Tuesday, February 14, 2012

School closed..

Yes, only Emir's school is on "holiday" starting from last Friday up to this Wednesday..


yes, school has been instructed by the Ministry of Health to be closed due to HFMD..


and I just got to know about it accidentally from my friend's blog - Ariffah, nasib..  kalau tak pagi2 kelam kabut for nothing..  tapi kan tapi kan meh i nak share, again my 20 sen.. -- agaknya tahun 2012 i suke bebel kot.. 


As a parent, i mean as a mother, we try our very best to give the best for our child. betul tak? mak mane yang tak sayang anak, kalau tak takkan mak sanggup  bersilat semata-mata nak cari seekor nyamuk terbang melayang dalam bilik yang besar kan.. 


Kalau tengok ibu bapa sekarang ni, majoriti ibu bapa kerja cari duit lebih sikit untuk anak-anak, ibu kerja sebab nak tolong ringankan si suami, tapi terpulang pada masing-masing, kalau tanya i, sesungguhnya ibu-ibu  yang menjadi suri rumah besar lagi pengorbanan mereka sebab tahulah keje kat rumah mane pernah habis.


Ok, keluar topik.. 


The bottom line, we struggle to give the best, and most of us know how difficult it is to give the best.. ada yang kene bersengkang mata ngadap assignment sampai ke tengah malam, ada yang kene baling dengan fail sebab salah advise, ada yang terpaksa kipas pakai aircon sebab nak up-kan diri sendiri, ade yang terpakse berasak-asak dalam KTM yang tak pernah kesian dengan penumpang atau mungkin ada yang kene saman sebab kelam kabut nak punch, letak kerete tempat yang tak sepatutnya, keluar building tengok kete dah kene saman.. sooo susahkan nak cari duit untuk keluarga kite sendiri...


Dalam kita cari rezeki ni, ade beberapa cara kite tinggalkan anak kita masa kite pergi keje, satu, kita hantar pergi taska, dua - kite hantar rumah orang atau ketiga, kite hantar pergi rumah mak ayah kita. so maksudnya, kite terpakse menyerahkan sebahagian tanggungjawab kita pada orang ketiga untuk jaga anak kite.


In my case, i hantar taska..


You know lah sungguh la kadang i kurang paham sikit.. setengah mak-mak ni kurang peka kepada keadaan sekeliling. jujur i cakap, i boleh tutup mata kalau anak i sentiasa selsema sebab tau lah duduk taska ni, bile dah ok, sat gi dah jangkit balik, takkanlah setiap kali selsema kite pun nak ambik EL kan..


tapi yang i kurang paham sangat tu, mak mak yang masih degil.. ok sorry i gune perkataan degil, mak-mak yang masih lagi hantar anak ke sekolah walaupun dia dah tau anak dia bawak penyakit berjangkit, in this case HFMD.. tak tau lah nak cakap ape, nak kesian kan diri sendiri, bawak sekali orang lain untuk kesiankan dia.. geram :)


statement i yang seterusnya, i bukan riak or jauh sekali nak meninggi, tapi sekolah emir bayaran bulanan dia agak tinggi, jadi untuk i, ibu ibu  bapak -bapak yang hantar ke sekolah tu sepatutnya ada good education background, dan mereka-mereka ini adalah golongan korporat or business person, so i memang tak paham macam mane depa tak de this kind of sensitivity..


the teacher told me, actually the mother knows that the children (yes children) confirmed HFMD, but still menghantar anak pergi sekolah.. why of why?? Emir dulu pun kene HFMD, Emir dulu pernah kene H1N1, i ambik cuti jage Emir, even mase Emir kene H1N1, i kene tolak gaji lagi sebab dah tak cukup cuti.. untuk i, as much as i tak nak anak kite kene, i percaya mak -mak lain pun tak nak anak dia kene penyakit yang sama kan.. 


and now, Emir terpakse bersekolah dekat sekolah bapak dia :) for 4 days!! Alhamdulillah laki i keje agak flexi hours, imagine kalau laki i pun keje office, tak ke haru nak cari orang jage anak I? how about other parents, im sure derang pun kelam kabut cari orang tolong jagekan anak..


So siapa yang susah..


Mereka dan keluarga mereka..


Kesimpulannya, ibu-ibu bapa-bapa sekalian, kalau anak sakit, bagilah anak dok diam-diam dalam rumah, jangan lah sibuk nak bawak anak pi sekolah, pi Tesco, pi 7-Eleven.. kesian kat anak orang lain, ntah-ntah anak orang lain antibodi depa tak sekuat anak kita, tak kesian kaa?


The end





9 comments:

AyuArjuna BiGoshh said...

i pun marah parents yang lps tangan macam tu..i anak klu sakit amik cuti takut nak hantar taska, selain dr anak tu yang tak selesa tanggungjawab kitakan jaga time anak sakit...apatah lagi penyakit berjangkit lagilah takut nak hantar...hmmmm

Nini D.. said...

yup..definately sokong...supposely,kita sebagai parents patut aware dengan tahap kesihatan anak-anak kita...

Mama Zharfan said...

can't agree more..

ana-kirana said...

kerjaya lagik penting..ehehe tak gi keja leh bankrup company kekdahnya...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

ada sesetengah mak bapak tu, ada chicken pox yang terang2 mcm tu pun relax bawak gi shopping mall macam tak der masalah. geram jugak memikirnya.

hayatizain said...

Betul tu Mira. Kak yati skrg CUTI PANJANG anak kena chicken pox..huhuhu..gilir-gilir atur cuti dengan hubby. Kalau fikirkan kerja memang nak antar je nurseri sbb my kids tak demam teruk pun..Kat rumah melompat sana sini.Tapi pikirkan takut budak2 lain jangkit. Kesian sbb for some kid chicken pox can cause high fever. Tha's why geram kalau ada parents yang still hantar kalau anak kena infectious disease mcm ni.

ain_nia said...

btol tu..ptot tolak ansurla..
kesian budak lain sakit sama..
da la kecik lg..

Iryani Noor said...

betul tu...
mmg geram betul kt parents yg xde OTAK nihh.. nk mudah je.. xpikir susah org lain.. kesian kt bdk2 yg jd mangsa..

a wife, mother and an employee said...

i baru visit ur blog, noticed this entry. i thot only one kid affected but four! nasib baik my sister cuti, so boleh jaga my kids sekejap.

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez