Friday, February 07, 2014

River cruise - my Melaka's excitement

Husband saya orang Melaka, tapi jarang.. ok to be exact tak pernah kot dia bawak saya jalan-jalan ke Melaka. Orang lain semua datang Melaka pergi sana sini, i selalu balik Melaka, cuma pergi makan seafood. I know nothing about Menara Taming Sari, River Cruise, A famosa waterworld, Kampung Morten or Melaka Wonderland ... yang bestnya bukan husband i tak nak bawak, dia sendiri pun boleh bilang dengan jari berapa kali je dia pergi..

alaa tak yah cakap banyak, i pun sama, rumah belakang zoo, tapi i rasa tak pernah kot i bawak laki i pergi Zoo Negara :p sebab i sendiri pun baru sekali je masuk Zoo ..

Begitulah.. 

Jadinya masa Cuti Tahun Baru Cina baru-baru ni, i ajak laki i jalan-jalan Melaka, to see how far the development in Malacca.. and not to my surprise, to my husband's surprise .. dia siap kata "Patut bawak Rostam jadi Datuk Bandar, macam-macam boleh buat" lol..

oraang Melaka pun terkejut :D

So, i insisted nak naik River Cruise.. nak merasa lah kan.. sebab banyak je program dekat TV orang naik River Cruise Melaka.. 

and we parked our car near to Jonker Street, and walked to the ticket counter..

As a Malaysian, u only have to pay RM10 and for kids RM5 each. Kira berbaloi sebab lebih kurang 30-40 minit u dalam boat tu.. 


Satu boat boleh masuk dalam 20-30 orang tak silap, jadinya tak adalah kita bersempit, dan pulak boat banyak.. beratur panjang juga tambah2 cuti kan, tapi tak lama.. 


One of the rare selfie of the two of us :) Husband i finally dah cukur janggut dia.. barulah nampak bini jaga sikit :p


I heard orang kata tak best.. Orang kata Sungai busuk

Orang kata sebab orang memang suka complaint.

Me?

I ok je, I enjoyed the view... like seriously.. I tak pernah pergi Venice (mungkin takkan sampai bila-bila) but i rasa macam dekat Venice.. susur tengah-tengah bandar Melaka.. lepas tu dikelilingi historical building..

Bau sungai? adalah bau sikit, tapi tak delah tahap u cant take it..



Emir first few minutes he was amazed, lepas tu dah siap mengantuk sebab dah lama sangat.. :)


Bangunan yang dikelilingi sungai ni semua dah dicantikkan... siap banyak English cafe overlooking the river.. rasa macam seronok pulak.. Masa tu cuaca is good. I bayangkan kalau Sungai Gombak Sungai Kelang buat river cruise macam ni (of coslah kene bersihkan sungai tu dulu).. im sure it will attract many tourists!!


tengah pusing-pusing.. i ternampak satu bangunan yang sedang dibina.. sekali bila tengok signboard.. can u imagine.. this building nanti, ada KPMG, ada PwC, ada EY.. crazy... all competitors under one roof :D senang ni nak curik client.. FYI.. PwC, EY, KPMG and Deloitte ni adalah top 4 accounting firm Company's in the world.. so they always compete with each other.. :) jarang competitors sanggup nak duduk satu building. 


Ini hero-hero saya.. just love the picture taken from my phone.. 

4 comments:

aimi said...

Boleh layan ni n leh la sekali sekala layan p venice ni :)

Mama Zharfan said...

i love that cruise too! i naik cruise melaka ni last 2 years :)

Nad MamaZN said...

Kami pun tak penah ber river cruise kt melaka tu... Nnt la, nk p gak nnt =)

LYAfrina said...

bestnyer.. lya last smpai melaka berbelas tahun dulu kot..

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez