanita lain, keje kuat untuk tolong suami tingkatkan ekonomi rumah dan tangga, keje untuk bagi penghidupan yang baik untuk anak-anak. Sekali bila duit dah berkepuk-kepuk, suami buat hal.

I tahu LM dah pasrah dengan keadaan dia. Dia sendiri pun dah tak nak dah dengan laki dia. Dia sendiri pun cakap, hal laki dia ada betina lain bukan nya kali pertama berlaku tapi dah banyak kali. Cuma dia rasa tercabar bila gambar anak-anak dia masuk dalam IG HS. Apalah yang budak-budak tu tahu, memang la gambar senyum, but im sure to develop the love is not there. Sama macam anak kite ambik gambar dengan Siti Nurhaliza.. setakat senyum je, ,ingat anak kite sayang ke Dato' Siti. so HZ jangan nak perasan u can win the kids heart.

So, there you go. That was seriously i can say the stupid-est (ok i tak tau nak cerita macam mana), the most bodoh PC in Malaysia. To explain things that is not halal.. lagi banyak kebodohan ditunjukkan. Senang je nak tengok orang tu menipu ke tak.. Orang menipu ni fakta dia tunggang langgang. Mathematics nak kira bulan pun tak betul.

I myself masa tak tau ape2 was watching Melodi bila HS tu kata kenapa tak de isteri serang dia.. Masa tu terus mulut i cakap "ish minah ni, apehal pulak nak serang2" Perempuan yang ada akal fikiran tak kan senang-senang nak serang perempuan lain. Kalau ye lah dia nak hadap laki orang, tolong lah bagi kes laki tu settle dulu. Senyap ..jangan nak canang satu Malaysia. 

and bertambah bodoh i rasa dia suruh orang yang dianiaya mintak maaf. Adoihai.. contohnya macam ni lah.. i masuk contest, lepas tu i tak menang, i salahkan organizer,  lepas tu suruh organizer mintak maaf sebab tak bagi i menang.. grrrr..

and last Tuesday i watched Meletop (haha nampak sangat pulak i tengok segala mala gosip :) release tension la kan after long day at work).. drama-drama i tak kenal except Projek Memikat Suami.. Glee pun tak pernah tengok).. she was there, she said.. orang  yang kutuk dia dalam IG, fB, Twitter, blog apa bagai, semua dia baca.. siap boleh cakap jadi macam mainan tido dia.. 

Kesian..  put it this way, cantik tak kekal lama. berapa peratus je boleh jadi macam Cik ta tu, dan walaupun tak banyak peratus badan boleh jadi macam i :), tapi banyakk peratus orang terlekat dekat badan "macam mak mak orang".. so, im sure one fine day, when u r no longer sexy.. perhaps u akan ditinggalkan.. 

LM has nothing to lose, she has 2 children that can cheer her up. ada orang yang insyaAllah yang boleh doakan dia dan jaga dia. but HZ  you have a long way to go. If you still have parents, i kesian dekat mereka-mereka. We are not Hollywood, the more you create controversy, the more you close your pintu rezeki.. percayalah..

To LM, im sure you will not and never come across to this humble blog. but semua orang berdoa you akan dapat terbaik in life. 90% orang kat social media sokong u, 10% tu kite bagi can untuk supportter HS.. Allah sentiasa ada bersama kita. I always believe, lagi banyak ujian yang Allah turunkan, lagi dekat kite dengan Dia. 

Macam I, ok lari topik sikit.. im sucks at work. and I always wonder why i really suck at work. I know i am reliable and always commit, but i memang tak dapat recognition. buatlah i keje macam mana pun, reward at work memang macam tak mau lekat.. Then only i realized. I Alhamdulillah ada apa yang i nak, seadanya, tak de lah mewah.. suami, keluarga, anak, kawan yang baik, sedikit harta.. good life after work . except worklife. Allah takkan bagi semua perfect dekat kita. nanti kita lupa

i know what you are going through is really hurt.. Tak logik.. macam dalam novel pun iyer.  but insyaAllah kalau kita percaya Rahsia Allah.. kebahagiaan itu akan jadi milik u.. 

till then.. 

p/s Im so confused ada lawyer nak take up their case.. pulak tu perempuan .. hmm

6 comments:

Nad MamaZN said...

Setuju sgt!
Apa2pun kita doakan yg terbaik buat LM & moga HS cepat sedar..

Ehh bleh sedar ke dia tu? Hihihi

Mama Zharfan said...

my stance..HS is not the 1st case..byk jer case mcm ni cuma may be sbb bkn artis

i setakat baca and jd silent reader jer..

whatever her sins..between her and Allah..one day she might bertaubat who knows..so dosa boleh terampun..those yg kutuk2 dia...kena mintak maaf dgn dia..her sins doesn't justify kutukan..especially those yg kutuk2 dia tu bkn kenal dia pun..

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Ezna said...

lawyer tu ada gambar pulak berfoya dlm bilik bersama HS......pathetic.... :-(

simpati i buat LM. Bangkit dan mara LM....

Ayu Ayunie said...

sedihkan. paham perasaan si isteri camne. sedih sgt biler kisah camni leh terjadik.

aimi said...

Tu la, sbg isteri mmg agak sedih. Susah sama2, tp senang dilupakan. InshaAllah ada yg lebih baik utk liyana. Lelaki yg baik utk perempuan yg baik. Kecuali si suami mendapat kesedaran, mereka boleh bersama. Psl hanez malas nk komen.

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez