Friday, February 03, 2012

Why-lah our public transport is like that || My view..

Sejak keje dekat bangunan 88 tingkat, memang dah jadi rutin harian I naik turun naik turun pengangkutan awam, takkan lah nak suruh laki i harung bawak i pergi KLCC dengan jam lagi, dengan nak hantar Emir pergi sekolah lagi, baiklah I naik LRT Putra.. Selalunyer husband I akan turun kan I dekat LRT Bangsar.


Ok, sepanjang naik Putra jarang ade masalah, kalau peak hours, train datang setiap 3 minit paling lama, jadi jarang lah ade adengan nak berebut-rebut , kalau rasa dah penuh, tunggu je next train, bukannya lame pun. Dulu zaman i jadi trainee way back in 2002, penuh lah jugak, mase tu berhimpit-himpit, paling i tak minat, nak kene bergesel dengan orang lain.. bencik kalau ingat balik.. tapi nasib baik Putra tambahkan train untuk kesenangan dan keselesaan penggune-penggune Putra..


ok, mari stop bercerite pasal Putra.. 


Macam ni, kadang-kadang i kene tukar train dekat KL Sentral untuk ke KTM Segambut. Gosh, mari i start bercerita. Ada dua train yang lalu segambut, satu nak pergi ke Rawang, satu lagi nak pergi Kepong Sentral. I memang sungguhlah tak tau kalau nak pi Kepong Sentral, pukul berapa train tu datang and end up i akan naik train ke Rawang..


Memang amat menyedihkan tengok pengguna-pengguna yang terpaksa menggunakan kemudahan KTM, even I sendiri rasa stress setiap kali nak gune KTM. Bayangkan, sudahlah train  yang sampai tak pernah ikut masa, main suke hati datang - baiklah tak de jadual dekat skrin tu, lepas tu pulak masyaAllah bile train sampai orang berasak-asak, semua orang jadi selfish.. and i personally tak salahkan semua orang, sebab kalau terlepas train ni nanti 30-40 minit lagi nak kene tunggu, dan kumpulan seterusnya yang datang akan melakukan bende yang sama - tolak menolak..


ala-ala gini lah rupenyer 


Bile i maksudkan tolak menolak, bukannya normal punye tolak menolak, ni tolak menolak sampai tak boleh bernafas.. i sendiri pernah tengok orang jatuh bila pintu KTM tu dibuka and to tell you the truth, tak pernah sekali pun i naik KTM tak de orang menjerit-jerit. Mesti and wajib ade orang menjerit-jerit, marah-marah sebab kene himpit dan kene tolak..


My question is, KTM Berhad tahu tak bende-bende ni semua berlaku, ambil peduli tak ape yang berlaku? Ade inisiatif tak untuk betulkan ape yang patut diperbetulkan.. Nasib baik nak jugak depa buka coach untuk wanita saje, itupun kengkadang adelah jugak laki sen*gal mane nak juga masuk ladies coach, rase nak lempang je kengkadang tu. 


Back to my question, berape lame KTM ni dah beroperasi, can they do something more meaningful to passengers? such a heartbroken kite balik-balik nak muke senyum tengok anak bini, masuk dalam train jadi stress. i memang naik bulu lah, nak nak tadi bile i masuk train yang penuh dengan manusia sekali boleh tak air con tak function, dengan train yang lambat sampai..


KTM Berhad, again can you please respect other people's time? Macam tadi, patutnya train sampai pukul 7.01 pm tapi tak datang-datang, samapi pukul 7.30-7.40 baru datang, and for me to reach Segambut dalam pukul 8, sampai rumah pukul 8.10, balik kelam kabut nak solat lagi. and my argument is... cubalah hormat orang-orang Islam kat dalam tu, berapa ramai orang yang kat dalam tu tak solat Maghrib!! memang menyedihkan.. !! kalau perjalanan sampai Rawang, I dont think they can make it for Maghrib..


p/s anyway, i ni blog kecik je, i mean suara kecik je... sapelah i nak bersuara kan... but im just throwing my frustration.. but at least, boleh tak sekali sekala, atau once in a lifetime mane-mane pak menteri turun padang tengok keadaan KTM - itu belum lagi i nak cerite pasal setiap stesen yang keadaan sangat berbahaya untuk orang menunggu - tak de security langsung, stesyen macam kene tinggal, tolong lah tengok, tapi jangan lah mase nak pi tengok siap announce surat khabar kan.. tu tak aci.. sure tetibe stesyen tu dah cat cantik punye


again.. my 20 sen..



9 comments:

ana-kirana said...

setuju sgt2 miraaaa...dulu sy dok ulang alik balik tampin masa berjauhan ngn asben tu ..mmg siksaaaa gila..lepas tu tak sanggup..biar la sy bayar tol minyak lebih utk balik sana..
mcm awk tulis tu la..tak da improvement..5 thn dulu sy naik..sama mcm awk tulis skrg ni..

masa pak menteri datang naik..depa buat elok2 lah..mana ada situasi berebut2..coach khas..

mmg terukkk!tu pon nak suruh org guna public transport..

AyuArjuna BiGoshh said...

wahh hbaru i tahi kisah KTM ni...igt bagus sgt perkhidmatan dowang rupa sebaliknya...

sayahappyslalu said...

Kak mira, can i tweet this post to our Prime Minister?

Ibu Emir said...

sayahappyslalu: boleh :) kak mira tak pandai tweet :)

Mama Zharfan said...

mira, u can email ur entry to KTM customer servive, as well as to newspapers..let everybody knows the real situation

maszmadi said...

harap2 adalah mereka yang berkenaan baca blog mira nieh.. n ambil tindakan..

masz dah lama sungguh x naik komuter, last naik tahun 2003 tu pon putra bukan komuter..

Em's Family said...

Suzie: I nak email orang pun, i ni bahasa pasar je heeh, nak create bahasa indah rupe ni , tu yang malas sikit tu

ChentaHati said...

miera - klu pak menteri turun kompom train tiba on time. pastu siap kosongkan satu koc utk pakmenteri tu. then cmne pakmenteri nk tau kesusahan rakyat jelata yg kna bersesak tiap2 hari. jarang ada pakmenteri yg trun pdg secara tiba2... msti dia inform dlu suh bt preparation. sy pnah jgk naik komuter. mmg sedeyyyyyyy!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila dah merasa naik ktm dari zaman bujang 2003 dulu sampai sekarang masih sama je....

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez