Monday, March 05, 2012

My first Apple Pie...

masa tengah tengok-tengok dalam fridge ape yang ade, sekali nampak ada epal-epal yang tak berusik, nak makan sure dah tak sedap sebab dah lembik sikit.. so terus la ade sedikit rajin nak buat apple pie... 


nasib la sekarang dunia di hujung jari anda.. so i pergi ke sini ambik resipi...



tapi as you know me, i ni kalau nak masak-masak, i tak suke resipi yang kene sukat ape bagai, i mean i tak berape gemar yang kene 200g, 300g... i suke yang 3 cawan , 4 cawan, senang :) cari punye cari resipi yang pakai cawan-cawan ni takde, so i dengan suke hati modified sendiri resipi..

tapi tapi, tak berape nak menjadi sangat, my husband kate the crust was not solid, still merapuh, yeah, by right i should freeze it sekejap tapi sebab adik I nak balik rumah, kakak ipar i nak balik Melaka, so memang i buat cepat...

Anyhow, kalau lah ade yang interested here is the recipe, feel free to modify the dough, but for apple tu, i think dah ok kot.. -- untuk i lah.. 

Resipi 

Untuk apple

6 biji epal - tapi kat rumah i semalam ade 5 je.. so i gune lima je
1 suku cawan gule pasir halus
cinnamon powder - sebab rumah i tak de cinnamon powder, so i ambik separuh batang kulit kayu manis tu dan tumbuk bagi halus 
sikit tepung jagung

Untuk doh

4.5 cawan tepung
1 buku Buttercup
1 suku cawan gule
2 biji telur 
sedikit garam 
esen vanila

Cara nak buat

Untuk Apple

1. Panaskan gula sampai perang - 
2. lepas gula dah cair dan perang, masukkan epal
3. kacau hingga rata dan letak cinnamon powder
4. Sejukkan dan letak tepi

untuk doh

1. Campurkan butter and gula, kacau sampai sebati
2. then masukkan barang-barang yang lain
3. Seeloknya sejukkan dalam fridge dalam 30 minit..

The combination

1. Bahagikan doh kepada dua, satu doh tu lebih sikit sebab nak kene balutkan dalam pan
2. Uli doh, lekatkan dekat dalam baking pan
3. masukkan epal
4. lebihan pastri tutupkan bahagian atas
5. sapukan  kuning telur dekat atas pastri
6. masak dalam 15-20 minit

The best part, i tak de pie pan, lepas tu i tak de roller tu.. So pie pan tu pakai je lah ape yang ade, and the roller tu since i tertinggal dekat rumah mak i, i gune errr errr.. lesung batu punye penumbuk tu :)


buruk kan.. :) cepat giler i buat ni, sebab kakak ipar i kate dia nak balik melaka, adik i datang rumah nak balik around that time jugak, so memang dengan pantas la i buat.. 

gambar mase potong tak de sebab lupe nak ambik sebab dah habis, bagi sane bagi sini, habissss :D teringat bile dah sampai last row punye gambar.. next time laa, perhaps next time i nak beli pie pan.. baru cantik sikit kan..






5 comments:

AyuArjuna BiGoshh said...

nampak sedapppppppppppp... harys try buat ni :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

pada ila kalau dah pandai buat pun kira teror.. mmm.. ila teringin nakbuat tiramisu tapi tak buat2..

Ummi Dania Yasmine said...

terernya u buat apple pie ni....

Iryani Noor said...

next time ko buat lg, sile hanto kt umah aku sikit yer.. hehehe

mama_umar_maryam said...

rupe pd i xpenting sgt..sbb bile masuk tekak..pehhh...teringat2,hahaha

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez