Wednesday, January 08, 2014

My first Photobook - that Singapore trip

Ini first time i buat photobook. Setakat ni dah dua tiga kali beli groupon photobook tapi end up burn begitu saje. Sebab i tak nak memori i hanya di blog dan social media macam cerita i pergi LA and Japan dan paling utama sebelum original pictures hilang di timbunan gambar-gambar akan datang, baiklah i buat cepat-cepat.

At first, i bought a groupon yang rupanya hanya bersaiz 8" x 6". gila kecik kan. Jadi masa tu memang tengah bersemangat nak buat photobook memandangkan i dah cuti hujung tahun dan tak ke mana-mana. Baiklah i isi masa lapang dengan create photobook ni.

Nasib lah masa ni Pixajoy tengah promo (sebenarnya banyak je company-company photobook selalu buat promotion), tapi disebabkan i dah download software Pixajoy, sebab tu jugalah i beli Pixajoy. so, i bought a photobook 11" x 15" at RM90. Tapi i tambah sikit (ok dia kate ada macam glossy paper ke ape - I ambik je, sebab i want my first photobook at tiptop condition lol :p) so all in all, i paid for RM128 inclusive delivery for this photobook.

Mula-mula, memang terkial-kial la nak belajar software ni. Lama-lama ok.. yang tak ok nyer, kene pilih gambar di dalam ratusan-ratusan gambar.. sampai juling mata lah.. I did this dari pukul 9 malam, sampailah pukul 6 pagi . Betul-betul gigih tak bertempat :p


Lepas tu, sebab guna service Skynet, kenelah tunggu 6 hari working days. Inilah parcel yang i tak sabar-sabar nak dapat. Agaknya bende yang kita tak sabar, bende tu lah ada macam-macam hal. Since i put my office address, i thought kalau macam Poslaju, they will call us dan kita sendiri akan collect parcel kita di bawah, rupanya Skynet ni dia terus main hantar dekat Central mailing room. dan hari Skynet ni sampai pulak masa musim orang cuti hujung tahun, jadi Mailing room tak menang tangan untuk buat delivery. So all in all, baru semalam i dapat, (definitely more than 6 days lah)..

Apa pun, Alhamdulillah all in a good condition.

and for the first timer, i am all satisfied.. Seronok wei.. (macam budak kecik dapat toys)


dan nak dijadikan cerita, Photobook ni dia bungkus dalam satu kotak besar, yang besar gedabak lah, so i decided to bring the box itself home.. Gagah naik LRT dengan kotak besar tu.. sekali.. aiyoo semalam pulak jam tahap maksimum di KL and my husband got stuck in the massive traffic jam yang menyebabkan i terpaksa usung kotak tu sikit punya lama. Sampai lenguh tangan laa..

Sampai-sampai terus pergi makan terus jugak i nak tunjuk Photobook i kepada hero-hero saya :D



dan semalam je, ntah berapa kali i belek pun tak tau lah.. seronok punya pasal.. So lepas ni tak sabar nak pergi next vacation. I will create a photobook only during special occassion, macam pergi jalan-jalan overseas ke (boleh yer papa :)).. 




Happy!!

4 comments:

Mama Zharfan said...

I know how it felt ;)

aimi said...

Bestnya... Lama dh teringin nk buat photobook... Mcm2 dlm kepala dh tp xpenah buat jgk lg :(

Liza Yati said...

Best best!! Tak sabar jugak nak buat. Wakaka. tp tunggu jln obersi gak ler. huhu..

mama tisya said...

best ada photobook tp bab nk pilih gmbr n nk mendesign tu letih skit...
baru ada 3 koleksi photobook

**psl conter menang contest tu since last 2years dh buat...saje bg semangat even bkn slalu join contest...hehe

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez