Tuesday, October 23, 2012

about kaya... i mean being rich

Ini tak de kene mengene dengan nak masuk contest ke ape.. I saje suke-suke merepek ..


Tak salah berangan, ,kadang-kadang berangan ni boleh jadi kenyataan.. so semua orang nak kesenangan hidup.. semua, tipulah tak ade manusia yang tak nak kaya kat dunia ni.. selalunyer orang kaya adalah orang yang berpengaruh, tak kaya u tak boleh masuk politik.. but honestly even kalau I kaya, I tak nak masuk politik, imagine I bagi ucapan “janji sudah ditepati, kini masa balas budiiiiii”

Oh gosh, have u heard the song… :p

I selalu fikir, kalau I kaye I nak buat ape, ape perkara pertama yang I nak buat.. honestly first thing first, I nak beli tanah tengah-tengah kl dan buat rumah, rumah tu is gated area, kalau tak gated kene ade guard, satu duduk depan rumah, satu duduk belakang rumah, tanah tu kene besar sebab I nak ade swimming pool jugak.. dan I nak rumah I ade bilik untuk stor, ade bilik untuk study room, ade bilik untuk gym, ade bilik untuk main karaoke, dan ade beli untuk solat ramai-ramai.. tu tak campur dengan bilik tido, bilik air I kene ada tempat untuk jakuzi.. so tup tap, I nak at least ade 7 bilik dekat rumah i..

And the kitchen, I want a kitchen that allows me to chit chat with my friends, maksudnya, kalau I kat dapur, I still boleh ajak orang duduk dapur, borak2 dengan I, macam ala-ala kedai teppayanki masak depan orang ..

Tennis court? Tak perlu sebab I dah ade swimming pool dengan ade gym, so enough for me to exercise..

*phew, sungguh I berangan to that extend..

Lepas tu, I nak travel dekat tempat yang I berangan untuk travel.. honestly country yang I suke sangat

1. Dubai

2. New York

3. Greece

4. Mauritius

I berangan jugak nak cover semua Disneyland in the world.. :p emir happy I pun happy..

Dan tak lupe juga, I nak buat haji dengan ayah mak I, dan pakai pakej yang paling selesa sekali… heard the most expensive is rm100,000? Ke ade mahal lagi..

But by the way, I selalu fikir kalau I dah kaya, what is left for me?

Nothing..

Mungkin gembira, tapi bahagia tak? Masa tu mungkin dah jadi serba salah, tak tolong orang kate kedekut, tak senyum orang kate “dah kaya sekarang sombong pulak” and etc.. kadang-kadang I seronok bila mengenangkan diri ni tak sabar tunggu gaji bulanan, tapi kalau dah kaya, sure I lagi gemuk – ok lari topic, but truly, tapi mungkin bila I kaya, I akan make sure I upah dietician and a good chef, masak healthy food for me and family.. imagine ade orang buatkan kiwi jus pepagi, tengah hari makan salmon with asparagus, malam makan ceaser chicken salad… ooh heaven.. 

But again, are we happy?, mungkin yer.. kite boleh bahagiakan mak ayah, but how about our life, our life will never be the same again.. orang kate kene go with the flow.. nak masuk contest pun orang akan kate “tak payahlah dah kaya”, pergi kedai ade discount orang kate “hek enek dah kaya pun nak beli barang diskaun”

Pendek kate bile kaya, hati dan telinga pun kene tahan jugak..

But do u know, to me , orang yang kaya dia jarang menunjuk, and takkan menunjuk, orang kaya tak kisah pun pakai seluar katok masuk Mont Blanc bayar cash RM60k hanya untuk sebatang pen.. orang kaya tak kisah pun pakai selipar untuk buat transaction 13 million worth of property.. ok ni semua cerite betul yang I dapat dari sumber boleh dipercayai.. to me orang kaya selagi boleh takkan mengaku dia kaya, jarang kite lihat orang yang betul2 kaya masuk magazine “oh ini rumah saya, artwork itu saje harge 30 ribu, oh ini bilik wife saya, semua dalam ni designer handbag, setiap bulan saya maintain 30 ribu untuk wife saya”, seriously they will never say that…

And for those who said that, I ade sedikit pelik.. tak ke riak namenye menunjuk harta kekayaan pada orang lain.. and do u know by you saying that, orang akan compare dengan orang lain yang lebih kaya tapi lebih humble.. I know few of my friends yang sangat kaya raya, tapi tell u, they are so humble… yes I mengaku depa pakai designer bag yang untuk depa, beg coach adalah low class, tapi tak pernah derang menunjuk-nunjuk..and they never exposed what they have.. to that, I respect them even more..

update: i agree with Suzz.. she said, arrogant and humble tak kire miskin ke kaya :).. i pun kengkadang ada berlagak jugak macam...

"semalam i facial kat aster spring"...

walhal hakikatnya i dapat free je kekekeke :p -- will update tomorrow insyaAllah..

So, ape motif entry ni.. ?

Seriously, I pun tak tau..—saje nak bebel

Kekekeke..

Terima kasih kerana melayan saya dengan baik..

The end..

8 comments:

mama tisya said...

klakar la bc part kalo mira berucap ckp “janji sudah ditepati, kini masa balas budiiiiii”..hehehe..mmg best bila jd org kaya..nk apa tkyh pk sgt tp tk suka org kaya berlagak...

Mama Zharfan said...

ada ker org tak nak jd kaya :) arrogant or humble yg tu sifat indvidu tak kira kaya miskin

Nad @ MamaZN said...

Merepek apa nye mira...suke je bace ;)

Anje a.k.a Mummy_Balqis said...

ha ha ha kita suka baca, mmg semua orang nak jadi kaya, mmg best shopping tanpa sempadan, mmg best beli itu ini tak kira budget...tapi orang kaya pun ada risiko jugak kan...kita suka entry ni sempoi je tapi menghiburkan...

kemma said...

hehe..betul la mira klo kaya semestinya bahagia ke?tapi ahkak mau kaya jugak..hehe

ashra said...

Haha..mira mira..
Suka dgn entry u.
Straight from ur heart....

Btw,u lahir march kan..pisces kan.samalah kita.kuat berangan.i pun sama,apa u fikir tu,i pernah terpk kan pun.kalu lah kaya,super kaya...apa nak buat...tapi takut juga,jadi sombong,riak bila tiba masa..

Haha..pastu terpk gak..agaknya,tu pasal tak kaya raya umah mewah kereta besar bagai,boleh kah percaya dgn diri sendiri,gonna be humble, bla la bla..

Aishhh..tapi jujurnya..
Sob sob..i pun berangaaaaaannnnn dgn apa yang u ceritakan rumah etc..muehehehehe....
Kdg berangan,bila lah nak jatuh dr langit rm sejuta je...tak pun half a million ke kan..keke

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

hah.. mmgla nak kaya.. kalau kaya ila nak umah yang luas supaya boleh ajak parents ila & mil duduk sekali.. kawasan yg luas takla rasa tersepit :)

nak bawak double a berjalan serata dunia

nak bayar haji utk parents & mil g haji

nak beli mcm 2utk adikberadik yg dah banyak membantu

juga bantu org yg susah ..

mama_umar_maryam said...

dulu pnh list klu dpt 1 juta i nk buat ape..pastu pikir2 blk 1 juta tu mcm x cukup je, hahahaha, manusia x pnh puas!

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez