Thursday, March 29, 2012

Limitation of R.I.S.A.U

Lepas i bace entri ni, hati i mule rasa tak tenang.


i mule fikir pasal Emir.


ok, sebelum tu, ini adalah sesi luahan dari hati seorang ibu. Sebenarnya selalu sangat i fikir pasal bende ni.


let me tell you or i think all of you are already aware. Emir is the only son dan Emir karektor dia sangat gentleman, no, he is not lembut, not at all, but he is gentle. Anak yang mendengar kate walaupun kadang-kadang tu degil juga dengan i. Alhamdulillah sepanjang Emir bersekolah di tempat dia ni, sentiasa ada sorang cikgu yang betul-betul sayang Emir lebih-lebih sikit. So that is the reason why i berat nak tukar sekolah sebab as a mother, i yakin ada satu mata yang akan jengukkan Emir untuk I sepanjang i bekerja. Cuma tahun ni, cikgu-cikgu yang sayang Emir semua dah berhenti. but as and when, they will come and meet Emir. And our relationship still continue.


Tapi Alhamdulillah juga, cikgu-cikgu Emir sentiasa bagi the same positive feedback. Yes, Emir anak yang mendengar kata. senang, cuma..


hmm ni lah perkara yang i risau..


Emir memang tak pandai melawan.. he is too nice. and anak I memang tak reti nak bergaduh. Yes, sebab dia sorang, tak de adik beradik nak buat gaduh. kalau dengan i or dengan husband I, of cos, kiterang banyak beralah untuk Emir.


Emir akan just senyap or dia akan bagi tahu teacher dia. Ok, tak pe sebab ni kat sekolah tadika, semua cikgu-cikgu dia memang dah masak sangat dengan perangai Emir, so im fine..


But what if when he enters primary school. He will mix up with different kind of children, budak besar and budak kecik semua satu sekolah.. and hardly for me to have a teacher who can eyeing on him.


Honestly i risau ok, kalau kate Emir ni taiko sikit, mungkin risau i takut dia buli anak orang pulak.


I risau, takut sebab bende-bende macam ni memang senang sangat nak demotivate the children. nak nak budak macam Emir yang memang susah nak accept dia kalah or tak pandai.


yang paling i risau, takut apa bende yang jadikan dia di kemudian hari, dia simpan tak nak bagi tahu dekat mak bapak sebab takut..


hmmm salah ke i risau..


Emir is just 9 months away to be in standard one.

p/s i tau tak de la betul2 kene mengene dengan link kat atas tu, more or less both situation involved child's emotion.


5 comments:

Jojoe said...

i dah baca surat tu. mmg x logik langsung conteng muka pakai marker.. marker??

mira i hope u x publish komen ni psl.. entah? ni from my observation shj.. kalo one child ni membesar sendirian.. mmg perangai dia ada lain sket. x kira la dia anak tunggal or anak no.3 yg tinggal dgn atuk nenek kat kg.. janji dia sorg.

my observation is
1. my mom. anak tunggal, sbb parents divorce later parents marry and each hv new families. my mom grew with onyang n later join both families.
2. my only sister which masa kecil dia sorg2 je sbb i was away sekolah asrama many years.. then smbung uni pulak
3.my fren kat uni..adik beradik 6 org, tp she grew alone dgn atuk nenek, later dah besar baru join balik
4 my ex-husb anak no.2 tapi his only bro study boarding school then direct sambung overseas n never return.

where as, my cousin a single mom with 1 child.. tinggalkan anak dia dgn mak kat kampung with few cousins baya-baya anak dia.. this boy grew up confident n agak 'gengster' jugaklah..

their problem is.. bukan dorg x sociable.. they are, tapi dari segi feelings. deep inside dorg ni mcm memendam rasa sket.. kalo dah tersentap tu.. dorg lebih prefer menjauhkan diri drpd accept/tolerate org lain punye flaws. so org mcm ni.. mmg dia join crowd.. tapi dorg still 'single' not really mixing.. if u know what i mean.

itu jelah yg i nak cite kat u. wrong or right ni observation i sahaja. cheer up ur kid is marvellous.

i pun masuk kenny rogers lamb doodle tu.. saw ur 2nd doodle hehehehe

Mama Zharfan said...

me paham...masa my zharfan kena buli kat sek pun me jd sgt risau, sedey, mixed feeling :(

Nad @ MamaZakwan said...

moga emir baik2 aja
kite doa byk2 moga dijauhkan daripada perkara yg tak diingini tu

riso jugak wpun anak baru umo 4thn!huhu

BabyBooned said...

Ibu mana yg tak risau pasal benda ni mira..

ban selalu kena buli with his cousins. Getting so bad that now i really galakkan dia to stand up for himself n express himself if he is unhappy abt somthg. I guess all we can do is tawakkal tht nothg bad happens to our kids..

mama_umar_maryam said...

same here,Umar pon xpndi melawan,gadoh dgn adek die pon sgt jrg die lawan/pukul balik..mmg zt pon jenis yg soh die pertahan diri die klu ade yg berkasar dgn die tnpa sebab ..ya Allah,moga djauhkan lah..

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez