Tuesday, December 03, 2013

Singapore Day 2 - Part 4 - Day 2 training

Hari kedua training macam biasa, start pada pukul 2.30 petang. Seperti biasa, sebelum Emir turun "padang" Emir akan diberikan balik safety briefing and recap from yesterday training. 



Barulah Emir boleh masuk pool untuk train the dolphin. Box biru tu box ikan-ikan (makanan) untuk dolphin. Memang dah diajar, setiap kali dolphin ni ikut arahan, reward dia adalah makanan -- ikan la :)


Hari kedua, emir belajar satu lagi bende baru. "one fish no-no, two fish no-no, one box yes-yes" maksudnya, bila Emir tunjuk satu ikan, dolphin tak nak, tunjuk dua ikan pun tak nak, tapi bila kite tunjuk satu box ikan, dolphin akan angguk-angguk


Tapi tak sampai 7 minit training di hari kedua, sekali hujan turun dengan lebatnya. Masa tu terus trainer tu kata kene sambung esok. Sedih sedih.. Memang lebat sungguh, tapi sebab lebat, i dapat merasalah duduk dekat dalam VIP room :D memang UWS staff melayan kami dengan sangat baik..



dalam 10 minit kami duduk dalam VIP room tu, Emir dipanggil untuk ke tempat dolphin and sealion's area (tempat rahsia ni.. staff je boleh masuk). I was not allowed to follow Emir, instead they only allowed the Agency to follow him on the basis that the Agency needs to prepare a report. So gambar-gambar bawah ni adalah dari Adeline, the Agency who followed us there.






Kalau tengok gambar-gambar di atas, mana Emir tak penat kan hari kedua tu, lepas tu pulak, manalah dia tak buat perangai masa keluar malam dengan my mum's cousin.. bukan setakat cuci pinggan, dia jugak kene bersihkan tempat dolphin dan sealion. Trainer nak emir tahu yang as a dolphin trainer, bukan setakat main2 dengan dolphin, but it goes beyond that. kene bersihkan tempat makanan, tempat tinggal dan sewaktu dengannya. Trainer cakap masa emir cuci bekas makanan boleh pulak dia komen

"u know i never wash plates at home, and now i have to wash dolphin stuff.. is that funny"

yeay so truee.. dia memang tak pernah basuh pinggan pun dekat rumah.. :) 

then lepas dah cuci the area.. hujan pun dah berkurang, teruslah Emir pergi train the dolphin. Saya tengok pada atas je..


Kira hari kedua adalah hari yang mencabar untuk Emir sebab banyak aktiviti yang Emir buat.. tak delah mencabar, cuma banyak aktiviti yang keluarkan peluh.. So hari kedua sebelum balik, Emir sempat berikan biskut Tiger Biskuat to the trainer.. :) dan disebabkan hujan dan Emir tak dapat berlatih dengan banyak, training Emir akan dilakukan pada hari ketiga pukul 10 pagi.. 



end of Day 2.. 

4 comments:

Ezna said...

i tengok pon teruja mira tapi bab basuh pinggan mangkuk dolphin tu errr tak best langsung....hehehe but inilah hadiah bagi i paling teruja kalau dapat. interesting dpt train dolphin....

Eyriqazz said...

Nice..satu pengalaman yang sukar dilupakan..once in a lifetime opportunity..

AyuArjuna BiGoshh said...

pengalaman sangat berharga,,,,,priceless

aimi said...

bertuahnya emir... :)

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez