Friday, November 09, 2012

I just make my life a little bit difficult today..

and so, u know me.. the last minute person.. but that doesn't mean i won't make it happen.. i will, but it just that i would make my life a bit difficult..

as i was looking at the date, i just realized emir's last party as a kindie student is tomorrow (actually dah masuk hari ni, 9 nov)..

and

i want to make something special, and more memorable.. 

bukan ape, those who followed wardina's page on facebook, i think last few days, she posted about her daughter who came back from school crying because none of her daughter's friend love what she had brought from home. wardina was accidentally forgot on that day was her daughter's makan session, and each of them had to bring some food to school.. so as an emergency solution, wardina spread the nutella on the bread.. nutella sedap kan.. but the children think it was just a plain bread..

jadinya..im sure ramai mak pak yang bawak makanan jugak dekat sekolah emir, and i bet, mesti ada kek, chocs, snacks, dan lain lain lagi..

dan saya nak emir suka dengan bende yang dia bawak..

jadi, mulalah, saya menyusahkan diri sendiri..

setelah difikir-fikir, i nak buat cupcake.. dan i akan buat buttercream, beli apa-apa barang so kanak-kanak sekalian dengan daya kreatif mereka, hiaslah cupcake yang disediakan dengan barang-barang yang i akan sediakan..


dah dapat idea tu, i pun call teacher emir whether it is fine to bring this kind of food to school, ye laa , nanti sticky sane, sticky sini.. teacher jugak yang kene bersihkan..

then, once i got approval from the teacher.. i baru sibuk nak beli barang untuk buat kuih.. 


biasalah, bila dah last minit tu , ade jelah barang yang takde walaupun kite beli dekat Giant..

takpe, i boleh survive dengan apa yang ada..

so, mission of the night dengan tekunnya dimulakan pada jam 9.15 malam..

i buat 3 jenis cupcake..

satu butter cupcake

satu blueberry cupcake; dan satu lagi 

chocolate cupcake

so hasilnya... jadilah ini.. tak banyak pun i buat, adalah dalam 60 biji..


ok, ni dah masuk dalam talam untuk bawak kat sekolah esok.. i have a box.. tapi masa nak, masa ni lah tak tau mana i letak.. 


and the buttercream...

i buat tiga jenis.. satu oren

satu purple, 

satu biru..

im sure yang laki mesti nak ambik biru, perempuan ambik purple, i saje malas nak buat pink, nanti warna pink tu tak unisex..at least both colors ni tak delah dominant sangat untuk satu pihak je kan..


Dear jojoe, i know ada banyak flaws :p, malu laa nak tayang dekat u.. anyway, my friend Jojoe, she has a bakery shop in Sungai Besi, the Baker's Shop.. so segan ok nak tayang hasil kerja i dekat a professional baker.. 

dan untuk topping nya.. i beli tiga ni je lah.. yang lain tu, biar depa ambik mana-mana snack yang mak pak lain bawak.. so tak de lah membazir sangat kan.. 

i beli 

KokoCrunch

Smarties

dan colourful rice..

patutnya nak beli Fruit loops punye cereal, sekali tak de daaa...


i dah ajar Emir what to teach his friends tomorrow.. and it seems that he loves this idea..

cuma..

cumaa

cumaaaa

lepas cantik-cantik buat tu... Emir ni nak makan yang top part je.. bawah tu dia bagi bapak dia pulak..

so, kalau budak-budak ni semua satu pesyen lagu tu..

penat nyer hai i berjaga buat bende ni sampa pukul 2 lebih ni..

ok ok, turn back to my objective...

yang penting...

i want them to get some fun on their last day of school!!

just to share my knowledge: do not ever let your child brings a peanut based food to school, sebab setengah budak alah peanut yang boleh bahayakan nyawa.. :)

4 comments:

Nad @ MamaZN said...

Ada gak baca cite wardina tu..roti sapu nutella kan? Ksian anak die nanges2, hihi...
Gud idea la mira..at least bleh buat kawan2 emir jd kretif =)

Mama Zharfan said...

comeyyy :)

mama tisya said...

wah rajin mira wt cupcake...lama tk wt...kita kalo cikgu soh tisya bw makanan...bw je la apa yg ada..sbb kdg2 lastminit tk sempat nk buat

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

pandai buat.. ok one day ila akan baking jugak!

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez