Friday, June 22, 2012

Separuh masa berbisnes

adalah perkara yang sangat susah untuk seorang ibu, isteri yang bekerja sepenuh masa. 


tapi percayalah, 101% kawan-kawan yang ada title separuh masa menjalankan perniagaan sangat suka dengan apa yang dilakukan. Terpulanglah macam mana atau perniagaan yang dilakukan, rata-rata nampak lebih enjoy dan santai..


dan i sendiri tak terkecuali.. kalau nak tahu, i dah start berniaga kecil-kecilan sejak i darjah dua, jual kad raya.. sangat lah lakunyer.. cikgu pun beli, mane tak nyer, beli 40 sen jual 20 sen ehehe.. lepas tu bangga dapat habiskan semua kad raya.. hehe.. zaman kecik-kecik, i rasa dalam adik beradik i seramai 7 orang tu i je lah kot yang minat bab-bab bisnes ni..


but i love to keep it simple. up until now, my business is simple. 


cuma as you grow along the way, i started to realise, business requires expansion, and the first step is to change my mindset.


slowly, i mula bergerak sikit-sikit, pelan-pelan.. not easy especially when some similar brand has already has a strong name in cyber space, while me, has to comply with the rules and policy of the company not to expose the brand online. 


But again, rezeki is sangat lah luas, besarr... kalau ikut side income yang i dapat, is not even touch 4 figures but sadly, some eyes are staring at me.. trying to push me down.


but its ok.. walaupun i terikat, i tak nampak rezeki i tertutup. Allah gives me a beautiful brain to think and some of you may already know what i am currently working on.. and masyaAllah it works. 


It still slow, but it has improvement from the first day i strategized my plan.


and that was the reason, i was quite for quite some time, apart from having a stress day at work.


So..


apakah tajuk cerite ini..


oh... i ade bisnes :)


no laa, just a sharing session..


believe in what you do.. be honest. and tak berkira.


insyaAllah, customer will find you. as you go along the way, if they satisfied with your service, the power of good words can definitely make you a lot more happier. 


me.. on my set bersalin (bende yang paling banyak laa i jual sebulan kan), honestly, apart from spreading the word (of cos u still have to do ur part), rakan-rakan yang direferkan oleh existing customer adalah sangat menggembirakan hati.


and recently, for the first time for me, tempat yang paling jauh i hantar adalah ke kudat, sabah.. ok sungguh, dalam peta pun i tak tau kat mana.. tapi masa i hantar KK dulu it was just RM30++, dua kali i hantar KK, tapi ke Kudat ni, my postage was RM40++.. mahal kan.. rasanya jauh ke pedalaman sikit. Mane dia dapatkan i, sebab she has been introduced by someone :)


and oh, not many people know about the benefits of this set bersalin.. tak banyak pun orang bercerite online - unfortunately.. so that is my obstacle.. semua orang kenal Nona Roguy, HPA,  Sendayu Tinggi, Alfat, Shaklee, Orang kampung, Mak dara, Leesa Formula - u name it.. but not really Amway rite :)


So, im wondering.. bile laa company ni nak longgarkan sikit the policy, everyone is going for online... spreading the news, sharing the brand experience.. but we cant do the same.. 


ape pun, what i believe is -- percaya pada rezeki..


insyaAllah.





2 comments:

ana-kirana said...

betul mira!!sy pon suka keja separuh masa saya ni hahaha..
alhamdulillah..sikit ke banyak janji saya suka hihihi

airin diana said...

InsyaAllah mira, kalau ade rezeki tu tak ke mana
nak try online bisnes, meh la jom buat sama2 dgn airin ;) melebarkan sayap..hehe

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez