Tuesday, June 12, 2012

Pemeriksaan gigi percuma bersama Colgate.

I know it has been quite a while, in fact, if im not mistaken, dah habis dah pun free checking ni.. tapi sebab gambar masih tersimpan dalam memory quite, it shouldn't be any harm to share it with you all.. 


Untuk yang tak tahu, baru-baru ni Colgate bersama dengan Kementerian Kesihatan Malaysia mengadakan pemeriksaan percuma untuk semua golongan, jadi banyak klinik bergerak di buka di shopping mall di seluruh Malaysia bertujuan untuk meningkat kesedaran mengenai kesihatan gigi. 


To be honest, i sendiri ada masalah gigi. Dalam adik-beradik i, gigi I lah yang paling teruk sekali. Gigi I berlapis dan tak sekata, selalu rasa malu especially bila nak senyum depan kamera sebab yang nampak menonjol bukan muke i yang cantik :), tapi gigi kapak i kat depan.. 


Cuma bila i umur 13 tahun i dah pakai braces. Budak sekolah menengah tengah membesar, suke lah kan tengok gigi besi macam ni.. mase tu ramai orang panggil I Robocop, malu jugak tapi nak cantik punya pasal i sanggup. Sebab kecik lagi, bila i bukak braces mase umur i 15 tahun, i tak pandai nak jage, at the end of the day, gigi kembali berlapis sampai lah sekarang, tapi tak lah teruk macam dulu..


Cuma masalah gigi orang berlapis penjagaannya agak rumit, bukan semua berus gigi boleh digunakan, kalau ikut doktor, certain berus gigi tak sesuai untuk berus yang biasa. Tapi i aci boleh je, janji boleh gosok gigi, bukan telan air liur basi.. mane-mane berus gigi pun boleh ;)


so, mase jalan-jalan dekat AU2 Setiawangsa, dekat area Concourse ada klinik bergerak. Mula-mula ajak Emir dia takut, tapi lepas dipujuk-pujuk mahu pulak dia... 





alhamdulillah, gigi emir tak de masalah.. bagus jugak ade program macam ni, sebab nurse ajar Emir macam mane nak gosok gigi cara yang betul and of cos Emir ni kalau bab2 orang lain yang ajar, memang senang nak masuk kepala.. :) kalau mak ajar, banyak la dia punya dos and donts.. 


So  macam mane u all jage gigi anak u all yer.. Emir nak tido, tak de problem nak gosok gigi, bangun tido liat sungguh.. kalau gosok gigi bangun tido kire hari bahagia la tu.. penat dah tunjuk gambar2 orang sakit gigi.. tak jalan jugak.. 


sebelum  berpisah, ni gambar Emir dok push-push Anjang dia suruh check jugak.. confirm la Anjang dia yang control ayu tak nak check kan :)




How about u all.. take benefit tak bende-bende percuma macam ni?







6 comments:

Mama Zharfan284 said...

my zharfan dh few times pegi dentist sbb gigi geraham berlubang

nolee said...

Aku ni tengah slow2 ajar Irfan gosok gigi tapi susah beb. mungkin sebab dia pun jarang tengok orang lain gosok gigi depan dia.

Risau juga, gigi dia kan besar.huhu kadang2 kena sekali gosok gigi ngan dia baru nak gosok. hish. Umur berapa emir start betul2 gosok gigi?

Nini D.. said...

insyaAllah gg cikmat jugak takde masalah :)

mama_umar_maryam said...

actually noticed iklan colgate nih..tp biaselah..plan2 xjadik..huhu..mmg nk jmpe dentist nih

Eyriqazz said...

kecik2 memang takut jumpa doktor gigi..larikkk

Em's Family said...

nolee: emir gosok gigi dari kecik lagi, umur 3 tahun dah start betul2 la, sebelum tu kurang sikit.. kire lambat jugak la dia start nak gosok gigi

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez