Thursday, May 10, 2012

on swimsuit...

bila mood itu datang, i will type, ape yang i fikir, dengar dan lihat. menarik. hidup itu mudah. belajar pun mudah.. dengar, lihat, dan latih, the next day all you know dah jadi engineer, doctor, accountant

belajar tu senang? tak juga, untuk i, tiga bende dekat dunia ni buat macam mana pun tak habis-habis, belajar, keje dan keje rumah untuk kaum ibu-ibu.. yadayada.. tell me about it..

and so, hows everything so far?..

one point to share

Last two weeks, i bawak Emir pergi mandi pool. no i didnt mandi this time, malas nak berbasahan.. so i duduk dekat tepi tengok orang kiri dan kanan, tengok emir lompat sana lompat sini.. i perhati, guard hari tu sangat busy, sentiasa dengan walkie talkie, selalu guard tu duduk atas kerusi je.. tengah i syok belek paper Kosmo, sekali guard ni panggil one lady keluar dari pool. Perempuan Arab. The guard said, "you are not allowed to swim with this tshirt", jenuhlah perempuan arab tu explain.. "this is not tshirt, it is muslimah swimsuit"..

Then, you know ade this one gay came towards the guard, ok basically me as well since i was sitting next to the guard. He just observed the guard, dengan bercekak pinggang nyer.. and the situation was getting tense..

dengan tak semena-menanya.. i bukak mulut..

"excuse me, let me tell you, it is a muslimah swimsuit, just that she is not wearing her hijjab, nothing is wrong for her to swim, it is a swimsuit anyway"

all silence. the iranian lady smiled to me and so did the guard..

and this guy

"ok ok"

so i continued reading my Kosmo..

it didnt end there, this guy was unsatisfied..

"eh lain kali kamu semua aaa, jangan duduk saja dekat sini, mata kene tengok orang, ini bukan pertama kali saya nampak orang pakai tshirt, sudah banyak kali"

ok, i was like

WTH!!!

banyak orang banyak ragam. dia tak tau ke orang kat malaysia ni banyak yang obes, kalau nak pakai swimsuit, alamat ramai la orang tak mau swimming..

and helooo

this is Malaysia, bukan nyer negara kat nun obama sane, yang bukak sana dan sinun adalah satu kebanggaan.

and what is wrong wearing tshirt .. heloo, tak de lah orang masuk dalam swimming pool kat situ pakai tshirt yang gelebeh-gelebeh tu, bile masuk tshirt tu menggelembung.. tak de takde..

and swimming pool kat situ bukannya 2m deep.. setakat 1.5m deep je.. majoriti orang Malaysia tak tenggelam punye dekat 1.5m deep. lagipun ini kawasan rumah, salah ke nak jadi diri sendiri kat kawasan rumah..

well.. im wearing my muslimah swimsuit as well, but i was not comfortable wearing it on its own, so i pakai lah sehelai tshirt.. kalau tak, i rasa, lemak i cukup seksi untuk tatapan umum huhu. nasib baik on that day, i decided not to swim, else, u know lah me.. mulut pun kalau nak lancang boleh je..

so my question is, why some people doesnt know the word "mind your own business".. i dont know about you, but to me.. bukankah ini bukan nya masalah negara yang harus diambilberatkan ..

dan saya akhiri hari saya pada hari itu dengan ucapan terima kasih dari guard yang tak pasal-pasal kene marah dengan lelaki itu
"kak, thank you very much" - sambil menunjukkan isyarat "bagus-bagus"

perhaps, what the guard was trying to say --- thank you for being penyibuk hehehehe...



4 comments:

Mama Zharfan said...

emmm...some people are sceptical when it comes to 'muslimah' swimsuit :/

Iryani Noor said...

elehh pasal pakai shirt dlm pool pun nk kecoh... tp mmg bnyk guard tak tau bentuk muslimah swimsuit.. mcm adik aku pernah kena tegur time mandi kt Avillion.. die soh adik aku kuar.. tp mmg silap org la nak gado kn & end up adik aku menang.. kekeke..

nolee said...

agaknya guard tu sebenarnya malas nak kecoh2 tapi orang tu duk komplen kat dia tu yang dia tpaksa buat2 amik kesah. maybe itu yg dia cakap bagus kat ko tu.

Ezna said...

i pun dah pernah kena ngan lady guard. Cekak pinggang kata tak boleh mandi pakai ini baju. Kena pakai baju mandi....I pun cakap ini baju mandi panjang la. Nak cakap muslimah kot tak paham...Haishhhh.....

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez