Sunday, September 23, 2012

The Shutterstock - the other side of story..

Shutterstock pendek kata adalah satu cabang perniagaan. I mean online business. All you have to do is to take an effort to produce a good quality picture so that  your picture can easily be approved by the reviewer.

And with that effort, your picture is currently been sold all over the world, and Shutterstock provides a space for you to earn money without putting emphasize on marketing and promotion.

Kalau husband saya, his strength is producing calligraphy artwork. dan macam orang lain yang berniaga waktu bulan puasa dan bulan Syawal, tempias rezeki datang juga kepada suami saya.. macam seronok tengok hasil-hasil "berniaga" setiap hari. Memang sangat amazing, apatah lagi perniagaan jual beli dilakukan dalam USD..

Jadi tamat sudah musim raya, sekarang kembali kepada normal..

dan hari ni buat pertama kalinya bila tengok hasil perniagaan hubby,

terus saya cakap dengan sendiri ..



yes, you are right.. semalam, tak ada langsung gambar yang terjual.. buat pertama kalinya setelah berbulan-bulan saya tengok shutterstock hubby setiap hari, inilah kali pertama tak ada satu gambar pun dapat dijual..

Yes, dalam berniaga, ada pasang surutnya, dan berniaga adalah risky.. jangan percaya bila orang kata berniaga semuanya indah-indah belaka, itu marketing saja untuk buatkan kita ni lebih terpengaruh.. dapat lebih masa, lebih tenaga, lebih wang.. betul, but it is not all the time.. 

*peringatan untuk diri sendiri juga..


4 comments:

Mama Zharfan said...

can't agree more..

AyuArjuna BiGoshh said...

yes dear--a gentle reminder to myself also

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

aah semua ada pasang surut sbb tue kalau nak berenti keja nak meniaga kena pk berjuta2 kali.. adik ila yg business pun selepas bertahun2 baru nampak hasilnya.. meniaga dari usia awal 20an.. alhamdulilah sekarang simpanan dia atasi kita yg bekerja nie.. kita yg keja nie "kaya hutang" kiki

ana-kirana said...

betul!!

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez