Sunday, February 12, 2012

B.F.F. || Kawan, Rakan, Sahabat, Teman

or whatever definition that you call it -- Friends..


dalam hidup i, kalau kate pasal teman rakan dan taulan, Alhamdulillah I sangat bersyukur sebab I sentiasa di kelilingi oleh orang-orang yang I sangat rapat dan jujur dalam hidup I. Merekalah teman di kala suka dan duka, cuma mungkin dari segi perubahan masa dan dunia masing-masing yang baru -- employment world, marriage world, parenthood world, zaman bergurau senda dah tak macam dulu, masing-masing agak sukar nak cari masa dan waktu untuk bertanya khabar..


I think most of you know that my oldest best-est friend is the person who I know her from I was 8 years old - which was err more than 20 years back.. lame kan, and our friendship still continue, tapi i rase i jumpe dia sekarang ni pun sebab dia beranak, haha, so last time i met her when she delivered her second baby few months back.. tapi selalu je update hal masing-masing kat Facebook, so the relationship tu tak delah distance pun.. Dulu masa I dengan dia, orang kate muka kiterang sama, perangai pun lebih kurang same, ape nak buat masing-masing matured cepat.. then masuk Jasin pun same, but at the end of the day, we separated because she received MARA scholarship and continued her study at Sheffield while me pergi Toronto jer (I mean Tronoh, Perak)..


Ok yes, I am talking about you-lah Hana.. dia dah ade blog baru dah sekarang, she has a blog before, but ape nak buat, orang buzy kan.. :) but now she has a new blog -- http://aleesya-ayman.blogspot.com/


anyway, I pernah buat cerita pasal dia in this blog yang betul-betul I cerita dari hati i -- I wrote that entry in 2004.. kalau nak bace boleh ke sini.. Actually ade orang comment, tapi during that time, i pakai Halo comment, company tu ntah ade ke tak lagi.. As an update, Hana sekarang dah ade dua orang anak and she is an engineer.. :)


Then again, bile I masuk sekolah menengah, Form 1 tu i baik sangat dengan Iryani, baik sangat-sangat.. sampai sekarang pun baik.. I mean baik sangat-sangat. Nama dia Iryani.. I kenal dia mase I baru masuk sekolah Melawati, mase tu I pada sekolah lain, sekolah dekat Ampang, kira Melawati ni memang tempat baru untuk I.. Alhamdulillah orang kate dah jodoh kan, dalam kelas, dia duduk sebelah I and since then kiterang memang baik..




Rumah dia selalu jadi tempat rumah tumpangan I sebab mase tu i still tinggal dekat Ampang Jaya tapi sekolah dekat Melawati.. and biaselah dah namanya budak Melawati, lain macam sikit :).. and we did a lot of crazy things together.. mase tu tak tau lah nak cakap ape, tapi suke benor yer kite main water balloon dan sewaktu dengannya.. Tapi mase Form 4, Yani pindah ikut family dia ke Johor.. her father is someone now, Alhamdulillah :)


But sampai lah sekarang sekarang sekarang ni, memang baik.. baik dan baik.. And she has a blog also - http://anglelady.blogspot.com/ .. now, her parents pindah balik ke Melawati and she herself duduk dekat Melawati.. she is now married with one daughter and also an engineer.. 


Then bile masuk U.. yes, mase ni lah nak kenal diri kan.. mase tu ramai spesis yang I jumpe haha.. walaupun duduk Toronto jer, tapi ramai jugak lah yang ade kene kejutan elektrik atau i sendiri terkene kejutan elektrik kan.. no lah. biase lah , that was the First step kite ni berjauhan dari mak bapak yang tak dak rules.. mane ade lagi outing time, mane ade lagi tu dan ini.. kire macam sedikit bebas la kan.. 


i duduk dengan housemate i, 12 orang dalam satu rumah, tapi... duduk kat UTP punye hostel seriously tak de sempit pun, memang i boleh katakan mewah.. :) satu rumah ade 6 bilik, satu bilik ade dua orang je, i berani cakap kalau kat Malaysia ni, perhaps kiterang kot yang first hostel yang setiap bilik ade internet, walaupun semput2 still ade internet connection.. 


dekat U, dalam banyak-banyak kawan, I paling rapat dengan Ujie.. :) maybe sebab kiterang satu kepala kot..  kiterang ni memang kaki shopping, ok dulu i memang kaki shopping, duit Pe*tt bagi memang banyak :D walaupun banyak dihabiskan telefon boypren terchenta (laki i sekarang ok :) - tak dak tukaq2 punyaa hehe) tapi memang banyak jugak lah lebih untuk kiterang ni.. 

housemates



So Ujie tempat i ngadu itu dan ini, gossip itu dan ini dan sewaktu dengannya.. ingat lagi mase mule-mule kenal dia, i betul2 kene absorb ape dia cakap sebab dia memang cakap Kelantan pekat punye hehe.. lame-lame kalau dia cakap dengan orang bukan Kelantan, terus hilang ke-Kelantannya.. :) 


huhu, ni gambar mase dekat U dulu, Ujie yang berdiri paling kiri, tshirt kelabu tu.. tak jumpe lah pulak gambar kite dua Ujie hehe... tak pergi mase kenduri kawin dia.. :( dia tak dak blog, tapi i know dia antara pembaca setia blog i.. :) sekarang ni Ujie seorang pendidik di MRSM Balik Pulau.. cikgu English lagi.. :) tapi sekarang ni kalau cakap dengan Ujie dah tak de langsunggggg dengan kecek Kelantan tapi sekarang cakap orang Utara.. dan pekatttttttttt pulak tu.. hehe.. lame sangat i tak jumpe Ujie, bertahun tahun lamenyer, dulu masa I bercuti dekat Penang, ingat nak jumpe dia, tapi tak ade rezeki.. anak Ujie sendiri pun i tak pernah tengok, dah besar dah pun.. 


Then bile time bekerja.. i baik dengan sorang ni.. nama dia Napisah.. orang Sabah bah.. even sampai sekarang memang baik.. sebab dah bekerja, cara berkawan pun dah makin matured, care pun lain, bukan lagi macam budak-budak. i kenal dia dari tahun 2005 dan sampai sekarang boleh katakan setiap kali i bukak Gtalk, setiap kali itu jugak lah kiterang akan chat.. walaupun masing-masing dah bawa haluan masing-masing, i sekarang bekerja di tempat baru dan dia di Intel, Penang.. tapi we will update each other.. banyak kiterang berkongsi rasa, dari zaman dia anak dara -- kan i kawin awal hehe, sampai lah sekarang ni dia tengah tunggu hari je nak bersalin, macam-macam kiterang dah lalui same-sama.. Dia tak de blog, and dia pun jarang-jarang jugak jengok di sini.. tapi kalau tak Gtalk we will always call each other.. :)



Tapi  I shall say, ade sorang ni she is with me since I was born.. seriously.. we grew up together, selalu jumpe kat kampung.. and yes she is my cousin, name dia pun Iryani.. so I really have two beautiful Iryani(s) in my life and they are both sweet like chocolate.. Cousin I ni , I panggil dia Ani.. orang lain panggil Yani..  we were like friends, and we can talk until the next day kot kalau jumpe hehe.. dari kecik sampai besar macam tu lah kiterang, mase kecik-kecik, sekejap baik, sekejap gaduh, mandi pun same-same, tapi siapa sangka, bile i dah besar, masuk UTP, tak sangke, kiterang masuk the same U, lagi baiklah kami berdua, kadang-kadang we were in the same group assignment.. so for those yang kenal Ani dari I mase dekat U, they will call her Ani instead of Yani.. so housemate I panggil dia Ani hehe..


sebab kami memang ade ikatan darah daging, of courselah "kerapatan" tu lain sikit, walaupun bile nak bercerite pasal hal diri masing-masing, kene explain all over - yelah time kiterang same kat U je, sebab tu kene cerite dari huruf 'A', but she always there for me.. and now she is an officer dekat Bank Negara.. :), insyaAllah kalau tak de aral, i nak sangat jadi orang kuat dia on her BIG day soon.. she has a blog.. check out her blog at http://aisyahwrote.wordpress.com/  and she is so good in writing.. 


and finally, ada lagi cycle of my friends yang I rapat.. and mereka-mereka ini i akan kate, secara coincident i terjadi kawan-kawan mereka.. and it is all because of blogs!! you know I started blogging since 2003.. so adelah perubahan kawan-kawan bloggers dari tahun ke tahun, tapi i sendiri pun tak tau macam mane mereka-mereka ni bermula dengan I dan I sendiri tak tau macam mane I boleh sangat-sangat ngam dengan mereka.. Mungkin rezeki i sekali lagi diketemukan dengan orang yang baik walaupun dari Internet saje.. out of topic: dont you know i met my husband also from Internet (MIRC lagi :))


Yang i ingat, first sekali I kenal Suzie, itupun dia rajin singgah blog I and I rajin singgah blog dia, tak pernah jumpe tapi macam dah kenal lame.. mase tu perhaps sebab I rajin masuk blogging contest dan lame-lame boleh kenal muke-muke familiar yang rajin masuk contest..


Lepas tu pulak, I ni rajin lah benar buat another blog - MALAYSIA Giveaway (ntah bile i ade semangat nak on balik blog tu).. mase tu i ade buat segment contest enthusiast, and Suzi became my first blogger dalam slot tu, so bile i nak cari orang lain, dia lah kenal kan I dengan Ezna dan Ayu yang dua dua nya ada portfolio yang sangat mengkagumkan dalam contest ni.. and that was how it started.. First I jumpe derang pun lepas Suzi balik dari UK buat PHD (cop, I jumpe Ayu banyak kali dah sebelum tu) dan lepas tu adelah siri seterusnya kiterang berjumpe...


dan secara semula jadi, kiterang jadi rapat sebab walaupun empat2 dah jadi mak-mak orang, macam Ayu - anak lima lagi.. tapi sebab kiterang ade minat yang same -- main contest, itulah yang rapatkan kiterang seadanya.. mungkin kami lagi dekat sebab keempat-empat kami ni memang antara active blogger, jadi kalau tak jumpe pun secara naturalnya dah tau aktiviti masing-masing..


Ayu and Suzi are lecturers dekat UIA.. Ayu di PJ dan Suzi di Gombak, Ezna pulak memegang status sebagai kerjaya idaman I sepanjang hayat - suri rumah sepenuh masa.. Ezna was a career woman before but few months after she gave birth to her daughter, she tendered her resignation.


Ezna pinjam gambar yer.. from left, me, then yang ala-ala ayu tu dah namanya pun Ayu, tudung belang-belang Suzi and the owner of the picture.. Ezna


Dan last sekali kiterang berjumpe dalam Jumaat lepas dekat Avenue K KLCC, bende yang ktierang borak tak lain tak bukan pasal contest, dan menariknya setiap kali berjumpe, we will exchange our contest forms heheh.. I takkan lupe our meeting on that day sebab sehari lepas tu, Ezna kehilangan ibu tersayang dan dua hari lepas kehilangan Ibu, Ezna menang kerete Mazda 3 dari contest Gillette. Memang orang kata Allah dah tulis rezeki kita semua.. 


I sangat percaya orang-orang yang di atas ni akan sentiasa kekal sebagai kawan-kawan I  yang sangat setia, jujur, honest dan kawan di kala suka dan duka.. Moga persahabatan yang ada ni kekal hingga ke akhir hayat.. 







11 comments:

Wansteddy Tales said...
This comment has been removed by the author.
Em's Family said...

mira rasa wan dah jumpe.. dont you think your husband is your friend, macam ade sesetengah dari kite, mungkin kawan opposite sex lagi senang untuk dibuat kawan.. perhaps mungkin kawan yang wan cari tu akan sampai satu hari nanti..

AyuArjuna BiGoshh said...

mira,,,,sangattttttttt panjang entry u kali ni(ehh mcm banyak kali jer u menulis pjg)....u memang ada talent menulis lah...i baca 3 kali utk posting ni...and it's true with good friends, our live become more beautiful...

beb, u kena start antar article...mmg best baca hasil penulisan u... :)

Cik Firus said...

salam..jom baca entry menarik kat sini http://yanaalias.blogspot.com/2012/02/bio-rejuv.html & http://yanaalias.blogspot.com/2012/02/slim-diet-2.html

ujie said...

mira,terharu beb when reading ur post..n so proud to be one of ur BFFs..aku pn sgtsssss happy jd ur BFF even though it just started at UTP..walaupn dh few years tak jumpa but I always update my family yg kenal ko (abg2 aku n my sis in law) psl ko..hehehe..i got it of cos la from ur blog kan?..:)...hopefully one fine day, we will meet up to introduce u n ur family with mine..

im_an_ibu said...

Mira, i agree with ur reply to wan. I think im like that too!!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

skang ni bff me, kawan2 ofiz ajer sebab bff ms study dulu abes lost semua. dan my truly bff, adalah my hubby.

mama_umar_maryam said...

sweet entry ;),
dan btollah kite ade chemistry mira, dah jumpe mase umo 11 taon,hehehe

Ummi Dania Yasmine said...

mira......so sweet la entry ni. I harap kita akan sentiasa menjadi bff sehingga hujung nyawa :-)

hana said...

nak nangis gua baca! LOVE YOU!!! XOXO

Iryani Noor said...

awuhhh aku terharu =p... me?? sweet like choc?? lalallalal =p... thanx for being there for me too babe.. mwwuahh mwuahh..

btw keje paling gile kite pernah buat is masuk URTV.. wahahaha... mengong nyer Lydia yg anto gambo kite ber4

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez