Sunday, February 03, 2013

Spam - Anonymous - Pening

.. rasa ramai bloggers mengalami masalah yang sama di mana terpaksa menerima anonymous comments.

salah satu cara untuk mengelakkan spam comments ni adalah dengan meletakkan word verification, tapi kalau kite letak word verification, akan menyusahkan orang2 untuk comment dan akan mengurangkan "kemeriahan" entry tersebut..

jadi soalan saya..

macam mana rakan taulan elakkan comment2 ni.. sebab i dah sakit mata dah mengadap comment2 macam ni, walaupun kebanyakkan comment dah terus masuk ke spam, tapi menyemakkan email i..

6 comments:

Anonymous said...

block terus anon from comment...so, lepas ni sape yang nak comment, xsemestinya kena ada blog baru boleh comment, just ada id gmail pun bole comment...so boleh detect sape yang comment tu

Cara2:
setting > Posts and comments > Who can comment > Registered user > save setting

Nad MamaZN said...

Ooo, mira trus direct notification ke email ek?
Kalu taknak bleh jugak kan?
Tukar setting kat blogger tu

Wansteddy Tales said...

betul.... kalau dah lama xjengah blog kdg2 sampai berbelas2 spam masuk :(

Wan Amira said...

Dear Anon,.

thanks a lot.. i'm done :)

Nina @ BabyBoon said...

memang semak! i pun rasa camtu!

Airin Diana Anuar said...

Thanks Anon for the tips.
i pun experience the same, Mira

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez