Monday, January 30, 2012

What you can do at Bukit Tinggi | | Adventure Park - Canopy Walk

I tak tau Bukit Tinggi boleh jadi an interesting "vacation", untuk I, Bukit Tinggi cuma tempat sejuk, tempat nak rasa ala-ala Perancis and itu saje.. even mase the last time I visited here, it was only a day trip because we didnt know what else we could do...


But not until I joined this trip.. So later in the evening, we went to Adventure Park. Google-lah, tak banyak orang cerite pasal Adventure Park in Bukit Tinggi, i tak sure orang tau ke tak tau. i pun baru tau.. Dekat Adventure Park ni ada few outdoor activities that you can join, but of course it is not free ye kawan-kawan..



Jangan risau, dekat sini ade Shuttle bus, so tak payah susah-susah nak bawak kerete ke sana ke mari, kalau ade anak-anak, lagi dia suke naik Shuttle bus kan.. well, bukan kanak2 je, i pun suke, sebab dapat fresh air..




This shuttle bus, not only to drive you to Adventure park ye, boleh pergi mana-mana tempat di sekitar Bukit Tinggi.. cakap je nak pergi mana dekat staff tu..



Masa sampai, I macam confuse kenape ade safety helmet and all, naik canopy walk, jalan je lah kan, tak payah lah safety helmet bagai.. tapi dekat sini memang one of HSE.. mesti pakai..



Jangan tak tau, salah satu yang i fobia adalah gayat.. i adalah sangat penakut di tempat tinggi.. even to cross skybridge KLCC tu i jarang pandang bawah, tak confident dengan diri sendiri.. jadi nak naik canopy walk ni dah la nak kene panjat tangge yang setiap satu tangge tu jarak dia besar.. setiap kali naik, im talking to myself "why I am doing this"



i punye lah takut.. setiap satu tu i pandang betul-betul.. the canopy kalau orang lain "alaa 25 meter je dari tanah" tapi 25 meter untuk I rasa macam *gulp.. so i adalah antara orang yang paling lembap sekali jalan, i stop and i need to find another courage to move on.. 



Alhamdulillah rasa seronok jugak bila dah berjaya, it took a while, but at least I completed. Kalau nak tau gayat tak gayat i, mase nak jalan tu, i lupe nak bagi marshal spek i, so bile dah gerak tu, i bukak spek i and hold my spec, punyelah i takut kegayatan i, my lens pecah and jatuh dalam hutan!!! tengoklah betapa kuatnya i pegang spek i tu.. 



Ramai perempuan kan.. yerp, kalau mane-mane group tax dekat mana-mana tempat sekalipun, orang perempyan yang banyak dalam tax ni.. reason? i pun tak sure :)


Oh anyway, the price for canopy walk ni RM30 each.. and flying fox is RM70 each.. If I am not mistaken, the flying fox is the longest in Asia Pacific.. :)







6 comments:

Sidratul Muntaha said...

huu..
xdan nak buat flying fox tu even dah berua2 nak buat.
since pergi aritu asyik hujan jer

Mama Zharfan said...

i suka aktiviti gini heheh

Adyshariz said...

xtvt sihat..rugi kalau naik BT tapi tak buat ni kan..tapi kene berperang dgn perasaan gayat la jwpnya..hehe

Gobalan Chandramohan said...

Hi.. I plan to go to Bkt Tinggi next weekend. Do I need to make reservation to attend Adventure Park? Do they accept walk-in?

Gobalan Chandramohan said...

Hi.. I plan to go to Bkt Tinggi next weekend. Do I need to make reservation to attend Adventure Park? Do they accept walk-in?

Wan Amira said...

Apologize for the late reply.. i think you have to make a reservation, but seriously im not really sure because i went there under company's hat :)

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez