Monday, December 09, 2013

Singapore - Day 3 - Part 2 - The real show

Hari yang ditunggu telah pun tiba. This is what Emir has been waiting for and this is the prize that Im struggling to know how it will be executed. Emir is required to wear the same shirt "Billabong shirt" during the performance.. so samalah dengan trainer yang lain.  I guess Billabong is sponsoring UWS. 

Anakku macam bergaya gitu, with the Billabong shirt, sunglass on top of his cap, rasa macam professional trainer. Serious as a mother rasa macam nak menangis sebab rasa Emir macam dah besar.. I tinggalkan Emir di bawah pengawasan all the trainers..


Yes, he was pretty busy. Kene siapkan ikan, kene make sure dolphin mana yang nak cooperate dengan Emir. Staff lain sibuk untuk bersihkan kawasan sekitar. Majoriti of the staff came down to watch Emir performed as they said this is the youngest trainer ever at Dolphin Lagoon di Underwater World Singapore.


Emir performance was at 2 pm. Jadi dalam pukul 1.30 petang tu makin ramai orang sudah berkumpul. I cuma berdoa supaya hujan tak turun, kalau tak sayangnya la hai.. sebab masa ni hari sebelumnya, hujan turun dengan lebatnya. Alhamdulillah Allah makbulkan permintaan, dan cuaca sangat baik dan agak redup...


Emir di tempat exclusive only for trainers for last preparation. Kene besarkan gambar rasanya untuk tengok, gambar dekat bawah ni nampak macam jauh dan kelam.. I tak edit.. :)


Masa ni i dah duduk jauh dah. I duduk betul-betul di kawasan tengah2. Tangan satu pegang kamera (itupun jauh) dan satu lagi sibuk nak ambik gambar. My hand changed one after another. kalau ada laki i, im sure he will get a good shot.


Masa ni Emir diperkenalkan kepada penonton. 


dan bermulah aksi Emir.. kalau dekat dalam latihan sekali je kot Emir kene handle dengan dua dolphins at the same time, tapi bila tiba real performance, UWS keluarkan terus dua dolphins untuk Emir control..


Trainer sentiasa berada di sebelah Emir untuk memastikan keselamatan Emir


Persembahan dolphin diselang selikan oleh pertunjukan sea lion. Sea lion dekat sini memang jinak dan memang terror lah untuk buat show. Mahu tak biasa, satu hari sampai ada 3 performance, dan setiap hari kene perform.. 


Ini scene di mana sealion ni tak nak cooperate sampailah kite keletek dia.. kita massage sea lion ni pun dia relax je macam tak ada apa-apa berlaku.



Dan final persembahan Emir adalah to instruct the dolphin untuk kick the ball.. :) Both dolphins yang perform adalah the two youngest dolphins in UWS yang mana paling muda umur 9 tahun (pun lagi tua pada Emir)




 Alhamdulillah, everything went well... Emir did it very well, and as a reward he got a chance to SWIM with the dolphin..

Ok next entry :)

3 comments:

aimi said...

Waaaaaaa clap clap clap.... Kita tgk dolphin dr jauh pun syok, emir leh jd trainer... Mesti super syok kan... Best best

Nina @ BabyBoon said...

Masya Allah, so cool emir!!!!

Kita tgk anak mmg emo mira. I pun sama hehe

Ezna said...

super best :-)

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez