Thursday, November 08, 2012

My daily dose starting from last week..

I dunno why, and I dunno what happen to me..

Somehow i feel so muak to eat outside, tetibe i terbayang berape banyak dah ajinamoto yang dah i telan, kite kan tak tau berapa banyak dia letak ajinamoto in just one dish.. *gulp.. belum lagi terfikir minyak yang dah gune.. berapa kali ntah agaknya depa ulang-ulang minyak yang sama untuk masak..

and belum lagi terfikir, berapa kali erk dia tak basuh kuali tu... mesti dari pagi sampai ke malam kuali yang sama and maybe setakat kuis-kuis sisa minyak ke tepi...

ok sudah.. 

kalau masak sendiri, there is no ajinamoto in my house.. not at all, i anti-ajinamoto, kalau tak sedap nasib lah, but to add ajinamoto definitely its not me.. 

and minyak... orang kate i membazir, but i tak pernah ulang-ulang minyak , tak suke.. kalau ulang pun, paling maksimum dua kali, lepas tu i dah buang minyak tu... and oh.. the minyak where possible and when it is a discount i will choose minyak matahari.. belum mampu lagi nak beli Olive oil semata ..

dan kuali.. rasa of cos you all semua same dengan i kot.. bila nak masak dish lain, kite akan basuh dulu..

and we know dah berape lame barang-barang tu ada kat dalam peti ais kite..

to that..

now, saya balik dan masak..

lagi sedap.. lagi sihat

dan jimat...

else, satu hari makan cecah RM40 sehari tu memang mungkin..  melampau sungguh.. kalau makan kat rumah.. setakat belanje i makan lunch kat ofis je.. 

and so now, my daily dose starting from last week is.. i suke belek-belek

Resepi


macam-macam jugak i dah cuba resepi dalam ni.. tapi tidak lah i nak ambik gambar kan.. segan.. i tak pandai masak, tapi i suke masak.. 

so malam tadi i masak ikan kembung percik.. :) tak sihat sebab i letak santan tapi sedap hehe.. the day before, hati masak hitam.. hati daging korban pak sedara bagi..and the list continues..

cuma memang mengaku penat sikit lah, sebab i balik keje lambat, balik terus masak.. usually pukul 9 baru anak beranak boleh makan.. memang tak elok pun sebab makan lambat, but what to do, i balik rumah pun confirm pukul 7 lebih, nak solat apa bagai, nak potong memotong, siang menyiang.. lepas hero-hero ni habis makan, basuh-membasuh pulak.. pukul 10, nak tengok internet pulak :D.. hari tu dah start pergi gym, tapi bila dah start sibuk masak untuk makan malam, nampaknya gym kat dapur lah :)

yang penting i like when hubby said "ok sedap" or i dont mind when he said "ni kenapa pedas sangat ni" and emir now request "ibu, can you please cook...."

untunglah sapa yang jadi suri rumah.. hari-hari masak untuk family.. i always believe air tangan seorang isteri and ibu itulah pengikat kasih satu keluarga.. and i read somewhere, masa kite masak tu, berselawatlah sikit, mintak doa apa-apa masa kite masak tu.. untuk ibu-ibu yang bekerja, doesn't mean u have to cook something special, memadai dengan telor goreng sekali pun.. tapi i faham sangat, kita ni badan dah letih sangat, all we want is, a good rest, nak nak kalau siang tu teruk kite kene "balun" stress dekat office.. lepas tu esoknya pulak sambung mencari rezeki...

and of cos to that, i conclude..

wanita adalah seorang yang istimewa.. 

-- another daily rambling by me --- 

8 comments:

Jojoe said...

my mom dulu pun balik keje dah petang dgn jem lagi. smpai rumah mesti buat teh susu dulu alas perut. pastu pelan2 dia solat n masak.. kdg2 mmg pukul 9 mlm baru dpt makan tapi dah biasa.. n no choice lgpun dah besar rahmat mak dpt masak homecook meal, dah la dia penat keje siang tadi. kalo makan kat luar sekali sekala boleh la...

skrg pun dah bnyk shortcut.. kalo x cerewet sgt kat market ada santan kotak n chick stock ready made.. kat rumah menu yg simple tapi fresh sgt la sedap.. ikan goreng dgn kicap pun best panas-panas..

i pun selalu menebeng kat myR tu carik ilham. mmg sgt berguna website tu.

Nina @ BabyBoon said...

Mira, wat u can do is cook and freeze the lauks. When i was working fulltime i did this. I spend a few hrs on the wkend to cook, then refrigerate some, freeze some. Then on most days balik rumah unfreeze aje, masak nasi and potong timun or salad. Practically everythg bole freeze, except yg deep fried stuff la tak sedapppp freeze.

ibu grace said...

potong bawang siap2, blender cili siap2, masuk tupperware. simpan fridge

ikan/haiwan2 lain, siang masuk dalam bekas.

nak masak, ambik je

itu je kot klau nak reduce masa kat dapur.

Liza Othman said...

best best!!
aku pun suka masak. kalau weekdays takat simple2 boleh la..

sekarang dah kurang jugak masak, terlebih penat. nak mengemas bertambah2 la penatnye..

kalau org rumah boleh tolong kemaskan dapur, mmg terbaikk, sure hari2 rajin masak :)

Nad @ MamaZN said...

Wanita adalah istimewa - setuju! =)

mama_umar_maryam said...

i ikut anginn kus2 mira,kdg2 seminggu straight i mmg masak! tp lately..huhu..pemalasnyerrrr

Mama Zharfan said...

seumur hidup me tak pernah beli ajinomoto sbb my mom memang tak msk guna ajinonoto sbb my dad tak leh mkn apa2 mknn yg ada aji tu...my late dad pernah sakit teruk and kena pantang aji ...

Raihan Rozlee said...

Mira, I like this post alot! Thumbs up! memang ladies are superwomen!

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez