Monday, August 27, 2012

Malam Raye Saya..

**************

Sebelum tu, terkejut jugak rupenya ramai peminat Carolina Herrera.. :) ya, i know i jual murah.. sebab i rasa membazir je tak gune.. nak bagi terus tak ci la kan, penat i dok isik pen dan kertas masuk contest, tampai setem lepas tu pi post office lagi.. so kire RM100 duit makan untuk i lah :D, 

Anyway, saya dah message orang yang first bagi message.. Kalau kate, kawanku tak jadi terima, saya akan offer kepada orang kedua dan seterusnya... Anyway terima kasih banyak-banyak.. 

****************

Malam raya semua ada cerita tersendiri kan dan im pretty sure bergantung kepada keluarga masing-masing.. ada yang terus membeli dan ada yang bertungkus lumus menyiapkan makanan di malam raya.. 

dan family saya antara ribuan umat Islam yang tergolong dalam kelompok orang yang bersengkang mata masak di malam raya. Tahun ni macam penat sikit sebab segala persiapan raya termasuk nak beli lauk pauk semua di buat pada hari yang sama.

Tahun ni hubby and I dengan hati yang rela pergi ke pasar borong Selayang, tapi sebelum ke Pasar Borong, saya join satu barisan yang sangat panjang selama hampir dua jam.. ye, let me repeat.. 1.5 hours untuk beli daging.. mase tu honestly i dah stress dah.. nak beli daging pun nak kene beratur.. tapi mengenangkan kalau rendang tak dak daging macam tak lengkap pulak kan..

Then barulah ke pasar borong Selayang.. balik duduk sekejap.. adik I nak cari baju raya.. so again, i volunteered bawakkan adik I, kalau tak mak i jugaklah yang depa nak seret kan.. dari tengok mak i penat, baiklah i penat..

balik dari shopping raya untuk adik I, duduk sekejap terus i buat proses masak rendang.. phew* penat ok.. masak nak dekat 10 ekor ayam.. again 10 ekor ayam!! so bayangkan lah berapa banyak bawang, serai ape bagai nak potong.. and I insist I yang nak masak rendang..

I tak dapat ingat berape lame i potong memotong dengan bantuan adik-adik I, tapi cukuplah buatkan i tak boleh bukak mata.. badan dah penat habis dah..

tapi gagahkan diri jugak, lagipun mase ni lah patutnya kite adik beradik  gotong royong ramai-ramai tolong mak ayah dekat dapur untuk siapkan persiapan raya.. I dunno about you, but i still feel even though kite duduk dekat je dengan mak ayah kite, tak kirelah belakang rumah ke depan rumah ke, PJ, Shah Alam, but we should lend a hand and help our parents, kalau tak parents pun adik beradik yang lain.. untuk I, masing-masing ade bende nak buat dan masing-masing ade komitmen masing-masing dan masing-masing jugak ade rumah sendiri yang perlu diuruskan, apalah salahnya malam raya tu kite berkumpul bersama di rumah ibu bapa kite bukan hanya siap untuk keluaga sendiri.. i bet sure lagi meriah.. 

well sorry, just my 2 cents.. 

but anyway, tahun ni first time tengok ayah I berhempas pulas dekat dapur.. ayah i tolong bersihkan 10 ekor ayam :D 

so inilah hasil rendang I.. mase ni tak masak lagi.. but anyway, unfortunately rendang i kali ni tak berape menjadi.. tak reti lagi nak budget untuk 10 ekor ayam huhuu.. takpe raya haji ade lagi.. 


malam tu pulak, sekali lagi i teruskan jugak dengan mission I walau mata dah mengantuk dan penat sangat.. ye lah dari sahur tak stop2 kan.. tapi sebab misi i tahun ni nak bakar lemang, dan i ade askar-askar (adik-adik) untuk tolong.. ape lagi..


nampak tak betapa bersepahnya dapur.. senang je nak buat lemang.. beli buluh, masuk kan  daun pisang, santan taruk sikit garam, 1 kg santan kiterang letak 3 sudu garam.. lepas tu rendam lah beras pulut semalaman.. cuma nak siap leceh.. kene selang seli buat, kalau satu sudu beras pulut, lepas tu kene buat 1 sudu santan, 1 sudu beras, 1 sudu santan, sampailah buluh tu nak dekat penuh.. nak siapkan satu lemang ni pun makan masa..


Lepas tu upacara bakar lemang.. sebab kiterang tak de kayu nak tegakkan, mak I suruh gune je bekas letak akuarium yang dah tak gune lagi.. :D mase ni semua orang duduk luar.. tapi gambar tak boleh nak letak dekat sini sebab kami semua berpakaian duduk rumah je..

dan we all start bakar lemang pukul 11.45 malam okeh.. mase tu mate i kuyuuuuuuuu dah tak sanggup dah.. cakap mak i nak rehat sat.. sekali tertidorrr sampai esok pagi.. badan rase letih sangat.. hubby dengan mak i jadi backbone bakar lemang, bile hubby surrender dalam pukul 1 macam tu, adik laki i dua orang sambung bakar lemang sampai pukul 2.. mak i je steady duduk luar..


berpeluh sakan laki i.. duduk rumah i kenelah jadi abang sulung :) hari pertama tu kiterang bakar 5 batang lemang je, hari berikutnya, bakar lagi 7 batang lemang.. yang pasti lemang kami memang kelasss ok.. lemak bersantan berkrim disukai ramai.. bile buat sendiri, santan pun suke hatilah kan nak letak banyak mane.. untuk merasakan lemang kami ni, terpaksalah tutup mata bahagian kolestrol ;D


rase best, sebab sambil2 bakar lemang, adik i pasang pelita, lepas tu emir dengan adik i main bunga api dan mercun.. rase jugaklah macam dekat kampung walaupun kami duduk kat KL je.. 


7 comments:

Ezna said...

bakar lemang sendiri tu yg mahal tu!!! menarik gak kan?

~AiMi SyAhiRAh~ said...

Meriah! Salam Aidilfitri! Buat para blogger di luar sana!! Jom join contest ini! 3 pemenang bertuah akan mendapat duit raya EDISI TERHAD sampul wajah saya!!;) Klik http://www.aimisyahirah.com/2012/08/contest-nak-duit-raya-cik-misya.html untuk maklumat lanjut.

Jojoe said...

memang best.. kalo buat aktiviti mcm ni kat umah parents mmg something special to look forward too.. kalo sume nye oder anak cucu kat rumah takde aktivti setakat susun kuih je..kurang meriah. bab-bab masak lemang ni mmg keluar time raya je.. i missed those days when i was smaller.. i dapat sume experience ni. tapi yg x brape suka cabut bulu ayam.. sbb ayam kampung ada tungau!! geli hehe

Mama Zharfan said...

beshnya :) now dh back to rutin pun my life ni ;)

mama_umar_maryam said...

btol! belah i dgn belah apai mmg dekat, bangi-kajang je..kitorg dh mcm bola lari sane kejap,sini kejap.hehehe

BabyBooned said...

selamat hari raya mira! maaf zahir batin! wow rajinnya u guys! respect lah

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

seronoknye berpeluang rasa semua tue.... anak2 ila main bunga api je.. maknye ngadap tv.. hihi

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez