Friday, February 14, 2014

I have a pet in my house.. finally!

Ini adalah pertama kali i bercerita pasal seekor kucing yang dah hidup dalam rumah saya sejak July 2013 di blog, so kira nya kucing ni dah nak masuk 8 bulan di rumah saya, dah dah masuk 8 bulan usia kucing ni, Nama kucing ni Emir letak nama Rizq, sempena character dalam game Emir. 


and so.. whoever related to me knows that i am not an animal lover. takut pun iyer, tak berapa berkenan pun iyer. and so satu hari yang tenang, dah ditakdirkan Emir bawa balik seekor anak kucing yang kehilangan mak nya. 

Masa Emir bawak balik, i memang stress.. sangat stress, sebab i tak bersedia langsung untuk ada binatang di rumah, mahu pulak rumah kondo je, kawasan agak limited. tapi saya beri tempoh 5 hari gitu.. dalam 5 hari, of cos lah husband i and Emir jaga dengan tiptop nak ambik hati I.. tapi 5 hari tu je lah.. lepas tu husband i dah mula kureng sikit nak jaga kebersihan kucing.. i paling tak tahan dengan bau kucing satu rumah..


sampai satu tahap i betul-betul stress. macam tak de tempat nak mengadu. i stress sampai menangis sorang-sorang gitu.. sebab rumah i, i nak kawasan nya bersih, selesa.. dan pulak i masih lagi penakut kucing, kucing datang dekat i dah nak lari.. i rasa masa tu rumah i tak bebas..

but again, inilah antara perkara yang secara jujurnya i ketepikan soal hati i.. 

i tutup sebelah mata.. like seriously.. tapi dalam hati memang hati i tak tenang.. 

Slowly Rizq besar depan mata i.. i tak pernah ada kucing seumur hidup i jadi i tak reti nak compare, tapi untuk I Rizq kucing yang sangat bijak. Makhluk Allah yang ajar saya banyak benda. 

Setiap kali, i repeat.. setiap kali i ada dekat dapur, Rizq akan teman i, kalau dua jam i kat dapur dua jam dia akan bertenggek atas kerusi tengok i buat keje. Macam tahu i ni tak suka dia.. 

Oh btw, masa kami keluar pergi keje, memang kiterang tinggalkan Rizq dalam rumah, bukan dalam cage. Jadi dia akan berkeliaran dalam rumah je. Tapi bila kiterang balik, 100% dia akan ada depan pintu. In fact, bunyi kerete saja, dia dah tenggek depan pintu. dan setiap kali balik dia akan mintak belek dia dulu.. 


Paling i rasa tersentuh, lama-lama i benarkan Rizq untuk tidur atas katil once a while, but Rizq cuma mintak tidur dekat hujung kaki.. tak de lah mintak, tapi spot dia tidur hanya dekat hujung kaki je.. belum lagi tengok Rizq tidur dalam keadaan nyenyak.

Kalau bangun pagi, Rizq lah paling sibuk.. paling sibuk nak menyibuk dalam kita kalut2 nak siap. But all i can say, Rizq always around when we are around. Kalau hari weekend alamtnya bila malam tu dia akan tidur senyenyaknya sebab satu hari dia tak boleh tidur sebab kiterang ada dekat rumah..

Until one day.. masa i bangun tidur, keadaan rumah sunyi sepi, tak de Rizq tukang kacau.. Cari punya cari.. memang tak de, memang we suspect dia terjatuh dari balkoni. Rumah i tingkat 5. Dipendekkan cerita husband jumpe Rizq.. tapi Rizq masa tu nazak betul. Makan minum tak nak. I jadi macam sewel mintak husband bawakkan Rizq jumpe vet, but husband refuse.. Pergi office, i dok menangis-nangis sebab i takut Rizq mati.. demi Allah, i tak sangka Rizq boleh tukar perasaan i terhadap kucing..

So now, i rasa Rizq part of my family, makanan Rizq memang sedap-sedap..Untung dia as a kucing.. Tapi i tak de lah belek Rizq macam husband I atau Emir belek Rizq, i masih lagi ada rasa takut-takut. but at least sekarang i dah boleh pegang Rizq.. :)

Cuma jujur.. i tak bersedia langsung untuk ada lagi sekor kucing.. Rizq ni kucing betina.. baru-baru ni musim mengawan dia.. kalau ada baby, i memang takkan bersedia.. i really hope my husband can understand that.. i dah banyak juga tolerate bab kucing ni.. and i really hope, husband i akan improve sikit bab hygenic untuk Rizq sebab i masih lagi tak bersedia nak cuci-cuci tempat Rizq..

3 comments:

mommy nazeef said...

cumil nyer Rizq! tu la kuasa Allah kan.even binatang boleh ubah perasaan kite manusia....kucing adalah pet yg paling disayangi Nabi Muhammad :)

Ezna said...

post ni sangat sweet. tapi...kucing rumah i no no no masuk dlm rumah...hihihi

zety said...

ishk..touching plak bace how rizq can change u :)

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez