Wednesday, February 13, 2013

with no heart..

Bangun pagi hari ni i memang berfikir, perlu tak pergi kerja.. my condition Alhamdulillah is getting better tapi untuk pergi ke kerja masih tak memungkinkan lagi.. mungkin ada yang tanya i sakit ape.. sebenarnyer it happened on Monday, tengah bangun duduk bangun duduk, sekali terdengar ketukan tulang kat belakang.. -- aka.. tergeliat.. Ya Allah sakit dia Tuhan je tahu masa tu.. memang sakit, paling teruk semalam, sakit tu memang terasa.. nak bangun pun susah, nak duduk pun susah.. jalan tak usah ceritalah, one step at a time..

pendek kata i tak pernah tahu yang bila kite batuk, it gives an impact to your backbone.. sebelum ni sihat memang tak perasan tu semua, tapi bila sakit, i cuba elak untuk batuk ataupun bersin, sebab sakit nyer terasa ke tulang belakang.. nak tidor, position i memang tak bertukar, kalau nak bertukar, kene slow and steady.. dan paling best, nak pakai seluar, mak aii its a tough job ok :)

kerja rumah kirim salam.. i langsung tak dapat nak buat ape-ape. Alhamdulillah Encik Husband memang ringan hati tolong.. he is so concern about my steps walaupun sekian waktu asyik gelakkan i (yelah jalan macam orang tua).. tapi setiap waktu jugak asyik suruh i tido je.. lepas makan pun disuruhnya i tido je tak yah buat ape-ape.. 

setiap masa sebab boring sangat, i dok main dengan handphone.. makin merajin dekat social network.. nak update blog susah sikit sebab kene guna laptop, voting untuk Mamil Gold pun i tak bersungguh..  takpelah kalau ada rezeki ada, kalau tak de, tak mengapa sebab i memang tak mampu nak fish votes. 

dan pagi hari ni saya dikejutkan dengan telefon.. first time kot i meroyan dekat twitter :) kenapa twitter, twitter i lebih selesa, hanya kawan je dekat situ, tak ada sedara mara, kawan rapat saje, i memang jage twitter i :)  tak taulah in future dengan keperluan contest kan :)

and so i jadi hilang pedoman.. 

bukan apa, bayangkan i betul2 sakit, Allah nak bagi i sakit, bukannya i buat-buat, dan Allah telah takdirkan yang i ni senang sakit.. sekali bila terima panggilan dari si dia yang komen tentang i sakit - kene pandai jaga kesihatan sebab keja banyak, lepas tu siap cerita pulak rekod MC i tahun lepas.. n asked me to come to work..

im pissed.. 

dan ditambah lagi dia bercakap dengan suara yang kasar.. meninggi.. entahlah dugaan betul di"jodoh"kan dengan orang macam ni..

susah saya nak elaborate, keje itu kalau kite dah diberi tanggungjawab memang wajib untuk kita laksanakan dengan baik, tapi setakat mana keje itu dilakukan mestilah kene ada batasnya.. untuk kita para isteri, bukan setakat tugas di pejabat je, tugas di rumah sebagai seorang isteri dan anak kene dilakukan juga. mungkin untuk setengah orang dia lebih selesa untuk memberi tanggungjawab di rumah kepada maid atau orang lain..

dan paling penting, bila kita kerja, bukan maksudnya kita abaikan tanggungjawab kite pada Yang Esa.. ada setengah orang bila ralik sangat dengan kerja, surau kat Office pun tak pernah tahu macam mane rupe :) - susah untuk kite nak nasihatkan orang dalam golongan ini sebab masing-masing dah tua.. 

tapi harus diingat tak semua orang begitu.. i masih lagi terngiang2 perbualan dengan seseorang bila dia berkata "i dont understand the new generation nowadays always talk about work life balance, i dont have the luxury to do that"

and im so sorry to hear that.. kesian anak you....

untuk i, mak memang sentiasa harus kene ada disisi anak-anak, seteruk mana pun mak tu keje, mak mesti tahu perkembangan anak-anak, anak-anak bukan setakat untuk diberanakkan jer, bukan setakat nak diberi duit, bukan setakat untuk disekolahkan.. it goes beyond than that.. anak-anak kene disemai dengan humanity value, inside there perlu dipupuk dengan ajaran agama.. cara mak membesarkan anak akan mempengaruhi who your child is in the future..

and i believe in that.. dan sejujurnya dari pemerhatian saya, mak - mak yang hanya seorang suri rumah dan guru (tak kisah la lecturer ke ape), anak-anak mereka berjaya.. maksud i berjaya bukan diukur dari kerja apa, tapi mereka-mereka ni memang sentiasa nak dekat dengan family mereka, orang kite kate "jadi orang".. kalau ikutkan statement ni memang agak berat sebelah, but again, this is from my observation .. 

sebab tu, i memang risau sikit dengan keadaan i, tapi mungkin sebab husband i lecturer, jadi si suami dapatlah mengisi kekurangan i.. kalau ikutkan i sendiri, i memang sentiasa tak menentu dengan kerja, keje pejabat di sektor swasta memang macam ni, kene maki, ada ups and down, itu adalah asam garam kami di sini.. masuk je office, otak tu memang dah sentiasa on untuk buat keje sampai lah ke petang, kalau ikutkan hati, i sendiri dah malas dah nak teruskan keje macam ni,  tapi memikirkan ada banyak komitmen yang masih belum diselesaikan.. i kene bertahan kejap.. Zety, bila kite punye discussion ni, i dah tak sabar dah ni.. 

and so i keluar topik.. :)

i mean kalau lah seseorang tu sakit, please give them a break.. i sendiri kadang2 pernah frust juga kalau ada kawan i yang cuti MC bila i tahu the MC is for something else, but usually when people is on MC .. give them a break.. Look at this way, in a year, like us, we are only entitled for 14 days of MC, on top of that we have only 15 days of annual leaves, kalau ikut rekod, katalah kami-kami ni terpaksa mengutilise MC dan AL in a year.. we are only away for 29 days hari bekerja, tambah tolak macam sebulan setengah hari bekerja.. whereas we are working approximately 240 days in a year.. tolak cuti public holidays and cuti MC cuti AL, busuk2 pun we have to be in a office 200 days in a year. 200 days x 8 hours = we are working around 1600 jam dekat dalam office, itupun  macam i, i akan ada dekat office lebih dari 8 jam.. 

but unfortunately, to some people, they are not satisfied ..

well, i cuma frust bila orang marah-marah macam tu macam tak tau esok lusa mungkin dia juga akan jatuh sakit, entah2 lebih teruk - wallahualam

esok maybe i can expect her to call me again dalam keadaan marah-marah sebab i ni ada 3 hari MC.. 

i rasa entry ni tak ada hujung pangkal.. sorry, tak pandai pulak  nak susun ayat, macam tak ade fokus.. actually i know what i want to write, tapi agak terbatas sebab i tahu banyak mata yang melihat dan membaca.. so i kene berhati-hati dengan ayat i..

kalaulah blogspot ni ada macam wordpress yang mana boleh password protected memang i dah buat dah..

p/s Alhamdulillah im recovering, doktor kate it is muscle spasm, tapi i dalam observation for another a week, kalau tak kebah jugak i kene buat MRI sebab nak check saraf tunjang i, which of cos i pun tanak masuk dalam MRI scan tu..

p/s orang sakit memang sensitif.. so i am one of them .. :) 

5 comments:

Nad MamaZN said...

Moga cepat sembuh mira!
Risau plak rasenya...
Rehat cukup2 k!

ashra said...

Sedihnya bila baca luahan mira.
Tak semua orang akan fikir sama kan.tetang keluarga dan kerja..

mmg diakui,dlm dunia karier ni,ada wanita yang mengejar karier lebih dari perhatian tuk keluarga.pada mereka,mereka perlu setanding dan bergerak seiring dengan pencapaian lelaki.dan menjadi kelegaan bila tanggungjawab tuk menguruskan rumahtangga diletakkan pada maid dan cikgu di sekolah.hidup semua nya teratur.orang2 gini tak mungkin akan memahami cara kita seimbangkan kerja terutama bila dibatasi dgn anak dan kesihatan.

Apapun,mudahan mira tabah manghadapi orang2 gini. Apapun die marah cakapkan,anggap je lah,its part of her. Orang gini,mentaliti die lain....

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mira sabar ye.. ila faham..ada org mmg kejanya menghabiskan mc dan semua org diam je tapi ada org yg bukan sengaja nak mc tapi kita ne mmg kena bebel..s ebab? kita mmg pekerja harapan :)

AyuArjuna BiGoshh said...

yup....mmg kalau kita sakit..kita akan lebih sensitif lebih2 lagi klu ada org betul2 tak memahami dengan keadaan diri kita...

take care mira..have a good rest :)

mama_umar_maryam said...

oh mira..sorry br smpt bace..u sebut name i..touching babe..byk2 istighfar k..lgpon u tgh xsehat..mmg pikiran,perasaan x stabil sgt..
and yes,will arrange best time 4 us to meet /:)

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez