Sunday, March 31, 2013

harap maaf.. asyik cerite kisah tentang kerjaya.. mungkin pada waktu ini, hati tengah sentiasa ingat pasal kerja. memang betul, dunia i sekarang ni lebih kepada kerja i. and this is how my routine looks like for the past two weeks.

keluar rumah dah pukul 7, hantar emir terus pergi keje..
keje dan keje... balik lebih pukul 8 malam straight sentiasa..
yes.. no life..
balik rumah... duduk rehat sejam dua..

zass.. terus buat keje..

either i buat keje sampailah pukul  2 3 pagi... or i tidur dulu bangun pukul 2 atau 3 pagi..

penat tok sah cerita..

ada kawan i tanya, mana best compare dengan keje dulu..

to me, here is better, semua keje ada stress kan.. ok full stop about the past..

but what i miss most adalah quality time bersama dengan family. i tak boleh lupa masa i beratur nak beli 1901 pada 19 march lepas.. ada dua orang budak perempuan beratur depan i, cashier 1901 tanya, buat apa datang klcc.. budak tu cakap baru lepas kelas dan saja singgah sini.. cashier tu tanya lagi, belajar apa..

dan budak tu cakap... "acca"

ok, cashier dua orang tu kate, wah belajar susah tu..

dan budak tu pun berlalu pergi bersama 1901 yang dibelinya.. bukan itu yang menarik perhatian i, tapi conversation after that..

Cashier A: ko tau tak ACCA tu ape
Cashier B: ko ingat aku tak tau ke..untung oo belajar tu, kalau dapat ACCA, boleh kaya, banyak gaji
Cashier A: tak nak aku, aku ada sorang kawan keje accountant, ada ACCA, tak de life.. balik malam, malam-malam orang lain dah relax2 dia baru balik keje.. dah la balik lambat, bawak laptop balik rumah dulu..tengok macam kita, keje sampai pukul 9 10 malam  lepas tu boleh terus balik.. balik sharp2 lagi.. balik rumah tak payah nak pikir2 pasal keje..

i senyum saja.. walaupun i tak ada ACCA, tapi i pun tergolong dalam mereka-mereka yang bekerja disebabkan adanya sijil ACCa, cuma, my resume adalah berlandaskan pada experience i ..so, bila cashier-cashier cakap macam tu.. i tak dapat deny...

when it comes to busy month.. . we extremely have no life...

bila i dalam train, masa tu lah i dapat tengok instagram, facebook orang, atau blog kawan-kawan.. nak komen ape2 memang malas :) lepas tu bila tengok orang bergembira, dalam hati memang selalu terdetik.. "kenapalah i kene keje teruk-teruk gini"

and to top it all, minggu ini tak ada satu hari pun i makan lunch, sebab tak sempat, i cuma ambik simple breakfast in the morning, dan makanan seterusnya adalah dinner.. sebab i have no time to eat.. sounds pathetic kan..

dan paling menyentuh hati i sebab i tak dapat nak spend my quality time with emir di waktu cuti sekolah.. nak cuti is a big no-no.. ada sekali hubby datang dengan emir ke klcc.. and as a note, untuk datang ke klcc dan bersuka ria adalah satu perkara ajaib untuk laki i.. jadi bila hubby kata he was in klcc with emir.. i was seriously excited..

tapi apakan daya.. i couldnt even turun bawah and only met them at 9.15 pm ..memang frust sangat.. to me it is something big to see them at klcc..

so once again, i always asked this question, what do i want in life? money cant buy happiness but happiness needs money.. what if i tak keje, definitely my financial boleh jadi porak peranda macam dulu .. and im not ready to go through the entire process alone anymore..

and please, i never ambitious in career.. i tak pernah aim nak jadi orang tinggi2 dalam jawatan.. untuk i, enough on what im earning every month.. i keje sebab nak tolong hubby i, keluarga i, bagi kehidupan yang lebih baik untuk keluarga kecik kami.. tapi yang bezenya i started to work in accounting firm dan itu adalah trigerring point kenapa i "terpaksa" keje dalam line ini ...

walau apa pun, i masih lagi dengan cita-cita i.. nak jadi suri rumah sepenuh masa satu hari nanti.. insyaAllah..



9 comments:

mama_umar_maryam said...

mira, i feel u..bezanye my field x sebz korang yg corporate..apekate u try teaching kot2 dh x larat nk bz camni? if u've industrial experience,gaji lecturing quite good juge ;)

ohh.bilakah nk dscuss -.-

Ezna said...

ok la tu bila u suka kerja u. Kita akan berjaya kalau kita buat kerja dengan bersungguh-sungguh! :-)

wirdina said...

sabar mira dear..Allah ada sebagai penolong..I'm also dreaming being a WAHM one day..:P take care

AyuArjuna BiGoshh said...

mira..........

hmmm....
u kena ada target juga sampai bila u nakkeje mcm tu....nanti u akan regret tak dapat tgk emir membesar dan belajar dr proses pembesarannya..one day u akan rasa cemburu ngan your hubby...

takpe i tahu u akan buat yg paling terbaik buat diri u n famili...

ashra said...

Myra,
*hugs* sebak dengar luahan.

I faham...pernah juga i terfikir tau,berpendidikan tinggi pun susah.tak belajar pandai2 pun susah gaks cari makankan.

mira,
kita sama pemikiran about having life and career.mungkinkah sebab kita dalam zodiak yang sm?hehe..

me too,im not the kind of ambitious in career.Cukup sekadar keje,dapat duit monthly,enuf for me.Bila da kawin,lainkan..u noe,its hard to tell people out there yang tak sama pemikiran about apa kita rasa.tak semua sependapatkan..I sendiri pun,kalau baca semua luahan u,mengingatkan diri i pun sama.u have the exact point with mine.

cuma,i sekarang berada di sini,kerana suatu ketika dulu,ketika gaji i masih 'graduate level',i nekad berhenti.sebab pk famili.somemore that time,hubby i keje shift siang dan malam.susah nak berjumpa.

kalau dulu,i tak berhenti,mmg i pun stuck kot.having same prob like you.coz gaji semakin besar tanggungjawab as senior pun makin besar kan.masa pun kurang.i faham....lagi kita lah isteri.kitalah ibu.diri sendiri,tuk diri sendiri tak pk sgt da...

setakat ni,walaupun i tak mewah,alhamdulllah urusan dimudahkan allah in term of money,untuk hubby uruskan yang mana penting.sebab tu,i manalah pakai bag memahal,kasut memahal ni..kalau ada pun,itu lah satu, bertahun2 pakai sampai lunyai kan..hehe..coz i sendiri pilih jalan tuk being a housewife,so i tau batasannya.

Mira,
i akan selalu doakan u,dimudahkan segala urusan k?mudahan impian u nak jadi housewife/WAHM akan tercapai.

Right now,dont feel too guilty towards ur family. Emir faham,u bekerja.Bila u ada masa,spend ur quality time with hubby and emir k?
U da buat terbaik tau!
emir pun budak pandai dan bijak kan. =)

dont stress urself too much dear?..
tentang ofis,i takde komen..coz i dulu benti keje sbb stress.hehe.mungkin i tak sekuat u kot..takat itu jelah career i as engineer. huhu.







Mama Zharfan said...

i paham...i pun sgt bz lately..i dh start keje on sunday as well...semuanya utk my family..

Airin Diana Anuar said...

Mira,
I feel your pain
As a working mother, we always envy moms with quality time to spend with their kids.
InsyaAllah mira, one day Allah will show you the way..
Be strong dear. Ada hikmah di sebalik semua tu.
amin.

Liza Othman said...

mira...

perasaan yg sama huhuu...

semoga Allah permudahkan semuanya..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mira, ila rasa smapai satu tahap semua kita akan rasa begitu.. yes ila pun cakap bukan hanya pada kawan2 pd mak pada hubby.. ila tak ambitions nak jadi somebody in organization.. tapi kadang2 bila kita mengelak itulah yg datang.. dan kadang2 kita sampai satu tahap stress.. ila rasa ila masih suka keja kalau tidak serabut dgn penjagaan anak2 & urusan rumahtangga yg tak peah habis.. dan yg plg penting penjagaan anak2..fell guilty sgt bila asik menyeusahkan mil & mak utk take care our child bila ada prob dgn nursery bbysiter or maid.. itu yg sangat2 buat ila stress.. dan ila pun nak sangat jadi housewife.. nak sangat melayan anak2 tanpa stress atau kepenatan :(

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez