Saturday, October 06, 2012

Down to memory lane... || Zaman Sekolah - Sekolah Rendah

Its good to have Facebook because some of our friends are still keeping our memory that we "accidentally" lost it.. So, while browsing through my FB's photos, I realized that few of my friends had uploaded few years of my school days..

oh yes, i was a plain student.. nothing interesting about me.. but what i did remember, until Form 5, i must have this "robocop" (you know the plastic cover that we used to do our project", last time, tudung awning ni belum masuk Malaysia lagi, i really dunno how to wear my tudung without this Robocop :). So, i always had  Robocop's stock in my drawer :)


1994 to 1999 
Sekolah Kebangsaan Ampang


 Standard 1 
1 Anggerik

I was the Ketua Darjah at that time. Reason being, of cos lah with my physical appearance yang agak lain dari kanak-kanak perempuan yang lain kan.. :) But half of the year, my teacher above, Cikgu Ramlah (arwah) had passed my position to my other friend namely because

gulp.. hope Emir doesn't read this when he grows up :p

you know, mase kite kecik-kecik dulu, meja susun panjang-panjang.. bukannya dua-dua.. so one day, when teacher was not around, i pun "menjalankanlah" tanggungjawab. Kawan-kawan yang bising, I denda, hehe, i denda ok.. 

I denda apa.. 

I asked my poor friends to jalan bawah meja, I mean semuaaaaaaa mejaaa ok, satu keleas punya meja :D, well, tak sakit pun.. :)

the fact is, kawan-kawan i tak kena pun :D

But not long enough, few months after, I resumed the position back..

cikgu sayang i kot :p


 Standard 3
3 Raya

Most of my friends in this picture are currently in my FB's list, my teacher Cikgu Rosilawati, - i love her neat handwriting.

Memories: it was school holidays, 3 weeks school holidays i guess, nevertheless, it was a long holiday, as usual, as a last minute person, usually i did my homework a day before the school started. So this time, i didn't realize I had a lot of homework. Banyak gila... so tak sempat siap..

Of cos, teacher marah kan..

But i gave one bad bad bad excuse, which I still remember until now

"mak ayah saya pun tak paham soalan ni"

*gulp, it was just a simple dimple mathematic question huhu


 Standard 5
5 Raya

I am not too sure whether you can recognized me, I was in the last row, standing in the middle. next to Sharmeen.. Hi Sharmeen, not sure whether you are still reading my blog :). I was real active, well, to be exact, honestly, I love to go to school. and my circle of friends also adalah orang yang suka pergi sekolah, pagi pergi sekolah, balik pergi tusyen sat, lepas tu sambung pergi sekolah balik.. dunno why.. just love all the activities kot.. :) oh yes, this year, I menang 

ok ni malu nak cakap

Tempat kedua Thafiz Zon Daerah..

*masa tu yang menang Tilawah, sampai peringkat kebangsaan tak silap i Amirahman Abas, masuk Imam muda dulu, most of the pictures above ada gambar dia.. Dari dulu lagi dia memang aktif bertilawah

ceritanya macam ni, ustaz yang ajar I dulu (forgot his name) adalah orang yang sangat hensem.. hensem ok.. tu semangat menghafal kot :p.. honestly, i masuk dari darjah 4, masa darjah 4 i tak menang.. sedih sangat masa tu sebab my school was a host, and I was the only rep. yang tak menang ape-ape..

so, in Standard 5, im praying very hard not to win the first place sebab kalau menang kena wakil lagi kan.. I malu sebab i dah period, so malu nak cakap kat ustaz, "saya tak boleh baca hari ni".. anyway, after i menang, ustaz tu happy giler, not long after that, he resigned as a teacher..

sebab Ustaz tu jadi PILOT you ..

kenangan manis, masa i sibuk masuk Hafazan ni, ingat lagi arwah Atok dan arwah nenek I akan turun dari Taiping, tolong ajarkan baca, opah i lah especially..  even they were there pergi dekat sekolah i bertanding nak tengok I punya bacaan.. Missed my Tok Wan and Pah very much. They were my biggest supporter..

Gambar Darjah 6, I was not in the picture, I sakit masa tu, I was away from school almost a month.. :) nasib sempat ambik UPSR.. 

sakit apa, kaki i diserang kudis kudis yang sangat teruk, the whole family masa tu kene, dan dalam family I antara paling teruk kene.. yang tak best tu, dalam family I, I sorang je yang ada parut, adik I lain semua ok.. tak ci betul.. parut tu ada lagi sampai sekarang..

banyak kenangan.. just to tell you a few .. 

Ok, next Sekolah Menengah.. sebab panjang nanti-nanti i cerita :)


7 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam...nostalgianya gambar2 sekolah rendah tu ya.
K.atie cuma ada gambar masa tahun4,5,6 jer....masa tahun 1.2,3...entah kemana dah gambarnya :(

AyuArjuna BiGoshh said...

i love this posting.............amboi minat ustaz hensem-- i report kat encik emran :)

Mama Zharfan said...

wah..byknya kenangan manis...i mcm blurry memories wpun byk yg manis...tak kuat memori utk ingat balik citer lampau..

kemma said...

entry yg comeiii..besttt baca..nk gelak pon ada...sweet kan memory sekolah dulu..ermm

Shareena zul said...

O mira, maknanya kita sekelas since standard 1 la. Byk gk cite yg mira ingat ye..... Kita ingat ustaz hensem tu. nama dia razif. Yes! Dia mmg hensem:) n baik pulak tu! Tp kn, tgk gamba darjah 1 tu, kita yg sememeh gila dok dpn dua dr kiri tu ke ek? Mmg sememeh gila;)

Wan Amira said...

ha ah, kite sekelas lagi dari darjah satu.. :) ustaz razif yer.. waaa ingat lagi tu.. mira dah lupe dah.. tapi gambar darjah dua n darjah empat tak de sape pulak nak share yer.. yang tu memang gone missing

Shareena zul said...

Ada rsnya nizar share. Ada dlm fb. Klo xslh, nizar masukkn gambar dr standard 3. Masukkn r dlm blog mira ni. At least ada tpt rujukan:)

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez