Wednesday, August 01, 2012

Resipi Kuih Keria

Mama selalu pesan, kalau nak buat kuih dulu-dulu tak perlu resipi, cuma kene tahu ape bahan  yang dimasukkan kemudian olah sendiri.


To be honest, i pun tak tau buat kuih keria, bile tanya Mama itulah jawapan dia, dia cuma cakap, ambik bahan ni bahan tu, cukup.. sukatan memang tak dak langsung, kene pandai-pandai sendiri.


But one thing about kuih tradisional ni bahan dia tak renyah, cuma dari segi persiapan tu memang makan masa, kuih cara nak kene santannya, kuih karipap nak kene gentelnyer, kuih bunga ros, nak kene goreng satu-satu bagi bentuknya, pendek kate untuk I orang dulu-dulu memang berseni..

Ok, jom tengok bahan dia..



Memula kene beli lah ubi keledek kan.. gambar dekat atas, gambar ubi keledek i beli dekat Cameron.. dari situ, mase first time i buat tu, i sangat bijak bistari, pergi potong ubi terus.. punye lah letih and lame sangat sebab ubi keras semacam..


last-last bile dah habis mak i kate, "mira, orang rebus je ubi kayu tu dengan kulit-kulit sekali, senang nak potong".. so in my second attempt, i rebus dulu, sekali bile potong, sekejap jer.. memula tu dok pikir, macam mane lah orang yang berniaga keria setiap hari nak potong ubi keras-keras macam ni.. lepas tau the secret, barulah.. "ooo macam ni rupenyer'


then lepas dah potong ubi sendiri, lenyekkan ubi ubi tu, lepas dah lenyek terus letak tepung sikit.. kene letak sikit jer, nanti keras pulak keria tu..


Yes, no garam and no gula.. kalau i letak sikittt je garam nak bagi naik rasa.. lepas tu kalau rase keras sikit letak lah air panas.. :) 


Then, lepas dah puas, gentel je ikut bentuk donat, then goreng!!


Untuk gula, letak dua sudu gula atas periuk panaskan dan letak sikittt (about half spoon) of water, bile gule dah berbuih, cepat-cepat masukkan keria yang dah goreng tadi, gaulkan, tutup periuk tu, dan goncang goncang keria tu dalam periuk sampai la u rasa gule tu dah kering..


Siap.. dah boleh makan :)


bawah ni my first attempt buat kuih raya, to be honest, mule-mule tu ingat konon macam nak jadi buat bebola ubi keledek manis macam dekat Cameron (sape pergi pasar Brinchang tu, tahu lah bebola ubi keledek ape kot -- i suke sangat), sekali bile buat, dah masak and rasa, eh -- ni rasa kuih keria ni :) sebab tu lah bentuk dia bulat-bulat.. instead of bentuk donut hehehe



Tapi nasib Encik Emran ni suke je.. 

---Amaran: jangan makan sambil tidur macam ni, membahayakan kesihatan :D ---






6 comments:

Nad @ MamaZN said...

senang rupenye nak buat ye mira..
saya tak penah cube pun nak buat ;)
nnt nak try la..

Mama Zharfan said...

heheh hubby u sgt sporting and supportive gitu :)

Liza Othman said...

senang aje ye rupanya..boleh la try bila2 nanti :)

BabyBooned said...

gambar cik emran tu patut hantar masuk competition. priceless sungguh. lol

mama_umar_maryam said...

sgt kelaka ok gmbr last,anta kt shutter tuh ;D

Iryani Noor said...

amboii kemain tau mkn atas katil..
kang bersemut baru tau =p...
kalau kuih tu ko wat lonjong sket, leh tukar nama --> cek mek molek..

aku skrg xde mood betul la nk buat kuih... awal2 time baru beli oven je semangat.. hehehe...

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez