Tuesday, March 20, 2012

Me as GEMOK..

ada orang kata gemuk, ada orang panggil berisi, ada orang panggil bulat..

or whatever you name it.. kalau cakap pasal gemuk, rata-rata semua perempuan memang tak suka bile mereka dikaitkan dengan gemuk. macam I sendiri, honestly perkataan gemuk tu tak lepas dari orang yang cuba mendescribekan diri i dari kecik sampai la sekarang ni..

i tak berape surelah macam mane keadaan i masa kecik-kecik dulu sebelum tadika, kalau ikut gambar yang i ada, i tak rasa i ni kanak2 obes, i masih macam biase cume mungkin ade sedikit tembam.. physical i memang selalunyer menampakkan i lebih besar dari umur i .. 

so,  bile i masuk sekolah, sekali lagi, secara fizikalnyer, i memang agak besar dari kawan-kawan i, selain nampak  lagi matang (yerp, sebab anak sulung dari adik beradik yang ramai, i cepat matured)..sebab tu mase i darjah satu i terus jadi ketua darjah and i believe because of my physical as well..

dari kecik kadang-kadang memang ada rasa rendah diri bile tengok kite lagi besar pada kawan-kawan kita. i knew that before i got my period. i ingat lagi, arwah moyang i masa sihatnya kalau datang KL, kadang-kadang dia akan ikatkan betis i, dan dia sendiri suruh i amalkan supaya kata dia boleh kecikkan betis i.. tapi biaselah bende-bende leceh gini mane lah i minat kan..

dari dulu sampai sekarang, i tak suke cari baju, sebab selalunyer size i akan terpakse lagi besar pada usia i.. kadang-kadang i happy, kadang-kadang i tak happy. 

so i membesar dengan rasa diri i ni kurang cantik dari kawan-kawan i.. and i really hate it when each year or each semester, cikgu-cikgu nak timbang berat badan untuk masukkan dalam report card.. sebab bile time ambik berat badan ni, kawan-kawan lain semua keliling weighing scale tu..

i cuma ingat i nampak lebih kurus masa i form 4, itupun sebab masuk asrama dan mase tu i sangat aktif, that was the only year i betul-betul kurus, tapi bile masuk form 5, badan i naik balik, naik dan naik sampai lah masuk university.

bile masuk university, ade sorang kawan i kate i mesti susah dapat boyfriend sebab i kan gemuk, dah lah gemuk , tak cantik pulak tu.. 

yes, sometimes world is cruel to you kan.. masa remaja, mase musim nak try semua, ada orang bagi tahu u macam tu, i tak tau lah mase tu i sedih ke tak, tapi it was really painful to hear that.. macam itu lah orang punye perception terhadap orang yang gemuk..

sebab tu lah i tak sangke ade orang nak kat i kan :p -- kan papa kan.. lepas tu kawin awal pulak tu.. ok off topic.. 

sebenarnyer ramai orang tanya, macam mane i dulu dan sekarang.. i cume cakap i tak pernah dalam seumur hidup i, i ni kurus keding.. i sentiasa lebih berisi dari orang sebaya i.. 

even until now.. 

cuma mungkin, makin usia menginjak ke angka seterusnya, im ok bile orang describekan diri i ni "tengah happy yer" or dengan kata lain i paham orang sebenarnyer nak bagi tahu i makin berisi.. im ok lah.. 

tapi i kelakar lah we Malaysian, cube lah kite tak jumpe kawan-kawan kite for some time, the first thing that kite akan tegor dulu adalah bentuk badan.. tak caya, try to ask yourself.. i pun same :)

'eh dah kuruslah you sekarang' or
'makin sihat nampak"

but i dont like orang yang bukan mak ayah i, my MIL dan laki i commented about my physical in depth :)

first, it is not a joke to say that.. i know itu macam sikit motivation, but hellooo, i dont appreciate that.. and even harder when someone said "baru anak sorang dah macam ni"

i have hard and stubborn fat which already in me for many many years... i have big belly since i was young..  and it is a fact that i love food ..

ok, i dont know what i am trying to say.. Allah jadikan orang macam-macam, ade orang makan banyak macam mane pun, badan kurus keding bak model jugak, ada orang tak makan pun, tapi badan dia naik jugak..

and you know, orang gemok ni baju dia mahal tau tak.. i cannot simply go to Zara ke, MNG ke, tak boleh tak boleh, i kene pergi Ms Read, Flow, Total Women.. lucky me, walaupun badan besar macam ni, still lagi boleh cari baju ready made, sometimes dapat la jugak cari baju kurung ready made..

speaking of baju..

I was choosing my baju at Isetan last few weeks, and this young lady, Malay around my age or younger, together with her friends passing by at Total Women area and you know what this lady said..

"eh apasal nak lalu sini, ni kan baju untuk orang gemuk"

so, how you feel, you clearly heard what she said.. :) I tak tau sape yang cakap, tapi sempatlah mate i meliar dekat that group, and one of them said

"ish, ape cakap macam tu"

cuma what ever my shape is, thing that matter most is - stay healthy..

i hope i am healthy..

i  hope i have time to go to the gym..

i hope i have time to workout..

cuma recently what bothers me being gemok is.. 

is my weight relates to how difficult i am trying to conceive..

and all the time i know my answer is always be yes..

should i explain more.. tak pe lah..

Enough said.. 

oh by the way, tolong yer, i bukan potential customer untuk PB? Herbalife? Total Life? The Best Approach?

belum lagi.. ;)

ni entry sekadar nak luahkan je.. kan this year i suke menulis-nulis..





16 comments:

Wansteddy Tales said...

wan dlm proses kegemukan ni. xmakan pn bdn maintain debab ni. dah malas pakai PB :P rugi3... bak kata boz lamaku hehe

Mama Zharfan said...

i paham apa yg u alami..i lebih kurang masa sek rend/men/remaja..i cuma jd selim melim masa i start keje...byk faktor esp sbb time tu nak cari boyfren kan, i diet gila2 + pegi gym everyday!!!...and i tersgt selim masa kawin--berat less than 50 kg tu!!..i mula gain weight semula masa kat UK..and now masih dlm keadaan agak gemuk bagi ketinggian i...

Mummy Rizq said...

Tak gemuklah Mira... comey....

AyuArjuna BiGoshh said...

mira--- gemuk itu subjektif...i dun think u gemok... i think u comel in your own way...hmm biasa i pun kdg2 "eh, i nampak gemuk or buncit kat perut, kat punggung la"...kadang2 stress tak muat pakai seluar yang i suke giler....mak i pun kadang tegur...i kdg nampak berisi :)...tapi my hubby alwizz remind me..."kalau kurus tapi tak sihat buat apa. bersyukurlah awak berisi pun still sihat lagik takde kena amik ubat pain killer apa"...janji kita happy dengan diri kita, orang keding pun pasti jeles dengan keadaan kita :)

mommy nazeef said...

xpe...masih cute dimate emir ;p
cayanggg ibu!!

Anonymous said...

Slm Mira,

To tell u the truth,mmg sakit ati kan biler dgr org ckp kita gemuk @ berisi @ tembam.Walau mcm mana pun cara diaorg ckp it still mean the same.Bkn kita taknak berusaha kuruskan badankan.Cuma mmg bila berhadapan dgn cakes & chocolates I mmg kalah.Sbb kadang2 (almost all the time jadik demotivated kan bila nak kuruskan badan) ada jer mulut2 yg takder insuran ni..menyakitkan ati...Janji I sihat boleh jaga suami & anak2 itu dah cukup bersyukurkan..
Sori yer sesi luahan perasaan plak..
Rgds,
Su

Nad @ MamaZakwan said...

mengalami pengalaman sekolah ren/men yg sama cam mira...

tak suke pikir apa org lain ckp, walaupun kadang2 akan terpikir jugak

apa yg penting, kite ada keyakinan diri dalam cara kita sendrik

gemuk tak semestinya tak sehat ;)
yang kurus pun ada jek lagi tak sehat dr yg berisi ni, huhu!

Nini D.. said...

perkataan gemuk itu subjektif..semua org boleh sebut apa mereka suka tanpa memikirkan perasaan empunya diri yang dikata...pada Nini..siapa pun akak..bagaimana sekalipun fizikal akak...hati budi akak yg lebih penting..hati budi yg baik lebih menawan berbanding paras rupa..apa guna rupa cantik macam model tapi hati busuk mcm sampah :) but still...who ever u are,i still like u :)

Jojoe said...

i pun suka sangat makan.. lagi teruk suka masak. balik rumah masak.. takde sape makan? I yang makan. Sbb tu la susah sket nak kurus.

Ms i preggie i naik banyak.. ms my baby 3 bulan pegi wedding my uncle commented.. 'dah mcm org kampung kau ni'.. terguris tul rasa ati. even after anak i dah umur 3 tahun pun i lom kurus2 gak... wpun dulu i agak slim la,..tapi bukan la slim gila.. biasa-biasa je. so i tgh berusaha jjugakla turunkan.. SUSAH GILES.

Atie.Rashid said...

hi sis mira... mmg sakit hati kalau org ckp kte ni gemok, bulat2.. mcm sy gak, dr bby sampai la skang ni mmg badan jenis berisi.. tembam.. byk kali cube produk nak kurus n diet tapi takat turun 2-3 kg jek, pastu naik balik... takpela, badan tembam2 pun janji sihat n ade org syg dh memadai..

http://atierashid.blogspot.com

nonie said...

hi mira... lompat2 lompat terlompat ke sini...

i feel for you.. in the same shoe... takde insurans btul pompuan kat shopping complex tu yea... tunggula nanti tup2 esok lusa dia plak gemuks baru padan muka... my husband pun said the same thing macam AyuArjuna... yg penting sihat...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mira, tergelak pun ada baca tulisan mira ne.. cuba bayang ila yg dulu2 kurus. pinggang 25 tetiba bila prgnt amana jadi gemok..gemokla dari zaman anak dara.. percaya tak lepas amana lahir ila stress sebb semua baju tak muat.. tapi time flies ila dah tak kisah & ila happy je dgn 2 anak ne.. and paling best bila adik ila ckp "okla badan mcm ne anak dah 2" yg belum ada anka ne pun macam org anak dua..kiki..
so asal kita happy dgn family tak perlu pk apa org kata.. tapi dalam hati tetap nak kurus.. haha

Ummi Dania Yasmine said...

Mira, remember tak masa first time i jumpa u kat street smart mickey apa i cakap? I cakap u cantik kan? Remember x Mira?. I pun badan macam Yoyo. Jap terlebey, jap kurang sikit. Pepe pun masa i kat asrama i kurus sangat sbb x lalu nak makan. Selepas tu kejap besar sikit, kejap maintain. Sebijik la cam Yoyo. Hah...makan ubat tambah darah makan lak berselera....cuma nasib la i x suka makan yang bersantan, cheese. Kalau idok i naik lagi youuuu :-)Mulut orang ni kekadang x insurance la mira...geram...

a wife, mother and an employee said...

Yes, sometimes it hurts to listen to those 'fatty comments' by strangers, but it hurts more I think when own family members/ siblings say it out loud selamba badak like those are compliments - "eh I thot you kurus, but you are gemuk sebenarnya".
Yes, what matters the most is staying healthy.

mama_umar_maryam said...

ohh.i terlmbt komen, 1stly i rase nk slap3x ppuan yg berckp tu,
2ndly , i pon really enjoy my food..nk kurus time pantang 45 aritu ha lps banak..tapi xkanlah nk banak selang 9 bulan plak kan, hahahaa..
just b glad of wat u r, yg penting sgt is our healthcare..skg ni konon i avoid nasiklah sket2 ;)

BabyBooned said...

rasanya nanti minah yg comment camtu tu satu hari nanti mesti gemok drpd kita. hahahahahaa

anyway mira, fyi, i have never been thin in my whole life. bidang besar, dada besar, bontot besar. senang cakap, even when i was at my thinnest, i still kena beli size XL sebab "assets" i besar. the "girls" yg twin peaks tu. kekekeke.. anyway, yg penting sihat, tak penting if we dont look like models coz some ppl memang impossible nak look like models. insyaAllah mira jgn give up k! kalau minah montel macam i ni pun bole lose weight sikit and conceive, i yakin u boleh! insyaAllah! ;D

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez