Monday, April 30, 2012

Jacobs - The Photoshoot...

Im not sure whether I should post this entry ke tak.. Hoping that my mother will not visit this blog this week.. Rasanya tak kot.. kalau dekat Facebook, tetiap hari jugak dia bukak :p.. Tapi tak taulah kot-kot once in a blue moon, mum's instinct - Mama nak jenguk sini.. To Baba, in case you are reading this, please please dont tell Mama.. it should be a surprise for her.


Tapi takpe, i wont disclose the content la kan..


So, yesterday I went to Jacob's photoshoot for Mother's Day celebration at The Whiteroom, Desa Melawati.. Lega sangat bile orang Jacob's email bagi tahu photoshoot dekat Taman Melawati aje, dah la Bersih apa bagai kan semalam..


Menarik jugak, sebab i tak pernah lagi orang interview hehe. rasa macam artis gitu.. Tapi mula-mula cakap tu tergagap-gagap jugak.. The interviewer asked me if possible to speak in English *gulp.. lagi la tergagap-gagap kan, nak nak interview tu untuk mak sendiri, dah la mak I her English is soooo good. But i gave it a go.. belasah.. janji mak i boleh paham nanti..



Adik I, Ainaa, temankan I tapi belek punya belek gambar yang ada dalam kamera, tak de satu pun yang elok.. ainaa ni main snap je.. dah la tu, gambar behind the scene, dua je ada, satu gambar ni, satu lagi gambar tu punyalah bergoyang.. haishh... takpe janji dia teman..


bersama Event staff for Jacob.. Comel kan.. Ainaa cakap dia suka kulit dia.. she is so nice.. orang Seremban mari..



Not only me, other weekly winner pun ade juga.. yang I kenal Zamzarina - Ayu, datang all the way from Johor Bahru for this photoshoot yang hanya ambik masa the most perhaps dalam 30 minit.. First time jumpe Ayu face to face, tapi bile jumpe, biaselah dah geng comper, tak de bende lain nak cerita :p. Siapa yang tak tau, Ayu baru-baru ni menang besar untuk Dutch Lady..:)



Cantik tak baju I, baju ni adalah sponsor daripada Eznaaaaaaaaaaa... Seriously I love the color, suke suke suke.. Contemplating, nak pakai masa ni atau nak pakai masa event dengan Mama nanti.. sekali I dah tak sabar nak sarungkan baju ni.. Baju ni hadiah dari Ezna yang I terima hari Rabu lepas.. Cantikkan.. :) Thanks Ezna.. Dapatlah I merasa pakai baju Hajaba..


Ape pun, i sendiri tak sabar nak tengok macam mane Whiteroom edit video i.. :)

Sunday, April 29, 2012

Happy Birthday Ainaa

She is 23 today...





i told her "kak long dulu dah tunang, jiji dah kawin"


She was stressed hahaha.. "Asal laa kakak-kakak aku ni kawin awal hehehe"


Still single and available... kalau sape-sape yang nak cari calon.. boleh habaq mai naaa.. :)


and kalau ada yang involve in property line, she is looking for a job now, if there is any vacancy, pun habaq mai naa, dalam july nanti she will be graduated insyaAllah


ape pun have a wonderful birthday..


p/s gambar ambik dekat mane.. --- esok.. :)




Friday, April 27, 2012

BIG Winning Entry: Hotel Istana Facebook Contest

Alhamdulillah, finally the much awaited voucher has safely arrived at my doorstep.


After taking into consideration, with heavy heart and after the discussion with Mr. Hubby, we decided to sell off this voucher.




Why? Because we have already booked tickets at two destinations this year. :) To that, i have to pass, the first will be in middle of next month, insyaAllah Indonesia (Medan? Bandung? .. (ni serious i tak tau, Encik Husband bagi tau kate dah book this May) and the second destination insyaAllah will be Brunei, somewhere in October.


So, i need the money for shopping heheheeh..


Apepun terima kasih Hotel Istana, because of this voucher, I am few hundreds bucks richer hehehe..


Status of this voucher: SOLD :)






Thursday, April 26, 2012

A measure to show the Middle East population in Malaysia

Well, firstly I have nothing against them seriously.


Even, my husband , giving him an option, he loves Arabian cuisine, and lucky him, the nearest Arabian restaurant is just in our condo area.. Yes peeps, our condo's restaurant is owned by Iranian.


So, when we had our dinner yesterday, while waiting for our food, Emir gave me this magazine to read..


and yes, I was surprised that this magazine is published for Arabic readers, and it is published in Malaysia..






I know they are almost everywhere in Malaysia. the reason being was, most of them have the intention to reside in European countries, States, Canada or Australia, but in order for them to do that, the requirement of the visa of those countries - they must be domiciled in another country for few years before they can actually stays in those countries. Oh in case you are wondering, my ex neighbour was an Iranian family. The wife is very nice, once a while she would let us taste her Iranian cooking.. but unfortunately after the incident where her daughter has been robbed at Komuter station ( see I told you, our KTM services / facilities is seriously needs to be highlighted, bukan Shapie Afdal kes je :p), she decided to move somewhere near to her daughter's school.


Anyway, i dont mind the immigrants choose Malaysia, but when there are cases where they robbed, kidnap and KILL others.. thats the reason Malaysian sometimes has  a different perception..


Till then
daaa

Wednesday, April 25, 2012

Prizes - Kenny Rogers Roasters vouchers

Obviously, I love someone who called me and said


"akak, akak ade rumah tak sekarang, saya nak hantar barang ni"


Suke ok, as far as i am concern, there is no way, lawyer or whatever authorities searching for me hehehe, yang i tau orang yang cari I semuanya orang yang nak hantar hadiah :p


so last Friday, I received the vouchers from Kenny Rogers Roasters worth two sets of quarter chicken with one side dish each.. :)





So lepas ni kalau nak jalan-jalan dah ade something that can save our pockets..


and it comes together with the consolation prize that i won much earlier.. peliknya, kalau ikutkan i should get Kenny Rogers meal worth RM50, tapi this set i think is around 17 so  kalau dua baru RM34.. 


anyway, thank you Kenny Rogers Roasters..


p/s Both hubby and me prefer Kenny Rogers as compared to Nandos.. what say you?



Tuesday, April 24, 2012

it just a simple Terima Kasih / Thank You..

Kadang-kadang kita lupa..


bila kita berterima kasih kepada orang, cukup untuk buat orang dihargai.. 


tapi biasalah, terima kasih kadang-kadang macam susah sangat nak ucap..


macam..... bila kite naik lif, orang tahan lif untuk kita, please say terima kasih.. as simple as that.. 


well, i never say it out loud here.. tapi yang i perasan.. sepanjang i letak posting about income tax dari tahun 2010.. yang  mane satu hari i terima banyak ok email dari 'peminat-peminat' i.. ada yang email, ada yang bagi comment.. 


dan sebaik mungkin majoriti i akan jawab, walaupun ade sesetengah tu paksa-paksa kite, tapi yes, i buat dengan ikhlas dan tak mintak bayaran pun.. dan saya jawab semua.. 


the best part, boleh kira dengan jari.. berape orang yang cakap terima kasih bila i beri jawapan.. 


macam hari ni, i received 5 emails regarding tax return, semalam hari ahad dalam 3.. macam semalam, none of them came back and said thank you.. ok mungkin tak bukak email kot..


i tak geram dan i tak bengang, cuma i macam..


IS IT HARD TO SAY THANK YOU?.. 


p/s nak charge lah lepas ni hehehehehe.. this year 2 orang nak offer i jadi tax agent, tapiiiiiiii i malas.. i dah boring buat tax hehe imagine this year masuk 7 tahun buat tax..



Monday, April 23, 2012

Rezeki di mana-mana

Yes, rezeki dekat mana-mana.. dan Allah bagi rezeki sama rata je..

sometimes ada orang tu dia ada semuanya, nak apa, cakap je, kalau boleh satu dunia ni pun dia boleh beli, cuma mungkin rezeki kebahagiaan tak ada..

sometimes ada orang tu dia takde langsung harta benda dunia, yang dia ada survival kehidupan sehari-hari, tapi dia bahagia sebab keluarga, anak, mertua ada ikatan yang baik

sometimes ada orang tu, rezeki ada, harta pun ada, kebahagiaan pun ada, mungkin tak banyak, sederhana sahaja, tapi ada keduanya.. cuma dalam pada dua perkara yang berjaya kita takluki, kadangkala Allah datangkan ujian..

Ujian untuk menguji hambaNya..

siapalah kita kalau tak kene uji.. ujian penyakit, ujian dalam pekerjaan, ujian dalam ikatan kekeluargaan, ujian harta..

Menarik kan..

cuma kita manusia, bila dah kene uji, baru ingat yang Atas sane..

dan saya percaya setiap yang berlaku ada hikmahNya.. 

cuma sekarang ni, process nak pulihkan semangat balik mestilah ambik masa.. nak cari balik semangat yang hilang..

tak pe lah, yang penting, i still can text my husband and said "sedih sangat sekarang ni". i still can call Emir's teacher and asked "macam mana Emir hari ni, pay attention tak", i still can call my parents "baba, mama kejap lagi kak long sampai Kemensah, bukak pintu boleh"..

i have to be positive, sebab ada orang nasib dia lagi teruk pada kita.  

Cuma at this momment, i need some strength to move on..

Love
Amira

Sunday, April 22, 2012

Survey that worth RM5

A simple survey organized by Motor Traders Magazine, one of the shortest survey that I participated.. 


and.. for this small effort from my end, they rewarded me with RM5 McDonalds voucher..



Anyway, I know some of my friends that have been invited to participate in a survey, and seriously, let say if you concentrate on one survey per day with the value of RM100- RM200, senang-senang, u already earn 4 digits income per month. Cool kan.. 


As for now, I have yet to experience this kind of survey due to the timing factor. Usually the survey is conducted after work around 7pm (which is a bit no-no for me) and during the office hours. 


perhaps one fine day.. 


Till then.. 


Happy Sunday...



Saturday, April 21, 2012

It's official - and yours truly is the winner!!!

Suke


Happy


Gembira


Baba pernah cakap, "kalau nak menang, menanglah hadiah best-best, kerete ke, rumah ke, kerusi Osim ke"


So, mase Sunsweet contest once upon a time dulu, i nak masuk tapi tak sempat post, sebab mase tu kene buat video and malam i nak buat tu, internet connection memang out terus. the best part, Baba I masa tu siap dah jadi actor dalam video lagi.. 


Tak de rezeki masa tu..


Sekali Jacob's ada buat Contest Ibuku Inspirasiku.


Suka. especially bila tengok hadiah Osim uAstro tu.


Tapi, tujuan sebenar nak masuk ni, i nak menang La Gourmet jugak, sebabnya, periuk rumah i yang untuk masak kuah-kuah tinggal satu jer. 


Satu hari pergilah ke Giant Melawati beli biskut dan letak dekat rumah mak dekat Kemensah.


Lama dah beli, sekali tak de time nak buat.


Sekali, ada hikmah kot i sakit perut food poisoning tu.


I have more time for myself.


Then satu hari on the 8th April itself, I duduk dan buat karangan pasal mak i.


Kalau nak tahu, buat essay tu bukannya i buat sekejap..


Lama u all... 


Sebabnya, I keluar masuk toilet..


I kene menang jugak, barulah sama-sama at par dengan BFF Ayu, Ezna and Suzi i yang semuanya menang Periuk.. ;d


Received the first call, kata i shortlisted.


I have been interviewed, I think they wanted to know whether you wrote the essay. They asked every single detail. Nasib i masuk nama i, dan I yang cerita pasal mak I sendiri. So I have no problem to answer. Lagipun tak de dalam karangan tu cerite rekaan semata, maksudnya, tak de cerite pun yang i tolak tambah.. semua nya ibu tercinta punya cerita.. 


Lepas tu, of course lah i dah happy, sekurang-kurangnya, kalau dapat call, I assume err i antara yang top prizes of the week la kot *perasan :D walaupun berpuluh kali depa kate, you were shortlisted sahaja, jadi jangan berangan.


They called me on Monday, by right kalau ikut kawan-kawan i yang dah menang, they supposed to call me back on Wednesday or  Thursday because usually result will be announced on Thursday.


Sekali, Rabu tak dak sapa call.


Khamis pun tak dak.


Baiklah sekian terima kasih. Kesian Baba tak dapat Osim.


Lepas tu hari Jumaat pagi, Ezna call kata I menang periuk, walaupun I memang nak periuk, tapi sebab depa dah call, adelah sikit frust di situ, sebab sibuk dalam kepala nak Osim.


rupenya, Ezna kasik gimik gitu. Nasib telefon tak boleh tembus untuk I cubit dia.


I percaya cakap Ezna, dengan lepas tu Suzz sms i, tapi i tak dapat tengok dekat Facebook. dah kene block kat office. So tak best lagilah perasaan menang tu - walaupun dah gatai update blog :p


Telefon? lupeke handphone i RM90 je, camera pun tak dak, so tok sah tanye lah i ada Internet ke tak :D.


Pulak tu, tak de sape pun yang telefon dari Jacob.


then, mula lah i pinjam jiran sebelah dekat office iPhone dia, browse and i saw my name.. 



Having a long name yang selama 30 tahun hidup ni, I tak pernah jumpe pun orang yang nama same dengan I.. so I know it is my name hehe


Lompat si Mira lompat.


petang tu pukul 4 barulah Jacobs call. Itupun bukan dari Jacobs, dari Contest Agent, nak arrange pasal transportation and delivery.


Dari Jacob? Sampai sudah i tak dapat phone lagi.


Tapi i ade photoshoot you... 


Would not reveal the details sebab tak confirm lagi..


Telefon husband I. Ok, walaupun contest pasal mak I, tapi i nak boss besar tahu dulu. Namun apakan daya, telefon dia suka sangat bagi dengar radio lama-lama.


Telefon Mama. I told Mama "can you imagine Mama, I wrote about you and your story made me won this Osim"


Mama suka..


Telefon Baba, Baba kata


"congrats!!"


bila I kata


"kerusi tu mira memang nak letak kemensah, bagi baba mama pakai"


Baba kata


"eloklah... Baba pun dah sakit-sakit belakang dah ni'


i rasa nilah rupenyer Osim uAstro


Alhamdulillah hadiah kemenangan i dapat happykan mereka. Kalau nak suruh i belikan, jujur i kata, belum mampu lagi :)









Friday, April 20, 2012

I won something BIG!!!! - Jacob's Ibuku Inspirasiku Contest

Alhamdulillah segala puji bagi Allah, akhirnya dapat lah I merasa menang something BIG this year..

Suke suke suke...  I menang dari Jacob's Ibuku Inspirasiku Contest dari Facebook..



Yes, I was selected as the weekly first prize winner :) - Week 5 winner hehehe


tapikan, since I tak boleh bukak Facebook dekat office, and i tak de smart phone yang canggih manggih.. so i pun tak tengok lagi betui ke tak nama i yang menang :)

Thanks Ezna and Suzi for the information.. tak tipu-tipu i kan .. hehe

Anyway, my BFF Suzi, menang periuk lagi for the third time and this time under her hubby's name.. terror kan..

p/s Alhamdulillah, dengan beli sekotak Jacobs harge dalam RM15.. i dapat Osim uAstro harga tak tau, yang i tau berkali ganda.. :)


Thursday, April 19, 2012

the last day of Picnik - My memory

say goodbye to Picnik...





a memory with Picnik


-- a place where I placed a watermark in my picture


-- a place where I edited my picture


-- a place where I created few blog posts to participate in a contest


1. Narnia - Nuffnang Contest 
2. Digi - Nuffnang Contest -Part 1
3. Digi - Nuffnang Contest Part 2
4. Reebonz Contest
5. Kleenex Contest
6. Papermate Contest
7. LG - Nuffnang Contest
8. Sony - Nuffnang Contest
9. Friso - Nuffnang Contest  Part 1
10. Rapunzel Nuffnang Contest
11. Dell - Nuffnang Contest
12. IP Man 2 - Nuffnang Contest


perhaps I may missed few blog posts.. :)


-- and some of it, i managed to grab some few bucks..


1. RM2,000 -- Pizza hut contest
2. RM1,000 -- Friso Contest
3. Sloggi vouchers worth RM435 from Sloggi -- Sloggi Nuffnang Contest
4. 3D Movie voucher -- Narnia Nuffnang Contest


YES, and PICNIK WAS MY ASSISTANCE... 


and now, Picnik administration has decided to close this website for good due to their collaboration with Google.


Thank you Picnik for all your contributions !! I do remember you.. Yes, all the time..


Love
Amira 






Wednesday, April 18, 2012

NOXXA Breadmaker / Multifunction Oven

After discharged, or should I say, after the nightmare that I have gone through due to food poisoning, now I am so obsessed to cook. Pagi petang siang malam, I masak even pergi keje pun i bawak bekal (baru 2 hari bawak bekal pergi keje dah kecoh satu kampung :p)..


Perhaps sekali sekala of course I akan makan luar. But not as the last time I used to. Masak kat rumah walaupun tak sedap and simple, but at least i know the ingredients. Garam berape banyak, dah berape lame beli makanan tu..


Kalau kedai, you dont know how much Ajinamoto, salt they have added into our meal...


And you know, baking is always be one of my hobby, walaupun sedikit malu untuk ditayangkan di sini memandangkan one of the good baker Jojoe adalah pembaca blog ini.. but yes, i loveee to bake.. and usually every Saturday I will bake something..


Sebabnya....


ada kakak tukang cuci rumah datang rumah i hari Sabtu, so lepas dah "berendam" dengan gule dan butter, ade orang boleh basuh kan hehehehe.. * good planning kan..


So now, im planning to bake my own bread.. watch out Gardenia, Im coming to be your rival very soon (bile tak tau) because......


insyaAllah im planning to buy this



Noxxa Breadmaker / Multifunction Oven..




Anyway, im selling this as well.. interested do email me at mummymer@gmail.com for pricing.


Thanks
Amira







Tuesday, April 17, 2012

One call

that makes me smile the whole day.....

kalau yer, nampaknye rezeki i.. kalau tak, its ok :)

Kene tunggu sampai end of this week nak tahu official announcement...

by the way hari ni Emir ade school trip dengan sekolah agama dia.. I hope he enjoys himself, pergi ke Muzium Islam dan kawasan sekitarnya. I pun tak ambik detail sebab I just got to know and just paid for the fees yesterday. Tahu pun sebab ade tampal dekat notice, this trip untuk orang yang datang tadika, Emir ni datang mengaji je.. bile cakap dengan principal, the principal allows Emir to be part of the trip..

Tak sabar nak tunggu cerita Emir petang ni sebab this is the first trip emir dengan orang lain (aka bukan dengan mak bapak nya dan bukan dengan tadika dia yang dia dah jadi senior for 5 years :))

Till then..

daaaa



Monday, April 16, 2012

Sesungguhnya hati i berdegup kencang nak pergi kerje hari ni, apekan tidak saya MC dan tiada di office hampir 2 minggu.....


Ya Allah, permudahkanlah urusan ini..







Sunday, April 15, 2012

For sale..

Di kala hari Ahad ni, terasa nak jual barang-barang... dari i tak gune and tak sentuh pun, baiklah i jual at cheaper  price kan.. :)


Kalau ade yang interested, boleh leave a comment here.. or email me at mummymer[a]gmail.com.


Thanks ya
Amira


Bio-Essence Slimming Cream
Condition: NEW
Source: from Contest that I won
Market price: around RM40-RM50
Selling price: RM30 each (inclusive delivery)
 



Friso Gold (2x650g) - Langkah 4
Condition: NEW (except that i cut out the barcode)
Source: bought for the purpose to join contest
Market price: RM63.70
Selling price: RM45 (inclusive delivery)
 



Saturday, April 14, 2012

Winning entry: Female & Her World Magazine January 2012

First of all, congratulations to Dr Suzi for her winning to Universal Studio Singapore -- package untuk satu family terus tu.. ;) USS is one of my dream destination to  bring Emir.. 

insyaAllah one fine day.. 

dah lame dah nak update about my winning ni tapi tak de camera , so slow sikit..

Alhamdulillah menang lagi dari majalah.. tapi yang pasti bukan dari name I, dari name suku sakat I. It seems that my name is having a tough luck to be selected for any magazine's contest winner ;).. 

From Her World Magazine January 2012 edition, my SIL was selected as one of the winner :) 

Heathcote & Ivory Hand Cream worth RM198

My SIL ambik dua, I ambik satu, i pilih Lavender tu :)



and from Female Magazine January 2012 edition, my sister Ainun was selected as one of the winner. Uyun pun menang yang sama juga

Ellips Hair Care worth RM200 



Cik yah tak pilih lagi, i dapat satu pun ok, just nak try jer.. 

Anyway berbaloikan, beli magazine in total  adalah dalam RM50 (since I beli magazine at least 5 magazines per month) , but in return dapat more than that.. 

Alhamdulillah...





Friday, April 13, 2012

ibu: did you tell teacher im not well
emir: yes
ibu: cerite ape
emir: errr i dont know - sambil senyum2 kambing..

im wondering what is inside his mind, n how does he communicates with his teacher and the worst part.. how much our secrets hv been revealed to others ...*phew..

anyway , went to see the doctor yesterday, told him that my period this time is slightly different.. with the period pain that i rarely experience n rupe pun pelik..

ok, sesungguhnya my one week MCs come at the right time.. period pain lagik..

walaupun hati sedikit gusar bile tibenye isnin ni.. but hey, ape nk buat keje mkn gaji begitulah kan...

Thursday, April 12, 2012

My second winning from drawing...

yes, from the same organizer -- Kenny Rogers Roasters's Facebook :)


and this time.. 


no more conso prize.. 


hehehe...


the first winning tu, i doodled but i didn't color, so when the winners were announced, depa color color ok..


so, for the second attempt, i pun pinjam lah color pensel Emir Rasyid..


and tak sangke pulak with this drawing..


I managed to grab 
RM50 Kenny Rogers vouchers!!!



p/s ye Nad @ Mama Zakwan and Ezna.. lamb tu inspired by Timmy Time hehehe :p



MIL called me 


"Mira, mak mimpi mak dapat kerete baru, mak nak dapat cucu baru kot"


the next day, my mum called me


"Mira, mama mimpi mira pregnant anak kembar"


Alhamdulillah..


but today


Red flag is here.....


moga-moga rezeki ada di lain kali.. kalau takde pun, i dah dapat terima hakikat anak i sorang je..







Wednesday, April 11, 2012

Dos for today

is to design my photobook..


At first nak buat pasal pergi Disneyland, Japan


but Disneyland Sea je yang ade, Disneyland tu tak tau mane hubby simpan gambar tu..


Then nak buat memories to other places in Japan


but few days of the pictures tak dak..


then tak pelah, i nak buat photobook about my trip to LA


but tak tau mane pi tablet hubby


then plan nak buat Emir dari kecik sampai besar


but gambar dia mase 2006 tak de


then plan nak buat gambar kawin sendiri


but tak tau mane pi softcopies of our wedding pictures


then plan nak buat gambar pi Phuket


but...........


dah frust dah..


malas nak tau kesampaian tak hajat ni..


grrrrrrrr******************

Tuesday, April 10, 2012

childhood memories --- have you watched this video?

will always bring us a smile...



so true??


:)


somehow i think they miss these


- tiang ke tiang punye game.. ok dunno how to describe.. u know what i mean..
- should present ice cream sepuluh sen tu 
- main teng teng ke .. 


thumbs up to the director..


p/s teringat kawan-kawan sekolah rendah


Hana, Sophie, Asiah, Roziana, Sharmeen, Yameen, Yati, Ayu, Firdaus, Noraini, Elaini, zaihasni and the list goes on.. 







Im out..

Alhamdulillah, finally dah selamat keluar hospital.. 4 days 3 nights -- something to remember, something to draw in my 2012 calendar..

First of all, i just got to know that my blood type is O positive, 30 tahun hidup baru i tau i darah ape.. Im not sure hubby is what type, but i think is B since Emir blood type is B.. 

Secondly, I almost lost my patient, imagine, they confirmed i could be discharged around 2 pm but I only officially stepped out from the hospital at 10.12pm.. lame sangat ok.. ok, to be honest, around 9.45 pm tu i dah start naik angin kat kaunter.. mane taknyer, jarum tangan i tak bukak lagi, ubat tak sampai, yang paling i bising, esok Emir nak sekolah, homework dia pun dia tak siapkan lagi.. pukul berape nak balikkan.. 

but immediately i bising, TERUS selesai segala urusan..

anyhow, i felt so bad, ye lah misi-misi tu yang jage i, in fact, they are nice ladies... of course lepas i dah naik angin tu, i did go to the counter and said thanks to them..

doctor bagi i seminggu MC.. suruh rest kat rumah.. agree i need this rest.. i dont think i had enough rest at the hospital..nak tidur elok je, sakit perut, lepas dah dapat tidur elok sikit, nurse masuk nak check blood pressure ke ape ke kan..

and sangat sangat gile i tidur hari ni.. pagi tadi je bangun dalam sejam gitu, uruskan ape yang patut.. and errr

err.. 

err..

pukul 1 lebih baru i bangun :D

dan sesungguhnya saya berasa sangat lah fresh... 

p/s now perut lapar sebab tak makan ape-ape lagi.. ubat pun tak makan lagi..




Monday, April 09, 2012

what happen to me...

ok first of all,  it is extremely difficult to type using touch screen but since i hv nothing to do rite now, so i give it a go to jot this down. so pls excuse my typo error or shortform ya :-)

im not too sure when it started, but the last meal i had was laksa johor @ Klcc during my lunch hour. nothing was wrong with the food, it tasted good, very  savoury n to top it all, one of my friend ordered the same too except that being me, i finished the laksa until the last bite.

after lunch, i felt a bit dizzy but i managed to kill the time until 6pm, luckily my email was having a technical problem so i decided to go back quite early on that day hoping that i would continue the next day.

well ladies, it didnt happened that way.

my so call nightmare had just begun

in the car husband asked what i wanted to have for dinner, so i opted for quickbites again at publika. i refused to dine there as i had my headache, so take away je lah..

after performing my maghrib prayer, i really had a terrible headache. i lied down. but gradually, i started shivering, so i covered myself  with a blanket all night long, without aircon or fan.

around 10pm, this was where i became the toilet frequent visitor. seriously, every 10 to 15 minutes i had to rush myself to the toilet.

subsequent to that, i ws really really tired and weak, n i sendiri tak sedar bile i tido.

but when i terjage, i saw emir walking around n around, he looks sleepy but dunno what to do. so i put him on bed n immediately he was asleep. sabar jelah.. i glanced to the clock n gosh it was already 1.30 am in the morning!!! emir baru tido n esok sekolah grrrrr..

ok out of topic..

immediately after that, my body clock brought me to the toilet again..

n i vomitted!! there goes my laksa..

lepas tu sakit perut, lepas tu muntah balik, lepas tu sakit perut balik, muntah..

when the cycle had a break for a while, i knw i hd to consume something. drink n eat. so i had half of my quickbites sandwich, but not long after that, i muntah balik.....
i hd a sleepless night, i started to worry cos i hd a lot of important meetings scheduled on wednesday n i was very sure i hd to be on MC..

at 7am on wednesday, i was panicked. i didnt knw wat to do, i knw if i proceed to go to work, i couldnt focus n i just torturing myself, but if i didnt go, i dunno knw lah, wat my boss would say...

but at once, u need to take care of urself first, so i chose to be on MC that day.

went to see the doctor n hd my two days MC.. ok it was not fun.

i was on the phone until 11am just to pass my job to my colleagus, pity her. sorry....

i spent the whole afternnon paying off my night sleep :). tried to eat n drink, tapi muntah balik, so i malas mkn..

woke up but the cycle continues. stress ok..

the feeling didnt get any better on thursday. i hd no appetite to eat. watery stool became worsen, but at least i didnt vomit on the next day.

honestly i was tired, tidur tak cukup sbb pergi toilet je.. ur body weak, nothing goes in but banyaknyer coming out.

friday, mc expired.. time to go to work.. i knw i was not fit at all, but hey 2 days mc mcm overlah kan, ni 3 days??

asked hubby to send me straight to klcc but the traffic was bad (as always) so he drop me off at lrt bangsar.. my tummy was drumming! stress cos nobody offer me a seat (on the good side, even though im overweight but at least i didnt look im pregnant :-)

upon reaching klcc, i decided to go straight to twin towers 'medical centre. after registration, i went to the toilet again n again, even when my number was called, i was in the toilet :-) ..

the doctor checked my eyes, one simple word from the doctor..

"eh, u dh dehydrate ni, i hv to admit u"

i knw it..

thereafter, i dropped by at the office, settled few things, n later, hubby drove to ampang puteri.

the funny thing was, before being dripped, i requested to go to the toilet as many as ican but it didnt work as it didnt seem to stop..

lagi stress, bawak bende alah tu dgn masuk toilet lagi..

i requested not to be admitted, but permintaan tak dilayan..

seriously, lg stress duduk hospital.. u feel more sick..

on saturday, i was getting better, so the doctor told me i bole discharged the next day.. happy ok!

buttttttt

on sunday night (sabtu mlm ahad), i hd sleepless night again. i woke up at 3am n the same cycle continues... at 5, i requested for prescription sbb dh penat pergi toilet..

the next day, doctor said i hd to extend my visit at this hotel for another day..

hmmmmm..

here i am on monday, stilll waiting for the blood test result..

alhamdulillah for now, im getting better not 100% but at least i get back my appetite. except now i hd terrible coughing pulak..

seriously i want to be at home....

and yes i want to get rid off this needle on my hand

Makanan hospital

is one way how to reduce ur weight....



but somehow ur kid will love it....



p/s thanks suzi for coming dan kawan2 lain yg mendoakan. hopefully today is the last day

Sunday, April 08, 2012

penyejuk hati

by right, i dah boleh discharge hari ni, tp mlm semalam i sakit perut balik.. n i hd my sleepless night again..

tak tahulah ape i mkn sampai teruk sgt ni, masuk hari ni (ahad) dah lima hari i masuk toilet, the worst sakit perut happened in my life...

nasib baik ade anak teruna i sebagai penyejuk hati......



alhamdulillah emir demam sehari je.. boring2 emir buat konsert untuk ibu dia. 

he always make me smile...


Saturday, April 07, 2012

when you are sick

the last thing u want to see...

ur son is not feeling well at the same time...



his temperature was 38.3 when he visited me yesterday

Friday, April 06, 2012

saya di sini

harapnye sampai esok saje...



Thursday, April 05, 2012

Emir and agama

Emir dah masuk enam tahun.

Bila dah masuk enam tahun, memang dah sampai masanya Emir tahu bab agama. To be exact, bab agama ni kene ajar since Emir kecik lagi.

Saya setuju. Sangat.

Setakat yang termampu, kami (the parents) memang mula ajar Emir bab agama, tapi Emir kalau mak bapak ajar ape sekalipun, susah betul lah dia nak concentrate. susah betul lah dia nak focus.

jadi, itulah sebabnya I was thinking to change Emir's school when he entered 6 years old.. 

But it was just a plan. After considering few factors, I continued Emir's education at the same old school. Senang kate sekolah orang "omputih".

Ok fine, I heard a lot people said, dont worry if your child could not speak English, but please be worried if your child doesnt know about agama. 


Agreed. 


But I want him to get both.


Emir's current kindie does allocate Agama class, twice per week, an hour each class, but i dont think it is enough to cover everything.


So early this year, I decided to send Emir for Sekolah agama and upon suggestion by my colleague, I had enrolled Emir to this agama class in Bangsar.


and now, Emir is a student there for nearly two months..


hasilnya...


Alhamdulillah..


seronok sangat.. 


serious seronok...


Ibu mane tak seronok kan..





Sekarang ni senang je nak ajak Emir solat. Tak macam dulu, liat semacam. La ni, of cos masih ade bunyi-bunyi kadang-kadang tu bile ajak solat, tapi dia still buat.


Sekarang ni,  Emir dah iqra' 5..


Sekarang ni Emir dah boleh recite few doas...


Sekarang ni Emir dah boleh mengucap..


Sekarang ni Emir boleh bercerite mengenai syurga neraka...


Ok i over. I tahu anak-anak orang lain lagi advance dari Emir, but Emir's improvement in Agama - I truly feel more satisfaction.





apalah agaknya perasan mak ayah bile anak tu jadi tahfiz, jadi ustaz.. mesti sejuk perut. 


Ada lagi few basic things yang Emir belum faham.. macam Aurat, emir belum faham lagi.. mane subuh mane zuhur mane asar, emir belum tahu lagi.. 


Anyhow, our challenge is where Emir communicated about religion with his friend who is non-Muslim. Luckily Emir ni jenis yang report jugak ape bende yang dia borak dengan kawan dia kat sekolah, I mean when he has doubt, balik rumah, he will ask me.


So, this is where parents have to provide a good explanation and never condemn what his friend was thinking. Especially, at this time, Emir and his friends are exploring the world. You know lah, budak-budak ni kite cerite , dia cerite balik pulak kat kawan dia.. 


So, there you go.. sharing my motherhood experience..









Wednesday, April 04, 2012

not really here...

I am terribly sick.. 


Just received my 2 days MC starting today..


Teruknya hai sakit ni..


Makan. Muntah. Sakit Perut. Sakit Perut. Sakit Perut. Sakit Perut. Sakit Perut. Sakit Perut. Makan. Muntah


Nothing left inside my body, semua keluar balik.. air pun keluar..


and the cycle continues.. :(


p/s tapi MC pun, keje tak boleh lari ;(..


"Sesungguhnya sakit itu penghapus dosa"


insyaAllah







Sunday, April 01, 2012

My other income..

and I just love to do this..




im concentrating on Amway post natal care / set bersalin right now.. 


and it works.. 


Do it one at a time.. 


and yesterday itself, sold 3 in a day.. 


that's a lot for me.. Alhamdulillah..


and received another two orders today..


wanted to keep a stock, but Tropical Herbs post natal care is temporarily not available in the whole Malaysia.. again..... 


perhaps next week...


thanks :)


My target, to sell 50 sets in a month. InsyaAllah 







 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez