Sunday, January 22, 2012

Melaka | Jonker Street

Minggu ni ramai orang yang pergi bercuti.. but for me we decided to balik kampung dekat Melaka. Paling best, kali ni macam raya pulak, semua adik beradik my husband akan balik Melaka and my BIL akan belanje ikan bakar today!! 


So malam tadi, husband i bawak lah i pergi jalan-jalan since i selalu lah mengomel kan, name je i balik Melaka tapi tak pernah lagi husband i nak bawak tempat-tempat tourist attraction dekat Melaka ni.. 


Akhirnya laki i pun setelah hampir 7 tahun berkahwin.. dia pun first time bawak i pergi tempat tourist attraction -- so lets started with 


JONKER STREET



Masa kiterang sampai punyalah ramai orang.. semua bangsa ada.. Alhamdulillah mase tu pun we all dapat tempat parking yang agak dekat jugak. Sampai-sampai saje ade seorang Dato' (tak sure nama ape - dengar macam Dato' Low / Lo) tengah bagi ucapan, tapi tak de lah i paham butirnya pun sebab cakap in Chinese kan.. 




Dan mulalah perjalanan meredahi Jonker Street ni.. kagum jugak i, sebab mulanya i bayangkan kalau Street cam gini sure kotor, paling i risau kalau ade air melimpah-limpah, derang tengah basuh ape-ape kan.. tapi surprisingly, bersih tempat ni.. walaupun street macam ni tak boleh lawan kebersihan macam i pergi pasar malam kat Jepun, tapi kalau ikut Malaysian standard, memang bersih.. 




I tak sure kemeriahan dekat Jonker Street ni sebab Chinese New Year celebration or it is all year long.. tapi memang meriah, decoration pun menarik jugak 




Kalau orang photographer macam husband i, memang heaven lah tengok tempat macam ni, sebab banyak bende yang menarik.. laki i dalam kepala dia -- ape lagi -- Shutterstock lah.. punyelah lame kiterang dekat sini, sekejap sekejap berhenti sebab tunggu Encik Emran ambik gambo, Emir jadi assistant pegang tripod..




Sebenarnya kan, i ingatkan husband i nak bawak i pergi tempat macam ni sebab nak bawak i.. sekali rupenye dia dah janji dengan geng-geng dia daaa.. tengoklah dia and kawan2 dia kat tempat ni..




Dekat sini macam-macam ada.. Emir akhirnya dapatlah dia dengan senapang, sekarang ni dia suke kumpul gun.. ini je lah toy yang dia betul-betul simpan.. so i pun belikan lah dia RM5 gun :) 




Lepas tu semua orang dia "tembak" nya.. ade sekali tu,  masa tengah jalan in the crowd, Emir tembak-tembak, ade sorang mamat ni i terdengar dia cakap dengan kawan dia


"aku ingatkan polis datang nak tembak orang"




Sementara i tunggu laki i dengan kawan-kawan dia ambik gambar, I dengan Emir melepak je depan Stadthuys sebab ade tempat boleh duduk.. Ingat nak naik beca, sekali hujan turun, cepat-cepat lah kiterang cabut pergi kerete yang jauh semedang..



Nanti i share ape bende yang menarik dekat mata i dekat Jonker Street ni..







3 comments:

Lelord said...

Walaupun dh hampir 2 tahun duduk melaka x penah pun g jonker walk tu...Kalau lalu siang hari byk kali munyik kat darling biler nk pegi sini? Jawapannya alaaa ni sama je yangg mcm petaling street. Huhuhu geramm btul. Dah banyak kali aim kedai kebaya nyonya berangan itu perlu wpun sedar xleh nak pakai kebaya :)

Mama Zharfan said...

memang crowded tempat ni..me tak singgah setakat lalu and tgk dari dlm keta ajer heheh

Iryani Noor said...

Tak pernah p sini walaupun dh quite a few time p holiday kt melaka.. bnyk benda pelik2 yg derang jual kt situ kn? Next time harus singgah =p

Wah gigih bwk tripod... sbb tu gambar sumer cun2..

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez