Monday, October 22, 2012

what i want in blogging?

anyway, its been a while i didn't write, i mean, i did post at least one entry per day, but none of the entry yang boleh membina pembangunan bangsa.. :) none of that actually ponder my thinking..

so, kalau nak ikutkan i always have this feeling.. i am already 30 this year, i telah meng-public-kan diri dengan dunia blogging, cerita segala mala yang i rasa tak payah simpan untuk diri i, telah diceritakan kepada seluruh dunia sejak tahun 2003, pendek kata next year dah nak dekat 10 tahun i blogging --- yeah i know , still tak kaya raya.. 

first of all, let me just get straight to the point, up to this date, i never blog for money. i am not really interested in that, i blog because i love to share, and blogging more or less is my errr hobby? kalau sapa yang perasan atau tidak, honestly i dont really care how much that I earn each month from Nuffnang, i dont really care berapa buffered earning i dapat per year.. usually setiap hari i masuk Nuffnang, i cume interested nak tengok berape orang datang blog i hari ni and what keyword they are looking for..

yes i know semua orang perlukan duit, i pun perlukan duit, tapi what i am trying to say here, cuma mungkin blogging for money adalah bonus untuk i.. i tak suke paksa diri i dalam blogging.. dan honestly jugak, kalau boleh i memang tak nak orang yang  kenal i tahu i ada blog.. sebab i segan.. 

but along the way, banyak dah kawan-kawan i yang datang dan pergi, yang i kenal melalui blog, yang dulu aktif berblogging, kini menyepi dengan keluarga masing-masing.. mungkin ada yang berdiri di belakang tabir emmira.blogspot tapi tengok i dari jauh..

at the same time, mungkin banyak juga i tak kenal siapa loyal readers i, yang ikut cerita i dari zaman sebelum kawin sampailah dah gemuk gedempul gini..

i sendiri mungkin tak sedar ape yang i cerita, mungkin terlalu bangga dengan kehidupan i (ya Allah mintak dijauhkan), mungkin terlalu obses dengan Emir, mungkin terlalu banyak keseronokan yang dicerikan dekat sini.. 

but honestly, my life is not all happily ever after, cuma apa yang i cerita dekat sini kebanyakkan cerita gembira.. kadang-kadang i macam malu jugak, sebab yang baca blog kecik ni meliputi kawan-kawan office, sedara mara, pakcik makcik jauh dan dekat, kawan-kawan.. sometimes i feel, alamak ---- buat malu je, i know my grammar tunggang terbalik -- let it be, bukan nyer i nak hantar tax advise dekat client i kan, but to other people, macam-macam boleh evaluate i.. 

but that's ok, itu adalah kelemahan dari i sendiri, tapi i cuma malu je bila terfikir, i dekat blog ni dok tunjuk happy-happy, orang di sebelah sana, ada yang mencari kebahagiaan, kehilangan kebahagiaan, hilang nikmat dunia.. i pulak bersuka ria.. cerita menang hadiah berlonggok-longgok.. im just afraid what i have presented may accidentally hurt other's feeling secara i sendiri tak sengaja..

so u know, im struggling to juggle what i want in blogging, should i actually throw what i think in a matured way.. perhaps be serious, or just continue ape yang i rasa, yes, i chose the later..


8 comments:

mummy_ayu said...

wah..10 years..lama tu..but realy respect Mira la..rajin join contest and banyak menang..best!!
Ayu baru lagi..sama mcm Mira gak..suka menulis..maybe sbb dulu Ayu suka tulis diary and now..zaman dah canggih..leh tulis diary bergambar...
Nuffnang...is a bonus...ada ..alhamdulilah, takde pun..Ayu tulis gak... :-)

Mama Zharfan said...

for me, my blog is my journal of life esp the happy part of it--nothing to do with my academic life and my work pun...and lucky so far my colleagues tak tau psl my blog (i guess so..)

AyuArjuna BiGoshh said...

i love your writing............simple dan bersahaja.......... :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

penah cuba stop berbloging tapi tak lama 3 hari jer

Ezna said...

i citer apa yg i nak citer tapi dalam penulisan yang sederhana. sume happy and sad......walau nampak happy tapi ada yang i sedih now ni :-(

Sumijelly said...

yer Mira.... sama la.. blogging pun sbb nak isi masa lapang memula tu.tp bila dah dpt duit.. kejar duit..pas tu slow balik..wakaka

tp yela.. betul apa mira kata juga.. kawan2 yg kenal memula sumer dh menyepi.mungkin masing2 duduk dibelakang tabir.. eh..sumi baca juga blog mira..tp kurang nak komen..suka baca..baca..dan baca.. kutip ilmu gak..hehehe

tp apa2 pun..ikut hati kita.. teruskan berblogging walaupun merapu rapan...hik3

Sumijelly.com

mama_umar_maryam said...

happy 10years blogging ann mira!! love your writing, tu je yg penting pd i,hahaha

Anje a.k.a Mummy_Balqis said...

tulis blog untuk tatapan sendiri..untuk tatapan anak bila dah besaq nanti, kalo wujud lagik la blog kita tu...suka merepek2 bab anak je...

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez