Thursday, January 03, 2013

Hows your child's first day at school?

Rata-rata mummy mummy hari ni bercerite tentang hari pertama anak ke sekolah dan I sendiri tak terkecuali. Having to have a child who has just entered a new world and new environment, obviously, not only the parents yang nervous, mak bapaknya pun tak terkecuali..

and our Emir is officially a schoolgoing boy..

to Ibu Emir - so no more 

"kalau nak gi jalan, baik pergi masa budak-budak sekolah" or 

"esok Ibu cuti, Emir tak yah pergi sekolah lah, rehat je kat rumah"..

no more :)

dan yang pastinya, rutin harian saya akan bertukar dengan padatnya.. bangun pagi siapkan breakfast, siapkan bekal, balik rumah nak masak.. malam tengok homework Emir..

and now i appreciate school holidays more.. :D

-- ceh baru satu hari dah banyak complaint--

anyway, his day went pretty well, but not to forget

i woke up at 6.20 am and yes, it was too late.. very2 late.. the school starts at 7.15 am and we only got into the car at 7.20 am :) kesian Emir, no pack food, even i forgot to bring his water bottle.. ape laa,memang kene perli lah dengan bapak i .. 

but anyway, he was not the last one to arrive :)-- nak menyedapkan hati.. 

and luckily he is in the same class with his kindie friends.. terus nampak muka tak duduk diam dia..


seronok rasanya tengok keletah bebudak ni.. while the teacher attending the parents , budak2 ni dah tak tau nak buat ape, tengok pencil colors lah, tengok pencil box la, sharpener tak habis-habis lah, i think they just didnt know wat to do.. but later the teacher distributed a book and instructed the children to color Malaysian flag.. Understand that for Standard 1, there is more coloring work.. habislah, Emir hates coloring.. :)




Parents tak dibenarkan duduk tepi tingkap, so i pun tak berapa tau sangat apa yang berlaku walaupun i ada kat sekolah sepanjang hari.. balik rumah i asked Emir

Me: Emir, dahagakan tak tadi
Emir: yes, i asked the teacher for drink (ok, i think dia ingat ni tadika kot :p), but the teacher asked my friend whether he can shared his drink, so i drink his water"

Nasiblah Emir tak batuk demam ke ape.. 

Malu sebagai ibu.. 


Emir -- just being naughty.. padahal malam semalam dok berperang dengan dia sebab menangis-nangis tak nak pergi sekolah.. 


Kelas Emir lagi ramai perempuan.. Kalau kelas Emir, ada dua budak je yang menangis, satu laki satu perempuan.. yang lain semua steady.. 


During break time, and also a "small' gathering for Emir and his friends. Ada 4 orang dari tadika Emir masuk sini, 3 laki 1 perempuan.. Cute kan..From left (looking at the camera) - Ian, Irfan and Emir.. 

Masa ni lah i realized, it is very important to bring packed food.

1. nak beratur bukan main panjang
2. bila sampai, macam tadi, Emir cakap nak beli nasi lemak, seller tu insist suruh Emir ambik nasik goreng.. nasib i ada kat tepi, so mintak dia bagi nasi lemak.. kalau budak kecik manalah nak say no ke ape kan..
3. masa pendek.. tadi Emir tak sempat makan habis


and so, bukannya Emir saja kene adapt, i sendiri kene adapt dengan rutin harian yang baru ni.. kelam kabut rasanya, ini i cuti untuk 2 hari.. tak tau la bile dah start keje dan bile keje tengah banyak.. anak baru sorang i dah rasa hectic sangat.. 

i wish i ada banyak masa untuk Emir.. i ingat lagi kate kawan uni i Nita ( i know she reads my blog), dia kata, bila anak dah masuk sekolah, lagi kite rasa tak nak keje.. 

yes, its true, nak nak bile keje macam i yang sentiasa kene ada kat ofis, nak lari pun susah.. 

untuk itu, i memang tanam 100% azam untuk jadi working at home mum, i will make it happen, but personally, i dont foresee it can be accomplished this year..

anyway, lepas balik sekolah, emir akan belajar mengaji + daycare di Bangsar sampai lah ke petang.. 

kesian budak2 sekarang, tapi kalau kat rumah pun macam lah belajar sangat..

cuma, both of us agreed not to send Emir to any tuition class, not this year, kasik dia relax dulu, i know nowadays parents are so competitive but that is our decision.. 

so untuk tu, Emir kate dia nak belajar..

1. swimming dulu -- bila dah pandai, dia kate nak belajar
2. futsal -- bila dah pandai, dia kate nak belajar
3. tennis -- bila dah pandai, dia kate nak belajar 
4. fencing..

and i have to find a swimming class for him.. dulu ingat nak register tempat suzi.. tak jadi :)

6 comments:

mama tisya said...

bila anak dh msk standard 1 ni sure lain environment...bab mkn..bab berkwn...kita sbg ibu sure riso kn...

Nad @ MamaZN said...

Hepi tgk emir tu..hee

Mama Zharfan said...

naper u tak jd enrol emir kat swimming class yg my zharfan join tu yer? jauh ker mira?

Nina @ BabyBoon said...

mmg things feel so different dah masuk std one, kan.

apa apa hal mmg i mak yg senang emo. i wish i could freeze time!

good for u taknak pressure emir, no tuition semua tu. bagi dia settle dgn routine dulu kan.. there's more to life than studies.

ashra said...

bestnye.x sbr nk rasa pngalaman manis gni.hehe.kena tgu lg 3taun.huhu

hehe.klakar la pasal air tu.tringat jaman kita kecik2,ptt la mak kita suh bwk bekal air kan..

ashra said...

eh,lupa nk tambah lg.stuju.for this year x ya anto tusyen lg la kan.memalam mira selak kan buku,check homework,sambil2 ajar lg mane yg ptt tambah, da memadai

sian gak budak2 tlalu tbeban nti.tambah lg dgn masa kt daycare lg kan..

emir,blaja rerajin k.. :)

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez